Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa puhemies! Elintarvikeskandaalit lisääntyvät,
ja kuluttajat ovat yhä epätietoisempia ruuan turvallisuudesta. Eduskunta
linjasi viime hallituskauden elintarviketurvallisuusselonteossa
ja ruokaselonteossa yksimielisesti, että ruuan alkuperän
pitää näkyä pakkauksissa. Oikeuden
puhtaaseen, turvalliseen ruokaan pitää olla kaikilla
eikä vain pienellä eliitillä.
Viime päivien kohussa ongelma ei ole hevosenliha vaan
se, että siitä ei kerrottu pakkauksissa, ja se,
oliko se hevosenliha oikeasti tarkoitettu elintarvikkeeksi. Enää ei
pakkausmerkintäasioissa voi mennä edes EU:n selän
taakse. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä: missä viipyvät
hallituksen toimet, niin että alkuperän voi erottaa
ilman suurennuslasia, siis pakollinen alkuperämerkintä?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Pakollinen alkuperämerkintä on
siinä samassa tilassa, missä se on ollut viimeiset
pari vuottakin. Naudanlihalla tämä alkuperämerkintä on
pakollinen tällä hetkellä. Sitten EU:ssa
on linjattu, että vuonna 2014 se olisi myös muissa
lihoissa. Meidän mielestämme tämä tahti
on liian hidas. Minä luulen, että kun ensi viikolla
maatalousneuvosto kokoontuu, niin siellä jälleen
kerran toteamme sen, että näissä alkuperämaamerkinnöissä pitäisi
päästä nopeammin liikkeelle ja mahdollisimman
pian säätää ne pakollisiksi.
Mutta niin kuin aiemminkin olen täällä kertonut,
ja saman kerron edelleenkin, mikään ei estä tällä hetkellä vapaaehtoisesti
merkitsemästä alkuperämaata. Tämä on
haaste minun mielestäni suomalaisille toimijoillekin, että kerrotaan
avoimesti kaikki, mitä elintarvikkeesta tiedetään,
mitä siihen on laitettu, ja kerrotaan se myös
rehellisesti.
Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Tämä jargoni ei ole
aivan selvää pässinlihaa ollut, sillä kaksi
vuotta on ollut aikaa valmistella, ja sen voi laittaa käytäntöön
vaikkapa huomenna.
Mutta siirrytään kasvispuolelle. Suomessa tuotettujen
elintarvikkeiden jäämäpitoisuudet ovat
hyvin alhaiset. Suomalaisten kuluttajien kasvinsuojeluainejäämien
saannista 90 prosenttia tulee tuontielintarvikkeista, erityisesti
hedelmistä ja rukiista. Meillähän viljaa
ei pakkokypsytetä kemikaaleilla kuten monissa muissa maissa, vaan
meillä vilja kuivataan. Kuluttaja ei kuitenkaan välttämättä tiedä ostavansa
ulkomaisesta rukiista tehtyä leipää,
koska mielikuvat ovat hämärtäneet alkuperän.
Keskusta ei hyväksy hämäävää mielikuvamarkkinointia
eikä alkuperän häivyttämistä tuotemerkkien
taakse. Miksi hallitus ei puutu tällaisiin toimintatapoihin
ja sanktioi näistä kunnolla? Miksi rikkoutunut
kaakeli suomalaisesta elintarvikehuoneistosta tai korvamerkin palan
puuttuminen naudalta sanktioidaan mutta ei niitä, jotka tuovat
vilunkipelillä maahan erilaista tavaraa eivätkä hoida
pakkausmerkintöjä asiallisesti?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Tässä nyt vastaus on
ihan samanlainen kuin äsken. EU-merkintämääräykset
ovat olleet samanlaiset varmaan lähes kymmenen vuotta,
niin viime hallituksen aikana kuin sitä ennenkin. Koko
ajan minä olen sanonut sitä, että vapaaehtoisesti
voi merkitä niin siihen ruisleipään kuin
muihinkin, mistä se on tuotettu ja mistä maasta
vaikka se ruis on peräisin ja missä maassa sitten
varsinainen tuote on valmistettu. Tässä myös
on tiettyä lainsäädäntöä tulossa
parempaan suuntaan. Tätä olemme koko ajan toivoneet
EU:ssa, ja sitä olemme koko ajan edistäneet.
On myös hyvä, että Suomesta löytyy
kotimaisia toimijoita, jotka ovat ilmoittaneet siirtyvänsä käyttämään
pelkästään kotimaista ruista, muistaakseni
vuonna 2015. Tämä on hyvä esimerkki siitä,
millä tavalla asioita pitää viedä eteenpäin. Pitää löytyä kotimaisia
toimijoita, jotka uskovat suomalaiseen maatalouteen ja suomalaisiin
maataloustuotteisiin ja uskovat myös siihen, että kuluttajat
arvostavat niitä ja ostavat niitä kaupasta.
Sirkka-Liisa Anttila /kesk:
Arvoisa puhemies! Kuluttajalle tosiaan on tärkeää saada
tietää, missä tuotettua ja mitä hän
syö. Tässä yksi ongelma on kaupan omat
tuotemerkit, niin sanotut private labelit, joista ei helposti saa
selvää, mistä on raaka-aine, missä on
työ ja mitä se sisältää.
Kysymys kuuluu ministerille hyvin lyhyesti: aiotteko toimia myöskin
kaupan suuntaan niin, että näitä private
labeleita koskisi tämä sama sääntö,
että kuluttajilla pitää olla oikeus ja
mahdollisuus saada tietää, kun he ostavat vähän
halvempia private labeleita, mistä ne ovat ja mitä ne ovat?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Niin kuin edeltäjäni,
edustaja Sirkka-Liisa Anttila, hyvin tietää, tämä EU-merkintäasia
lähtee siitä, että kuluttajia ei saa
johtaa harhaan. Eli kaikki merkinnät, jotka ovat harhaanjohtavia,
ovat kiellettyjä. No, mitä sitten pitää merkitä ja
mitä ei, siitä on myös tämä oma
lainsäädäntönsä olemassa.
Mutta myös toivon, että samalla tavalla tässä kaupat,
jos ne käyttävät private label -merkkiä, tekisivät
vastaavalla tavalla kunnolliset merkinnät siitä,
mistä päin tämä nyt on peräisin,
ja muusta. Sitten se on tietysti myös jokaisen kuluttajan
oma valinta, kun menee sinne kauppaan, haluaako nyt sitten ostaa
private label -tuotteita vai haluaako nyt ostaa vaikka
jotain tunnettua kotimaista merkkiä, josta voi olla aivan
varma, että se on ainakin täällä lähellä tuotettu
ja jäljitettävyysketju on kunnossa.
Sirkka-Liisa Anttila /kesk:
Arvoisa puhemies! Ihan pieni jatkokysymys. Nimittäin
kaupan suuntaan eivät toivomukset, arvoisa ministeri, auta
eli se, että me kauniisti nyt toivomme, että kauppa
jatkossa antaisi konkreettisemman informaation. Minä todella
toivon, että ministeri ottaa vakavasti sen, että sinne
kaupan suuntaan pitää olla tiukka ja yhteyksissä ja
säätää sitten tarvittavia asetuksia,
jotta me saamme tietää, mitä ne private
labelit pitävät sisällään.
Siinä on myöskin työllisyyskysymys: missä se
työ on, joka sisältyy private label -tuotteeseen.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Edustaja Anttila varmaan aivan hyvin
tietää, että tämäntyyppisen lainsäädännön
säätäminen Suomessa olisi laitonta, se,
että laitettaisiin niin, että kauppa ei voisi tehdä private
label -tuotemerkkiä. Niistähän
osa on kotimaassa valmistettuja ja osa on muualla päin
maailmassa valmistettuja, ja Suomessa niitä taitaa olla
vähän vähemmän kuin ehkä muualla päin
maailmassa ylipäätään ottaen.
Noin henkilökohtaisesti minä en ikinä osta kaupasta,
silloin kun kauppaan joudun, private label -tuotteita,
koska vaikka minä vähän ymmärrän
ruuanlaitosta, niin, sanotaan, ehkä suomalaiselle ruokakulttuurille
jonkinlaiset muut tuotteet voisivat olla vähän
parempia kuin nämä private label -tuotteet.
Kari Rajamäki /sd:
Arvoisa puhemies! Suomen maatalouden kestävyys ja koko
pärjääminen perustuu laatuun, ei bulkkituotantoon,
ja kuluttajien luottamus pitää säilyttää.
Kyllä tässä nyt tehdään
hyvin vaarallista toimintaa siinä, että elintarvikkeiden
jäljitettävyys ei ole ollut hallussa. Silloin
kun hevosta löytyy naudan seasta, niin se alkaa pettää.
Me viime kaudella vaadimme jo edelliseltä hallitukselta
ja ministeri Anttilalta toimia, ja kyllä nyt täytyy
myöskin nykyiseltä ministeriltä perätä toimia,
koska hallitusohjelmaan Säätytalolla kirjoitettiin
nimenomaan tältä osin ruuan alkuperän,
tuotantotavan ja koostumuksen osalta tiukka vaatimus, että kuluttajilla
on oikeus tietää nämä asiat.
Ja nämä eivät ole EU-oikeuden vastaisia,
se selvisi myös kansliapäällikkö Vaittisen
kanssa Säätytalon neuvotteluissa. Eli nyt on kyllä erittäin
tärkeätä, että edetään
tällä puolella, tehdään oikeasti
toimenpiteitä kansallisen tuotannonkin ja tuottajiemme
aseman parantamiseksi ja myös lähiruuan, luomualan
ja tämän jalostuksen tukemiseksi samalla.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Tässä varmaan on paikallaan
järjestää maa- ja metsätalousvaliokunnan
kanssa seminaari siitä, mitä ylipäätään EU:ssa
voi merkitä ja pitää merkitä ja
mitä saa merkitä, koska tässä on
ihan selkeää lainsäädäntöä olemassa,
ja tämä maailma ei valitettavasti ole ihan niin
vapaa kuin mitä edustaja Rajamäki täällä väitti
näitten merkintöjen osalta. Sen takia olemme korostaneet
ja korostamme edelleen tätä vapaaehtoista merkintää niissä kohdissa,
joissa tämä pakollisuus ei ole riittävä,
kuluttajien varmistamiseksi siitä, että kuluttajat
tietävät, mitä tuotteet pitävät
sisällään.
Tähän liittyen meillä on valmistelussa
tämmöinen elintarviketurvallisuusselonteko myös, missä käydään
läpi näitä pakkausmerkintöjä. Evira
on tätä työtä tehnyt, ja luulen,
että keväällä tänne
tulee vähän laajempiakin papereita käsittelyyn.
Mutta tähän ajankohtaiseen tilanteeseen: yksi asia,
mikä on todellakin tärkeää,
on se, että pyrimme vaikuttamaan kaikilla mahdollisilla
keinoilla tuonne EU:n päähän, jotta saamme
vähän paremmat ja järkevämmät
merkinnät koko EU:n alueelle. (Timo Soini: Missä EU,
siellä ongelma!)
Ari Jalonen /ps:
Arvoisa puhemies! Suomalaisuus, kotimaisuus, on hyvä kyllä mainita
pakkausmerkinnällä, mutta jos mennään
lähiruokaan, lähituotantoon, niin se ei onnistu
enää pakkausmerkinnällä. Mitenkä arvoisa
ministeri suhtautuisi siihen, että kannustaisitte kauppoja
merkitsemään sen hinnan yhteydessä tai
mainoksen yhteydessä? Näin saataisiin tämä kotimaisuus
ja lähituotanto eteenpäin.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Herra puhemies! Meillä on ministeriössä ollut
tulevat lähi- ja luomuruokaohjelmat valmistelussa, ja hallituksen
piirissä on niistä keskusteltu. Ne ovat tällä hetkellä siinä vaiheessa,
että ne lähtivät tällä viikolla
lausuntokierrokselle, joka muistaakseni päättyy
tuossa maaliskuun puolivälissä. Siellä vähän
laajemminkin pääsevät eri tahot lausumaan,
miltä nämä lähi- ja luomuruokaohjelmat
näyttävät, ja sitten niitä sen
jälkeen viedään eteenpäin hallituksen
päätettäviksi.
On tietysti hyvä, että myös lähiruokamerkintöjä tehdään.
Ja tässä on kysymys myös siitä,
että jos ja kun kuluttajat niitä arvostavat, niin
toivottavasti myös kauppa seuraa tässä perässä ja
hankkii sinne hyllyille semmoisia tuotteita, jotka ovat lähellä tuotettuja
ja jotka myös sitten selkeästi merkitään.
Ei tämä koske pelkästään
kauppoja, tämä koskee myös ravintoloita
tai suurkeittiöitä tai ihan mitä tahansa
vastaavalla tavalla. Olisihan se mukava, että kun itse
kukin meistä menee lounaalle, niin näkee, että tänään
on kalaa tarjolla ja tämä kala on nyt vaikka Vanajanselältä peräisin.
Kehitysministeri Heidi Hautala
Arvoisa puhemies! Halusin vain todeta sen, että osa
näistä ruokaskandaaleista on liittynyt myös
kehitysmaista tuotaviin elintarvikkeisiin ja raaka-aineisiin, esimerkiksi
ananas. Ja olen ilahduttavasti huomannut, että esimerkiksi
suomalainen vähittäiskauppa on aika kiinnostunut
nyt siitä, millä tavalla näiden tuotteiden
ja raaka-aineiden jäljitettävyyttä voidaan
parantaa, koska he tietävät sen, että kuluttajat
tarkkailevat herkeämättä ja myös
tietyt kansalaisjärjestöt seuraavat näiden tuotteiden
tuotantotapaa, miten kunnioitetaan ihmisoikeuksia, työläisten
oikeuksia, miten vastataan ympäristöstä.
Totta kai tarvitaan sitovia kansainvälisiä määräyksiä,
sitovaa lainsäädäntöä, mutta
myöskin mielestäni kauppaa ja päivittäistavaran
tuottajia täytyy kannustaa tällä tiellä etenemään.
Ja uskon, että myös useammat kuluttajat ovat kiinnostuneita
siitä, miten vaikkapa ananasmehun raaka-aine on tuotettu,
silloin kun sellaista tuotetta käyttävät.
Mats Nylund /r:
Arvoisa herra puhemies! On tärkeää pitää mielessä,
että tässä ruokaskandaalissa, jonka edustaja
Kalmari nosti esille, kysymys ei ole nyt lainsäädännön
puutteista, vaan kyse on rikoksesta, harhaanjohtavasta tiedosta.
Hallitus on erittäin johdonmukaisesti hoitanut asiansa
tässä tapauksessa kehittämällä ja
ajamalla eteenpäin esimerkiksi ruokaohjelman. Hallitusohjelmassa
on myös sanottu, että avoimuuden ja läpinäkyvyyden
lisäämiseksi ja toimenpiteiden pohjaksi tehdään
selvitys elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä.
Tiedän, että tämä työ on aloitettu,
mutta asian omaava ministeri voi kertoa vähän
enemmän tästä työstä,
koska tämä voi parantaa tilannetta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Olen aivan samaa mieltä kuin
edustaja Nylund, että tässä hevoslihaskandaalissa
on kyse siitä, että on tehty puutteellisia tai
vääriä merkintöjä.
Voi sanoa tietysti, että aina siellä, missä tavallaan
erilaisia asioita yhteiskunnassa liikkuu, on myös sen tyyppisiä henkilöitä,
jotka eivät halua noudattaa lainsäädäntöä,
haluavat itselleen taloudellista hyötyä tai jotain
muuta vastaavaa. Kyllähän valitettavasti erilaisia
ruokaskandaaleja on ollut pitkin maailmaa kautta aikain, ja aika
todennäköistä on, että tuskin
ne nyt tähänkään loppuvat. Mutta
totta kai viranomaispyörän pitää pyrkiä mahdollisimman paljon
estämään tätä ja tehdä hyvää yhteistyötä erilaisten
tahojen kanssa.
Tämä selvitys, mihin edustaja Nylund viittasi, on
valmisteilla. Evira on tehnyt valmistavaa työtä minun
mielestäni jo jonkin aikaa, ja minä kuvittelisin,
että aika pian se on valmiina, ja sen jälkeen
se tulee tänne eduskunnan käsittelyyn. Siinä yhtenä osana
on nimenomaan se, että katsotaan näitä pakkausmerkintöjä erittäin
laajalla tavalla, alkaen tosiaan siitä, mikä on
alkuperä ja mikä on tuotantotapa, minkälaisia
(Puhemies koputtaa) lisäaineita on käytetty jne.
Timo Heinonen /kok:
Arvoisa puhemies! Tuoteselosteisiin pitää voida
luottaa. Minä haluan tietää, onko ruoka
suomalaista. Se on tänä päivänä hyvin
vaikeaa. Jollekin tuo tuoteselosteen lukeminen on turvallisuuskysymys
allergioiden ja muiden kautta, ja kannustan tässä asiassa
etenemään.
Tässä keskustelussa on tässäkin
salissa ollut sellainen henki, että puhutaan hevosenlihakohusta.
Tässä Euroopan lihasotkussa, -kohussa,
on sotkeentunut valitettavasti myös hevosenlihan maine.
Siitähän ei kohussa itse asiassa ole kyse. Hevosenliha
on hyvää, itse asiassa erinomaista ruokaa, kun
se on tehty huolella. Meillä Suomessa olisi tarvetta ja
kysyntää hevosten teurastuksille, tuotteistamiselle
ja meillä olisi runsaasti ihmisiä, jotka haluaisivat
ostaa hevosenlihaa. Kysyisin nyt teiltä, arvoisa ministeri:
onko hallitus valmis ryhtymään toimiin, että pöytiimme
saataisiin tulevaisuudessa enempi kotimaassa pienillä teurastamoilla
teurastettua hevosenlihaa, että nämä (Puhemies
koputtaa) vanhat hevoset eivät joutuisi kiertolaisiksi?
Hyvää suomalaista ruokaa kaivataan lisää.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Muistini mukaan Suomeen tuodaan vähän
reilut 2 miljoonaa kiloa hevosenlihaa ja Suomessa sitä teurastetaan
vajaa 0,5 miljoonaa kiloa. Jos sitä suhteuttaa vähän vaikka
näihin muihin lukuihin, niin naudanlihan osalta Suomessa
tuotanto on reilut 80 miljoonaa kiloa ja tuonti noin 12 miljoonaa
kiloa. Varmaan kysyntää olisi enemmänkin,
mutta valtaosa tulee ulkomailta, mikä tietysti johtuu siitä,
että Suomessa ei ole niin paljon hevosia ja taas toisaalta ei
ehkä myöskään tämä teurastusasia
ole sillä tavalla kunnossa kuin se voisi olla.
Edeltäjäni edustaja Sirkka-Liisa Anttila toi
aikanaan eduskunnalle hyvän esityksen, millä säädettiin
tämä pienteurastamoiden tuki, 600 000 euroa.
Sen toimivuudesta annettiin eduskunnalle, maa- ja metsätalousvaliokunnalle,
viime syksynä selvitys. Nyt tietysti me odottelemme ministeriössä,
mitä mieltä valiokunta on siitä selvityksestä:
onko jotain asioita, mitä vielä voitaisiin tehdä pienteurastamoiden
asioiden parantamiseksi, joka voisi olla yksi vaihtoehto myös
siinä, että hevosenlihaakin voitaisiin teurastaa
enemmän.
Jari Leppä /kesk:
Herra puhemies! On päivänselvää,
että tuoteselosteessa ja tuotteessa naudan pitää olla
nautaa, sian sikaa ja hevosen hevosta. Kaikki muu on huijausta,
kaikki muu on rikollista, kaikki muu on tuomittavaa. Se on päivänselvä asia.
Siksi alkuperämerkintöjen kiirehtiminen, ministeri
Koskinen, on erittäin tärkeä asia. Sitä on
valiokunta todistanut ja vaatinut moneen kertaan, samoin koko eduskunta.
(Kari Rajamäki: Hallitus ohjasi!)
Toinen asia liittyy tähän, mitä ministeri
totesi tästä pienteurastamoiden asiasta. Valiokunta
on moneen otteeseen edellyttänyt, että niitä lainsäädäntötoimia
helpotetaan, joilla pienteurastamot ja muutkin pienet elintarviketoimijat
voivat toimia. Nyt se on aika lailla vaikeaa. Siihen on rakentunut
erittäin merkittävä byrokratia. Sen helpottamista
valiokunta on vaatinut ja tulee edelleen vaatimaan.
Kolmas asia on se, että meillä on kotimaista tuotantoa.
On helpointa valvoa sellaisissa olosuhteissa kuin missä Suomi
toimii. Meillä elintarvikkeet ovat turvallisia, jäljitettäviä.
Me tiedämme, mitä syömme, kun pidämme
huolta siitä, että meillä on niitä kotimaisia
elintarvikkeita, mitä syödä, mikä vaatii
sen, että maatalous on kannattavaa. Siksi, (Puhemies koputtaa)
arvoisa ministeri, me tarvitsemme kannattavuuden edellytyksiä...
(Puhemies: Nyt on aika täynnä!)
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Edustaja Leppä oli oikeassa
joka asiassa. Tietysti maatalouden pitää olla
kannattavaa, että ylipäätään
voidaan jotain tuotantoa harjoittaa. Toisaalta tietysti, jos valiokunnassa
on semmoinen näkemys, että tietynlaista byrokratiaa
on liikaa tässä, toivotaan nyt sitten teiltä sen
selvityksen pohjalta konkreettisia esityksiä siitä,
mitä voitaisiin tehdä ottaen huomioon se, millä tavalla
kuitenkin helpottaa byrokratiaa ja huolehtia siitä, että lihan
teurastus ja lihan käsittely olisi turvallista, jotta kuluttajat
voisivat luottaa siihen lihaan, mitä he käyttävät.
Jouko Jääskeläinen /kd:
Arvoisa herra puhemies! Asiakkaat seuraavat elintarvikkeiden
sisältöä, ja jäljitettävyys
onkin entistä tärkeämpää. Viime
vuosien trendinä on onneksi ollut myös lisäaineiden
vähentäminen elintarvikkeista. Onko ministerillä tietoa
siitä, miten paljon lisäaineiden käyttö on
vähentynyt, merkitäänkö niitä nykyisin
asianmukaisesti suomalaisessa elintarviketeollisuudessa, sekä miten
hallitus varmistaa, että sekä nuo merkinnät
toteutuvat täsmällisesti että sitten
käyttö toivon mukaan vähenee?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Herra puhemies! En muista lukuja ja sitä, kuinka paljon
mahdollisesti on vähentynyt, mutta semmoinen mielikuva
minulla on, että oikeaan suuntaan ollaan menty, niin kuin
totesitte, että vähemmän on erilaisia
lisäaineita. Sen tiedän, että Elintarviketurvallisuusvirasto
on tehnyt valvontakampanjaa, jossa on käyty läpi
näitä erilaisia merkintöjä ja
katsottu, ovatko asiat muutenkin kunnossa. Tästä on
tulossa kai lähiviikkoina yhteenveto, ja sen perusteella
voidaan sitten katsoa, pitääkö jotain
korjata.
Timo Kalli /kesk:
Arvoisa puhemies! Hevosmiehenä näen, että tässäkin
asiassa voisi olla hyvä mahdollisuus. Näitten
jatkuvien, toistuvien skandaalien herättämänä kuluttajien
luottamus kauppaan koko ajan vähenee. Kysynkin ministeri
Urpilaiselta: näettekö te, että tässä suhdannetilanteessa
olisi mahdollista valistaa suomalaisia ostamaan entistä enemmän
kotimaisia elintarvikkeita ja valistaa kauppaa, että he
toisivat tarjolle ja suosisivat entistä enemmän
kotimaista? Se tietäisi suomalaista työtä,
toimeentuloa ja verotuloja hallitukselle.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen
Arvoisa puhemies! Ehdottomasti. Mielestäni edustaja
Kalli osui naulan kantaan, koska jokainen suomalainen omalla kulutuskäyttäytymisellään
voi myöskin vaikuttaa siihen, onko Suomessa tulevaisuudessa
suomalaista elintarviketuotantoa ja sitä kautta myöskin
suomalaista työtä.
Niin kuin ministeri Koskinen täällä aikaisemmin
viittasi, itse asiassa hallitus kävi juuri joulun alla
hyvän keskustelun sekä lähiruoka- että luomuruokaohjelmasta,
ja olen itsekin tavannut maataloustuottajia ihan lähiaikoina
ja kuullut myöskin heidän näkemyksiään,
muun muassa uudesta kilpailulainsäädännöstä,
jota hallitus on edistämässä vähittäistavarakaupan
osalta. Uskon, että kaikki nämä toimenpiteet,
joita hallitus on omalta osaltaan tekemässä, luovat
edellytyksiä suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja myöskin
alkutuotannolle, mutta siihen tarvitaan myöskin suomalaisia
kansalaisia mukaan, ja sen takia ehkä eetterin välitykselläkin
on hyvä vedota suomalaisiin: ostakaa suomalaista!