Arvoisa puhemies! Perjantain istunnossa käytiin hyvin hedelmällistä keskustelua tulorekisteristä ja sosiaaliturvan välittömän uudistamisen tarpeesta, johon lähes reaaliaikainen tulotietojärjestelmä on keskeinen työkalu. Haluankin kiittää kaikkia rakentavista puheenvuoroista ihan salin joka laidalta. Kyynikko sanoisi, että kun median huomio viikonloppua odotellessa ei ollut täällä salissa, niin pystyttiin yhteistuumin ja toisiaan jopa kannustaen etsimään yhteisiä tavoitteita ja päämääriä. Vaalit tietenkin lähestyvät ja vastakkainasettelu kärjistyy, mutta on myös asioita, joista vallitsee laaja yksimielisyys. Kuten edustaja Kontula kertoi erinomaisessa uudessa kirjassaan Eduskunta — Ystäviä ja vihamiehiä, jota suosittelen jokaiselle luettavaksi, itse asiassa varsin suuri osa hallituksen esityksistä käsitellään ja niitä tarvittaessa parannetaan yhteisymmärryksessä ilman erimielisyyksiä.
Tulorekisteri selkiyttää ja yksinkertaistaa ensi vaiheessa työnantajan ja viranomaisen menettelyitä, mutta pitemmällä jänteellä palvelee nimenomaan kansalaista, oli hän yrittäjä, palkansaaja tai etuudensaaja, ja varsinkin tilanteessa, jossa hän siirtyy yhdestä tuloasemasta toiseen. Silloin sosiaaliturva voisi siirtyä mukana katkeamatta ilman viivästyksiä ja karensseja ja osaltaan rohkaista ihmisiä työttömyydestä työhön tai työstä yrittäjyyteen tai kartuttamaan osaamistaan.
Tulorekisteri on myös keskeinen osa SDP:n sosiaaliturvan uudistamismallia eli yleisturvaa, jonka vaasalainen Matias Mäkynen on puolueelle valmistellut. Siinä etuuden määrä riippuu aktiivisuuden asteesta, ja se rekisteröidään reaaliajassa, niin että pienikin työjakso tai koulutuksen tuki tulee saajalleen välittömästi käteen ja hyödyksi ja näin kannustinvaikutus on välitön ja tuntuva.
Yhtä lailla tulotietojärjestelmää tarvitaan toiseen SDP:n esittämään uudistukseen eli pienipalkkaiseen työhön kannustavaan työtulotukeen. Meillä on paljon osa-aikaista, määräaikaista, kausiluontoista työtä, josta vuositulo on alle 15 000 euroa eli alle valtionverotuksen rajan, jopa kokoaikaisiakin pienipalkkaisia ammatteja, kuten metrosiivoojan arvokas työ. Kannustin siirtyä työttömyydestä pienille tuloille on nyt huono, koska etuuksia voi menettää. Työtulotuessa etuudet säilyvät, mutta verotus voi olla jopa negatiivinen eli käteen jää enemmän kuin on nimellispalkka. Silloin tarvitaan reaaliaikaista tulotietoa, jonka ansiosta joka kuukausi ennakonpidätyksen sijaan suoritetaan ennakkoveronpalautus. Silloin kannustin vaikuttaa välittömästi ja lisää heti kouriintuntuvasti toimeentuloa ja ostovoimaa.
Puhemies! Kaikilla tässä salissa on tavoitteena työllisyysasteen nosto ainakin 75 prosenttiin. Kullakin on tähän yhteiseen tavoitteeseen omat keinonsa, joko enemmän tai vähemmän valmisteltuja malleja, ja varmaankin tulotietojen sujuva rekisteröiminen yhdistettynä tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin takaa sen, että yhä useampi suomalainen saa aidosti [Puhemies koputtaa] sen tulon, minkä ansaitsee, ja on kannustettu ansaitsemaan enemmänkin, jos on tarve.