Kari Rajamäki /sd:
Arvoisa puhemies! Maa- ja metsätalousministeri, nyt
on kiistatta käynyt selväksi, että Suomen
elintarvikkeiden hintojen nousu on erittäin rajua ollut
viime vuosina. Se poikkeaa euroalueesta myöskin, meillä on
ollut 17,3 prosentin hinnannousu noin kolmen vuoden aikana, kun
euroalueella kymmenisen prosenttia.
Te ette ole halunnut julkisesti käydä läpi
niitä selvityksiä, mitä nyt on tästä tekijästä,
tästä kehityksestä, tullut ilmi. Tämä viittaa
kilpailun puutteeseen elintarvikeketjussa, kaupan ja teollisuuden
omistuksen keskittymiseen, ja ilmeisesti neuvottelumekanismi, jossa
maa- ja metsätalousministeriö ja MTK samannäköisinä istuvat
pöydän molemmilla puolilla, ei myöskään
hallitse tätä tilannetta.
Myöskin elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen
tuli tietoon hallitusohjelmasta lähtien huhtikuussa 2007,
ja elintarvikkeiden hintoihin on kasattu sellainen lisä,
että ilmeisesti elintarvikkeiden hintoja on nyt siltä pohjalta
helppo alentaa 4—5 prosenttia arvonlisäveron alennuksen
tullessa täytäntöön. Hintoja
on nostettu jo ennen ensi vuoden lokakuuta tietoisina veronalennuksen
voimaantulosta.
Miksi te ette käy avoimesti läpi nyt tätä tilannetta?
Hintavalvonta ja tämä kustannuskehitys ei tuottajan
eikä kuluttajan kannalta voi olla tyydyttävä.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Ed. Rajamäen kysymys on erittäin
hyvänä päivänä esitetty
kysymys, koska tänään olemme tulo- ja
kannattavuustyöryhmässä käyneet
läpi nimenomaan kilpailulainsäädäntöön
liittyviä asioita. Siihen liittyen tulemme nyt sitten tekemään
selvityksen yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön
kanssa siitä, miten nämä hinnat todella
määräytyvät ja mikä kaikki
vaikuttaa siihen elintarviketalouden ketjuun ja siellä olevaan
hinnanmuodostukseen. Eli tämän tyyppinen päätös
on tänään tehty, ja työ käynnistyy
yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön
ja maa- ja metsätalousministeriön välillä.
Meillähän on olemassa Mtt:n tekemiä tutkimuksia.
Ministeriö ja minä kumpikaan emme ole teettäneet
mitään erillisiä tutkimuksia hinnanmuodostuksesta
tähän mennessä, mutta niiden olemassa
olevien, ihan julkisuudessakin netistä luettavien Mtt:n
tutkimustulosten mukaan kehitys EU-jäsenyyden aikana on
ollut se, että kaikkein eniten on noussut kaupan osuus
tästä ketjun siivusta. Sen sijaan tuottajan osuus
on ollut kaikkein heikoimmalla ja teollisuus on ollut sitten kaupan
jälkeen se toinen, joka on saanut siitä arvonlisää.
Tämähän on yleisesti tiedossa oleva asia.
Mutta nyt se työ käynnistyy.
Työministeri Tarja Cronberg
Arvoisa puhemies! Arvonlisäveron alennuksen siirtymistä ruoan
hintoihin seurataan tällä hetkellä. Seuranta on
aloitettu jo viime vuoden puolella. Sitä tekee Kuluttajavirasto,
ja teemme samanlaisen seurannan kuin aikoinaan euroon siirtymisen
aikana, kun katsottiin, että hinnat eivät nouse.
(Ed. Jaakonsaari: Ne nousevat!) Seurannan päätelmät nähdään
sitten, kun tulokset ovat selvillä.
Kari Rajamäki /sd:
Arvoisa puhemies! 500 miljoonan euron käyttäminen
ruoan arvonlisäveron alentamiseen olisi suuntautunut lapsiperheiden
ja pienituloisten kannalta paljon tärkeämmällä tavalla
sosiaalietuuksien korotuksena tässä vakavassa
suhdannetilanteessa.
Meillä on selvästi nähtävissä,
että monopolisoitunut jalostusteollisuus ja kauppa nostavat
nyt myöskin hintoja. Kun viljan maailmanmarkkinahinnat
nousivat syksyllä 2007, se heijastui nopeasti Suomen viljatuotteiden
hintoihin. Viime syksynä maailmanmarkkinahintojen laskeminen laski
meillä tuottajahintoja, mutta ei jauhon eikä leivän
kuluttajahintoja. Ilmeisesti kauppa ja alan teollisuus on kasvattanut
marginaalejaan. Tältä osin on erittäin
vakavaa myöskin, että tammi—helmikuussa
lihatuotteiden hinnat ovat nousseet selvimmin. Kyllä tämä on
aika raakaa monopolivoiman käyttöä samaan
aikaan, kun maa joutuu jyrkkään taantumaan.
Myöskin tuottajien kannalta se, että te olette lannoiteteollisuuden
menneet myymään norjalaiselle Yaralle, on erittäin
huonoa edunvalvontaa, koska se on yksi tekijä, joka myöskin
rehukustannusten taustalla näkyy. (Puhemies: Minuutti on
ylittynyt jo!) Myöskään tuottajien rehuhinnat eivät
ole alentuneet.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Tämän ruoan arvonlisäveron
alennuksenhan kaupat ovat hyvin selkeästi nyt ilmoittaneet
ohjaavansa ilman muuta ruoan hinnan alentamiseen. Mitä sitten
tapahtuu siinä, onko hintoja nostettu tätä ennen
vai ei, se kuuluu siihen, että meidän pitää seurata.
Toivon, että jokin tutkimuslaitos innostuu vielä enemmän
seuraamaan, mitä sillä sektorilla on käytännössä tapahtunut.
Kysymyksestä, mitä tapahtui tammi—helmikuussa
lihatuotteiden hinnoille, tiedän vain sen, että tuottajien
kohdalla ainakin hinta on ollut aleneva, ei nouseva. Jos lihan hinta
on kaupassa noussut, silloin joku muu on sen aiheuttanut kuin alkutuottaja.
Krista Kiuru /sd:
Arvoisa puhemies! On huolestuttavaa, että ruuan todellisesta
hinnasta ei tunnu olevan selvyyttä edes hallitusaitiossa.
Kuluttajajärjestöt ovat tivanneet jo useita vuosia, miksi
ei tehdä kattavaa selvitystä siitä, mikä ruuassa
todellisuudessa maksaa, mistä ruuan hinta koostuu, miten
ruuan kustannusosuudet todellisuudessa jakautuvat. On tärkeää jokaisen
kuluttajan tietää, mistä leivän
hinta koostuu, kuinka paljon menee kauppaan, kuinka paljon kuljetuksiin,
kuinka paljon alkutuotantoon, kuinka paljon ottaa teollisuus ja
vaikka kuinka paljon menee mainostamiseen. Nämä kysymykset
ovat sellaisia, joihin pitäisi pystyä vastaamaan,
ennen kuin ruoan arvonlisäveron päätös
tullaan tekemään.
Toivonkin ministeriltä, että tartutte nyt
ripeästi tähän ja selvitätte
tämän vaikka sitten veronmaksajien rahoilla. Tämä on
niin tärkeä asia, että kyllä kansalaisten
pitää tietää, mitä ruoka
todellisuudessa maksaa ja mihin sen hinnan nousu nyt sitten perustuu.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Kuten ed. Rajamäen kysymykseen jo
vastasin, niin todella tämä selvitys tullaan tekemään
ja tullaan tekemään veronmaksajien varoilla ja
siitä tullaan myöskin pyytämään
kilpailuna tarjous, kuka sen tekee. Ministeri Cronbergin kanssa
tässä olemme tekemässä hyvää yhteistyötä,
koska asianahan tämä hintapolitiikka kuuluu nimenomaan
työ- ja elinkeinoministeriölle ja ministeri Cronbergin
toimintakenttään siellä. (Ed. Gustafsson:
Miksi sekin näin myöhässä?)
Kun kysytään, millä tavalla tämä leivän
hinta esimerkiksi muodostuu, niin mehän tiedämme, että siinä noin
4 prosenttia on sen raaka-aineen osuus. Jos puhutaan, että tuottajahinnassa
tapahtuu joku muutos ja se muuttaa leivän hintaa oleellisesti,
niin se ei sitä muuta, kun se osuus on 4 prosenttia. Nyt
tarkastellaan sitten kokonaisuudessaan, mitä tämä koko
ketju pitää sisällään ihan
tuottajasta kuluttajaan saakka ja myöskin kaupassa, siellä on
mukana sekä tukkukauppa että vähittäiskauppa.
Kaikki tullaan käymään läpi
ja tänään tämä linjaus
on tehty yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön
kanssa.
Paavo Arhinmäki /vas:
Arvoisa puhemies! On äärimmäisen
tärkeää, että ruuan hintaa saadaan
laskettua, koska suhteellisesti se tuntuu kaikkein eniten pienituloisten
kukkarossa. Pienituloiset myös haluavat ostaa suomalaista
ruokaa, haluavat tukea suomalaista tuotantoa. Nyt on käynyt
ilmi, että suomalainen yritys, HKScan Ruotsissa, on ei
vain kerran vaan kahdesti jäänyt kiinni siitä,
että sikoja on keitetty elävältä.
Tämä antaa aikamoisen kuvan suomalaisen yrityksen tuotannosta.
Miten takaatte, että tällaista ei pääse
tapahtumaan Suomessa jatkossa, vaan että eläinten
oikeuksista pidetään huolta?
Toinen kysymys liittyy siihen, kun suomalaiset haluavat ostaa
suomalaista ruokaa, tuoretuotteina myydään paljon
Brasiliasta tuotua pakastettua kanaa, joka vain marinoidaan täällä.
Marinoimisen ja pakkaamisen jälkeen ihmiset kuvittelevat
ostavansa suomalaisia (Puhemies: Minuutti on kulunut!) tuotteita,
vaikka ne ovat brasilialaisia.
Miten tulette puuttumaan tähän ihmisten huijaamiseen?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Ed. Arhinmäki kiinnitti erittäin
tärkeään asiaan huomiota, ja se on tämä marinointijärjestelmä,
jota käytetään nimenomaan ulkomaisen
lihan kohdalla. Kun se tuodaan Suomeen ja marinoidaan, niin sen
jälkeen alkuperää ei tarvitse välttämättä ilmoittaa. Tätä keskustelua
pitää käydä nyt sitten yhteistyössä kuluttajien
kanssa ja pystyä sopimaan niin, että kerta kaikkiaan
jatkossa riippumatta siitä, miten liha on käsitelty,
sen alkuperä merkitään. Tämä on
aivan sama asia, kun me pyrimme nyt siihen, että jatkossa
nämä gmo:sta vapaat elintarvikkeet tullaan merkitsemään.
Se on meidän tavoitteemme seuraavana, koska kuluttajilla pitää olla
oikeus tietää, mitä ruokaa he syövät, missä valmistettua,
miten tuotettua jne. Se on kuluttajien perusoikeus ja sen suuntaan
tehdään töitä.
Sitten kysymys tästä Ruotsissa tapahtuneesta sikojen
teurastuksesta. Minulla siitä ei ole kovin tarkkaa tietoa,
mutta tiedän vaan sen, että Suomessa tällainen
ei ole mahdollista. Meillä on tämä koko
ketju valvottu hyvin tehokkaasti ja meillä on Eviran tarkastuseläinlääkärit
teurastamoissa pitämässä huolta siitä,
että tällaista Suomessa ei pääse
tapahtumaan.
Katja Taimela /sd:
Arvoisa puhemies! Talouskriisin tuomat paineet ja elintarvikkeiden hintojen
nousu asettavat myös kunnat vaikeuksiin peruspalvelujen
tuottamisessa. Päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa
sekä ikäihmisten kodeissa nautitaan pitkälti
kuntien järjestämistä ruokapalveluista.
Ruoka tuotetaan lähes poikkeuksetta asiakasta kohden raaka-ainekustannuksiltaan
alle eurolla päivässä. Nykyisellä hintojen
nousuvauhdilla ollaan tilanteessa, jossa herää kysymys,
joudutaanko ruuan laadusta tai määrästä tinkimään
näiden mainitsemieni väestöryhmien kohdalla.
Kysynkin:
Onko hallituksella ratkaisua tähän yhtälöön, vai
jätetäänkö tämänkin
asian kanssa kunnat painimaan yksin? Ruuan arvonlisäveron
alennus on mielestäni väärä vastaus,
koska se ei korvaa enää edes viimeaikaista ruuan
hinnan nousua.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Tämä kouluruokakysymyshän
on, totta kai, tavattoman tärkeä, koska se on
monille koululaisille ainoa päivän lämmin
ateria. Silloin on tietysti tärkeää,
että se on hyvin ravitseva. Nyt tässä on
kysymys julkisen sektorin ruokailun järjestämisen
tarjouskilpailusta. Pitäisi pyrkiä siihen lähiruokaan.
Minä nimittäin väitän, että sen
kunnan talouden ja sen seudun aluetalouden kannalta varmasti on
lopputuloksena taloudellisesti parempi se, että käytetään
niitä lähipalveluja ja lähiruokaa, jolloin
saadaan aktiivisuutta sille alueelle, saadaan koululaisille terveellinen
ja turvallinen ruoka ja sitä kautta kannustetaan myöskin
monipuoliseen ravintoon. Tiedän nämä paineet,
mitkä siellä on hinnan suhteen, mutta siitä syntyy
myöskin aluetalouteen liikettä. Kainuussahan selvitettiin,
jos oikein muistan, semmoinen asia, että jos kaikki mehut,
mitä Kainuussa käytetään, tuotetaan
Kainuussa, niin euro vaihtaa 11 kertaa omistajaa sillä alueella,
kun ne mehut ovat päätyneet kuluttajille. Ihan
sama yhtälö toimii lähiruuan kanssa.
Matti Kangas /vas:
Arvoisa puhemies! Elintarviketurvallisuusvirasto on ryhtynyt
poistamaan kananmunia kaupoista salmonellavaaran vuoksi ympäri
Suomea. Ministeri Anttila on kuitenkin julkisesti vakuuttanut, ettei
kanatiloilta löydetty salmonella ole vaaraksi munien kuluttajille.
Myös sikatiloilta on löytynyt salmonellaa.
Onko hallitus antanut oikeata tietoa ensinmainittujen tuotteitten
turvallisuudesta kansalaisille, miten hallitus aikoo huolehtia suomalaisen
ruuan turvallisuudesta ja minkälainen vaikutus näillä tapauksilla
on ruuan hintoihin?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Helmikuussahan tavattiin kolmella kananmunatilalla
salmonellaa ja tämä löytyi ihan normaalissa
omavalvontatarkastuksessa, mikä kertoo siitä,
että meillä elintarvikeketjun omavalvonta toimii
erinomaisella tavalla, koska se siellä havaittiin. Sen
jälkeen sitten lähdettiin jäljittämään
ne tilat, joihin oli tätä saastunutta rehua toimitettu,
ja nyt me olemme yhteistyössä Eviran johdolla
läänineläinlääkäreiden
ja kunnaneläinlääkäreiden kanssa
ottaneet jo useita satoja näytteitä. Tähän
mennessä kahdestatoista kanalasta, kanan ulostenäytteistä,
ja kahden sikalan ulostenäytteistä on löydetty
salmonellaa. Yhteensä 55 kanatilaa ja 96 sikatilaa on saanut
tuloksen siitä, että salmonellaa ei ole todettu.
Kun se on pystytty nyt pysäyttämään
sinne tilatasolle, se ei ole sieltä lähtenyt kuljetukseen teollisuuteen
eikä munapakkaamoille, ja sen takia nyt yhteistyössä viranomaisten
kanssa myöskin sen rehutehtaan tilat on puhdistettu. Tehdas on
seisonut sitä varten, että ketju on (Puhemies: Minuutti
on kulunut!) saatu taas puhtaaksi, ja nyt jatkossa tutkitaan ja
selvitetään ja yritetään kaikkemme,
että se pysyy tilatasolla, niin kuin se nyt on.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen
Arvoisa puhemies! Tämä ongelmatiikkahan suurella
todennäköisyydellä, näin kaiketi
on voitu todistaa, liittyy nimenomaan ulkomaiseen rehuun. Suomen
rehuomavaraisuus on tavattoman pieni, nimenomaan valkuaisen osalta,
10—20 prosentin välillä. Tämä on
aivan liian alhainen. Eri toimin pyritään nyt
löytämään ratkaisuja, joilla
voitaisiin rehuvalkuaisomavaraisuutta parantaa. Yksi niistä toimista,
mitkä voivat kenties auttaa, liittyvät energiantuotantoon.
Paraikaa valmistellaan erilaisia järjestelyjä sekä nestemäisten
biopolttoaineiden tuottamiseksi että myöskin syöttötariffijärjestelmien
käyttöön ottamiseksi. Mitä enemmän
suomalaisesta rehuviljasta voidaan puristaa näitä nestemäisiä tai
poltettavia polttoaineita, sitä enemmän se antaa
mahdollisuuksia lisätä suomalaista valkuaisainetta.
Eli energiapolitiikan kotimaisuuden, uusiutuvan edistäminen, saattaa,
jos oikeat keinot nyt löydetään, niin
kuin uskon, edistää samalla kotimaisen rehuvalkuaisen
tuotantoa.
Päivi Räsänen /kd:
Arvoisa herra puhemies! Kiitän ministeriä,
että olette nyt selkeäsanaisesti vastannut kysymyksiin
ruuan hinnanmuodostuksesta. (Ed. Jaakonsaari: Ei kyllä selvinnyt!)
Mutta hämmennystähän herätti
tämä radiohaastattelunne, jossa teiltä kysyttiin,
kenen taskuun tuo hinnan nousu on mennyt, ja vastasitte, että tiedätte
kyllä vastauksen, mutta ette suostu vastaamaan. Kysyn nyt
sen vuoksi vielä ihan selkeyden vuoksi: Mihin tietoon tässä haastattelussa
täsmällisesti viittasitte, ja ovatko nämä tiedossanne
olevat vastaukset nyt tulleet julki?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Täällä jo ensimmäisessä vastauksessani
totesin, että meillä on olemassa maa- ja elintarviketalouden
tutkimuslaitoksen Mtt:n tekemiä tutkimustuloksia, jotka
on kaikkien luettavissa, mtt.fi, netistä. Sieltä voi katsoa,
mikä se hinnanmuodostus on. Me emme ole tehneet mitään
selvitystä. Se, mihin viittasin — mutta valitettavasti
en huomannut siinä oikaista sitä toimittajan kysymystä,
että emme me mitään selvitystä ole
tehneet — on se, että olemme käyneet
viime kesänä lihantuotannon kannattavuuskriisityöryhmässä keskustelua
siitä, miten Suomessa lihan hinta muodostuu, mutta emme me
mitään tutkimuksia ole tehneet. Nyt ne tutkimukset
sitten tehdään, niin kuin lupasin. Eli en ole
mitään salannut, koska semmoista ei ole, mitä voisi
salata.
Jari Leppä /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Suomalainen elintarvikeketju on poikkeuksellinen
maailmanlaajuisesti. Missään muualla kuin Pohjoismaissa,
Suomi mukaan lukien, ei pystytä pellolta pöytään
niin tarkasti seuraamaan ruuan kulkua kuin se meillä voidaan
tehdä. (Ed. Jaakonsaari: Nyt on ruuan hinnasta kysymys!)
Tästä osoituksena on myöskin se, mitä viimeksi
on tämän ikävän salmonellan
osalta tapahtunut. Mitään ei ole onneksi päässyt
kuluttajille saakka. Meillä on myöskin parannettavaa
ilman muuta tässä asiassa. Ministeri Pekkarinen
totesi erinomaisella tavalla, että meidän valkuaisomavaraisuuttamme
pitää kehittää. Se on äärimmäisen
tärkeää tälle maalle. Kysymys,
esitän sen ministeri Anttilalle:
Meillä on myöskin äärimmäisen
suuri byrokratia tämän kaiken ympärillä.
Sitä byrokratiaa tarvitaan, mutta myöskin sitä voitaisiin
keventää, sitä voitaisiin yhdenmukaistaa
niin, että kaikki viranomaistieto, kaikki tiloilla, yrityksissä,
tapahtuva standardointi, erilaiset ohjelmat ja muut järjestelmät
olisivat yhteensopivia. Mitä tämän asian
suhteen on tehty ja mitä aiotaan tehdä?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Ed. Lepän erinomaisen hyvään
kysymykseen siitä, että se on aivan totta, että viljelijät
kokevat nämä järjestelmät hyvin
byrokraattisiksi. Nythän meillä huhtikuussa toteutuu
viljelijöiden tukihakemus sähköisesti. Se
helpottaa tilannetta. Sitten on saatu päätökseen
pienten elintarvikeyritysten byrokratiaongelmat; niitä asetuksen
muutoksia, ohjeistuksen muutoksia, ollaan parhaillaan tekemässä.
Sitten meille tulee semmoinen nettipalvelu näille pienille
elintarvikeyrittäjille, joista he voivat aina katsoa, mitä muutoksia
elintarvikelainsäädäntöön
on nyt juuri tulossa tai tullut, koska heillä ei ole päätoimista
juristia tai vastaavaa, joka tätä puolta voisi
seurata. Eli me lisäämme näitä palveluja
yrittäjille ja yritämme kaikin keinoin tätä byrokratiaa
vähentää. Mutta valitettavasti tämän viimeisen
rahoituskierroksen eli rahoituskauden alkaessa nämä EU:n
hankejärjestelmät ovat vieläkin monimutkaisempia,
niin kuin ed. Leppä hyvin tietää, kuin
ne olivat viime vaalikaudella.
Ben Zyskowicz /kok:
Arvoisa herra puhemies! Elintarvikkeiden hintoihin vaikuttaa
kaupan kilpailu, ja kilpailuun vaikuttaa kauppojen aukioloaikasääntely.
Koko tämä sääntely on minun
mielestäni tarpeetonta. Tämä on siis
henkilökohtainen kantani. Ei ole meidän kansanedustajien
asia päättää, milloin kuluttaja
saa käydä kaupassa ja minkälaisessa kaupassa
ja missä sijaitsevassa kaupassa ja mitä myyvässä kaupassa.
Ei ole myöskään meidän asiamme
päättää, milloin yrittäjä saa
pitää kauppansa auki.
Ministeri Cronberg, ettekö te ole jo riittävän kauan
hautonut tätä asiaa? Milloin tuotte aukioloaikasääntelyn
uudistamisen eduskuntaan?
Työministeri Tarja Cronberg
Arvoisa puhemies! On kuitenkin niin, että kaupan kilpailua ohjataan
myös aukioloajalla ja se laki, joka aikoinaan hyväksyttiin
eduskunnassa 2000-luvun alussa, on tukenut nimenomaan lähikauppojen kehittymistä.
Näin on ollut tarkoitus nyt löytää tämmöinen
tasapainoinen ratkaisu, jossa nimenomaan kaupan kilpailua sekä edistetään,
mutta myös taataan erityiskauppojen tilanne. Tässä hallituspuolueet
käyvät parhaillaan neuvotteluja, ja odotan, että saamme
tuloksen aikaan. Itse en tätä haudo, vaan kaikissa
ryhmissä on erilaisia mielipiteitä.
Kari Rajamäki /sd:
Herra puhemies! Hallitus tässäkin asiassa
on kyllä käsi lipassa katsellut tätä hintakehitystä.
Viimeisen vuoden aikana elintarvikkeiden hinnat ovat meillä nousseet
noin 8 prosenttia, kun euroalueella ne ovat nousseet 2,5 prosenttia.
Kilpailua estäville rakenteille te ette ole tehneet mitään.
Tästä kärsivät myöskin tuottajat.
Rehujen hinnat ovat pudonneet kymmeniä prosentteja maailmalla,
mutta maanviljelijöiden oma tuottajaosuuskunta on saanut
maanviljelijät ahtaalle omalla hinnoittelupolitiikallaan.
Tänä vuonna vähän alle 5 prosenttia
ovat tulleet hinnat alas. MTK sekä maa- ja metsätalousministeriö tulkitsevat
suvereenisesti tänä päivänä näköjään
kuluttajien etua.
Milloin te hyväksytte palkansaajat ja kuluttajat siihen
pöytään, jossa tätä hintakehitystä ja
kilpailua estäviä rakenteita todella käydään
läpi?
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Arvoisa puhemies! Ed. Rajamäelle tiedoksi, että tässä viime
kesän lihantuotannon kannattavuuskriisityöryhmässä oli
kuluttajien edustaja. Siinä oli kaupan edustaja, siinä oli
Kilpailuviraston edustaja, siinä oli koko ketju edustettuna
alusta saakka. Kysymys esimerkiksi siitä, miten ruisreikäleivän
hinta muodostuu, niin tosiaan 4 prosenttia on maatalouden osuus,
arvonlisävero on siitä 14,5 prosenttia, kauppa
31,1 prosenttia, myllyt ja leipomot ja logistiikka 50,2 prosenttia.
Nämä ovat ne Mtt:n luvut. Nämä eivät
ole mitään meidän tutkimiamme lukuja,
mutta nämä ovat kaikkien tiedossa, kun menee sinne
nettiin.