Målsättning och internationellt samarbete
BSPC:s Östersjösamarbete är praktiskt inriktat, öppet och framtidsorienterat. Målet är att skapa nya kontakter och utnyttja synergieffekter i beslutsfattandet. Under de senaste decennierna har fokus framför allt legat på följande frågor: eutrofieringen, säkerheten till sjöss, energisamarbete och effekterna av klimatförändringen, grön tillväxt och energieffektivitet, sjöfartspolitik och civil säkerhet, arbetsmarknaden och den sociala välfärden, människohandel och innovationer inom social- och hälsovårdssektorn. Också samarbetet inom kultur, ungdomsarbete, utbildning och vetenskap har alltid haft en synlig roll.
Rötterna till dagens parlamentariska Östersjösamarbete finns i Finland. Det var talman Kalevi Sorsa som i början av 1990-talet lyfte fram tanken om närmare parlamentariskt samarbete mellan Östersjöstaterna. Den första konferensen ordnades i Helsingfors 1991. Under konferensen uppmanade parlamentarikerna sina regeringar att bl.a. bilda ett särskilt organ för Östersjöländernas mellanstatliga samarbete. Konferenserna kretsade inledningsvis främst kring omvälvningarna i det forna östblocket och strävandena till marknadsekonomi, men tämligen snart blev den sårbara Östersjömiljön den viktigaste prioriteten.
I dag är BSPC en aktiv organisation med ett stort internationellt nätverk. Den samarbetar nära med skyddskommissionen för Östersjöns marina miljö (Helcom), Nordiska rådet, forumet för social dialog i Östersjöområdet (BSLF), Europeiska unionen, den nordliga dimensionens partnerskap för folkhälsa och socialt välbefinnande (NDPHS), de baltiska ländernas parlamentariska församling, Östersjöregionens samarbetsforum (BSSSC), Östersjöns utvecklingsforum (BDF) samt den parlamentariska församlingen för ekonomiskt samarbete kring Svarta havet (Pabsec).