Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi: Helsingin COSAC-kokouksen pääaiheita ovat oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja EU:n ilmastotoimet

30. marraskuuta 2019
-
 

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi: Helsingin COSAC-kokouksen pääaiheita ovat oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja EU:n ilmastotoimet

 

"Helsingin COSAC-kokouksen pääaiheita ovat oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja EU:n ilmastotoimet, jotka kuuluvat myös Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisiin teemoihin.

Oikeusvaltioperiaatetta käsittelemme tällä kertaa myös kansalaisten perusoikeuksien näkökulmasta.

EU:n perusoikeuskirjasta tuli oikeudellisesti velvoittava tasan kymmenen vuotta sitten, kun Lissabonin sopimus astui voimaan. Nyt on sopiva hetki arvioida, millaista edistystä olemme saavuttaneet ja mihin suuntaan Euroopan tulee tästä eteenpäin kulkea.

EU:n on tarkoitus hyväksyä lähikuukausina pitkän aikavälin ilmastostrategia. Strategian tulee olla kunnianhimoinen ja osoittaa, että EU haluaa olla ilmastopolitiikan suunnannäyttäjä myös tulevaisuudessa.

COSACissa keskustelemme muun muassa siitä, miten ilmastonmuutosta hillitsevä energiapolitiikka voi toimia perustana lähivuosikymmenten taloudelliselle kehitykselle. 

Lisäksi käymme kokouksessa erilliset keskustelut Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin ja Brexit-pääneuvottelija Michel Barnierin alustusten pohjalta.

Toivon, että käymme vapaata poliittista keskustelua, joka johtaa konkreettisiin tekoihin oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kansallisten parlamenttien tehtävä on keskeinen, kun rakennamme Eurooppaa, joka on oikeudenmukainen kaikille jäsenmaille ja kansalaisille - nyt ja tulevaisuudessa.

Tervetuloa Helsinkiin."