Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Keskustan ryhmä haluaa toivottaa
kaikille naisille hyvää kansainvälistä naistenpäivää ja siirtyä iloisempiin
aiheisiin: ruokaan, joka koskettaa kaikkia suomalaisia.
Tämä hallitus lupasi viedä eteenpäin
ruokapoliittisen selonteon linjauksia, joilla suositaan lähi-
ja luomuruokaa sekä vaaditaan alkuperämerkinnät
näkyviin. Tilanne on tällä hetkellä se,
että kuluttajaa johdetaan surutta harhaan käyttämällä nimikkeitä,
jotka antavat mielikuvan kotimaisuudesta. Kotimainen meetvursti
tai suomalainen ruisleipä on ilmeisesti hallituksen mielestä ihan
ok, vaikka liha tulisi Brasiliasta ja jauhot Puolasta. Pakkausmerkinnöissä todetaan
jatkuvasti virheitä. Edes eduskunnan ravintolassa emme
voi tietää, onko kana tullut Thaimaasta vai kotimaasta.
Pakkausmerkintöjen valvonta on kuntien vastuulla. Hallitus
on istunut jo keväästä lähtien,
emmekä ole saaneet lakiesitystä alkuperämerkinnöistä eduskuntaan.
(Puhemies: Ja nyt tarvittaisiin kysymys!)
Kysynkin asianomaiselta ministeriltä: onko pakkausten
alkuperämerkintöjä koskeva laki valmistelussa,
vai onko hallitus tässäkin asiassa toimintakyvytön?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Hallitus ei ole toimintakyvytön
näin naisten päivänäkään
eikä minään muunakaan päivänä.
Alkuperämerkinnät tulevat suoraan tuolta EU-lainsäädännöstä,
ja viime kesänä EU-parlamentti hyväksyi
uusia säädöksiä, millä tavalla
merkintöjä pitää tehdä,
ja meidän mielestämme ne päätökset
merkinnöistä, mitkä sieltä EU:sta
tulivat, olivat aika puutteellisia, on erittäin pitkiä siirtymäaikoja,
koska pitäisi merkitä ja millä tavalla pitäisi
merkitä. Oikeastaan ainoa, mikä tällä hetkellä pitää merkitä kunnolla,
on naudanliha. Sen suhteen me toivomme, että EU:ssa päästäisiin nopeammin
liikkeelle. Toistaiseksi menemme tämän lainsäädännön
mukaan, mikä on.
Mutta tämä hallitus ja meidän ministeriömme ovat
joka paikassa korostaneet, että mikään
ei estä merkitsemästä vapaaehtoisesti
jo tällä hetkellä sitä, mistä elintarvikkeet
tulevat. Jos täällä eduskunnan ruokalassa
se, joka ruokalaa pitää, haluaa merkitä sen,
mistä päin se kana on tullut sinne eduskunnan
ruokalaan, sen voi tehdä koska tahansa. Ja sitä kuluttajan
on syytä vaatia.
Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa puhemies! Tässäkin näkee,
että usein me päättäjät
puhumme kauniisti lähiruuasta, mutta toteamme, ettei asialle
voi tehdä mitään. Kyllä voi.
Lastemme ei ole pakko syödä muista maista rahdattua
kanaa tai maitoa, ei myöskään kasviksia
ja marjoja, jotka ovat salmonellan kantajia jätevedellä kastelun
seurauksena.
Julkisessa ruokailussa voi suosia kotimaista, kun tehdään
tästä strateginen päätös.
Kysynkin: miksi ministerit eivät näytä esimerkkiä omissa ministeriöissään?
Ministeriöissä tarjotaan lounaita ja päivällisiä.
Mikäli ministeriöiden omissa hankinnoissa tärkeimmäksi
osoittautuu vain hinta, on muu toiminta maa- ja metsätalousministeriön
asettamaa julkisia ruokahankintoja edistävää neuvottelukuntaa
myöten hurskastelua.
Kysynkin maa- ja metsätalousministeri Koskiselta: pitääkö mielestänne
elintarvikkeita kilpailutettaessa minimivaatimuksena olla Suomen lainsäädännön
taso ympäristön, eläintenhoidon ja hygienian
osalta?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Jos lähtisi tästä positiivisemmasta
päästä liikkeelle: meillä on pysyväisohje,
ja tiedän, että pääministeri
Katainen on antanut samanlaisen ohjeen, että aina kun me
isännöimme tilaisuuksia, niissä tilaisuuksissa
tarjotaan kotimaista lähi- tai luomuruokaa. Sen jälkeen
keittiö valmistaa sitä. Toivon ja uskon, että tämän
hallituksen muutkin ministerit noudattavat tätä samanlaista
ohjetta, ja toivottavasti tämä leviää laajemmaltikin.
Suomesta löytyy loistavia esimerkkejä lähi-
ja luomuruokaa tarjoavista ravintoloista ja myös kaupoista
ja muista. Tämä lähi- ja luomuruoka on
mennyt hyvää vauhtia eteenpäin, ja eilen
siitä annettiin muun muassa selvitys, jonka perusteella
teemme uusia toimenpiteitä, miten asiaa viedään
eteenpäin. Hankintalainkin perusteella tänä päivänä voidaan
kilpailuttaa hankintoja siinä mielessä, että voidaan
katsoa ei pelkästään hintaa ratkaisevana
tekijänä vaan muitakin kriteereitä voidaan
käyttää. Esimerkiksi eilisessä tilaisuudessa
saimme hyvän esimerkin sieltä Savosta päin:
Kiuruvedellä on tehty loistavaa työtä siinä, millä tavalla
hankintaa voidaan ohjeistaa niin, että myös lähi-
ja luomuruoka pärjäävät kilpailussa.
Pääministeri Jyrki Katainen
Arvoisa herra puhemies! Vähän niin kuin ministeri
Koskinen tuossa totesi, meillä on suosituksena hallituksessa,
että tarjoamme suomalaista, mielellään luomuruokaa.
Tämä on muutos edellisiin hallituksiin, mutta
ei niin, että tämä on täysin
kategorinen. En voi sanoa, että esimerkiksi Kesärannassa
vieraille tarjotaan vain ja ainoastaan suomalaista ruokaa, mutta
tänään tulee Portugalin pääministeri
käymään, ja siinä taitaa olla
valtaosaltaan suomalaista ruokaa. Se on myös suomalaista
ruokakulttuuria, ei pelkästään raaka-ainetta, vaan
suomalaista ruokakulttuuria, jota tarjotaan ja edistetään.
Minusta tämä on pieni asia, ei tämä maata
merelle viskaa, mutta kuitenkin koen sen tärkeänä,
että edistämme tätä asiaa vähän
toisella tavalla kuin aikaisemmin. Ruokateollisuus on erittäin
suuri mahdollisuus Suomelle. Se on kulttuurinen, se on tapakulttuurinen,
mutta se on myös iso taloudellinen mahdollisuus Suomen kaltaiselle
puhtaalle maalle.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki
Arvoisa puhemies! On tärkeä, että ruokakulttuuria
edistetään ja edistetään sitä,
että suomalaiset enimmässä määrin
ostavat kotimaista ruokaa, ostavat luomuruokaa, jos se on mahdollista.
Voin todistaa, että valtioneuvosto ainakin omalta osaltaan
tätä periaatetta pyrkii edistämään,
nimittäin sain valtioneuvostolta häälahjaksi
lahjakortin suomalaista lähiruokaa ja luomuruokaa myyvään
kauppaan. (Naurua)
Timo V. Korhonen /kesk:
Arvoisa puhemies! Oma elintarviketuotanto, suomalainen lähiruoka
on, totta kai, myös suuri kansantaloudellinen kysymys.
Onhan elintarvikesektorimme kaiken kaikkiaan suurin tai ainakin
toiseksi suurin tuontia korvaava kotimarkkinasektori. Suomalaisen
ruuan käytön lisääminen on myös
monella tavalla kestävyysvajetta pienentävä tekijä. Haluaisinkin
pääministeriltä kysyä: kehysriihi
on tulossa, kuinka te haluaisitte huomioida tämän merkittävän
elintarvikesektorin tuontia korvaavan merkityksen näissä kehysriihikeskusteluissa
myönteisellä tavalla?
Pääministeri Jyrki Katainen
Arvoisa puhemies! Ministeri Koskisella on varmasti paljon hyviä ideoita,
mutta luulen, että ihan kaikkia niitä toiveita
ei voida toteuttaa, mutta aihepiiri on siitä huolimatta äärettömän
tärkeä.
Kysymys on kaikista eniten kahdesta asiasta. Ensimmäinen
on se, että suomalainen elintarviketuotanto on kannattavaa,
ja toinen on se, että kuluttajat vaativat ja valitsevat.
Tähän jälkimmäiseen puoleen
voidaan vaikuttaa ehkä joillakin poliittisillakin toimilla,
mutta erityisesti tässä katse suuntautuu kauppaan
ja myös siihen, että suomalaista ruokakulttuuria
itsessään arvostetaan — suomalaista kokkiosaamista,
suomalaista kouluruokailua — että julkisia hankintoja
tehtäessä valitaan jollakin muullakin perusteella kuin
pelkästään hinnan perusteella.
Tässä itse asiassa on vähän
laajemmat hartiat sitten kuin pelkästään
maan hallitus, mutta ilomielin teemme oman osuutemme. Minä uskon erittäin
vahvasti siihen, että tulevina vuosina elintarviketalous,
ruokakulttuuri, voisi olla Suomelle työllistävä ja
talouskasvua tuova sektori aivan toisella tavalla kuin tähän
mennessä.
Janne Sankelo /kok:
Arvoisa puhemies! Suomalainen ruoka on todella tärkeä asia,
niin kuin tässä keskustelussa on jo esille tullut.
Suomalaiset kuluttajat, kauppa ja ravintolat haluavat lisää lähiruokaa.
Yrittäjiä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä riittävästi,
eivätkä lähiruuan kysyntä ja tarjonta
kohtaa. Pienyrittäjän arkea ovat mutkikkaat säädökset,
markkinatiedon puute sekä huoli taloudellisesta kannattavuudesta.
Nykyhallitus on asettanut maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi
luomu- ja lähiruuan kääntämisen
vahvaan nousuun. Se on erinomainen asia. Kuluvan viikon tiistaina
julkaistussa lähiruokaselvityksessä todettiin
muun muassa, että alalta puuttuu yhteistyötä ja
koordinaatiota kaikilla tasoilla. Kysyisinkin ministeri Koskiselta,
miten hallitus aikoo vahvistaa selvityksen pohjalta lähiruuan saatavuutta
Suomessa.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Tämä selvitys, mikä silloin
tiistaina julkistettiin, on erittäin hyvin tehty, ja se
oli ensimmäinen askel tässä hallituksen
lähiruoka- ja luomuruokaohjelmassa, eli ensin kartoitettiin
näitä ongelmia ja pullonkauloja, tämän
jälkeen sitten ryhdytään ratkomaan niitä.
Ensi viikolla ministeriössä aloittaa lähiruokakoordinaattori,
jonka tehtävänä on muun muassa käydä tämä selvitys
huolella läpi ja sen jälkeen tehdä omia
esityksiä, millä tavalla asia etenee. Tämän
kevään aikana valmistuu tämä varsinainen
lähiruokaohjelma, jota sitten lähdetään
viemään eteenpäin niillä vähäisillä rahoilla,
mitä nyt olemme saaneet lisää tähän
asiaan.
Myös yksi hyvä asia on todeta, että tämä keskustelu
niin täällä tänään
eduskunnassa kuin muutenkin julkisuudessa käyty keskustelu
lähiruuasta antaa varmasti mahdollisuuksia monille yrittäjille,
ja moni yrittäjä toivottavasti miettii, olisiko
tässä sen tyyppistä asiaa, missä minunkin yritykseni
voisi laajentaa tai menestyä tai synnyttää uutta
yritystoimintaa tälle alalle. Kannustan tietysti kaikkia
ihmisiä tälläkin sektorilla yrittäjyyteen
niin kuin ylipäätään.
Pirkko Mattila /ps:
Arvoisa herra puhemies! Edustaja Kalmari otti täällä esille
todella tärkeän asian elikkä tämän
lähiruuan, jota meillä on todella ihan hankintalain
puitteissa mahdollista edistää, jotta se otetaan
esimerkiksi kuntastrategiaksi, niin kuin meillä tuolla
Oulun puolessa Vaalan kunta on ottanut, niin että se ohjaa
todella selkeästi sitten kouluruokailua. Kyllä tämän voisivat
toteuttaa vaikka kaikki Suomen kunnat. Kysymys kuuluu: aikooko hallitus
edistää julkisissa hankinnoissa lähiruuan
edistämistä? Opetusministeri Gustafssonille kysymys:
onko tämä ruokakasvatus otettu tarpeeksi huomioon
kouluissamme opetusohjelmissa?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Puhemies! Syksyllä, kun jaoimme erilaisia hankerahoja,
niin muistaakseni yksi hanke suuntautui nimenomaan siihen, millä tavalla
lisätään tietoisuutta kunnissa hankintalain
hyväksikäyttämismahdollisuuksista, eli
millä tavalla julkisia hankintoja voidaan kilpailuttaa
ja millä tavalla ja mitä valintakriteereitä voidaan
käyttää. Tämä etenee,
ja onneksi myös julkisuudessa on paljon hyviä esimerkkejä,
mistä kuntapäättäjät
voivat itsekin ottaa sitten oppia, millä tavalla kannattaa kilpailuttaa,
jos halutaan suosia lähiruokaa.
Yksi esimerkki oli se, mikä tuli Kiuruvedeltä, kuinka
tuoretta leivän pitää olla siellä koulussa, kuinka
monta tuntia pitää olla leipomisesta. Jos siinä on
tiettyjä aikarajoja, niin on selvää,
että kaikkihan eivät siihen kilpailuun pysty vastaamaan.
On monia muitakin hyviä esimerkkejä. Olennaista
on tässä, että tämä tietoisuus
lisääntyy, ja tämähän
on myös loistava paikka ajatellen tulevia syksyn kunnallisvaaleja.
Tässä varmaan saadaan paikallisia teemoja nostettua
myös kuntavaalikeskusteluun.
Opetusministeri Jukka Gustafsson
Arvoisa puhemies! Edustaja Mattilan kysymys koskien tätä ruokakasvatusta,
ruokakulttuuria suomalaisissa niin peruskouluissa kuin oppilaitoksissa laajemminkin
on mielestäni hyvinkin tärkeä. Olen eri
yhteyksissä puhunut paljon ja nostanut esille peruskoulun
osalta laajemminkin arvokasvatuksen mutta myöskin tapakulttuurin,
ja näen, että hyvät ruokailutavat, hyvä,
monipuolinen ruoka, riittävän ajan varaaminen
kouluruokailulle niin, että se mahdollisuuksien mukaan
myös tapahtuisi valvotusti, on mielestäni erittäin
tärkeä asia. Nyt kun tuntijakoa uudistetaan ja
sen jälkeen myöskin opetussuunnitelmia, tulen
huolehtimaan siitä, että noin laajasti ottaen
tähän ruokakasvatukseen tullaan kiinnittämään
opetussuunnitelmaperusteissa huomiota.
Jari Leppä /kesk:
Herra puhemies! On hyvä, että pääministeri
otti esille ruuantuotannon kannattavuuden. Se on se kaiken a ja
o. Siitä kaikki lähtee, että meillä suomalaista
ruokaa myös tulevaisuudessa on.
Arvoisa hallitus, teillä on kaksi asiaa, vähintäänkin
kaksi asiaa, jotka eivät maksa mitään, jotka
yhdistävät ruuan tuottajan ja kuluttajan oikeudet
ja oikeudenmukaisuuden. Toinen on tämä edustaja
Kalmarin esiin nostama alkuperäasia. Siinä on
kysymys myöskin erittäin paljon kuluttajan oikeusturvasta,
mitä hänelle aidosti kerrotaan, mutta samalla
sillä on erittäin suuri merkitys myös
ruuan tuottajalle. Toinen on se, että nykyiset markkinat,
elintarvikemarkkinat, jotka eivät toimi oikeudenmukaisella
tavalla tuottajien suuntaan, ne laitetaan toimimaan. Molemmissa tai
kummassakaan näissä ei ole fiskaalisia vaikutuksia.
Toivon, että ne laitetaan mahdollisimman nopeasti liikkeelle
eikä odoteta EU:ta apuun tässä asiassa
vaan olla proaktiivisia. Kolmas asia on, että viljelijöitä piinaava
hallinto, jota me olemme kaikki (Puhemies: Nyt on minuutti täynnä,
arvoisa edustaja!) olleet kehittämässä,
sen vähentäminen ja kaventaminen on myöskin
yksi, joka ei myös maksa mitään, ja myönteisiä vaikutuksia
saa aikaan.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Jos näistä kolmesta
asiasta otan kopin kahdesta. Kilpailuasiat kuuluvat ministeri Ihalaiselle.
Ensinnäkin alkuperämerkinnöistä täällä aiemmin
totesin, että EU:ssa on menossa omaa lainsäädäntöä,
joka tulee velvoittavaksi meille, meidän mielestämme
valitettavan hitaasti. Tässäkin viesti kentällä on
ollut se, että vapaaehtoisesti saa merkitä koko
ajan. Kaupasta onneksi tänä päivänä — ja
ravintolastakin — löytyy hyviä esimerkkejä siitä,
että on haluttu vapaaehtoisesti kertoa kuluttajille, mistä tuote
on peräisin, millä tavalla se on tuotettu jne.
Eli monissa paikoissa täällä ruualla
on ihan konkreettisesti kasvot, jopa niissä pakkauksissa.
Se on hyvä asia. Toivottavasti tämä menee
eteenpäin.
Byrokratiaan liittyen olen samaa mieltä edustaja Lepän
kanssa siitä, että aivan liian paljon meillä on
hallintoa ja byrokratiaa. Yksi paikka, missä sitä arvioimme
uudelleen jälleen kerran, on tuleva maatalousuudistus,
ja onneksi nyt myös monissa muissa jäsenmaissa
on havahduttu huomaamaan, että ehkä näitä asioita
voisi tehdä vähän yksinkertaisemminkin
ja myös vähän halvemmalla. Tämä on
yhteinen savotta, mikä on meillä kaikilla edessä.