sellaisina kuin niistä ovat 3 § osaksi laeissa
1137/2008, 1495/2009 ja 643/2010, 8 § osaksi
laeissa 989/2007 ja 1137/2008, 11 § laissa
989/2007, 14 §, 27 §:n 2 momentti ja
28 §:n 2 momentti laissa 1137/2008, 15, 30, 31
ja 33 § laissa 1495/2009, 21 § osaksi
laissa 989/2007, 32 §:n 1 momentti laissa 411/2009,
39 §:n 2 momentti laissa 643/2010, 42 § osaksi
laissa 1137/2008, 43 ja 49 § osaksi laissa 1495/2009
ja 83 § laeissa 1495/2009 ja 643/2010,
sekä
1 luku
Yleiset säännökset
3 §
Euroopan unionin lainsäädäntö
Tätä lakia sovelletaan myös
seuraavien elintarvikkeita ja elintarvikevalvontaa koskevien Euroopan
unionin säädösten ja niiden nojalla annettujen
säädösten täytäntöönpanoon
siltä osin kuin niiden täytäntöönpanosta
ei säädetä muualla laissa:
1) elintarvikelainsäädäntöä koskevista
yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen
perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002,
jäljempänä yleinen elintarvikeasetus;
2) rehu- ja elintarvikelainsäädännön
sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia
koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi
suoritetusta virallisesta valvonnasta annettu Euroopan
parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 882/2004,
jäljempänä valvonta-asetus;
3) elintarvikehygieniasta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston
asetus (EY) N:o 852/2004, jäljempänä yleinen
elintarvikehygienia-asetus;
4) eläinperäisiä elintarvikkeita
koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004,
jäljempänä eläimistä saatavien elintarvikkeiden
hygienia-asetus;
5) ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten
tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista
erityissäännöistä annettu Euroopan parlamentin
ja neuvoston asetus (EY) N:o 854/2004, jäljempänä eläimistä saatavien elintarvikkeiden
valvonta-asetus;
6) muuntogeenisistä elintarvikkeista ja rehuista annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1829/2003,
jäljempänä GMO-asetus;
7) muuntogeenisten organismien jäljitettävyydestä ja
merkitsemisestä ja muuntogeenisistä organismeista
valmistettujen elintarvikkeiden ja rehujen jäljitettävyydestä sekä direktiivin 2001/18/EY
muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1830/2003;
8) uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista
ainesosista annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY)
N:o 258/97, jäljempänä uuselintarvikeasetus;
9) elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön
menettelyistä annettu neuvoston asetus (ETY) N:o 315/93;
10) elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista
ja tarvikkeista ja direktiivien 80/509/ETY ja
89/109/ETY kumoamisesta annettu Euroopan parlamentin
ja neuvoston asetus (EY) N:o 1935/2004;
11) tiettyjen tarttuvien spongiformisten enkefalopatioiden
ehkäisyä, valvontaa ja hävittämistä koskevista
säännöistä annettu Euroopan parlamentin
ja neuvoston asetus (EY) N:o 999/2001, jäljempänä TSE-asetus;
12) salmonellan ja muiden tiettyjen elintarvikkeiden kautta
tarttuvien tiettyjen zoonoosien aiheuttajien valvonnasta annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 2160/2003;
13) torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi-
ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja
rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin
91/414/ETY muuttamisesta annettu Euroopan
parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 396/2005;
14) elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006,
jäljempänä väiteasetus;
15) vitamiinien, kivennäisaineiden ja eräiden muiden
aineiden lisäämisestä elintarvikkeisiin annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1925/2006,
jäljempänä täydentämisasetus;
16) elintarvikelisäaineista annettu Euroopan parlamentin
ja neuvoston asetus (EY) N:o 1333/2008, jäljempänä lisäaineasetus;
17) elintarvikkeissa käytettävistä aromeista
ja tietyistä ainesosista, joilla on aromaattisia ominaisuuksia,
sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1601/91, asetusten
(EY) N:o 2232/96 ja (EY) N:o 110/2008 sekä direktiivin
2000/13/EY muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin
ja neuvoston asetus (EY) 1334/2008, jäljempänä aromiasetus;
18) elintarvike-entsyymeistä sekä neuvoston direktiivin
83/417/ETY, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1493/1999,
direktiivin 2000/13/EY, neuvoston direktiivin
2001/112/EY ja asetuksen (EY) N:o 258/97
muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1332/2008,
jäljempänä entsyymi-asetus;
19) elintarvikelisäaineiden, elintarvike-entsyymien
ja elintarvikearomien yhtenäisestä hyväksymismenettelystä annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1331/2008,
jäljempänä hyväksymismenettelyasetusasetus.
Viitattaessa tässä laissa Euroopan unionin säädökseen
tarkoitetaan kyseistä säädöstä siihen myöhemmin
tehtyine muutoksineen.
Siltä osin kuin muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen
eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen
tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen
(EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus) annettu
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009,
jäljempänä sivutuoteasetus, koskee
tämän lain mukaisia elintarvikehuoneistoja tai
niissä harjoitettavaa toimintaa, toimivaltaisia valvontaviranomaisia
ovat Elintarviketurvallisuusvirasto, aluehallintovirastot ja kunnan valvontaviranomaiset
siten kuin niiden toimivaltajaosta tässä laissa
säädetään.
Neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000 soveltamista
koskevista yksityiskohtaisista säännöistä kalastus-
ja vesiviljelytuotteiden alalla kuluttajille annettavien tietojen
osalta annetun komission asetuksen (EY) N:o 2065/2001 noudattamisen
valvonnassa toimivaltaisia viranomaisia ovat Elintarviketurvallisuusvirasto, aluehallintovirastot
ja kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset siten kuin niiden toimivallanjaosta
tässä laissa säädetään.
Mitä tässä laissa säädetään
Euroopan unionista tai Euroopan unionin jäsenvaltioista,
koskee myös Euroopan talousaluetta ja siihen kuuluvia valtioita.
4 §
Soveltamisalan rajoitukset
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tämän lain 3 lukua ei sovelleta 13 §:n
6 momentissa eikä 22 §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan.
6 §
Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
22) poroteurastamolla teurastamoa, jossa teurastetaan
poroja, ei kuitenkaan 23 kohdassa tarkoitettua teurastamoa, jossa
teurastetaan poroja vain satunnaisesti; poroteurastamossa voidaan teurastaa
porojen lisäksi myös pieniä määriä muihin
eläinlajeihin kuuluvia eläimiä;
23) teurastamolla muuta kuin edellä kohdassa
22 tarkoitettua teurastamoa;
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
6 a §
Riskien huomioon ottaminen
Tässä laissa ja sen nojalla säädettyjä velvoitteita
toimeenpantaessa ja niiden noudattamista valvottaessa on otettava
huomioon elintarvikealan toimijan harjoittaman toiminnan luonne
ja laajuus sekä elintarvikkeeseen liittyvät muut elintarviketurvallisuuteen
ja kuluttajansuojaan vaikuttavat seikat, ellei laissa tai sen nojalla
toisin säädetä.
2 luku
Elintarvikkeita, elintarviketuotantoon käytettäviä eläimiä,
elintarvikehuoneistoja ja alkutuotantopaikkoja koskevat
vaatimukset
8 §
Eräitä elintarvikkeita koskevat vaatimukset
Vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden vastaavien
aineiden, joilla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen
vaikutus, lisääminen elintarvikkeisiin on sallittua
vain, jos lisääminen ei aiheuta vaaraa ihmisen
terveydelle. Elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa
tai tuo maahan täydentämisasetuksen soveltamisalaan
kuuluvaa elintarviketta, on tehtävä siitä ilmoitus
Elintarviketurvallisuusvirastolle. Tarkempia säännöksiä ilmoituksen
tekemisestä sekä muista täydentämisasetuksen
soveltamisen edellyttämistä kansallisista järjestelyistä annetaan maa-
ja metsätalousministeriön asetuksella.
Elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo
maahan ravintolisää, on tehtävä siitä ilmoitus
Elintarviketurvallisuusvirastolle. Ilmoitus on tehtävä myös
kun valmisteen koostumus sille ominaisten aineiden osalta muuttuu. Tarkempia
säännöksiä ilmoituksen tekemisestä annetaan
maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.
Uuselintarvikeasetuksen 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuna
elintarvikearviointeja tekevänä toimivaltaisena
elimenä toimii maa- ja metsätalousministeriön
yhteydessä uuselintarvikelautakunta. Uuselintarvikelautakunnan
tehtävänä on uuselintarvikeasetuksen
6 artiklassa tarkoitettujen uuselintarvikkeiden markkinoille saattamiseen
liittyvien ensiarviointien tekeminen sekä muissa
Euroopan unionin jäsenvaltioissa tehtyjen ensiarviointien
arviointi. Uuselintarvikelautakunnan jäsenet
ja varajäsenet sekä puheenjohtajan ja
varapuheenjohtajan nimittää maa- ja
metsätalousministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön
asetuksella säädetään uuselintarvikelautakunnan
jäsenten kelpoisuusvaatimuksista ja toimikaudesta, lautakunnan
tehtävien järjestämisestä, kansallisesta yhteysviranomaisesta
sekä muista uuselintarvikeasetuksessa edellytetyistä kansallisista
järjestelyistä.
Tarkempia säännöksiä GMO-asetuksessa edellytetyistä kansallisista
järjestelyistä annetaan valtioneuvoston
asetuksella.
11 §
Elintarvikkeiden käsittelyä, säilytystä ja
kuljetusta koskevat vaatimukset
Elintarvikkeita on käsiteltävä, säilytettävä ja kuljetettava
niin, ettei elintarvikkeiden hyvä hygieeninen
laatu vaarannu.
Maa- ja metsätalousministeriön
asetuksella säädetään:
1) elintarvikkeiden käsittelystä ja kuljettamisesta;
2) elintarvikkeiden käsittely-, säilytys-,
kuljetus-, myynti- ja tarjoilutilojen lämpötiloista sekä elintarvikkeiden
lämpötiloista;
3) helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisiä kuljetuksia
ja tällaisissa kuljetuksissa käytettävää erityiskalustoa
koskevan sopimuksen (ATP) (SopS 48/1981), jäljempänä ATP-sopimus,
kansallisesta täytäntöönpanosta.
13 §
Ilmoittaminen elintarvikehuoneistosta ja laitoshyväksymisen
hakeminen
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen
ilmoitus elintarvikehuoneistosta 14 §:ssä säädetylle
valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa
ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista (ilmoitettu
elintarvikehuoneisto).
Elintarvikealan toimijan, joka harjoittaa toimintaa, jolta eläimistä saatavien
elintarvikkeiden hygienia-asetuksen 4 artiklan 2 kohdan mukaan edellytetään
elintarvikehuoneiston hyväksymistä, on 1 momentista
poiketen haettava elintarvikehuoneiston hyväksymistä laitokseksi 15 §:ssä säädetyltä
valvontaviranomaiselta
ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista.
Edellä 2 momentissa tarkoitetulle elintarvikehuoneistolle,
jossa alkutuotannon toimija harjoittaa elintarviketurvallisuusriskeiltään
vähäistä elintarvikkeiden valmistusta
tuottamistaan alkutuotannon tuotteista, ei kuitenkaan
tarvitse hakea hyväksymistä laitokseksi. Elintarviketurvallisuusriskeiltään
vähäiseksi toiminnaksi katsotaan myös
eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen
1 artiklan 3 kohdan d ja e alakohdan mukainen toiminta sekä 10
artiklan mukaisia kansallisia mukautuksia soveltava toiminta. Tällaisista
elintarvikehuoneistoista on tehtävä 1 momentin
mukainen ilmoitus.
Edellä 1—3 momentissa tarkoitetun elintarvikehuoneiston
toiminnan keskeyttämisestä, toiminnan lopettamisesta
sekä toimijan vaihtumisesta on viivytyksettä ilmoitettava
valvontaviranomaiselle.
Elintarvikehuoneiston hyväksymisen tai, jos hyväksymistä ei
tarvita, toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto
on 10 §:ssä ja sen nojalla säädettyjen
vaatimusten mukainen. Laitoksen toimintaa ei saa aloittaa eikä toimintaa
olennaisesti muuttaa ilman viranomaisen hyväksyntää.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua ilmoitusta
ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit
ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä:
1) elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin
toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta;
2) toimija on yksityinen henkilö; tai
3) toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
Tarkempia säännöksiä ilmoituksen
tekemisestä ja hyväksymisen hakemisesta
sekä elintarviketurvallisuusriskeiltään
vähäisistä toiminnoista annetaan valtioneuvoston
asetuksella.
14 §
Elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittely
Elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset käsittelee
elintarvikehuoneiston sijaintikunnan valvontaviranomainen. Ilmoituksen
liikkuvasta elintarvikehuoneistosta, sekä sellaisesta elintarvikehuoneistosta,
jossa harjoitettavan toiminnan tarkoitus on pelkästään
elintarvikkeiden kuljetus tai säilyttäminen yhdessä tai
useammassa kuljetusajoneuvossa tai kontissa, käsittelee
sen kunnan valvontaviranomainen, jonka alueella toiminta aloitetaan
tai jonka alueella elintarvikehuoneiston toiminnasta on aikaisemmin
ilmoitettu.
Ilmoituksen elintarvikehuoneistosta, jota käytetään
ainoastaan elintarvikkeiden myyntiin, välittämiseen
tai muuhun käsittelyyn ilman, että elintarvikkeet
ovat kyseisessä huoneistossa, voi käsitellä toimijan
kotikunnan valvontaviranomainen, jos sijaintikunta on epäselvä tai
siihen on muu erityinen syy.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
käsittelee ilmoitukset alkoholilain (1143/1994)
5 ja 35 §:ssä tarkoitetuista valmistus- ja varastopaikoista.
Aluehallintovirasto käsittelee ilmoitukset alkoholilain
13 §:ssä ja 14 §:n
2 momentissa tarkoitetuista alkoholijuomamyymälöistä.
Elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittelevä viranomainen
antaa elintarvikealan toimijalle todistuksen ilmoituksen käsittelystä. Valvontaviranomaisen
on toimitettava tiedot sille ilmoitetuista elintarvikehuoneistoista
Elintarviketurvallisuusvirastolle tämän määräämällä tavalla.
Tarkempia säännöksiä ilmoituksen
käsittelystä annetaan valtioneuvoston asetuksella.
15 §
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
Edellä 13 §:n 2 momentissa tarkoitetut laitokset
hyväksyy laitoksen sijaintikunnan valvontaviranomainen.
Liikkuvan laitoksen hyväksyy sen kunnan valvontaviranomainen,
jonka alueella toiminta aloitetaan.
Elintarviketurvallisuusvirasto hyväksyy kuitenkin teurastamot
ja riistan käsittelylaitokset sekä niiden yhteydessä olevat
laitokset, mukaan lukien liikkuvat laitokset. Aluehallintovirasto hyväksyy
poroteurastamot ja niiden yhteydessä olevat laitokset,
mukaan lukien liikkuvat laitokset.
Valvontaviranomainen tekee elintarvike-huoneiston
hyväksymisestä laitokseksi päätöksen.
Valvontaviranomainen voi asettaa päätöksessään
ehtoja terveysvaarojen ehkäisemiseksi. Valvontaviranomaisen
on ratkaistava asia 60 vuorokauden kuluessa asian vireille
tulosta, ellei asian laajuus, hakemuksen puutteellisuus tai muu
erityinen syy edellytä asian pitempää käsittelyä.
Valvontaviranomaisen on toimitettava tiedot laitokseksi hyväksymistään
elintarvikehuoneistoista Elintarviketurvallisuusvirastolle tämän määräämällä tavalla.
Tarkempia säännöksiä hyväksymispäätöksen tekemisestä annetaan
valtioneuvoston asetuksella.
15 a §
Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tiedottaminen
Elintarvikealan toimijan on tiedotettava elintarvikkeen myynnistä ja
muusta käsittelystä ilmoitetussa tai
hyväksytyssä liikkuvassa elintarvikehuoneistossa
niiden kuntien valvontaviranomaisille, joiden alueella
toimintaa harjoitetaan.
Elintarvikealan toimijan on kuitenkin tiedotettava
teurastuksesta ja elintarvikkeen käsittelystä liikkuvassa
teurastamossa ja riistan käsittelylaitoksessa sekä niiden
yhteydessä olevassa laitoksessa Elintarviketurvallisuusvirastolle. Liikkuvasta
poroteurastamon ja sen yhteydessä olevan laitoksen toiminnasta
on vastaavasti tiedotettava aluehallintovirastolle.
Tiedon on oltava viranomaisella viimeistään neljä arkipäivää ennen
ilmoitetun toiminnan aloittamista ja viimeistään
kaksi viikkoa ennen hyväksytyn toiminnan aloittamista.
21 §
Valvontatietojen julkistaminen
Elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen
antama elintarvikehuoneiston tarkastuksesta kertova asiakirja tai,
jos elintarvikehuoneistoa ei ole vielä tarkastettu, todistus
elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittelystä,
Elintarviketurvallisuusviraston määräämällä tavalla.
Tarkempia säännöksiä valvontatietojen
julkistamisesta annetaan maa- ja metsätalousministeriön
asetuksella.
22 §
Ilmoittaminen alkutuotantopaikasta
Elintarvikealan toimijan on ilmoitettava kunnan valvontaviranomaiselle
alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta alkutuotannosta. Alkutuotannoksi
katsotaan yleisen elintarvikehygienia-asetuksen liitteen I mukaisten
toimintojen lisäksi elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen
alkutuotannon tuotteiden luovutus tuottajalta suoraan kuluttajalle.
Kunnan valvontaviranomaisen on ilmoitettava toimijalle saaneensa
ilmoituksen alkutuotantopaikasta.
Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen ei kuitenkaan ole tarpeen,
jos kunnan valvontaviranomainen saa tiedon 1 momentissa tarkoitetusta toiminnasta
toiselta viranomaiselta. Kunnan valvontaviranomaisen on ilmoitettava
toimijalle saaneensa tiedot alkutuotantopaikasta toiselta viranomaiselta.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua ilmoitusta ei tarvitse
tehdä metsästyksestä, 1 momentissa tarkoitetusta
luonnonvaraisen riistan luovutuksesta suoraan kuluttajalle eikä luonnonvaraisten kasvien
ja sienten alkutuotannosta.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua ilmoitusta
ei myöskään tarvitse tehdä kasvien
ja sienten alkutuotannosta, jos:
1) toimija on yksityinen henkilö; tai
2) toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
Tarkempia säännöksiä 1 momentissa
tarkoitetun ilmoituksen tekemisestä ja elintarviketurvallisuusriskeiltään
vähäisestä luovutuksesta sekä yleisen
elintarvikehygienia-asetuksen 1 artiklan 2 kohdan c alakohdan
ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen 1 artiklan
3 kohdan c alakohdan tarkoittamia toimintoja koskevista kansallisista
järjestelyistä annetaan valtioneuvoston asetuksella.
23 §
Ensisaapumistoiminta
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ensisaapumistoimijan omavalvontasuunnitelmaan on liitettävä vastaanotettavia
elintarvikkeita koskeva näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma.
Ensisaapumistoimijan on ilmoitettava ensisaapumispaikkaan toimitetuista
elintarvikkeista Elintarviketurvallisuusviraston nimeämälle
valvontaviranomaiselle.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27 §
Elintarvikehygieeninen osaaminen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Elintarvikealan toimijan on kustannuksellaan huolehdittava siitä,
että tämän lain nojalla ilmoitetussa
tai hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa työskentelevällä,
pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä on
elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Elintarviketurvallisuusviraston
hyväksymän mallin mukainen todistus (osaamistodistus),
jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien
elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä yhdessä tai
useammassa elintarvikehuoneistossa yhteensä vähintään
kolme kuukautta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
28 §
Osaamistestaaja
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo osaamistestaajien toimintaa
ja voi tätä tarkoitusta varten vaatia osaamistestaajalta
osaamistodistusten myöntämiseen liittyviä tietoja
ja asiakirjoja. Osaamistestaajan on säilytettävä kaikki osaamistodistuksen
myöntämiseen liittyvät asiakirjat vähintään
kolme vuotta. Elintarviketurvallisuusvirasto voi peruuttaa osaamistestaajan hyväksynnän,
jos osaamistestaaja rikkoo olennaisesti osaamistestaamisesta annettuja
säännöksiä ja määräyksiä.
Elintarviketurvallisuusvirasto voi peruuttaa osaamistestaajan
hyväksynnän, vaikka säännösten
ja määräysten rikkominen ei
ole olennaista, jos osaamistestaaja ei ole korjannut toimintaansa
Elintarviketurvallisuusviraston kehotuksesta viraston
asettamassa määräajassa. Hyväksyntä voidaan
peruuttaa väliaikaisesti asian selvittämisen ajaksi.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
30 §
Keskusviranomainen
Elintarviketurvallisuusvirasto suunnittelee, ohjaa,
kehittää ja suorittaa valtakunnallisesti elintarvikevalvontaa
siten kuin tässä laissa säädetään
sekä sen lisäksi:
1) ohjaa aluehallintovirastoja kuntien elin-tarvikevalvonnan
arvioinnissa;
2) huolehtii elintarvikevalvonnasta teurastamoissa,
riistan käsittelylaitoksissa ja niiden yhteydessä olevissa
laitoksissa;
3) vastaa eläimistä saatavien elintarvikkeiden kansallisen
vierasainevalvonnan suunnittelusta ja toteutuksesta;
4) vastaa valtakunnallisesti muista erityistä asiantuntemusta
vaativista elintarvikevalvontatehtävistä;
5) arvioi yleisen elintarvikehygienia-asetuksen 8 artiklassa
tarkoitetut hyvän tuotantotavan ohjeet;
6) toimii yleisen elintarvikeasetuksen mukaisena nopean hälytysjärjestelmän
kansallisena yhteyspisteenä;
7) hyväksyy eläimistä saatavien elintarvikkeiden
hygienia-asetuksen liitteen III jaksossa IV tarkoitetun metsästäjien
terveys- ja hygieniakoulutuksen;
8) huolehtii valtakunnallisesta tiedottamisesta, riskiviestinnästä ja
kuluttajainformaatiosta;
9) arvioi aluehallintoviraston järjestämää poron
lihantarkastusta ja siihen liittyvää valvontaa.
31 §
Alueellinen elintarvikevalvonta
Aluehallintovirasto suunnittelee, ohjaa ja valvoo
elintarvikevalvontaa sekä valvoo elintarvikemääräysten
noudattamista toimialueellaan tämän lain mukaisesti
sekä lisäksi:
1) arvioi kunnan elintarvikevalvonnan järjestämistä ja
julkaisee arvioinnin tulokset;
2) arvioi kuntien valvontasuunnitelmat sekä tarkastaa
niiden noudattamista;
3) julkaisee suorittamansa elintarvikevalvonnan tulokset Elintarviketurvallisuusviraston
määräämällä tavalla;
4) huolehtii elintarvikevalvonnasta poroteurastamoissa
ja niiden yhteydessä olevissa laitoksissa.
32 §
Kunnan elintarvikevalvonta
Kunnan on huolehdittava alueellaan elintarvikevalvonnasta
siten kuin tässä laissa säädetään
(kunnan elintarvikevalvonta). Kunnassa nämä tehtävät
hoitaa kunnan määräämä lautakunta
tai muu monijäseninen toimielin (kunnan valvontaviranomainen).
Mitä tässä laissa säädetään
kunnasta, koskee myös kuntayhtymää ja ympäristöterveydenhuollon
yhteistoiminta-alueesta annetussa laissa (410/2009)
tarkoitettua yhteistoiminta-aluetta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
33 §
Kunnan elintarvikevalvonnan tehtävät
Sen lisäksi, mitä muualla tässä laissa
säädetään, kunta:
1) tekee aluehallintovirastoille ja Elintarviketurvallisuusvirastolle
elintarvikemääräysten mukaiset ilmoitukset
ja raportit;
2) neuvoo elintarvikealan toimijoita ja kuluttajia sekä tiedottaa
tämän lain soveltamisalaan kuuluvista asioista;
3) avustaa valtion viranomaisia korvausta vastaan eläimistä saatavien
elintarvikkeiden kansallisen vierasainevalvontaohjelman toteuttamisessa;
4) julkaisee suorittamansa elintarvikevalvonnan tulokset Elintarviketurvallisuusviraston
määräämällä tavalla.
39 §
Näytteiden tutkiminen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Elintarvikemääräyksissä tutkittavaksi
edellytetyt omavalvontaan kuuluvat näytteet on
tutkittava hyväksytyssä omavalvontalaboratoriossa,
viranomaisnäytteitä tutkimaan hyväksytyssä laboratoriossa
tai kansallisessa vertailulaboratoriossa.
42 §
Ensisaapumisvalvonnan järjestäminen
Ensisaapumisvalvonta järjestetään
ensisijaisesti siten, että Elintarviketurvallisuusvirasto
tekee kunnan kanssa kuntalain (365/1995) 2 §:n 2 momentissa
tarkoitetun sopimuksen, jolla kunta sitoutuu huolehtimaan ensisaapumisvalvonnasta
kunnan alueella. Elintarviketurvallisuusvirasto ja kunta
voivat sopia, että kunta huolehtii tehtävästä yhden
tai useamman kunnan puolesta. Kunnan valvontaviranomaisen nimeämä viranhaltija
päättää tämän
lain 55—60 §:n mukaisista ensisaapumistoimintaa
koskevista hallinnollisista pakkokeinoista. Muista tämän
lain mukaisista ensisaapumistoimintaan kohdistuvista hallinnollisista
pakkokeinoista päättää Elintarviketurvallisuusvirasto.
Jos kunta ei kuulu 1 momentissa tarkoitetun sopimuksen piiriin,
Elintarviketurvallisuusvirasto voi sopia valvonnasta muun
viranomaisen kanssa, hankkia palvelut tehtävien hoitamiseen
sopivalta ulkopuoliselta asiantuntijalta tai huolehtia valvonnasta
itse. Jos valvonnasta on sovittu muun viranomaisen kanssa, hallinnollisista
pakkokeinoista päättää tämän
viranomaisen nimeämä viranhaltija. Jos valvonnasta
on sovittu ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, hallinnollisista pakkokeinoista
päättää Elintarviketurvallisuusvirasto.
Elintarviketurvallisuusvirasto huolehtii ensisaapumisvalvonnasta
teurastamoissa, riistan käsittelylaitoksissa
ja niiden yhteydessä olevissa laitoksissa. Aluehallintovirasto
huolehtii ensisaapumisvalvonnasta valvomissaan poroteurastamoissa
ja niiden yhteydessä olevissa laitoksissa.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu kunnan valvontaviranomaisen
nimeämän viranhaltijan ensisaapumistoimintaa
koskeva päätös annetaan tiedoksi asianosaisille
hallintolain 59 §:ssä tarkoitettuna tavallisena
tiedoksiantona.
Tarkempia säännöksiä ensisaapumisvalvonnan
järjestämisestä annetaan maa- ja metsätalousministeriön
asetuksella.
43 §
Lihantarkastus ja siihen liittyvä valvonta
Elintarvikehuoneistossa käsiteltävän
tai säilytettävän lihan on
oltava tarkastettua, jollei tässä laissa tai tämän
lain nojalla toisin säädetä. Lihantarkastuksesta
ja siihen liittyvästä valvonnasta säädetään
eläimistä saatavien elintarvikkeiden valvonta-asetuksen
5 artiklassa.
Elintarviketurvallisuusvirasto tarkastaa lihan teurastamossa
ja riistan käsittelylaitoksessa. Aluehallintovirasto tarkastaa
lihan poroteurastamossa.
Lihantarkastuksessa ja valvonnassa voidaan käyttää apuna
tätä tarkoitusta varten koulutettuja
valtion palveluksessa olevia tarkastusapulaisia. Siipikarjan ja
jäniseläinten teurastamossa lihantarkastuksessa
ja siihen liittyvässä valvonnassa voidaan käyttää apuna
myös elintarvikealan toimijan palveluksessa olevaa henkilökuntaa.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädetään
tarkemmin lihantarkastuksesta ja siihen liittyvästä valvonnasta.
49 §
Tarkastus- ja läsnäolo-oikeus
Valvontaviranomaisella ja 36 §:ssä tarkoitetulla
ulkopuolisella asiantuntijalla on oikeus tehdä valvonnan
edellyttämiä tarkastuksia, tutustua asiakirjoihin
sekä päästä paikkoihin, joissa
harjoitetaan tässä laissa tarkoitettua toimintaa
tai jossa säilytetään tämän
lain noudattamisen kannalta merkityksellisiä tietoja.
Valvontaviranomaisella ja ulkopuolisella asiantuntijalla on oikeus
tarkastaa toiminnassa käytetyt laitteet, välineet
ja tilat.
Elintarviketurvallisuusvirastolla ja aluehallintovirastolla
on oikeus olla läsnä Euroopan komission tekemissä valvonta-asetuksen
45 artiklan mukaisissa tarkastuksissa. Valvontaviranomaisen ohjauksessa
olevalla opiskelijalla, joka suorittaa viranomaistoimintaan perehdyttävää harjoittelua,
on oikeus olla läsnä valvontaviranomaisten suorittaessa
valvontaa ja tarkastuksia.
Kotirauhan piiriin kuuluvissa tiloissa tarkastus voidaan tehdä vain,
jos on perusteltua syytä epäillä elintarvikemääräyksiä rikotun
tai rikottavan laissa rangaistavaksi säädetyllä tavalla. Tarkastuksen
on oltava välttämätön rikoksen selvittämiseksi
tai vakavan terveysvaaran estämiseksi. Tarkastuksen saa
suorittaa vain valvontaviranomainen.
Jos valvontaviranomainen toteaa valvonnan tai tarkastuksen yhteydessä eläimistä saatavassa
elintarvikkeessa
määräysten vastaisia määriä vieraita
aineita, aluehallintovirastolla ja Elintarviketurvallisuusviraston
tai aluehallintoviraston määräämällä eläinlääkärillä on
oikeus tarkastaa alkutuotantopaikka, josta elintarvike on peräisin,
ja ottaa korvauksetta kaikki tutkimuksia varten tarvittavat näytteet.
Aluehallintovirastolla ja Elintarviketurvallisuusviraston tai aluehallintoviraston
määräämällä eläinlääkärillä on
tällöin tämän lain mukainen
tiedonsaanti-, näytteenotto- ja tarkastusoikeus.
Vain aluehallintovirastolla on oikeus tehdä tarkastus kotirauhan
piiriin kuuluvissa tiloissa.
Mitä tässä laissa säädetään
valvontaviran-omaisten oikeudesta päästä paikkoihin,
joissa harjoitetaan tässä laissa tarkoitettua
toimintaa, ja saada tietoja, koskee myös Euroopan unionin lainsäädännössä tai
muussa Suomea sitovassa kansainvälisessä sopimuksessa
tarkoitettuja tarkastajia silloin, kun kyseinen Suomea sitova kansainvälinen
velvoite tätä edellyttää.
53 §
Valvontaviranomaisen ohjausvelvollisuus
Valvontaviranomaisen on tarvittaessa annettava elintarvikealan
toimijalle tarpeellisia ohjeita ja kehotuksia elintarvikemääräysten
noudattamiseksi ja omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi.
70 §
Valtion viranomaisten suoritteista perittävät maksut
Valtion viranomaisen tämän lain nojalla suorittamista
toimenpiteistä on perittävä maksu, jollei
valtion maksuperustelaissa (150/1992) muuta säädetä.
Maksun suuruutta määrättäessä noudatetaan,
mitä valtion maksuperustelaissa säädetään.
Pieniä eläinmääriä teurastavien
teurastamoiden ja riistan käsittelylaitosten lihantarkastus-
ja valvontamaksuja voidaan kuitenkin alentaa enintään
valvonta-asetuksen 27 artiklan 3 kohdassa määritellylle
tasolle siten kuin maa- ja metsätalousministeriön
asetuksella säädetään.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
71 §
Kunnan viranomaisten suoritteista perittävät maksut
Kunnan on perittävä elintarvikealan
toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen
maksu:
1) laitoksen hyväksymisestä ja muun kuin 13 §:n
3 momentissa tarkoitetun elintarvikehuoneiston ilmoituksen käsittelystä;
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
83 §
Rekisterit
Elintarviketurvallisuusvirasto pitää valvonnan
ohjausta ja kehittämistä sekä suorittamaansa
valvontaa varten valtakunnallista rekisteriä kaikista elintarvikehuoneistoista,
elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia tarvikkeita markkinoille
saattavista toimipaikoista, ensisaapumispaikoista, ensisaapumistoimijoista, hyväksytyistä
laboratorioista
ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden
hygienia-asetuksen liitteen III jakson IV luvun I mukaisen metsästäjien terveys-
ja hygieniakoulutuksen suorittaneista koulutetuista henkilöistä.
Elintarviketurvallisuusvirasto antaa 13 §:n 2
momentissa tarkoitetuille laitoksille hyväksymisnumeron.
Alkoholijuomamyymälöistä ja alkoholijuomien
valmistus- ja varastointipaikoista rekisteriä pitää Sosiaali-
ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.
Aluehallintovirasto ja kunnan valvontaviranomainen ylläpitävät
rekisteriä valvomistaan elintarvikehuoneistoista. Kunnan
valvontaviranomainen ylläpitää rekisteriä valvomistaan
elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia tarvikkeita markkinoille
saattavista toimipaikoista.
Alkutuotantopaikoista rekisteriä pitää maa-seutuelinkeinohallinnon
tietojärjestelmästä annetun
lain (284/2008) mukaisesti Elintarviketurvallisuusvirasto.
Rekisterinpitäjän vastuusta säädetään
maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä annetun
lain 5 §:ssä. Kunnat käyttävät
ja pitävät alkutuotantopaikkarekisteriä ajan
tasalla tässä laissa säädettyjen
tehtävien edellyttämässä laajuudessa.
Kalastusaluksia ja vesiviljelylaitoksia koskevia rekistereitä pitävät Euroopan
yhteisön yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanosta
annetun lain mukaisesti maa- ja metsätalousministeriö sekä merellä toimivien kalastus-
ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä annetun
lain (690/2010) mukaisesti maa- ja metsätalousministeriö sekä elinkeino-,
liikenne- ja ympäristökeskukset.
Elintarviketurvallisuusvirasto pitää valvonnan
ohjausta ja kehittämistä varten 40 §:n
4 momentissa ja 45 §:n 1 momentissa tarkoitettujen ilmoitusten
perusteella rekisteriä ruokamyrkytystapausten selvittämiseen
sekä zoonoosien seurantaan ja valvontaan liittyvistä seikoista.
_______________
Tämä laki tulee voimaan
päivänä
kuuta 20
.
Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain
täytäntöönpanon edellyttämiin
toimiin.
Ennen tämän lain voimaantuloa hyväksytty elintarvikehuoneisto,
jolta ei tämän lain 13 §:n nojalla
edellytetä hyväksymistä, katsotaan tämän
lain 13 §:n 1 tai 3 momentin nojalla ilmoitetuksi elintarvikehuoneistoksi
ilman erillistä ilmoitusta. Jos tällaisen
elintarvikehuoneiston hyväksymishakemuksen käsittely
on tämän lain voimaan tullessa asianomaisessa
valvontaviranomaisessa vireillä, hakemus katsotaan tämän lain
13 §:n 1 tai 3 momentissa tarkoitetuksi ilmoitukseksi.
Henkilön, joka työskentelee 13 §:n
3 momentissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa ja jolla ei tämän
lain voimaan tullessa ole tarvinnut olla 27 §:n tarkoittamaa
osaamistodistusta, tulee hankkia osaamistodistus kolmen vuoden kuluessa
lain voimaantulosta.
Kotimaan kulutukseen tarkoitettua luonnonvaraisen riistan lihaa
voidaan tarkastaa kunnan virkaeläinlääkärin
luvalla muuallakin kuin riistan käsittelylaitoksessa, teurastamossa
tai poroteurastamossa kunnan virkaeläinlääkärin
toimesta kahden vuoden ajan tämän lain voimaantulosta,
jos lupa on annettu ennen tämän lain voimaantuloa.