4) Laki geenitekniikkalain 21 c §:n muuttamisesta
Anne Kalmari /kesk(esittelypuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Luulen tai ainakin toivon, että meillä monilla
on jokin liikkeelle paneva voima, tavoite, mikä on saanut
lähtemään kansanedustajaksi. Minun eräs
missioni on viedä maataloutta kotimaassa ja miksei myös
rajojen ulkopuolella siihen suuntaan, että muistaisimme agribisneksen
ohella myös varjella luontoa.
Hyvät edustajat, ruoka laitetaan oman kehomme sisään,
ja jos arvostamme itseämme, ei ole samantekevää,
mitä sinne laitamme. Eihän mitään muutakaan
tuotetta osteta pelkän hinnan vaan ominaisuuksien perusteella.
Kun te ostatte auton, olisi siinä hyvä olla lukkiutumattomat
jarrut ja turvatyyny ettekä vain totea, että olipa
hyvä auto, kun oli niin halpa.
Elintarviketurvallisuus ei ole itsestäänselvyys vaan
monien eri tahojen pitkäjänteisen työn
tulos. Oleellista on se, että kuluttajat voivat tietää tuotantotavoista,
niin että he voivat vaikuttaa ostopäätöksillään.
Niinpä olen, hyvät kollegat, tehnyt lakialoitteen
geenimuunnellulla rehulla tuotetun kotieläintuotteen merkitsemisestä.
Tällä hetkellä kotieläintuotteiden
tuotantoketjussa käytettyä muuntogeenisiä ainesosia
sisältävää rehua ei EU-lainsäädännön
mukaan tarvitse ilmoittaa liha-, maitovalmiste tai kananmunapakkauksissa.
Geenitekniikkaa ei voi pitää tavanomaisen kasvinjalostuksen
jatkeena, koska siinä liikutaan lajirajojen yli. Kolmen
miljardin vuoden evoluution aikaansaama luonnonjärjestys
voidaan mitätöidä siirtämällä geenejä vaikkapa
eläimestä kasviin.
Geenimuuntelun terveysvaikutuksia ovat tutkineet lähinnä ne
tahot, jotka itse tuotteitakin ovat valmistaneet. Jopa tutkimuksen
menetelmät voivat olla kyseenalaisia. Esimerkiksi normaalit kertamäärät
nautojen gmo-kasvuhormonilla ovat 47-kertaisia tutkittuihin käyttömääriin
verrattuna. Markkinoilta on jouduttu vetämään
muun muassa geenimuuntelun avulla tuotettu unilääke.
Samalla kun bakteerikanta tuotti toivottua L-tryptofaania, se tuotti
myös ei-toivottuja epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat
lihasvaurioita ja jopa kuolemantapauksia. Geenimuunnellut kasvit
eivät ole kiistattomasti turvallisia, vaan on myös tutkijoita,
jotka varoittavat geenimuuntelun vaaroista ympäristölle
ja ihmiselle. Geenit saattavat viedä mukanaan muutakin
informaatiota kuin toivottuja ominaisuuksia. Itse tekniikkaan kohdistuu
monia riskitekijöitä alkaen spliseosomien toiminnasta
rna:n uudelleensilmukoinnissa, mukana kulkevista lisämolekyyleistä laskostumisen ongelmiin,
dna:n epävakauteen, antibioottiresistenssiin ja horisontaaliseen
geeninsiirtymään. Vaikutukset saattavat näkyä vasta
pitkällä aikavälillä.
Kuluttajan mahdollisuus tiedonsaantiin elintarvikkeen tuotantotavoista
on keskeinen elintarvikeketjun läpinäkyvyysperiaate.
Kuluttajalla pitää olla mahdollisuus ostopäätöksillään
ottaa kantaa muuntogeenisten kasvien viljelyyn, vaikka muuntogeenistä ainesta
olisi käytetty tuotteessa ainoastaan välillisesti.
Vain pakollinen pakkausmerkintä varmistaa kuluttajan
tiedonsaannin. Olivatpa ostopäätöksen
perusteet mitkä tahansa, ovat ne yhtä hyväksyttäviä.
Joku voi tehdä päätöksensä eettisestä,
vakaumuksellisesta, ympäristöön liittyvästä tai
vaikkapa hinta- tai tunnesyistä.
Monissa EU-maissa keskustellaan merkinnän ulottamisesta
geenimuunnellulla rehulla kasvatettujen eläinten tuotteisiin.
Yli miljoona EU-kansalaista on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan
merkintöjä myös eläinkunnan
tuotteisiin. Merkintöjä koskeva EU-asetus ei sisällä rehua,
mistä johtuen rehujen merkintä voidaan mielestäni
säätää kansallisesti ja useiden
lakimiesten mielestä myös. Ajattelen, että mikä ei ole
kiellettyä, on sallittua. Tiedän, että merkintävaatimus
on vähintäänkin haasteellista, koska tiedonsaantia
voidaan pitää kilpailun esteenä. Minusta
on suorastaan — anteeksi, kun käytän tätä sanaa — sairasta,
jos vapaakauppa pyrkii siihen, että tuotteiden liikkuvuus
täytyy olla taattu mutta informaation saanti tuotantotavoista
halutaan estää. Eihän se voi olla niin,
että ylikansalliset jättiyhtiöt käärivät
voitot mutta riskit ovat kaikkien yhteiset. Yhdysvalloissa ollaan
jo niin pitkällä, että on kiellettyä ilmoittaa
maitopurkeissa, jos meijerin tuottajat eivät käytä gm-kasvuhormonia.
Se voisi olla perusteeton kilpailuetu.
Meitä on usutettu esimerkiksi tilatukilain keskustelussa
nousemaan EU:ta vastaan maataloustukien menetyksen uhalla. Mielestäni
tässä on paikka osoittaa omaa tahtoa ja viedä koko
EU:n gmo-merkintälinjaa meidän haluamaamme suuntaan.
Pekkarisen työryhmän ja ministeri Anttilan rohkeudesta
hyötyjänä olisi eurooppalainen kuluttaja.
Hallitusohjelman mukaan käynnistetään
suomalaisen ruuan edistämisohjelma, jonka tavoitteena on
muun muassa ruuan arvostuksen kohottaminen, laadun kehittäminen
sekä luomu- ja lähiruuan edistäminen.
Terveellisen ja turvallisen ruuan vientiä edistetään.
Tuotantotavoista kertovilla pakkausmerkinnöillä voidaan
tukea hallitusohjelman tavoitteita. Mitkä markkinat meillä olisi
kansainvälisestikin seuraavan gmo-kriisin sattuessa, kun
meillä olisi selkeästi erillään
olevat geenimuuntelusta vapaat alueet? Joku voi ajatella, että pelottelen.
Mielestäni ei ole nimenomaan pelottelua ennakoida riskejä ja
pohtia asioita etukäteen eikä vain ajautua.
Poliitikkoina meidän tulee antaa ihmisille tieto ja
valinnanvapaus, niin ettei tarvitse sitten olla hysteerinen jälkikäteen.
Niille, jotka sanovat, että ei välitöntä vaaraa
ole, huomautan, että silloinkaan ei ole löydetty
välitöntä vaaraa, kun märehtijöiden
rehuihin on lisätty lihaluurehujauhona toista märehtijää.
Ihmisen viisauden ansiosta saatiin aikaan bse. Valkuaisaineen piti
hajota suolistossa eikä imeytyä, mutta niin vain peilikuvaprioni
aiheuttaa hermostovaurioita ihmisille. Luonto näyttää kyllä voimansa,
kun se unohdetaan. Useat järjestöt ovat vaatineet merkinnän
ulottamista geenimuunnellulla rehulla ruokittujen eläinten
tuotteisiin. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 90 prosenttia kuluttajista
halusi gmo-merkinnät myös kotieläintuotteisiin.
Politiikka ei saa olla pelkkä markkinatalouden jatke.
Suuryhtiöillä puhuu raha. Ensisijainen tarkoitus
esimerkiksi gm-jalostaja Monsantolla on tuottaa kasveja, jotka pystyvät
sietämään omia rikkakasvihävitteitä.
Aikaisemmin siemenkauppa oli pääosin pienehköjen
perheyhtiöiden hallinnassa. Nykyään maailman
siemenkauppa on keskittynyt parillekymmenelle suuryhtiölle, jotka
usein valmistavat myös kasvinsuojeluaineita ja pestisidejä.
Maailman ravinnontuotanto on luisumassa näiden ylikansallisten
yhtiöiden hallintaan, jolloin voitontavoittelu ajaa ruuantuotannossa
muiden päämäärien ohi. Jätit
pitävät gm-tuotteitaan turvallisina. Eri puolilta
maailmaa kuuluu kuitenkin varoittavia lausuntoja. Muun muassa Malatesta
Italiasta on huomannut eläinkokeissa gm-ruokavaliolla ruokittujen
eläinten suolistossa ja sisäelimissä muutoksia,
norjalaiset Traavik ja Dahl huomasivat kukkakaalimosaiikkiviruksen
aiheuttavan solumuutoksia ihmissoluihin, ja ranskalainen biokemisti
Gilles-Eric Seralin on tutkinut glyfosaatin vaikutuksia ihmisen
istukan soluihin. Alhaiset annoksetkin vaikuttivat myrkyllisesti,
ja vielä pienemmät aiheuttivat hormonihäiriöitä.
Voi tietysti olla, että maapallomme kaipaisikin hedelmättömyyttä ylikansoituksen
estämiseksi, mutta yksilön kannalta vaikutukset
voivat olla surullisia.
Lounaisfarmi aloitti gm-soijan tuonnin kotieläinten
rehuksi. Tuontiratkaisu on tehty hinnan takia. Rehuteollisuus säästää noin
5 miljoonaa euroa. Tämä on sinänsä merkityksellinen
hintaero heikosti kannattavalla kotieläinsektorilla, mutta
se asettuu mittasuhteisiin, kun sitä verrataan bse:n tuomiin
lisäkustannuksiin. Bse:n kustannuksiin käytämme
maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan lähes
59 miljoonaa euroa vuodessa. Myös lampaanlihan suomalaistuotannon
kannattavuus hävisi käytännössä riskimateriaalin
erottamisen kustannuksien vuoksi.
En vastusta geenitutkimusta. Itse asiassa itsekin kasvinjalostusta
opiskelleena olen sitä mieltä, että kun
näemme muutoksen, olisi voimavaroja voitava kohdentaa juuri
puolueettomaan gmo-tutkimukseen. Vastustan sitä, että luonto
ja tietämättömät kuluttajat
joutuvat toimimaan koekaniineina. Enää ei edes
suomalaista joutsenlipputuotetta ostaessaan äiti voi tietää,
ostaako lapselleen gmo-vapaata elintarviketta. Vähintä kuluttajia
kohtaan on, että pakotamme lakisääteisesti valmistajat
merkitsemään pakkauksiin gm-rehun käytön
ja autamme luomaan läpinäkyvän ketjun.
Emmehän pilaa jälkipolvilta mahdollisuutta puhtaaseen
ruokaan, vaikka muut maat sen tekisivät?
Arvoisa puhemies! Hyvä kollega, on kyse sinun, minun
ja meidän lastemme ruuasta. Kiitän tähänastisesta
yhteistyöstä. Toivotan turvallisia ruokahetkiä.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Kaikkeen siihen, mitä ed. Kalmari
sanoi, voi lämpimästi yhtyä. Muutamia
näkökohtia tähän keskusteluun.
Ensinnäkin pohjimmaltaanhan on kysymys varovaisuusperiaatteesta.
Siis jos on olemassa epäilystäkään
siihen suuntaan, että elintarvike voi olla joko myrkyllinen
tai ongelmallinen, aiheuttaa syöjissään
kielteisiä reaktioita, niin siihen täytyy suhtautua
kriittisesti. Yksilöllä pitää olla
mahdollisuus tietää, mitä hän
suuhunsa panee, mitä hän kaupasta ostaa, ja kuluttajansuojelun
perusteet jo vaativat tätä. Siis siinä katsannossa
tämä lakialoite on hyvä, tarpeellinen
juuri tässä tilanteessa, missä ollaan.
Tässä, arvoisa puhemies, on hyvin merkittävä yksityiskohta
noin lainsäädäntöteknisesti.
Minä toivon edelleen, että tässäkin
eduskunnassa noudatetaan puhemies Ilkka Suomisen sääntöä,
joka tarkoittaa sitä, että kun lakialoitteessa
on vähintään sata asiaankuuluvaa allekirjoitusta,
niin lakialoite otetaan valiokunnassa käsittelyyn. Sehän
ei tarkoita välttämättömästi
sitä, että se hyväksytään
sellaisenaan, mutta se merkitsee sitä, että eduskunnan
isoon saliin saatetaan mietintö, jossa on johtopäätös
tämän lakialoitteen käsittelyn osalta.
Minä toivon hartaasti, että heti, kun maa- ja
metsätalousvaliokunnan aikataulu sen sallii — tälle
syksyllehän on paljon olemassa käsiteltävää,
kiireellistä kuulemma tulee tällä viikolla
lisää — niin tämä lakialoite
otetaan heti ensimmäisenä käsittelyyn
juuri tällä Suomisen säännöllä.
Sitten, arvoisa puhemies, tästä itse sisällöstä. Tässähän
lähtökohtaisesti on kysymys maailmanlaajuisesti
soijan, maissin ja rapsin geenimuunnelluista lajikkeista, ja lisäksi
tähän perheeseen kuuluu puuvilla, mutta sitä nyt
ei kukaan rupea syömään. Aika jännittävää on,
että ne sovellukset, jotka on saatu aikaiseksi, eivät
kuitenkaan kovin hätkähdyttäviä ole,
siis niin kuin aikaansaannoksena, kun ottaa huomioon ne eräät kielteiset
näkökohdat, jotka kohta tuon esille. Ensimmäinen
sovellus, joka on merkittävä ja johonka ed. Kalmarikin
viittasi, on rikkakasvihävitteen kestävyys, niin
sanotut roundup ready -lajikkeet. Se on siis yksi. Toinen on sitten
oma hyönteistuhoaineen tuotanto tässä geenimuunnellussa
kasvissa. Kysymyksessä ovat silloin bt-toksiinin tuotannon
sisältävät lajikkeet.
Silloin kun aikoinaan tämä koko homma tuli esille,
olin silloinkin tässä kuvassa jollakin tavalla
kansalaisena ja sivustatutkijana katsomassa, mistä on kysymys.
Kysymys oli bt-toksiinin tuottamisesta maississa maissikoisaa vastaan.
Monsanton tutkija väitti, että on keksitty se,
kun bt-toksiinia tuotetaan bakteerissa, että se bt-toksiini maissin
tuottamana on spesifinen siihen maissikoisaan. Se tappaa vaan sen
maissikoisan ja vielä oikealla määrällä sitä toksiinia
elikkä myrkkyä.
No, nyt sitten, kun on tätä kokemusta vähän enemmän
karttunut, on havaittukin, että ne tuotannot siellä kasvissa
ovat vaihtelultaan jopa 50-kertaiset, ja tämä tuotti
muun muassa sen, että siinä maissikasvin ympärillä maaperässä havaittiin
sitä bt-toksiinia. Elikkä se tuotantovaihtelu on
niin merkittävä, että se tuottaa tämänkin
laatuisia tuloksia.
Edelleen on havaittu, että luonnon bakteerien tuottama
bt-toksiinimyrkky voi olla laadultaan jossain määrin
erilainen kuin gm-kasvissa tuotettu, sen kasvin tuottama bt-toksiinimyrkky.
No, tämähän on jo iso asia, koska siinä pitäisi
silloin se laatu tutkia perusteellisesti. Edelleen on havaittu,
että tämä bt-toksiini rikastuu ravintoketjuissa,
ja sen ravintoketjun huipullahan on ihminen. Elikkä siis
sillä tavalla se, mitä ed. Kalmari täällä äsken
totesi, tulee aivan erityiseen merkitykseen. Siis ainakin täytyy
tietää, mitä kituksiini laitan, jos näin
asian ilmaisisi.
Se, mikä tässä on ongelmallista,
on se, että kun kemikaalipuolella vaaditaan vähintään
kaksi vuotta kestäneitä tutkimuksia, että se
kemikaali tulee eräällä tavalla hyväksytyksi,
niin tiettävästi yksikään näistä tutkimuksista,
joita on käytetty näitten käyttöhyväksyntöjen
perusteena, ei ole kestänyt kahta vuotta. Elikkä siis
toisin sanoen siinäkin suhteessa ed. Kalmari oli puheenvuorossaan
aivan oikeassa: ihminen on se koekaniini, ja se nyt on pikkusen
brutaali menettely.
Edelleen tähän sisältyy yksi hyvin
merkittävä ongelma, ja se on se, mitenkä selitetään
se, että kun näitä gemoja ei ole viety
julkisesti virallisesti rekisteröitynä Japaniin
ja Uuteen-Seelantiin, saarivaltioihin, niin siellä luonnossa
on näitä gemoja. Siis toisin sanoen tämä kuvaa
hyvin sitä, onko ylipäätään
tämä homma hallinnassa vai ei. Mikä merkitys
tällä on? Sillä on se merkitys, että kun
gemoja ei hyväksytä luomutuotannossa, niin luomutuotanto
tavallaan tehdään mahdottomaksi elikkä se
pudotetaan tuotantomuotona pois kokonaan. Ja kaikkein kiusallisinta
on se, että jos luomutuottajan tuotteista löytyy
gemoja, niin eihän voi mitään muuta — jos
Monsanto haluaa tai joku muu näistä mainituista
paristakymmenestä firmasta haluaa nostaa syytteen — kuin
että sakot tulee että rapsahtaa, elikkä siis
toisin sanoen tässä liikutaan hyvin mielenkiintoisella
alueella kansainvälisessä kaupassa.
Sitten se yleinen väitehän, jolla tätä koko hommaa
perustellaan, on se, että nämä proteiinit hajoavat
syöjänsä ruuansulatuskanavassa. Se on vaan
kiusallista, että esimerkiksi allergeenit syntyvät
juuri sillä tavalla, että ne proteiinit eivät
hajoakaan siellä ruuansulatuskanavassa, elikkä siis toisin
sanoen siitä tulee se ongelma. Prionit on ihan oma juttunsa,
Creutzfeld-Jakobin tauti ja bse:t, hullunlehmäntaudit,
jnp. Elikkä siis toisin sanoen, tässä se
yleinen ravitsemusfysiologinen mekanismi niin kuin itse asiassa
vertailututkimuksen mukaan tuhoaa sen mahdollisuuden ja äidin
syömän ruuan proteeinit ja allergeenit voivat
siirtyä sekä rintamaitoon että sikiöön.
Tämä on tieteellisesti todistettu.
Siis kokonaisuutena on kysymys varovaisuusperiaatteesta ja kuluttajan
oikeudesta tietää, mitä hän
ostaa, mitä hän syö. Tämä lakialoite
pitää saada tavalla tai toisella osaksi Suomen
lainsäädäntöä.
Pentti Tiusanen /vas:
Arvoisa puhemies! Onnittelut ed. Anne Kalmarille jalkatyöstä.
Tiedän, mitä merkitsee yli sadan kansanedustajan
nimen hankkiminen. Se vaatii aktiivisuutta. Tosin tässä on
varmasti käytetty hiukan kollegiaalista apua myös.
Ehkä ette itse ihan jokaista nimeä ole käynyt
pyytämässä.
Esittelitte tärkeän aloitteen erinomaisesti.
Tässähän on kysymys nimenomaan siitä,
että kuluttaja voi toteuttaa eettisiä periaatteitaan
ja hänellä on oikeus tietää,
ettei hänen ostamansa tuotteen valmistuksessa taikka nimenomaan
myöskään tämän ravintoketjun
varhaisimmassa vaiheessa ole käytetty geenimuunneltuja
tuotteita. Ed. Kalmari jo viittasi tähän tieteellisen
puolen epävarmuuteen. Itse haluaisin lähteä ihan
siitä, että ei ole aihetta tiedeuskoon, sokeaan
uskomiseen tieteeseen, meillä on täällä ainakin
yksi professori paikalla, eli tässä tapauksessa
uskomiseen siihen, että geenitekniikka ja geenimanipuloidut
tai geenimuunnellut tuotteet olisivat aivan vaarattomia terveyden
ja ympäristönsuojelun näkökulmasta.
Tämä on niin uutta tekniikkaa ja geenien tutkiminen
ja dna:n selvittäminen on niin paljon kesken. Voidaan katsoa,
että ihmisen kohdalla se etenee kaikkein nopeimmin. Tietysti
banaanikärpäsillä ja monilla muilla lajeilla
tuo dna on tarkemminkin selvitetty aivan geenikohtaisestikin, mutta
tähän koko dna-ideaan ja geenisekventtien, dna-pätkien
sekventtien ideaan liittyy se, että siellä on
sammuneita geenejä, siellä on geenien interaktioita,
siellä on ohjaavia geenejä. Siis me emme todella
tunne ihmisellä tai elämässä yleensäkään
koko dna:n toimintaideaa, sitä, mitä geeni tosiasiassa
merkitsee, kun se on jonkun toisen geenin läheisyydessä.
Ja kun tämä geeni tai geenisekvenssi, niin kuin
aloitteessa todetaan, siirretään toisesta lajista
toiseen lajiin, niin silloin tämä kysymysmerkki
kasvaa loppuvaikutuksen kannalta yhä enemmän.
Tiede on hyvää ja geenitekniikkaa on tärkeätä tukea,
mutta kuten täällä sekä ed.
Kalmari että ed. Pulliainen totesivat, nautojen niin sanotun
spongiformisen eli sienen kaltaisen enkefaliitin eli aivotulehduksen
aiheutti se, että naudoille, jotka tunnetusti ovat kasvissyöjiä,
syötettiin eläinvalkuaista. Tuloksena oli tämä prioneista
johtuva sairaus, josta käytetään englanninkielistä lyhennystä bse.
Nautojen aivot muuttuivat sienenmuotoiseksi, ne pehmenivät,
ne olivat niin kuin pesusieni. No, emme me nyt usko, että ihmisen
aivot tässä muuttuisivat pesusieneksi, mutta aivoista
puheen ollen on hyvä myös tähän
tiedeuskontoon viitaten muistaa se, että lobotomia on saanut
Nobelin palkinnon 30-luvulla, ja nykyään taas
lobotomia on enemmänkin aivojen tärveltymiseen
ja ihmisen minuuden muuttumiseen johtava toimenpide, jos se suoritetaan
jollekulle. Näin ollen tämä varovaisuusperiaate,
mihinkä ed. Pulliainen hyvin viittasi, on erittäin
tärkeä asia. Ja jos ei muuta, niin juuri se, että on
tärkeätä tietää, mitä suuhunsa
panee.
Tässä mielessä on hyvä vielä palata
EU:hun. Itse kuulun niihin, jotka uskovat, että Euroopan unioni
kuitenkin on tätä varovaisuusperiaatetta yrittänyt
pitää esillä. Tosin siellä kauppapuoli painaa
kovasti päälle. Meillä on Rotterdamin
sopimus, joka asettaa sekä ympäristöturvallisuuden
ja terveyden vähintään samalle tasolle
kuin kaupallisen vapauden eli tavaroiden vapaan liikkumisen, ja
näiden välistä arvoasteikkoa, kumpi on
tärkeämpi, punnitaan tietysti ja tullaan punnitsemaan.
Mutta edelleen tämä EU-alue on enemmän
gmo-vapaata kuin Yhdysvallat tai jokin muu alue tällä planeetalla.
Mutta joka tapauksessa paine nimenomaan, niin kuin täällä viitattiin, kehitysmaiden,
Intian suuntaan on kova. Gmo on monilla maatalouden tuotantoaloilla
voittanut alkuperäiset lajikkeet sillä tavalla
köyhdyttäen myös diversiteettiä,
monimuotoisuutta. Mutta kuten ed. Kalmari totesi, niin maa- ja metsätalousvaliokunta
kuten ehkä maa- ja metsätalousministeriö ja
ministeri Anttila voisivat tässä olla aktiivisia
EU:n suuntaan, itse näin toivon, ja hallitus voisi tuoda
oman lakiesityksensä tässä asiassa.
Ja kun meillä on paikalla täällä arvoisa ministeri
Pekkarinen, jonka tarmo ja energia ja aktiivisuus vastaavat vähintään
yhtä ydinvoimalaa — ja onkin esitetty, että hän
voisi henkilökohtaisesti korvata ehkä kuudennen
ydinvoimalan — niin jos ministeri Pekkarinen vielä tukisi ministeri
Anttilaa tässä asiassa, niin uskon, että me
voisimme todella edetä Suomessa tässä asiassa,
niin kuin ed. Kalmari todella hyvässä lakialoitteessaan
esittää.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen
Arvoisa puhemies! Minua on pitkään ihmetyttänyt
muuan asioiden välinen erilainen tulkinta.
Minua on aina ihmetyttänyt se, kuinka oikein on mahdollista,
että vaikkapa jossain Baijerissa Saksan kansalainen, joka
on ympäristötietoinen, voi vaatia tietoonsa, minkälaisessa
metsässä on kasvanut se puu, josta on tehty vessapaperi,
jolla hän toimittaa sitten eräät tärkeät
toiminnot. Ja periaatteessa tiukan paikan tullen hän pystyy
tämän vaateensa kanssa vaikuttamaan markkinoilla
aika paljon siihen, miten esimerkiksi Suomessa metsätaloudessa
tiettyjä asioita hoidetaan.
Kun tämä on suurin piirtein näin,
minun on ollut aika vaikea ymmärtää,
kuinka voi olla sitten oikein mahdollista, ettei ihminen voisi saada
tietoonsa myös kaikkea sitä ja vielä monin
verroin tarkemmin, mitä hän tuolta yläpäästä panee
alas, suustaan alas. Eikö hänen oikeudestaan saada maksimaalinen
tieto siitä, mitä hän syö, pitäisi olla
tarkat säädökset EU-laajuisesti, miksei
maailmanlaajuisestikin?
Yritin tätä jo taannoin aikaisemmin selvittää. Minulle
tuotiin rätingit vastaan, mitä EU:ssa on päätetty,
mitä tiede on sanonut, mitä tutkijat ovat sanoneet
maailmanlaajuisesti, puhumattakaan nyt Amerikoista, jossa tämä on
kauan aikaa ollut totta gmo-elintarvikkeissa, ja minulle esiteltiin myös
eurooppalaista tutkimusta, avattiin kirjat ja minulle sanottiin,
että näin tämä asia on. Ja rätinkiä sitten
vielä siitä vahvistettiin kertomalla, kuinka tämä ja
tämä EU-direktiivi silloin ja silloin vuonna 2001
ja kuinka EU-asetus, joka Suomeenkin on otettu sittemmin lainsäädäntöön vuodelta
2003, sanovat näistä asioista Euroopan unionin
sisällä tätä ja tätä.
Edelleen omia kokemuksia voisi jatkaa. Sanomalehti Keskisuomalainen
haastatteli joitakin kuukausia sitten minua ja monia muitakin, lähinnä tiedemiehiä,
kysymällä, että mitäs mieltä olen, olisiko
hyvä, että elintarvikkeissa olisi tällaiset pakolliset
pakkausmerkinnät, että kuluttaja tietäisi,
onko käytetty gmo-ainesosia jonkin elintarvikkeen valmistamisessa,
onko gmo-raaka-ainetta syötetty eläimelle, josta
jalostettuja tuotteita siellä kaupan hyllyssä on.
Kerroin siinä just äsken mainittuihin periaatteisiini
nojautuen, että olisi se nyt aika kohtuullista, että minä saisin
tiedon vähintäänkin vapaaehtoisen merkinnän
kautta, mistä on valmistettu se ruoka, jota minä syön.
Samassa lehdessä haastateltiin joukkoa tiedemiehiä,
muun muassa Eviran johtajaa Husu-Kalliota, jotka kaikki tyrmäsivät
minun ajatukseni. Ei ole olemassa mitään erityistä syytä siihen,
että näin pitäisi olla. Ei ole olemassa
tieteellistä näyttöä siitä,
että tämmöinen merkintä pitäisi
olla olemassa yksityisen kuluttajan terveyden ja hänen
kaikkinaisen hyvinvointinsa kannalta. Ei ole olemassa sellaisia
perusteita, millä niin pitäisi tehdä.
Arvoisa puhemies! Halusin näillä lähtöasetelmilla
tavallaan kuvata omaa asenteellista suhtautumistani nyt puheena
olevaan aloitteeseen, sen ydinajatukseen, mikä tässä on
taustalla, joka mielestäni on ihan hyvä ajatus
ja jota sympatiseeraan. Nämä kaksi esimerkkiä kertoivat
mielestäni selvää kieltä siitä.
Kun vastaan pakkausmerkinnöistä ja tätä puolta
olen joutunut käymään asiaa lävitse,
niin yritän hyvin lyhyesti kuvata sitä todellisuutta, missä suomalainen
elintarviketeollisuus ja suomalainen kauppa näissä kysymyksissä kuitenkin
pohjimmiltaan ovat. Asetelma on se, että jos muuntogeenistä raaka-ainetta
käytetään elintarvikkeen valmistuksessa,
sehän pitää tälläkin hetkellä merkitä.
Suomessa tällaisia tuotteita ei juuri markkinoilla ole.
Asetuksella 1829/2003, jonka valmistelussa eduskunta oli
mukana, me annoimme valtuudet silloiselle hallitukselle, ei edelliselle
vaan sitä edelliselle, olla viemässä tämä asia
läpi. Tuo asetus hyväksyttiin, ja sen asetuksen
mukaan siis silloin, kun näitä muuntogeenisiä raaka-aineita
käytetään eläinten rehuna ja
siitä eläimestä valmistetaan lihajalosteita tai
maitoa, tuo pakko ei enää ole olemassa. Silloin
sitä ei ole enää olemassa. Itse asiassa
asetus jopa ihan tarkkaan lähtee siitä, että sellaista
oikeutta yksittäisellä jäsenmaalla ei
ole, että se voisi vaatia sitä merkittäväksi,
ja tämä on ihan yksiselitteinen asia. Perusta
sille, että EU päätyi aikanaan tähän,
oli maailmanlaajuinen ja EU:n laajuinen tutkimusten sarja, jota
oli käytetty tässä pohjana,
ja näihin nojautuen aikanaan päätyivät
sitten tähän ratkaisuun, mihin tässä viittasin.
Heinäkuussa 2007 tänä vuonna Italiassa
oleva elintarviketurvallisuusvirasto antoi tuoreen, kun oli tämmöistä liikehdintää,
mihin täällä ed. Kalmari viittasi, eri
puolilla Eurooppaa, antoi tällaisen tieteellisen statementin,
jossa se toteaa, että mitään
tällaista näyttöä siitä,
että liittyisi jotain riskejä, ongelmia, näitten
geenimuunneltujen raaka-aineitten käyttöön,
tai ihmisen kannalta, silloin kun ne kulkevat eläimen kautta,
ei sellaista näyttöä ole. No, vähän
huonosti selostin, mutta asian ytimen ymmärsitte varmastikin.
No, EU siis lähtee tästä tällä tavalla.
Jos ajatellaan, että Suomi sitten nykynormien mukaan lähtisi
liikkeelle ja muuttaisi lainsäädäntöä,
ottaisi meille kansalliseen lainsäädäntöön
pakolliseksi tällaisen menettelyn, siitä seuraisi,
että joutuisimme käymään notifioinnin
lävitse komissiossa, ja komissio voi estää,
yksittäinen maa mikä tahansa, tällaisen
kansallisen järjestelyn aikaansaamisen täällä Suomen
oloissa.
Halusin kertoa vaan, miten normisto näissä asioissa
kulkee. Te kaikki edustajat tiedättekin tämän,
mutta ehkä se oli vielä paikallaan tässä ääneen
sanoa. Tämä ei ole kannanotto siihen, miten tämän
asian kanssa pitää menetellä, kun täällä on
aloite. En puutu siihen sen enempää, tehtäväni
on kuitenkin yrittää kuvata varmemmaksi vakuudeksi,
mikä tämä asetelma tämän
asian suhteen on.
Käsittelemättä nyt enempää tämmöistä pakollista
merkintää niin kun tämä on henkilökohtaisestikin
kiinnostanut, niin olemme sitten katselleet pitempään
sitä mahdollisuutta, että entäs sitten,
jos kuitenkin kansallisessa normistossa, tai jos ei kansallisessa
normistossa, niin kansallisesti Suomessa, voitaisiin eri toimijoiden
kesken saada aikaan vapaaehtoinen järjestelmä,
johonka eri osapuolet voisivat sitoutua ja joka näyttäisi
olevan niin uskottava järjestelmä, että sen
varaan voitaisiin tällainen vapaaehtoinen merkintäjärjestelmä sitten
maahan panna pystyyn.
Tässä tarkoituksessa asetin työryhmän
arvioimaan, voimmeko me tällaiseen vapaaehtoiseen menettelyyn
täällä mennä, antaako EU-normisto
myötä siihen, että me voisimme vapaaehtoisen
järjestelmän ensinnäkin luoda, ja jos
sellainen vapaaehtoinen järjestelmä voitaisiin
luoda, niin onko meillä edellytyksiä rakentaa
se järjestelmä aukottomaksi. Aukottomuus merkitsee
sitä, että sen pitää olla kontrolloitavissa
jollakin tavalla, että se, mitä sanotaan, on ihan
totta: ostaja tietää, että kun kaupan
hyllyllä on tuote ja siinä sanotaan jotain, niin
se pitää paikkansa, ja kun se kauppa tilaa teollisuudelta, kauppa
voi luottaa siihen, että teollisuus puhuu totta, ja teollisuus
ostaessaan sen raaka-aineen viljelijältä tietää,
että se on totta, mitä viljelijä siitä sanoo.
Onko rakennettavissa tämmöinen luottamusketju
eri portaitten välille niin, että se luottamusketju
on niin vahva, että se ei ole mikään
kvasijuttu ja tämmöinen feikki, joka johtaa ihmisiä harhaan,
vaan on ihan kontrolloitavissa oleva järjestelmä,
jonka pohjalle tämmöinen vapaaehtoinen
menettely voitaisiin sitten luoda? Tämä työ on
paraikaa meneillään, enkä käy
ennakoimaan nyt sitä, mikä lopputulos siinä on, mutta
pidän kovinkin jollakin tavalla mahdollisuuksien
rajoissa, että näin voitaisiin menetellä.
Tämä ei ole kovin helppoa, koska esimerkiksi
tiedemiehet väittävät, ainakin minulle
ovat väittäneet — itse en ole ollenkaan
asiantuntija niin kuin monet teistä täällä — että jos
on kaksi lihaa, joista toisessa on ruokkimisessa käytetty geenimuunneltua
raaka-ainetta ja toisessa ei, tutkija ei pääse
selville, onko tuossa käytetty vai eikö ole käytetty,
että sellaisia edellytyksiä ainakaan tämän
päivän tiede ei tunnista, joilla tällainen
erottelu voisi olla mahdollista. Tämä vain kuvaa
sitä, kuinka olennaisesti kysymys on tästä luottamusketjusta
ja toimivasta luottamusketjusta ja sen aikaansaamisesta. No, yritys
kuitenkin on päällä. Aika näyttää,
mitä tässä aikaansaadaan.
Arvoisa puhemies! Kun aika näyttää 15
sekunnin päästä loppuvan, niin halusin
esittää tällaisen kuvauksen siitä,
miten pakkausmerkinnöistä vastaava viranomainen,
kauppa- ja teollisuusministeriö, arvioi tätä kokonaisuutta
ja tätä maailmaa kaiken kaikkinensa.
Hannakaisa Heikkinen /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Ed. Kalmarin aloite siitä,
että kuluttajan tulee tietää ruokansa
alkuperä myös sen suhteen, onko kotieläinten
ruokinnassa käytetty geenimuunneltua rehua, on ehdottoman
kannatettava. Tieto on aina paras pohja sille, että kuluttaja
tekee itse valintansa.
Kuitenkin toivoisin keskustelua myös siitä, että ei
myöskään tarpeettomasti peloteltaisi
ihmisiä. Bioteknologiasta ja geenimuunnellusta ruuasta
olisi myös hyvä puhua hiukan yksityiskohtaisemmin
kuin mitä nyt julkisuudessa hyvin yleisellä tasolla
tehdään. Esimerkiksi geenien emäsjärjestyksessä voi
tapahtua muuntelua myös luonnostaan, vaikkapa mutaatioiden
takia. Sinänsä geenimuuntelu ei vielä ole
paha tai vaarallinen asia, mutta erityisesti silloin, kun kyseessä on
geenien siirtäminen lajista toiseen, täytyy olla huomattavan
varovainen, sillä kaikkia seurauksia ei tunneta. Mutta
sinänsä on hyvin tärkeää, että geeni-
ja bioteknologiaa kehitetään, sillä sen ansiosta
meillä voi kohta olla toimivia lääkkeitä erilaisiin
syöpiin tai vaikkapa aidsiin.
Matti Kauppila /vas:
Arvoisa puhemies! Minusta ministeri Pekkarinen kyllä jo
antoi vastauksen tämän lain eteenpäin
menolle. Elikkä tämä laki ei mene eteenpäin
lakimuutoksena, vaan jonakin vapaaehtoisena sopimuksena jossakin.
Mutta minua ihmetyttää se, miten on mahdollista,
että tätä vaatimusta elikkä kun
tällä hetkellä kotieläintuotteiden
tuotantoketjussa käytettyä muuntogeenisiä ainesosia
sisältävää rehua ei EU-lainsäädännön
mukaan tarvitse ilmoittaa, niin miksi näin olennaista tietoa
ei tarvitse ilmoittaa, kun meillä elintarviketeollisuudella,
kaupan ketjuilla on tiukat kriteerit — en nyt muista, ovatko ne
ABC-sertifikaatteja vai mitä ne ovat — mutta nehän
ovat hyvin tiukat kriteerit. Miksi siellä ei ole näin
olennaista tietoa, onko käytetty geenimuunneltua, gmo:ta,
jossakin ketjun osassa ja siis alkutuotannossa taikka jossakin välillä?
Huumorina voisin sanoa näin, että tästähän keskusteltiin
tässä pari kolme vuotta sitten maa- ja metsätalousvaliokunnassa
ja sen jälkeen eräs korkea virkamies sanoi minulle,
että kun näet marinoitua lihaa kaupassa, niin
voit epäillä, että siinä jotakin
on.
Katja Taimela /sd:
Arvoisa puhemies! Erilaisissa tutkimuksissa paljastuu geeniteknologialla olevan
ennalta arvaamattomia terveys- ja ympäristövaikutuksia.
Geeniteknologian vaikutuksista ei tiedetä tarpeeksi, ja
monet haitalliset vaikutukset paljastuvat vasta pitkän
ajan kuluttua.
Geenimuuntelun avulla tuotettu ruoka vaikuttaa ihmiseen suoraan
ja epäsuoraan. Näin uskallan väittää.
Syödessään geenimuunneltua ruokaa ihminen
altistuu sen mahdollisesti tuottamille haittavaikutuksille suoraan.
Toisaalta geeniteknologian vaikutukset viljelyyn, esimerkiksi ravinteisiin,
heijastuvat ympäristöön, muihinkin kasveihin
ja eläimiin kuin niihin, mihin teknologiaa suoraan suunnataan.
Geeniteknologia on monin paikoin valjastettu kaupallisen voitontavoittelun
käyttöön ja eettisistä arvoista
tingitään voitontavoittelua maksimoitaessa. Markkinoiden
sääntely voi tapahtua vain ja ainoastaan tietoisuutta
lisäämällä, toisin sanoen geeniteknologialle
voidaan asettaa rajat vain sen myötä, että kuluttajat
pääsevät vaikuttamaan markkinoihin omilla
ostopäätöksillään. Tämän
vuoksi tämä pakkausmerkintä elintarvikkeisiin
on hyvinkin kannatettava, ja ed. Kalmari on aikaansaanut erinomaisen
lakialoitteen ja nimenomaan myös juossut siihen monta,
monta edustajan nimeä.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen
Arvoisa puhemies! Ehkä kannattaa pikkasen kuitenkin
tarkistaa. Tässä ed. Taimela edellä sanoi:
"Syödessään geenimuunneltua ruokaa -
- ."
Vielä kertaalleen: Tällä hetkellä on
jo pakko merkitä, jos on suoraan niin kuin geenimuunnellusta
raaka-aineesta valmistettu ruoka. Se pitää merkitä,
eikä sellaisia tuotteita minun tietojen mukaan Suomen markkinoilla
ole. Mutta jos se geenimuunneltu raaka-aine on ensiksi syötetty siis
eläimelle ja sitten siitä eläimestä valmistetaan
jotain jalostetta, niin sitä ei ole pakko merkitä eikä sitä pakkoa
voi yksittäinen maa vaatia. Siis se on harmonisoitua. Se
on annettu se valtuus tässä EU:lle, ja EU on harmonisoinut
tämän lainsäädännön
tällä tavalla tässä asiassa.
Näin se menee tämä asia.
Ed. Kauppila, minä unohdin teidän kysymyksenne.
Minun täytyy palata hetken päästä,
jos, puhemies, sopii.
Timo Kaunisto /kesk:
Arvoisa puhemies! Aluksi täytyy sanoa, että kuulun
tuon ed. Kalmarin hyvän lakiesityksen allekirjoittajiin.
Mutta harkitsin kyllä erittäin pitkään
sitä, ja lähinnä harkinta kohdistui siihen,
että koin tavallaan sillä tavalla hiukan epäreiluksi,
että tämä keskustelu helposti menee tästä merkinnästä ja
turvallisuuskysymyksestä sillä tavalla pois, että me
ryhdymmekin mollaamaan geeniteknologiaa sinällään
tämmöisenä osaamisen lajina ja siitä tuleekin
se pääpuheenaihe.
Minusta siinä tehdään aikamoinen
virhe, jos tämän keskustelun lopputulos on se,
että geeniteknologia painetaan alas ja sille asetetaan
tämmöinen kummallinen varjo päälle.
Niin kuin sanoin, se on osa tämmöistä korkean
tason osaamista. Minusta suomalaisella elintarviketeollisuudella,
lääketeollisuudella, lääketieteellä ei
ole varaa jättäytyä sen ulkopuolelle.
Mutta siihen liittyy näitä arvokysymyksiä ja
tutkimuskysymyksiä hyvin paljon, mitä täällä on
erittäin monipuolisesti jo käsitelty. Minusta
ehkä se on tämän merkintäaloitteen
ja toivottavasti tulevan lainsäädännön
tärkein saavutus, että asia tulee keskusteluun
ja tarkempaan harkintaan ja että juuri tätä ed.
Pulliaisen täällä esille tuomaa varovaisuusperiaatetta
hyvin tarkasti puntaroitaisiin ja noudatettaisiin.
No, elintarvikkeiden rehujen osalta on sanottava se, että Suomihan
on ollut tällainen tietyllä tavalla onnela tähän
asti siinä mielessä, että meillä ovat
elintarvikealan toimijat hyvin pitkälti pidättäytyneet
tästä gmo:n käytöstä.
Niin kuin täällä todettiin, niin eräät
raaka-aineet, kuten soija ja maissi, ovat näitä tuotteita,
joissa tätä gmo:ta jalostuksen muodossa on vahvasti
käytetty. Allekirjoitan kaiken sen, mitä on täällä tuotu
esille siihen liittyvistä uhkatekijöistä ja
myöskin tästä ed. Kalmarin esille tuomasta
keskittymisestä tietyille isoille taloille.
Mutta haluaisin muistuttaa myöskin sen, että kyllä geeniteknologialla
tuotetaan myöskin ihan sellaisia valkuaisainelähteitä,
synteettisiä valkuaisainelähteitä ja
näitä aminohappoja, jotka ovat välttämättömiä meidän
sika- ja siipikarjatuotannossamme, ja myöskin monet vitamiinivalmisteet
on tuotettu osittain gmo:n avulla. Eli sillä tavalla tämä ei
ole ihan vierasta myöskään suomalaisessa
kotieläintaloudessa.
Tämä keskustelu tästä tuoteturvallisuudesta sinällään
sisältää sen ajatuksen, että kaikki
muu sitten gmo:n ulkopuolella on lähtökohtaisesti
turvallista.
Täällä on tuotu luomu vahvasti esille,
ja luomussa on erittäin hyviä periaatteita. Luomussa on
erittäin hyvät säädökset
ja hyvä valvonta, jolla kontrolloidaan sitä, millä tavalla
tuote tuotetaan. Mutta itse 12 vuotta luomutuottajana olleena voin
kyllä sillä tavalla kyseenalaistaa sitä,
että lähtökohtaisesti siihen liittyy
myöskin riskejä. Ne ovat erilaisia riskejä,
jotka sisältyvät tähän gmo-tuotantoon,
mutta voin myöskin sanoa, että myöskin
luomutuotteista voi löytyä ihan lakisääteisesti
tai lakia noudattaen tiettyjä jäämiä gmo:sta,
että aivan nollatoleranssia ei ole luomutuotteillekaan
pystytty asettamaan, vaan totta kai kun käytetään
esimerkiksi samoja rehulinjoja näissä rehutuotantolaitoksissa,
jotka tuottavat rehuja sekä tavanomaiseen että luomutuotantoon, niin
tällainen tietty sekottumisen mahdollisuus on olemassa.
Muistaakseni se raja-arvo on 0,9 prosenttia, (Ed. Pulliainen: 0,9!)
että varsin alhaisesta raja-arvosta puhutaan.
Mutta tähän merkintään sisältyy
todellakin se, että tämä on tällainen
eettinen arvokysymys, arvovalintakysymys. Juuri tämän
vuoksi minusta on perusteltua, että kuluttajalla on oikeus
tehdä se valinta ja tietää, mistä on
kysymys, mitä hän on ostamassa, mitä hän
on syömässä. Tämän vuoksi
minä kannatan tämän merkinnän
toteuttamista.
Tässä on jo ministeri tuonut esille, että kenties tämä nyt
nykyisen EU-lainsäädännön puitteissa joudutaan
toteuttamaan tämmöisen vapaaehtoisen sopimusmenettelyn
kautta. Minusta selkeintä olisi kuitenkin, että pystyisimme
vaikuttamaan myöskin tuohon EU-lainsäädäntöön
ja tämä toteutettaisiin koko EU:n puitteissa,
koska muuten tässä saattaa olla myöskin
lähtökohtaisesti tämmöinen tietty
heikkous tai heikompi asema suomalaiselle elintarviketeollisuudelle, varsinkin
jos näihin kysymyksiin sisältyy edelleenkin sellaista
mystiikkaa niin kuin monasti näihin keskusteluihin valitettavasti
jää.
Toinen varapuhemies:
Ja nyt juhlien kunniaksi toinen 60 sekunnin vastauspuheenvuoro
ministeri Pekkariselle!
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen
Arvoisa puhemies! Korkeasta iästä johtuen
ei muista kaikkia kysymyksiä.
Ed. Kauppila kysyi, miksei kauppaketjuilta vaadita jnp. Pääsyy
on se, että se tieteellinen perusta, jolleka tämä asetus
nojaa, ei näe, että on mitään
vaaraa, ja kun se ei sitä näe, niin se ei sitten
tätä velvoittavuutta ole asettanut.
Mitä tulee vapaaehtoisiin järjestelmiin, vielä kannattaa
ehkä tässä se sanoa saman tien, että yhdessäkään
EU:n jäsenmaassa ei ole koko maan kattavaa vapaaehtoistakaan
järjestelmää. Jos me saamme tämän
työn tuloksena, mikä meillä on vireillä,
meille uskottavan, luotettavan, vapaaehtoisen järjestelmän,
niin se on ensimmäinen EU:n alueella. Eräissä maissa
EU:ssa ovat yksittäiset suuret maanlaajuiset kauppaketjut
rakentaneet oman kauppaketjukohtaisen vapaaehtoisen merkinnän,
jota sitten näiden kauppaketjujen kilpailijat kyllä omassa
maassa kovasti rokottavat ja asettavat kyseenalaiseksi sen, että onkohan
noin, kuin nyt teillä tuo väite kuuluu.
Merja Kyllönen /vas:
Arvoisa puhemies! Jokaisella maamme kansalaisella, kuluttajalla,
on oikeus tietää, mitä suuhunsa laittaa,
ja siksi pakkausmerkinnöissä on ehdottomasti näyttävä, onko
tuotantoketjussa eläinten ruokintaan käytetty
geenimuunneltua rehua. Geenitekniikka kaikkine osa-alueineen ei
ole mikään yksioikoinen tieteen osanen, joka valjastetaan
vailla kunnollista vastuunottoa markkinatalouden ratsuhevoseksi.
Kasvien geenimuuntelun pitkäaikaisvaikutuksia kansalaisten
terveyteen ei todellisuudessa taida tietää meistä kukaan.
Onko meistä todellakin oikeudenmukaista käyttää kansalaisiamme
testialueena, koeputkena? Mielestäni ei.
Tuen täysillä ed. Kalmarin tekemää lakialoitetta
enkä usko, etteikö meillä missään
asiassa olisi kansallisia toimintamahdollisuuksia. Vai onko todellakin
näin, että meidät on hiljaa harmonisoitu,
harmonisoitu kansakuntana kuoliaaksi, varsinkin maatalouteen ja
elintarviketuotantoon liittyvissä asioissa?
Kari Rajamäki /sd:
Puhemies! Jo kesällä käydyssä keskustelussa
meidän sosialidemokraattien taholta on esitetty hyvin pitkälti
ed. Kalmarin aloitteen kaltaisia näkökohtia siitä,
että kuluttajien luottamus on turvattava kotimaiseen elintarviketuotantoon
ja maataloustuotantoon ja pitää edellyttää todella
tietoa muun muassa käytetyistä geenimuunnelluista
raaka-aineista. Itse asiassa tätä samaa varovaisuus-
ja elintarvikkeiden puhtauslinjaa eduskunta korosti erittäin voimakkaasti
EU-jäsenyysneuvotteluvaatimuksia asettaessaan. Ed. Pulliaisen
kanssa muistamme muun muassa kadmiumvapaan lannoitteen ja eräitä muita
hyvin selkeitä reunaehtoja, joita asetimme.
Minusta on erittäin tärkeätä juuri,
että EU:n yhteisen politiikan arvioinnissa ja linjaamisessa muistetaan
myös nämä kysymykset. Tämä koskee
myöskin geenimuunnellun teollisuuskäyttöön
tarkoitetun perunatärkkelyksen välttämistä elintarvikekäytössä,
myöskin antibiootti- ja lääkintäpuolen
asioiden vahvaa hallintaa. Itse asiassa Suomen vahvuus ovat todella
puhtaat erikois- ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet.
Ed. Kalmarin aloite on tärkeä siinä,
että se tuo esille ja korostaa oikealla tavalla tätä maatalouden
selviytymisstrategiaa siinä, että meillä ei
kerta kaikkiaan ole varaa heikentää kansalaisten luottamusta
kotimaiseen maataloustuotantoon ja elintarviketuotantoon. Minusta
tämän varmistamiseksi on maataloudessa tehtävä johtopäätöksiä.
Myöskin maatalouden etujärjestön MTK:n on
tästä lähtökohdasta kyllä toivon
mukaan linjattava asioita, ja hallitus omalta osaltaan on luomassa
luotettavaa kansallista järjestelmää tähän asiaan.
Pentti Tiusanen /vas:
Arvoisa puhemies! Todella lääketiede käyttää geeniteknologiaa,
ja ihmislääketieteessä geenihoidot ovat
tulossa yhä enemmän käyttöön.
Tietysti geenitutkimus löytää geenivirheitä,
jotka aiheuttavat erilaisia sairauksia, ja näitä geenivirheitä pystytään
hoitamaan ihmisissä, ja se on ihan oma lukunsa. Niin sanotun
humaani- eli ihmisinsuliinin valmistamisessa on käytetty
geeniteknologiaa. Monien lääkkeiden valmistuksessa
tietysti käytetään myös geeniteknologiaa.
Mutta sehän on aivan eri asia sinänsä kuin
tämä ravinnontuotannossa esimerkiksi käytettävä lajilta
toiselle tapahtuva geenisiirto, kuten tämän geenisoijan
kohdalla tai näiden lukuisten muiden esimerkkien, geenimaissin jne.
kohdalla tapahtuu, ja sen päämäärä ja
tarkoitusperä on toinen, ja lopputuote on lääketieteen puolella
aivan muuta kuin joku ravintotuote, jota käytetään
päivittäin.
Ja vielä, jos ajattelemme dna-pankkia, mikä voi
olla vaikkapa sademetsä, niin siellähän
nimenomaan on mahdollisuudet käyttää hyödyllisellä tavalla
planeetalla olevaa geenimäärää ja dna-määrää vaikkapa
erilaisten lääkkeiden valmistukseen. Siinä ei
tarvita mitään geenisiirtoja, vaan siinä on
olemassa olevia, dna:ssa sisällä olevia ominaisuuksia
geeneissä, jotka pystyvät tuottamaan valkuaisaineita,
jotka sitten käyvät vaikka lääkkeeksi.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Kun yrittää lonkalta paukutella,
niin jää aina vähän olennaista
ulkopuolelle, ja nyt se osoittautui ihan kohtalokkaaksi siinä,
että olisi pitänyt muistuttaa edustajatovereita
siitä, että rehulaki on eduskunnan käsittelyssä parhaillaan
ja siellä käsitellään rehujen
gmo-merkinnät hyvin selvästi, niin kuin ne ovat
voimassa olevassa lainsäädännössä,
joten tämä asia on kunnossa. Se olisi pitänyt
ehdottomasti puheenvuorossani tuoda esille, mutta niinpähän
se unohtui, kun en edes katsonut eteeni, vaan tuijottelin ed. Kalmaria
ja muita silmiin tässä puheeni aikana.
Toinen asia, johon haluan kiinnittää huomiota,
on se, että niin ikään olisi pitänyt
todeta se, että geenimuunneltuja organismejahan käytetään
välillisesti hyvin monissa eri tuotannoissa, juuri niin
kuin ed. Tiusanen äsken totesi, lääkkeitten
tuotannossa, myöskin entsyymien tuotannossa, niin että kuitenkaan
ne eivät siinä lopputuotteessa näy, elikkä kysymys
on vain välineestä siinä prosessin välivaiheessa,
ja tämä on hallinnassa, koska sehän on
suljetussa tilassa tapahtuvaa tuotantoa. Nimenomaan kun meillä yliopistossa
tätä asiaa luennoissa käsitellään,
niin silloin puhutaan aina siitä, mikä on suljetussa
ja mikä on avoimessa kulttuurissa. Tietysti täälläkin
pitäisi muistaa se, mikä on oma ammatillinen tausta,
mutta ei näköjään oikein tahdo
pärjätä enää. On kai
sama vaikeus kuin ministeri Pekkarisella täällä.
Sitten jos poimii tästä ne jujut, minkä takia tämä vapaaehtoinen
merkintä on tieteellisesti — verraten siihen,
mitä ministeri Pekkarinen äsken sanoi — kuitenkin
perusteltavissa tämmöisessä julkisessa
debatissa, niin on kaksi asiaa. Ensinnäkin on tämä proteiinien
hajoamisasia, elikkä jos siis proteiini ei hajoa, niin
se on siinä seuraavassa ketjuvaiheessa, ja toinen on silloin,
kun on kysymys myrkyistä, bt-toksiineista, bacillus turingiensiksen
geeneistä ja niitten myrkkyvaikutuksista, niin se myrkky
rikastuu ketjuissa ja ihminen on sen ketjun päässä,
elikkä siis tämän laatuiset yksityiskohdat
ovat niitä minun ymmärtääkseni,
joissa tieteellisessä keskustelussa sitten jollakin tavalla
näitten kaupan ketjujen kanssa pärjää.
Lauri Kähkönen /sd:
Arvoisa puhemies! Puhujalla ei ole ollut mahdollisuutta seurata
tätä keskustelua kokonaisuudessaan, mutta tämä aloite
herättää tietyllä tavalla allekirjoittaneessa ristiriitaisia
tunteita. Toivoisin, että tässä asiassa voitaisiin
edetä vapaaehtoisuuden pohjalta. Nimittäin mieleeni
tulee tietyllä tavalla antidoping-toiminta, eli jos ja
kun nämä merkinnät tulisivat pakollisiksi — tietenkin
meille kaikille olisi hyvä, että me tietäisimme,
mitä me syömme — niin käsittääkseni
se johtaisi sitten tällaisiin kontrollointeihin, testeihin.
Mitkä elintarviketeollisuuden velvollisuudet ovat näitä testejä tehdä,
ja voidaanko tätä kontrolloida? Myönnän,
että tässä olen heikolla jäällä,
mutta voidaanko se tehdä ja mitä se maksaa, eli
tosiaan, mitkä heijastukset sitten ovat kaiken kaikkiaan
tällä kustannuspuolella?
Mutta joka tapauksessa väitän, että niillä,
jotka tämän vapaaehtoisesti ottavat käyttöön,
se on myös tietty kilpailuvaltti ja markkinointivaltti.
Matti Kauppila /vas:
Arvoisa puhemies! Ydinkysymys on siinä, miten meillä kotimainen maataloustuotanto
elikkä karjatuotanto, maitojutut, säilyvät
täällä, koska uhkanahan on se, että meille
raaka-ainetta tuodaan, liharaaka-ainetta nimenomaan, Virosta, Liettuasta,
Brasiliasta, Latviasta ym. maista. En olisi ollenkaan varma, että näitten
ketju on aukoton, jolloin meillä on ainakin syytä epäillä,
että jos ei ole kotimainen raaka-aine, niin silloin on
riskit, että ne tähän ketjuun tulevat.
Minä uskon sen, että Suomessa on puhdas tilanne
tässä, mutta on niin monta riskitekijää olemassa.
Anne Kalmari /kesk:
Arvoisa puhemies! Kiitän siitä hyvästä keskustelusta,
mitä tänään täällä on
käyty. Toivoisin kuitenkin, että tämä keskustelu
otetaan vakavasti, kun sitä merkintää pohditaan.
Ei pidä nostaa käsiä pystyyn, sillä todellakaan
asetuksen jakson 2 soveltamisalan artiklaan 12 ei sisälly
rehuja, mistä johtuen voidaan koettaa saada tätä notifioitua
EU:ssa. Elikkä katsoisin, että ei pidä nostaa
käsiä pystyyn. On meillä muitakin poikkeuksia
elintarvikemerkinnöissä, muun muassa ksylitol-poikkeus,
joskin lunta tupaan on tullut esimerkiksi suolamerkinnöissä.
Eli jos katsomme tämän asian yhteisesti tärkeäksi,
on syytä painaa päälle niin, että ei
automaattisesti nosteta käsiä pystyyn.
Keskustelu päättyi.