TALOUSARVIOALOITE 845/2008
vp
TAA 845/2008
vp - Anni Sinnemäki /vihr ym.
Tarkistettu versio 2.0
Määrärahan osoittaminen terveellisen
kasvisruokavalion edistämiseen kouluissa
Eduskunnalle
Kasvissyönti tai kasvispainotteinen ruokavalio on
hyvä valinta terveyden ja ympäristön
näkökulmasta. Terveellinen ruokavalio ilman lihan
ja eläinrasvan tuomia haittoja on yksi parhaista keinoista
ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.
Lihantuotanto on myös merkittävä kasvihuonekaasujen
lähde. Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen auttaisi
ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Kasvispainotteisen ruokavalion hyvät terveysvaikutukset
ovat laajat. Kasveista saa hiilihydraatteja, monityydyttymättömiä rasvoja,
vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja. Kasvissyöjien
ylipainoisuus on harvinaisempaa kuin sekasyöjien, mikä ennaltaehkäisee
monia sairauksia.
Kasvisten viljely on pääosin selvästi
ekologisempaa kuin lihakarjan kasvatus. Kasvisten tuottaminen vaatii
vain kymmenesosan lihan tuottamiseen tarvittavasta energiasta. Lihantuotannon ilmastovaikutukset
ovat suuria. Karjatalous aiheuttaa 80 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä.
Yksi syy perustella kasvissyöntiä on tuotantoeläinten
nykyiset olosuhteet. Eläinten pidossa eivät täyty
vaatimukset, joiden mukaan eläimillä on oikeus
lajityypilliseen käyttäytymiseen. Luonnostaan
toimeliaat eläimet stressaantuvat ahtaissa kasvatusoloissa.
Maatalouseläimillä esiintyy monia tuotantoympäristöstä johtuvia sairauksia
ja vammoja, kuten luuston heikkoutta, hiertymiä, tulehduksia,
sorkkasairauksia ja muita. Kuluttajakritiikki on jo aiheuttanut
lainmuutoksia, jotka tulevat parantamaan kanojen ja emakoiden elinoloja,
mutta näitä parannuksia ei voida pitää riittävinä.
Monet kasvissyöjät ovat päättäneet
jättää lihan pois ruokavaliostaan, koska
he katsovat, ettei eläinten kuulu tulla tapetuiksi lihansa
vuoksi. Lihan välttämiseen on siis olemassa eettisiä syitä.
Kasvissyönti on yleistynyt varsinkin nuorten keskuudessa.
Kasvisruokavalio, kuten terveellinen ruokavalio yleensäkin,
edellyttää ravintoaineiden ja niiden saannin perustuntemusta.
Nuoria on hyvä opettaa monipuoliseen kasvisruokavalioon,
jotta ravinto ei yksipuolistu.
Terveellisen kasvissyönnin edistämiseksi esitän
määrärahaa koulujen kasviskuukauden järjestämiseen.
Määrärahalla katetaan yhden projektityöntekijän
palkka, kampanjamateriaalin painatus ja kasviskuukauden järjestävien
koulujen projektiavustus.
Kasviskuukausi on kokonaisuus, jossa kasvisruoka nivoutuu soveltuvalla
tavalla osaksi opetusta ja kouluruokailua. Kasviskuukauden järjestävät
koulut tutustuttavat lapsia ja nuoria monipuoliseen kasvisruokavalioon,
johon kuuluu täysjyväviljaa, juureksia, papuja,
linssejä, herneitä, soijatuotteita, marjoja ja
hedelmiä. Osana kasviskuukauden ohjelmaa on mahdollista
myös pohtia ruuan tuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia
laajemmin ja käydä vuoropuhelua esimerkiksi ympäristö-
ja eläinsuojelujärjestöjen kanssa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta ottaa valtion vuoden 2009 talousarvioon
momentille 29.10.20 lisäyksenä 200 000
euroa terveellisen kasvisruokavalion edistämiseen kouluissa.
Helsingissä 26 päivänä syyskuuta
2008
- Anni Sinnemäki /vihr
- Outi Alanko-Kahiluoto /vihr
- Pentti Tiusanen /vas