Jari Leppä /kesk(esittelypuheenvuoro):
Herra puhemies! Elintarvikelakia siis ehdotetaan muutettavaksi
Euroopan unionin elintarvikelainsäädännön
muutosten ja kansallisen lainsäädännön
tarpeiden vuoksi.
Erityisesti tässä on kolme asiaa, jotka muutoksen
eteen tulevat. Yksi niistä koskee vapaaehtoisia laatujärjestelmiä ja
niihin tulevia uusia kansallisia hyväksymissäädöksiä,
ja tämä asia on aivan erityisen tärkeä alalle
itselleen, niin että se pystyy tekemään
näitä uuteen järjestelmään
liittyviä hankkeita, ja siksi myöskin tällä lain
uudistuksella on kiire. Toinen asia on kalastustuotteiden jäljitettävyyttä,
kuluttajille annettavia tietoja ja valvontaviranomaisia koskevat
muutokset. Kolmas asia on muun muassa se, että esimerkiksi
itujen alkutuotantopaikkojen hyväksymiseen tulee uudet
säädökset.
Puhemies! Valiokunta pitää erittäin
tärkeänä elintarvikkeiden vapaaehtoisten
laatujärjestelmien hyväksymisen mahdollistavaa
lainsäädäntöä ja näiden
järjestelmien nopeaa käyttöönottoa. Vapaaehtoiset
elintarvikkeiden vastuullisuus- ja jäljitettävyysjärjestelmät
ovat keskeisiä välineitä koko elintarvikeketjun
avoimuuden, läpinäkyvyyden lisäämisessä.
Valiokunta korostaakin myös sitä, että tuottajan
tulee saada laatujärjestelmään liittymisestä riittävä lisäarvo
tuotteelleen laatujärjestelmästä aiheutuvien
lisäkustannuksien kattamiseksi, koska väistämättä jonkun verran
lisäkustannuksia tämäkin tuottajille
aiheuttaa. Tämän lakiehdotuksen mukaan Elintarviketurvallisuusvirasto
Evira hyväksyisi sitten kansalliset laatujärjestelmät
hakemusten perusteella.
Valiokunta korostaa kalan osalta sitä, että Suomeen
tuotavalle kalalle on sovellettava kaikilta osin samoja säännöksiä merkintöjen
osalta kuin kotimaiselle kalalle. Tässä on opiksi
otettavaa myöskin muussa elintarvikekaupassa ja niihin
liittyvissä säädöksissä ja
myöskin siinä kilpailuasetelman tasapuolisuudessa,
jonka tämä tuo tullessaan, eli samat säädökset
niin omassa maassa tuotetuille elintarvikkeille kuin myöskin tänne
tuoduille.
Puhemies! Ihan yksi yksityiskohta tästä kalojen
jäljitettävyydestä. Niinkin yksinkertainen asia
kuin perkauksen salliminen rannassa tulee nyt mahdolliseksi, jos
EU hyväksyy tämän Suomen anoman poikkeuksen.
Tähän astihan tilanne on niin, että kun
pienimuotoisesti kalastetaan sisävesillä ja tuodaan
kalansaalis, joka aiotaan myydä, se pitää perata
veneessä. Siksi on erittäin oleellista, että se
voidaan tuoda edes rannalle, jossa asiallisissa olosuhteissa voidaan
perkaus tehdä ja sen jälkeen toimittaa myyntiin.
Nyt tämä mahdollistuu tämän
lainsäädännön myötä,
kun sitten — ja toivon mukaan mahdollisimman pikaisesti — myös
EU tämän poikkeuksen Suomelle antaa. Valiokunta
piti kyllä aika erikoisena tätä, että tästä pitää poikkeus
hakea, mutta näin se nyt vain tässä tapauksessa
menee.
Puhemies! Ihan lyhyesti vielä yksityiskohtaisesti muutama
asia. Kolmeen lain pykälän kohtaan valiokunta
esittää muutosta: 30 §:ään,
joka koskettelee keskusviranomaista, 34 §:ään,
joka on muita viranomaisia koskettava pykälä,
ja 55 §:ään, elintarvikemääräysten
vastaisuuden poistaminen, ja tämä on kokonaan
nykyiseen verrattuna uusi pykälä. Valiokunta oli
näissä kaikissa toimissaan ja tässä mietinnössä yksimielinen.
Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Käytän tämän
puheenvuoron ihan vain sen takia, että haluan kannustaa
ministeriötä silloin, kun tehdään
järkeviä, maalaisjärkisiä päätöksiä. Onhan
se ollut hullua, että meillä oli Suomessa muikunkalastajia,
jotka halusivat kalastaa, ja oli kalakukontekijöitä,
jotka halusivat ostaa sen muikun, mutta kun perinteiseen menetelmään
ei kuulu, että siellä on valtavia elintarvikelaitoksia, hyväksyttyjä elintarvikelaitoksia,
joissa tämä perkaus tapahtuisi, niin tätä normaalia
käytäntöä ei voinut tehdä.
Kalastaja ei voinut puhkoa muikkuja, että toinen olisi
voinut leipoa kalakukkoja. Mutta nyt tämä ongelma
on ratkaistu vähän rimaa hipoen. Tämän
puheenvuoron tarkoitus on se, että meidän pitäisi
tämmöisiä rimaa hipoen maalaisjärkisiä tulkintoja
tehdä jatkossa yhä useammassa paikassa, niin meidän
olisi helpompi elää täällä Suomessa.
Yleiskeskustelu päättyi.