1
Lagförslag
1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund
3 §.Kevas medlemssamfund. Det föreslås att 2 mom. i paragrafen ändras. Momentets 2 punkt ska ändras så att också bolag som ägs av andelslag som har anslutit sig som medlemssamfund till Keva kan ansluta sig som medlemssamfund till Keva. Enligt den reviderade 3 punkten kan till Keva som medlemssamfund ansluta sig ett sådant andelslag vars medlemmar enbart består av Kevas lagstadgade medlemssamfund eller aktiebolag som i sin helhet ägs av lagstadgade medlemssamfund eller av föreningar, stiftelser eller andelslag som anslutit sig som medlemssamfund eller av aktiebolag som avses i 2 mom. 2 punkten.
Den nuvarande 2 mom. 3 punkten ska enligt förslaget bli ny 4 punkt. i ändrad form. Enligt den nuvarande 3 punkten kan som medlemssamfund ansluta sig ett aktiebolag eller en stiftelse som de lagstadgade medlemssamfunden har bestämmande inflytande i. Med hjälp av aktiebolaget eller stiftelsen produceras de tjänster som kommunerna sköter med stöd av lag eller som är funktioner som direkt betjänar de lagstadgade tjänsterna. Det föreslås att bestämmelsen kompletteras med en möjlighet för andelslag att ansluta sig som medlemssamfund till Keva. Enligt förslaget kan till Keva som medlemssamfund ansluta sig ett sådant andelslag som lyder under ett lagstadgat medlemssamfunds bestämmande inflytande och med hjälp av vilket de tjänster som förutsätts för att sköta kommunernas lagstadgade uppgifter och de funktioner som direkt betjänar dessa ska produceras.
Den nuvarande 2 mom. 4 punkten ska enligt förslaget bli ny 5 punkt. i ändrad form. Enligt den nuvarande bestämmelsen kan som medlemssamfund ansluta sig ett aktiebolag eller en stiftelse som lyder under ett lagstadgat medlemssamfunds bestämmande inflytande och där majoriteten av aktiebolagets eller stiftelsens personal övergår från en anställning hos ett av Kevas medlemssamfund. Till bestämmelsen ska enligt förslaget fogas en möjlighet att ansluta sig som medlemssamfund till Keva för sådana andelslag som lyder under ett lagstadgat medlemssamfunds bestämmande inflytande och där majoriteten av dess personal övergår från en anställning hos ett av Kevas medlemssamfund.
Eftersom det föreslås att 2 mom. ska innehålla bestämmelser på basis av vilka även andelslag kan ansluta sig som medlemssamfund till Keva, föreslås det att andelslag på motsvarande sätt ska tas in också i 3 mom.
4 §.Anslutning som medlemssamfund samt avslutande av medlemskap. I paragrafen finns bestämmelser om förfarandet då föreningar, aktiebolag eller stiftelser ansluter sig till Keva som medlemssamfund samt om avslutande av medlemskap.
Enligt paragrafens gällande 1 mom. ska en skriftlig ansökan om medlemskap riktas till Kevas styrelse som beslutar om godkännande av ansökan. Det föreslås att bestämmelsen ändras så att det i fortsättningen är Kevas kansli som beslutar om antagande av medlemssamfund. Beslutet ska fattas av verkställande direktören eller någon som denna har bemyndigat. Avsikten med den föreslagna ändringen är att göra antagningsförfarandet snabbare och enklare. Detta är motiverat med tanke på att antalet sammanslutningar i aktiebolagsform som ansöker om medlemskap ständigt ökar.
På motsvarande sätt föreslås att i 2 mom. görs motsvarande ändring som i 1 mom., dvs. att ärenden som gäller avslutande av medlemskap ska behandlas av Kevas kansli. Dessutom föreslås en precisering av bestämmelsen i det avseendet att Keva ska höra medlemssamfund i ärenden som gäller avslutande av medlemskap i sådana fall då Keva konstaterar att ett medlemssamfund inte längre uppfyller förutsättningarna för medlemskap. Ett medlemssamfund kan också anmäla att det vill utträda och det är i så fall onödigt att det hörs.
Eftersom det föreslås att en bestämmelse ska fogas till 3 § på basis av vilken även andelslag kan ansluta sig som medlemssamfund till Keva, föreslås det att andelslag på motsvarande sätt fogas till 1 och 2 mom. i denna paragraf.
2 kap. Tillsyn
6 §.Allmän tillsyn. I paragrafen föreskrivs det om Kevas allmän tillsyn. Keva sköter utöver sina medlemssamfunds pensionsskydd också pensionsskyddet för de personer som är anställda av staten, evangelisk-lutherska kyrkan och Folkpensionsanstalten, och i paragrafens 3 mom. föreskrivs det om revision i anslutning till skötseln av pensionsskyddet för andra sammanslutningar än Kevas medlemssamfund. Enligt den gällande bestämmelsen tillsätter finansministeriet en revisor för fyra år. Det föreslås att bestämmelsen ändras så att finansministeriet ska tillsätta en revisor för högst sex räkenskapsperioder i sänder. Bestämmelsen om längsta mandatperiod motsvarar till denna del lagförslagets 35 §. Motsvarande bestämmelse om längsta mandatperiod på sex räkenskapsperioder ingår i 122 § 3 mom. i den nya kommunallagen (410/2015). Det är ändamålsenligt att bestämmelsen om längsta mandatperiod för en revisor som finansministeriet tillsatt i enlighet med paragrafen ändras på det sätt som beskrivs ovan också av den anledningen att mandatperioden för en i paragrafen avsedd revisor i alla situationer ska kunna vara densamma som för Kevas revisor enligt 35 § i denna lag. Det blir sålunda möjligt att anlita samma revisionssammanslutning för revision både enligt denna paragraf och enligt 35 §. Revisionstjänsterna kan konkurrensutsättas samtidigt. Efter maximitiden kan Kevas revisor på nytt delta i revision av Keva tidigast två år efter det att revisionsuppdraget har avslutats. Om en revisionssammanslutning har utsetts till revisor ska den ovan nämnda begränsningen emellertid inte tillämpas på sammanslutningen utan endast på den huvudansvariga revisorn.
3 kap. Förvaltning
8 §.Allmänna krav på förvaltningen. I den gällande 8 § föreskrivs det om Kevas delegation och dess uppgifter. Det föreslås att bestämmelserna om det organ som motsvarar delegationen ska överföras till en ny 8 a § i ändrad form och att det i 8 § tas in nya bestämmelser om de allmänna kraven på Kevas förvaltning. Till innehållet motsvarar den föreslagna 8 § i tillämpliga delar 9 a och 12 b § i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag.
I paragrafens 1 mom. föreslås bestämmelser om de krav som ska ställas på styrelsens och verkställande direktörens ledning. Enligt bestämmelsen ska styrelsen och verkställande direktören leda Keva med yrkesskicklighet och med beaktande av syftet med pensionsanstaltens verksamhet samt i enlighet med principerna för god förvaltning. Bestämmelser om Kevas uppgifter och verksamhetens syfte finns i 2 §. Enligt 2 § har Keva till uppgift att sköta verkställigheten av pensionsskyddet liksom åtgärder för att minska risken för arbetsoförmåga för kommunsektorns personal, de statsanställda och evangelisk-lutherska kyrkans personal enligt pensionslagen för den offentliga sektorn, finansieringen av pensionsskyddet för medlemssamfunden samt uttagandet av statens och evangelisk-lutherska kyrkans pensionsavgifter. Till god förvaltningssed kan anses höra bl.a. rekommendationer som motsvarar Finsk kod för bolagsstyrning av börslistade bolag (Corporate Governance). Kevas förvaltningsmodell, finansiella struktur, pensionssystemets samband med socialskyddet samt den omständigheten att verksamheten är lagstadgad och obligatorisk leder till att referensramen när det gäller begreppet god förvaltningssed är en annan och att de rekommendationer som gäller börslistade bolag inte som sådana kan tillämpas på Keva. I kraven på god förvaltningssed ingår för Kevas vidkommande i väsentlig utsträckning ansvaret för den lagstadgade grundläggande uppgiften, förfarandenas kvalitet och lagenlighet, resultatet, transparensen och fullgörandet av redovisningsskyldigheten. God förvaltningssed förutsätter kundinriktad verksamhet, tydlig rollindelning inom organisationsstrukturerna och på de olika ledningsnivåerna samt verksamhet som är förenlig med rollerna.
I paragrafens 2 mom. föreslås en mot 12 b § i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag svarande bestämmelse om en kontinuitetsplan för verksamheten och om verksamhetsprinciper som godkänts av styrelsen. Enligt den föreslagna bestämmelsen ska Keva genom lämpliga åtgärder säkerställa kontinuiteten i verksamheten och att verksamheten bedrivs på ett systematiskt sätt i alla lägen, och i detta syfte ska Keva ha en av styrelsen godkänd kontinuitetsplan. Genom planen ska Keva ha beredskap för de från dess synpunkt viktigaste hotbilderna så att Keva kan fortsätta sin verksamhet också i störningssituationer, exempelvis vid störningar i datatrafiken. Planen har ett samband med Kevas riskhantering. Dessutom ska Keva ha skriftliga av styrelsen godkända verksamhetsprinciper åtminstone om pensionsanstaltens interna kontroll, riskhanteringssystem och ordnande av intern revision. Keva har sedan länge haft planmässig beredskap för att säkerställa verksamhetens kontinuitet. Keva har en av styrelsen godkänd beredskapsplan med en beskrivning av de allmänna principerna och målsättningarna för beredskapsplaneringen, beslutsfattandet och framför allt riktlinjerna för verksamheten under undantagsförhållanden, där de funktioner definieras för vilka det måste finnas specifika beredskapsplaner. Planens aktualitet bedöms åtminstone en gång under styrelsens mandatperiod. Dessutom har Keva funktionsspecifika beredskapsplaner som täcker in kontinuitetsplaneringen bl.a. i fråga om störnings- och problemsituationer under normala förhållanden samt under undantagsförhållanden. Planerna innehåller också beskrivningar av hur återgången till normala förhållanden ska genomföras. Styrelsen har vidare godkänt principer för riskhanteringen och anvisningar för den interna revisionen. För närvarande finns det inget separat dokument som styrelsen godkänt om principerna för den interna kontrollen.
I paragrafens 3 mom. föreskrivs det om kravet på att regelbundet bedöma förvaltningssystemet, verksamhetsprinciperna och kontinuitetsplanen. Det är i sista hand styrelsen som svarar för bedömningen. Förvaltningssystemet, verksamhetsprinciperna och kontinuitetsplanen bör utvärderas tillräckligt ofta för att hållas uppdaterade och för att det ska vara möjligt att i dem beakta förändringar i verksamheten och verksamhetsmiljön.
8 a §.Fullmäktige. Denna paragraf är ny. I paragrafen föreslås bestämmelser om Kevas fullmäktige som är ett nytt organ som ersätter den nuvarande delegationen som utövar Kevas högsta beslutanderätt. Fullmäktige har karaktären av ett övervakande organ, men dessutom ska fullmäktige bl.a. fastställa bokslutet, bevilja de redovisningsskyldiga ansvarsfrihet och godkänna Kevas budget.
I paragrafens 1 mom. föreslås en bestämmelse om antalet fullmäktigeledamöter samt om hur de förordnas och om deras behörighet. Fullmäktigeledamöterna ska vara 30 till antalet och var och en av dem ska ha en personlig suppleant. Antalet ledamöter är enligt förslaget detsamma som i den nuvarande delegationen. Det föreslås ändringar i fråga om antalet ledamöter som representerar olika aktörer. Liksom enligt den gällande bestämmelsen ska finansministeriet förordna fullmäktigeledamöterna för en fyra års mandatperiod i sänder. Som behörighetskrav anges i bestämmelsen att ledamöterna och suppleanterna ska vara väl ansedda. Detta krav anses av hävd innebära sådana begränsningar som medför att t.ex. personer som har begått brott enligt strafflagen, är försatta i konkurs eller har meddelats näringsförbud inte får utnämnas till styrelsen. I den gällande 8 § föreskrivs det inte om behörighetskrav för delegationens ledamöter.
I 2 mom. föreskrivs det om kvoter för fullmäktigeledamöter. Sex fullmäktigeledamöter och lika många suppleanter ska förordnas bland personer som föreslagits av de huvudavtalsorganisationer som anges i kommunernas huvudavtal. Fyra fullmäktigeledamöter och lika många suppleanter ska förordnas bland personer som föreslagits av kommunala arbetsmarknadsverket.
Tjugo fullmäktigeledamöter och lika många suppleanter ska förordnas bland personer som föreslagits av kommunernas centralorganisation, så att kommunerna, samkommunerna och de olika landsdelarna är jämnt företrädda i fullmäktige. När kommunernas och samkommunernas fullmäktige och suppleanter förordnas ska dessutom de olika gruppernas röstandel i kommunalvalet beaktas i enlighet med proportionalitetsprincipen. Bestämmelsen motsvarar till denna del de ärenden som i nuläget ska beaktas i delegationens sammansättning.
I den nuvarande delegationen ingår inga arbetsgivarföreträdare. I det avseendet skiljer sig den föreslagna bestämmelsen således från bestämmelsen om den nuvarande delegationens sammansättning. Ändringen innebär att arbetsmarknadsparterna på motsvarande sätt som i arbetspensionsbolagen kommer att vara representerade i Kevas förvaltning med iakttagande av paritetsprincipen. I den nuvarande delegationen ingår fyra personer som representerar de kommunala huvudavtalsorganisationerna, medan antalet organisationsföreträdare enligt förslaget ska utökas till sex. Arbetsmarknadsparternas representation i Kevas förvaltning kommer efter ändringen att i högre grad likna de centralorganisationers representation i arbetspensionsförsäkringsbolagens förvaltningsorgan som representerar löntagarna och arbetsgivarna, sådan representationen är enligt lagen om ändring av 9 b och 9 e § i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag (947/2016), som för förvaltningsrådets vidkommande trädde i kraft 2019 och för styrelsens vidkommande träder i kraft 2020.
I paragrafens 3 mom. föreskrivs det om fullmäktiges uppgifter. Fullmäktiges karaktär av ett övervakande organ understryks genom att det i bestämmelsen nämns att fullmäktige ska övervaka Kevas förvaltning och verksamhet. Fullmäktige har till uppgift att välja styrelseledamöter och suppleanter samt en revisor. Fullmäktige beslutar också om grunderna för arvoden till Kevas förtroendevalda. Till fullmäktiges uppgifter hör även att behandla Kevas bokslut och revisionsberättelse samt att godkänna pensionsanstaltens budget och verksamhets- och ekonomiplanen. Fullmäktigeledamöterna beslutar dessutom om medlemssamfundens betalningsandelar. De nämnda uppgifterna motsvarar den nuvarande delegationens uppgifter.
Av delegationens nuvarande uppgifter ska de överföras till styrelsen som gäller val och uppsägning av verkställande direktören samt godkännande av tilläggspensionsstadgan. I nuläget godkänner delegationen också räkenskapsstadgan och instruktionen för Keva. Det föreslås att instruktionen slopas i samband med reformen. Det finns inte heller längre något behov av en räkenskapsstadga av det nuvarande slaget utan styrelsen ska i fortsättningen utfärda de föreskrifter och bemyndiganden som behövs genom att godkänna Kevas förvaltnings- och ledningssystem.
8 b §.Beslutfattandet vid fullmäktigesammanträdena. Den föreslagna paragrafen är ny. I den föreskrivs det om fullmäktiges sammanträdesförfarande. Bestämmelser om sammanträdesförfaranden finns i den av fullmäktige godkända arbetsordningen och instruktionen för Kevas delegation. De bestämmelser som föreslås motsvarar de gällande bestämmelserna. Det har ytterst sällan varit aktuellt att ändra bestämmelserna om sammanträdesförfarandet och det är därför ändamålsenligt att i lagen ta in de viktigaste bestämmelserna om förfarandet.
I 1 mom. föreslås en bestämmelse om sammanträdets beslutförhet. Enligt den är sammanträdet beslutfört då ordföranden eller vice ordförande och minst hälften av de övriga ledamöterna är närvarande vid sammanträdet.
Paragrafens 2 mom. innehåller bestämmelser om omröstning. Om fullmäktige är eniga om en sak eller om ett motförslag inte har vunnit understöd, ska ordföranden konstatera att ett beslut har fattats. I andra fall än enhälliga beslut gäller som beslut det förslag som har fått flest röster. Då rösterna faller lika gäller det förslag som ordföranden har röstat för. Vid val utses den eller de personer som har fått flest röster. Vid lika röstetal avgör lotten.
I paragrafens 3 mom. föreskrivs det om föredraganden, och i det momentet anges att vid fullmäktiges sammanträde ska ärendena avgöras på styrelsens föredragning.
Bestämmelser om rätten att vara närvarande och yttra sig vid fullmäktiges sammanträde finns i paragrafens 4 mom. Enligt momentet har styrelseledamöterna och verkställande direktören rätt att närvara och yttra sig vid fullmäktiges sammanträden. Fullmäktige kan separat besluta att andra får närvara och yttra sig.
Enligt paragrafens 5 mom. ska protokoll föras vid fullmäktiges sammanträde. I protokollet ska antecknas närvarande ledamöter, framlagda förslag och fattade beslut samt förrättade omröstningar.
Sammanträdets sekreterare ska kontrasignera protokollet och det ska justeras och undertecknas av ordföranden samt av minst två personer som sammanträdet valt för detta ändamål och som varit närvarande vid sammanträdet.
8 c §.Valutskottet. Paragrafen är ny och i den föreslås bestämmelser om Kevas nya organ, valutskottet, som fullmäktige ska välja bland sig och som har till uppgift att för fullmäktige bereda förslag till val av styrelse och till de förtroendevaldas arvoden. Valutskottets ledamöter ska höra till Kevas fullmäktige. Valutskottet ska ha en ordförande och en vice ordförande som väljs av fullmäktige. I valutskottets arbetsordning som godkänts av fullmäktige föreskrivs närmare om valutskottets sammansättning och om hur ledamöterna väljs samt om valutskottets verksamhet. Fullmäktige kan besluta om antalet ledamöter i utskottet.
Denna nya bestämmelse påminner om 9 c § i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag där det föreskrivs om arbetspensionsförsäkringsbolags valutskott. I ett arbetspensionsförsäkringsbolag hör det till valutskottets uppgifter att för förvaltningsrådet lägga fram förslag till arvoden för styrelseledamöterna och till styrelseledamöter och dessutom ska valutskottet bereda förslag till arvoden för förvaltningsrådets ledamöter och för bolagsstämman bereda förslag till tillsättandet av förvaltningsrådet. Arbetspensionsförsäkringsbolagets valutskott väljer bolagets förvaltningsråd och utskottets ledamöter ska vara ledamöter i arbetspensionsförsäkringsbolagets förvaltningsråd eller styrelse. Eftersom det i Keva inte finns något organ som motsvarar ett förvaltningsråd, ska Kevas valutskott för fullmäktige bereda förslag endast till arvoden för de förtroendevalda och till styrelseledamöter.
Avsikten med förslaget är att skapa ett beredningssystem som ålägger de intressegrupper som är företrädda i fullmäktige att söka gemensamma lösningar när det gäller styrelsens sammansättning. De förslag som valutskottets beredning resulterar i är inte bindande för beslutsfattarna. Fullmäktige kan välja styrelseledamöter avvikande från valutskottets förslag. Det är emellertid meningen att förslagen ska utformas i samarbete med de intressegrupper som är företrädda i fullmäktige och därför ska utskottets förslag också anses vara en anvisning som är relativt bindande när det gäller förfarandet.
9 §.Styrelsen. I denna paragraf föreskrivs det om styrelsens mandatperiod, ledamöter och uppgifter.
De ändringar som föreslås i fråga om Kevas styrelse förstärker styrelsens roll i förhållande till den nuvarande delegationens. Om inte något annat särskilt föreskrivs i lag har styrelsen en allmän behörighet att sköta Kevas angelägenheter.
I paragrafens 1 mom. föreskrivs det för närvarande om styrelsens mandatperiod. Det föreslås att bestämmelsen ändras så att det i den föreskrivs om styrelsens allmänna behörighet, mandatperiod och sammankallande. Enligt bestämmelsen ska styrelsen leda och utveckla Kevas verksamhet samt bevaka Kevas intressen. Styrelsens mandatperiod är liksom för närvarande två år och den fortsätter tills nästa styrelse är vald. I momentet föreslås också en bestämmelse enligt vilken styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller verkställande direktören. För närvarande finns det i instruktionen en bestämmelse om sammankallande av styrelsen.
Bestämmelser om styrelsens sammansättning finns i paragrafens 2 mom. I momentet föreslås en sådan ändring att antalet styrelseledamöter utökas från nio till elva, eftersom det föreslås att företrädare för arbetsgivaren ska tas med i styrelsen. Dessutom kommer antalet företrädare för löntagarorganisationerna att utökas från två till tre. Kommunernas centralorganisation ska föreslå sex ledamöter och deras suppleanter. Tre av styrelseledamöterna och deras suppleanter ska väljas bland personer som föreslagits av de huvudavtalsorganisationer som anges i kommunernas huvudavtal. Av styrelseledamöterna ska två och deras suppleanter väljas bland personer som föreslagits av kommunala arbetsmarknadsverket. Av de ordinarie styrelseledamöterna utser fullmäktige en till ordförande och en till vice ordförande. På motsvarande sätt som i fråga om fullmäktige kommer arbetsmarknadsparternas representation i Kevas förvaltning efter ändringen att motsvara de nya bestämmelserna om arbetspensionsförsäkringsbolagen. Vid valet av Kevas styrelse ska fortfarande iakttas principen enligt vilken resultatet av kommunalvalet ska beaktas vid valet av styrelseledamöter.
I bestämmelsen ska enligt förslaget slopas omnämnandet av att styrelseledamöter väljs bland personer som föreslagits gemensamt av de huvudavtalsorganisationer som avses i det kommunala huvudavtalet. Det föreslås att det nya organ som för fullmäktige ska bereda förslag till styrelseledamöter ska vara valutskottet. Dessutom kommer antalet företrädare för huvudavtalsorganisationerna att utökas från två till tre. Efter ändringen kan huvudavtalsorganisationernas gemensamma förslag inte längre anses ändamålsenligt.
I paragrafens 4 mom. föreskrivs det om styrelsens uppgifter. Det föreslås att momentet ändras så att styrelsens lagstadgade uppgifter utökas och att styrelsens uppgifter regleras mera detaljerat än för närvarande. Den föreslagna förteckningen över uppgifterna är inte uttömmande, eftersom styrelsen har allmän behörighet att sköta Kevas angelägenheter.
Styrelsen ska enligt 4 mom. 1 punkten godkänna en strategi för Kevas verksamhet. Denna uppgift hör också för närvarande till styrelsens uppgifter. Enligt momentets 2 punkt ska styrelsen besluta om Kevas tilläggspensionsstadga. Denna uppgift ska överföras till styrelsen från delegationens nuvarande uppgifter.
Enligt 4 mom. 3 punkten ska styrelsen varje år upprätta Kevas verksamhetsberättelse och bokslut.
Styrelsen ska enligt 4 mom. 4 punkten godkänna Kevas förvaltnings- och ledningssystem bl.a. vad gäller kompetensfördelningen och rapporteringen mellan styrelsen och verkställande direktören samt organiseringen och styrningen av Kevas verksamhet i övrigt. Detta är en ny bestämmelse som innebär att förvaltnings- och ledningssystemet ska ersätta den nuvarande instruktionen, arbetsordningen och räkenskapsstadgan.
Med hjälp av förvaltnings- och ledningssystemet kan styrelsen främja god förvaltningssed i Kevas ledning.
Enligt 4 mom. 5 punkten ska styrelsen liksom enligt den gällande bestämmelsen upprätta en placeringsplan där det bestäms om placeringsbefogenheter och rapportering. Styrelsen ska behandla också andra ärenden som är principiellt viktiga eller vittomfattande med tanke på Kevas placeringsverksamhet och enligt 6 punkten ska styrelsen sörja för ordnandet av Kevas interna kontroll och riskhantering.
Styrelsen ska enligt 4 mom. 7 punkten godkänna fullmakter att underteckna Kevas avtal och förbindelser. För närvarande finns det bestämmelser om underteckningsfullmakter i instruktionen för Keva. Instruktionen ska i fortsättningen ersättas med sådana bemyndiganden i förvaltnings- och ledningssystemet som godkänts av styrelsen.
Enligt 4 mom. 8 punkten ska styrelsen anställa verkställande direktören samt säga upp eller förflytta honom eller henne till andra uppgifter om han eller hon har förlorat styrelsens förtroende. För närvarande hör det till delegationens uppgifter att anställa och säga upp verkställande direktören.
Styrelsen ska enligt 4 mom. 9 punkten besluta om behörighetsvillkoren för Kevas andra tjänsteinnehavare än verkställande direktören och vice verkställande direktören, som det föreskrivs om i den föreslagna 14 §. Bestämmelser om behörighetsvillkoren för andra tjänsteinnehavare än verkställande direktören och vice verkställande direktören finns i nuläget i instruktionen för Keva. Andra tjänsteförhållanden hos Keva avser direktörer vilkas ansvarsområde omfattar pensions- och rehabiliteringsbeslut och därmed sammanhängande försäkringsmedicinska bedömningar. Enligt momentets 10 punkt ska styrelsen dessutom besluta om andra principiella eller annars viktiga ärenden.
I paragrafens 5 mom. föreslås en bestämmelse enligt vilken styrelsen kan delegera befogenheter till verkställande direktören samt till andra tjänsteinnehavare eller arbetstagare vid Keva.
Paragrafens 6 mom. ska enligt förslaget innehålla en bestämmelse om avsättande av styrelsen under mandatperioden. Den föreslagna bestämmelsen motsvarar det gällande 5 mom. med den ändringen att det är fullmäktige, inte delegationen, som svarar för avsättningen. Fullmäktige kan avsätta styrelsen under mandatperioden om en eller flera styrelseledamöter inte längre åtnjuter fullmäktiges förtroende. Fullmäktige ges i en sådan situation möjlighet att byta ut styrelsen. Avsättningsbeslutet gäller alltid samtliga styrelseledamöter trots att misstroendet inte skulle gälla alla. Fullmäktige ska då avsätta hela styrelsen och utse en ny styrelse för återstoden av styrelsens mandatperiod.
I paragrafens 7 mom. föreslås en ny bestämmelse om hur ett ärende som gäller avsättning av styrelsen ska väckas. För att väcka ett ärende som gäller avsättning av styrelsen ska minst en tredjedel av fullmäktige göra en skriftlig framställning om saken till fullmäktiges ordförande. Ordföranden ska genast efter detta sammankalla ett extra fullmäktigesammanträdande. Fullmäktige kan vid sitt sammanträde besluta om tillsättning av ett tillfälligt utskott för beredning av avsättandet av styrelsen.
9 a §.Styrelsens beslutfattande. Paragrafen är ny och i den föreskrivs det om styrelsens beslutsfattande och beslutsförhet, hur ordföranden och vice ordförandens jäv inverkar på sammanträdesförfarandet, om föredragning, om närvarorätt vid sammanträdet och om protokollföring. Som nya former av beslutsfattande vid sidan av traditionella sammanträden som hålls på en viss plats föreslås bestämmelser om elektroniskt sammanträde och elektroniskt beslutsförfarande före sammanträdet, och närmare bestämmelser om detta finns i 9 b §. En bestämmelse som motsvarar det föreslagna 9 a § 1 mom. finns i 98 § 1 mom. i kommunallagen. Bestämmelser om sammanträdesförfarandet finns i arbetsordningen för Kevas delegation och i instruktionen för Keva. De bestämmelser som föreslås motsvarar de gällande bestämmelserna. Det föreslås att permanenta bestämmelser om saken överförs från instruktionen och arbetsordningen till lagen.
I paragrafens 1 mom. föreskrivs det om på vilket sätt beslut kan fattas i ärenden som hör till styrelsen. Styrelsen kan behandla ett ärende vid ett s.k. traditionellt sammanträde som hålls på en viss plats. Alternativt kan styrelsen hålla sitt sammanträde i en elektronisk miljö (elektroniskt sammanträde). Med elektroniskt sammanträde avses enligt förslaget ett sammanträde som genomförs i en elektronisk verksamhetsmiljö och som deltagarna deltar i på en plats som de själva valt. Dessutom föreskrivs det i momentet om möjligheten att fatta beslut i ett förfarande i en elektronisk miljö före sammanträdet (elektroniskt beslutsförfarande). Med elektroniskt beslutsförfarande avses beslutsfattande som oberoende av tid och plats sker före ett förvaltningsorgans sammanträde.
En bestämmelse om sammanträdets beslutförhet ska enligt förslaget tas in i 2 mom. Enligt momentet är ett sammanträdande beslutfört då minst hälften av ledamöterna är närvarande. Om både ordföranden och vice ordföranden är frånvarande eller jäviga ska styrelsen utse en tillfällig ordförande för behandlingen av ärendet.
Paragrafens 3 mom. innehåller bestämmelser om beslutsfattande då enighet inte uppnås. Som styrelsens beslut gäller då den mening som flertalet har understött och vid lika röstetal avgör ordförandens röst. Vid val utses den eller de personer som har fått flest röster. Vid lika röstetal avgör lotten.
I 4 mom. föreskrivs det om föredragning av ärenden och att ärendena vid styrelsens sammanträde avgörs på föredragning av verkställande direktören.
Paragrafens 5 mom. innehåller bestämmelser om rätten att närvara och yttra sig vid styrelsens sammanträden. Enligt bestämmelsen har fullmäktiges ordförande och vice ordförande samt verkställande direktören rätt att närvara och yttra sig vid styrelsens sammanträde. Styrelsen kan också separat besluta om andra personers rätt att närvara och yttra sig.
I 6 mom. föreskrivs det om protokollföring vid styrelsens sammanträde. I protokollet ska antecknas närvarande styrelseledamöter, de förslag som lagts fram och beslut som fattats samt de omröstningar som förrättats. Protokollet ska kontrasigneras av sammanträdets sekreterare samt justeras och undertecknas av ordföranden och av minst två för ändamålet valda ledamöter som varit närvarande vid sammanträdet.
9 b §.Elektroniskt sammanträde och elektroniskt beslutsförfarande. I denna paragraf föreskrivs det om förutsättningarna för elektroniskt sammanträde och elektroniskt beslutsförfarande. Denna nya bestämmelse hänför sig till de alternativa beslutsförfaranden vid styrelsesammanträdanden som föreslås ovan i 9 a § 1 mom. Bestämmelserna motsvarar i tillämpliga delar 99 och 100 § i kommunallagen.
Elektroniskt sammanträde innebär ett avsteg från principen att ordföranden och sekreteraren ska vara närvarande på sammanträdesplatsen. Deltagarna i sammanträdet kan befinna sig på olika platser. Ett elektroniskt sammanträde kan hållas t.ex. via ett lämpligt datasystem eller som en videokonferens. Vid ett elektroniskt sammanträde stämmer förfarandet i övrigt överens med de beslutsförfaranden som tillämpas vid ett ordinärt (fysiskt) sammanträde.
Enligt paragrafens 1 mom. krävs det vid ett elektroniskt sammanträde att de som konstateras vara närvarande står i bild- och ljudförbindelse med varandra på lika villkor. En bild- och ljudförbindelse på lika villkor kan anses vara nödvändig med tanke på styrelsens beslutsfattande och den tryggar för sin del förutsättningarna för organets beslutsfattande, eftersom deltagarna i sammanträdet på detta sätt kan diskutera de ärenden som ska avgöras ”ansikte mot ansikte”.
I paragrafens 2 mom. föreskrivs det om styrelsens beslutfattande i ett elektroniskt beslutsförfarande. I ett elektroniskt beslutsförfarande kan en del av de ärenden som ska tas upp på styrelsens sammanträde behandlas elektroniskt före det egentliga sammanträdet. Styrelsen kan bestämma vilka typer av ärenden som kan behandlas elektroniskt. Elektroniskt beslutsfattande är i regel avsett för behandling av s.k. rutinmässiga ärenden. Det elektroniska beslutsfattande som avses i paragrafen förutsätter användning av t.ex. ett lämpligt datasystem eller någon annan datateknisk lösning. Sådana lösningar kan t.ex. vara ett slutet datasystem i vilket respektive organs ledamöter på ett tillförlitligt sätt kan logga in i exempelvis via det allmänna datanätet. Styrelsen kan använda det elektroniska beslutsförfarandet för att fatta beslut före sammanträdet. Paragrafen tar inte ställning till frågan om hur lång tid före sammanträdet beslutsfattandet ska ske. Det är styrelsen som bestämmer den saken.
De ärenden som ska behandlas i elektroniskt beslutsförfarande specificeras i sammanträdeskallelsen och det ska också nämnas före vilken tidpunkt ärendet ska behandlas elektroniskt. Vid ett elektroniskt beslutsförfarande ska det således i sammanträdeskallelsen anges en viss tid före vilken ledamöterna ska ta ställning i ärendet. Behandlingen av ärendet och ställningstagandet ska ske t.ex. i ett slutet elektroniskt system för beslutsfattande, inom vilket alternativen för varje ärende som behandlas ska vara så enkla som möjligt (exempelvis ”godkänner”, ”förkastar” samt ”tomt” eller ”ja”, ”nej” samt ”tomt”). Ställningstagandena ska redovisas öppet så att samtliga styrelseledamöter kan se de övrigas ställningstaganden. Ett ärende är behandlat då samtliga styrelseledamöter har uttryckt sin åsikt i ärendet och tidsfristen för beslutsfattandet har löpt ut. I momentet anges det dessutom att ett ärende ska behandlas vid ordinarie sammanträde om en ledamot kräver detta. På detta sätt säkerställs det att också ärenden som ska behandlas i ett elektroniskt beslutsförfarande kan diskuteras vid sammanträde innan de avgörs. I det elektroniska systemet för beslutsfattande ska det alltså utöver de alternativ som beskrivs ovan även vara möjligt att överföra ett ärende till styrelsens sammanträde för behandling. I en situation där en styrelseledamot har utnyttjat denna möjlighet avförs ärendet och samtliga styrelseledamöter ska via systemet få besked om att ärendet har överförts till sammanträde. Förfarandet är detsamma i situationer där en styrelseledamot lägger fram ett ändringsförslag i ett ärende som behandlas. Ett ärende överförs däremot automatiskt till behandling vid sammanträde om någon av styrelseledamöterna avstår från att uttrycka sin åsikt inom den tidsfrist som anges i kallelsen till sammanträdet. På detta sätt säkerställs det att samtliga styrelseledamöter har möjlighet att uttrycka sin åsikt i ärendet.
I 3 mom. anges det att beslut som fattats i ett elektroniskt beslutsförfarande kan justeras före sammanträdet. Huvudregeln är den att beslut som fattats i elektroniskt beslutsförfarande på normalt sätt ska justeras vid följande sammanträde, men i momentet ska det möjliggöras att beslut kan justeras redan före sammanträdet. Beslut som tillkommit i elektroniskt beslutsförfarande kan justeras t.ex. inom samma slutna datasystem i vilket de har fattats eller annars elektroniskt på motsvarande sätt som vid sedvanlig protokolljustering.
Bestämmelser om de krav som ställs på dataskyddet och informationssäkerheten vid elektroniska sammanträden och i elektroniskt beslutsförfarande finns i 4 mom. Vid sådana sammanträden och förfaranden ska informationssäkerheten tillgodoses samt att utomstående inte har tillgång till sekretessbelagda uppgifter. Keva ska med tanke på informationssäkerheten fästa avseende vid behandlingen av sekretessbelagd information. I samband med elektroniska sammanträden ska Keva t.ex. fästa avseende vid när och hur sådana ärenden som kräver konfidentialitet eller är sekretessbelagda behandlas. Keva ska i sådana fall t.ex. dra upp riktlinjer för på hurudana platser styrelseledamöterna kan delta i sammanträden och vidare ska Keva se till att utomstående inte får tillgång till sekretessbelagd eller konfidentiell information. I ett elektroniskt beslutsförfarande måste styrelseledamöterna kunna identifieras på ett tillförlitligt sätt i enlighet med vad som föreskrivs i lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster (617/2009). Det datasystem som används bör vara slutet och kommunikationslänkarna bör vara vederbörligen skyddade. Dessutom måste Keva beakta att t.ex. de servar som används uppfyller datasäkerhetskraven.
9 c §.Styrelsens revisions- och riskhanteringsutskott. I denna nya paragraf föreskrivs det om styrelsens revisions- och riskhanteringsutskott, som är ett nytt organ. Keva har för närvarande inget separat revisions- eller riskhanteringsutskott i anslutning till styrelsen eller delegationen.
Enligt det föreslagna 1 mom. tillsätter styrelsen inom sig ett revisions- och riskhanteringsutskott med uppgift att bedöma den ekonomiska rapporteringen samt den interna kontrollens, interna revisionens och riskhanteringens tillräcklighet och funktion. Utskottet behandlar den interna revisionens planer och rapporter. Dessutom ska utskottet för fullmäktige bereda förslag till val av revisor och till arvoden samt övervaka upprättandet av bokslut och lagstadgad revision.
Enligt det föreslagna 2 mom. ska revisions- och riskhanteringsutskottet bestå av minst tre styrelseledamöter. Närmare bestämmelser om utskottets verksamhet finns i den arbetsordning för revisions- och riskhanteringsutskottet som styrelsen godkänt.
I synnerhet i stora börsbolag har man utvecklat en metod där styrelsen biträds av utskott som bereder ärenden som är viktiga för bolagets verksamhet. Som exempel på sådana utskott nämns i corporate governance-rekommendationerna utskott för behandling av bolagets arvodes-, utnämnings-, och revisionsärenden. I många bolag och sammanslutningar anlitas också ett beredningsutskott med benämningen arbetsutskott, som ofta är sammansatt av styrelsens presidium eller av presidiet med vissa kompletteringar.
Enligt 10 § 3 mom. i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag ska arbetspensionsförsäkringsbolagets styrelse välja beredningsutskott åtminstone för de utnämnings-, arvodes- och revisionsärenden som den behandlar. Bestämmelsen i den föreslagna 9 c § stämmer i tillämpliga delar överens med nämnda bestämmelse i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag, emellertid så att som ett obligatoriskt utskott i Keva utöver valutskottet föreslås endast ett revisions- och riskhanteringsutskott. Med beaktande av Kevas uppgifter och ställning som en offentligrättslig pensionsanstalt, är det inte ändamålsenligt att ålägga styrelsen att inom sig utse andra utskott. Styrelsen kan emellertid om den så önskar tillsätta utskott för beredning av vissa beslutsärenden.
Syftet med revisions- och riskhanteringsutskottet är att förbättra förutsättningarna när det gäller att för styrelsen bereda ärenden i anslutning till ekonomi, intern kontroll och riskhantering före det egentliga beslutsfattandet. Utskottsarbetet effektiviserar styrelseledamöternas tidsanvändning och möjliggör specialisering i ärenden som hör till utskottets uppgifter.
13 §.Transaktioner med personer som hör till ledningen eller till ledningens närmaste krets. I paragrafen finns bestämmelser om transaktioner med personer som hör till ledningen eller till ledningens närmaste krets. Det föreslås att 1 mom. 1 punkten ändras så att beslut om betydande transaktioner som gäller Keva ska fattas av Kevas styrelse, om den andra parten i transaktionen är en ledamot av fullmäktige. Detta motsvarar den föreslagna ändringen som innebär att delegationen ska ersättas av fullmäktige.
14 §.Verkställande direktör. I denna paragraf föreskrivs det om verkställande direktörens ställning. Enligt 14 § i den gällande lagen leds Kevas verksamhet av den verkställande direktören som är underställd styrelsen. Keva och den verkställande direktören kan ingå ett direktörsavtal. Keva kan besluta att betala avgångsvederlag till den verkställande direktören. Regleringen av verkställande direktörens ställning är knapphändig i den gällande lagen och motsvarar närmast kommunallagens reglering av kommundirektörens ställning. Den föreslagna paragrafen preciserar verkställande direktörens ställning inom Kevas lednings- och förvaltningssystem, i förhållande till styrelsen. Den föreslagna regleringen motsvarar i stor utsträckning Kevas verkställande direktörs ställning sådan den utformats i praktiken. Det finns behov av att ändra regleringen också av den anledningen att styrelsens ställning ska förstärkas. Med tanke på den operativa ledningen av Keva är det i praktiken viktigt att både styrelsens och verkställande direktörens uppgifter och ansvarsförhållanden är tydligt definierade.
I 1 mom. i den föreslagna paragrafen föreskrivs det om verkställande direktören. Verkställande direktören utnämns av styrelsen. Enligt den gällande lagen är det delegationen som väljer verkställande direktör på samma sätt som det är kommunfullmäktige som väljer kommundirektör. Verkställande direktören ska ha en ställföreträdare. På denne tillämpas vad som i lagen föreskrivs om verkställande direktören. Behörighetsvillkor för tjänsten som verkställande direktör och vice verkställande direktör är högre högskoleexamen, sådan mångsidig erfarenhet som uppgiften kräver samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap.
Behörighetskraven för verkställande direktören och vice verkställande direktören motsvarar 14 § 2 mom. i den gällande lagen.
Paragrafens 2 mom. innehåller med avvikelse från den gällande lagen bestämmelser om verkställande direktörens uppgifter och behörighet. Verkställande direktören ska se till att de uppgifter som avses i 2 § i lagen om Keva blir utförda och sköta den övriga dagliga förvaltningen i enlighet med styrelsens anvisningar och föreskrifter (verkställande direktörens allmänna behörighet). Verkställande direktören ska i synnerhet svara för att bokföringen är lagenlig och att medelsförvaltningen är ordnad på ett tillförlitligt sätt. Verkställande direktören ska ge styrelsen och dess ledamöter den information som behövs för fullgörande av styrelsens uppgifter. Momentet motsvarar i tillämpliga delar 6 kap. 17 § 1 mom. i aktiebolagslagen (624/2006). Verkställande direktören ska också se till att styrelsens beslut verkställs och följa styrelsens föreskrifter samt informera styrelsen om åtgärder och händelser som är betydelsefulla med avseende på verksamheten.
I 3 mom. föreskrivs det om begränsning av verkställande direktörens behörighet och om åtgärder i anslutning till den dagliga ledningen. Verkställande direktören får vidta åtgärder som med beaktande av omfattningen och arten av Kevas verksamhet är exceptionella eller vittomfattande endast om han eller hon har styrelsens bemyndigande eller om styrelsens beslut inte kan inväntas utan väsentlig olägenhet för verksamheten. I det sist nämnda fallet ska styrelsen så snart som möjligt underrättas om åtgärderna. Momentet motsvarar i tillämpliga delar 6 kap. 17 § 2 mom. i aktiebolagslagen.
Paragrafens 4 mom. motsvarar sista meningen i 14 § 1 mom. i den gällande lagen. Keva kan ingå ett direktörsavtal med verkställande direktören. Dessutom kan Keva besluta att betala avgångsvederlag till verkställande direktören. Beslutet ska fattas av styrelsen.
17 §.Instruktion. Det föreslås att denna paragraf upphävs eftersom motsvararande bestämmelser som i instruktionen i fortsättningen ingår i det förvaltnings- och ledningssystem som styrelsen ska godkänna.
4 kap. Finansiering
19 §.Medlemssamfundens betalningsandelar. I paragrafen föreskrivs det om fördelningen av medlemssamfundens betalningsandelar på medlemssamfunden. Beslut om betalningsandelarna ska för närvarande fattas av delegationen. Det föreslås att ordalydelsen i paragrafen preciseras så att den motsvarar den föreslagna ändringen som innebär att delegationen ska ersättas av fullmäktige.
21 §.Pensionsansvarsfonden. I denna paragraf föreskrivs det om Kevas pensionsansvarsfond. Tekniska justeringar föreslås i paragrafens ordalydelse. I paragrafen anges tydligare än för närvarande att Keva kan ha en pensionsansvarsfond för utjämning av Kevas medlemssamfunds pensionsutgifter. Till fonden har sedan den grundades överförts medel och avsikten är att fondens medel senare ska användas för pensionsutgifter. Enligt det gällande 1 mom. bestämmer Kevas delegation särskilt om överföringar till pensionsansvarsfonden. Det föreslås att paragrafen preciseras i överensstämmelse med nuvarande praxis enligt vilken överföringar till pensionsansvarsfonden görs i överensstämmelse med Kevas fastställda bokslut. Enligt den gällande lagen beslutar delegationen om fastställande av bokslutet. I den föreslagna 8 a § fastställs det att fullmäktige beslutar om godkännande av bokslutet. För tydlighetens skull anges det i 1 mom. att överföringarna till pensionsansvarsfonden räknas som sådana utgifter som avses i 19 § 1 mom. I 2 mom. föreslås en teknisk justering som innebär att momentet kompletteras med en hänvisning till 9 §, där det föreskrivs om styrelsens uppgifter.
22 §.Placeringsdelegationen. Placeringsdelegationens uppgift är att främja informationen mellan medlemmarna. Delegationen består av företrädare för finansministeriet, arbets- och näringsministeriet samt kommunsektorns huvudavtalsorganisationer. Delegationen är ett rådgivande organ som behandlar riktlinjerna för Kevas placeringsverksamhet och dess utveckling. Det föreslås att bestämmelsen upphävs eftersom den inte längre behövs. Placeringsdelegationen har inte sammanträtt på de senaste åren och dess uppgifter att främja informationen och dess övriga uppgifter kan också utföras formfritt mellan parterna.
23 §.Tillsynsavgift och vissa andra avgifter. I 3 mom. föreskrivs det om finansieringen av det tilläggspensionsskydd som avses i 8 § i pensionslagen för den offentliga sektorn. Kostnaderna för tilläggspensionsskyddet ska enligt förslaget fördelas mellan medlemssamfunden enligt de grunder som Kevas fullmäktige fastställer.
5 kap. Riskhantering, intern kontroll och intern revision
28 §.Skyldighet att göra insideranmälan. I 2 mom. definieras begreppet insider i Keva. Det föreslås att momentet ändras så att omnämnandet av ordföranden och vice ordföranden för Kevas delegation ersätts med ordföranden och vice ordföranden för fullmäktige.
6 kap. Ändringssökande
32 §.Sökande av ändring. Lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019) ersätter förvaltningsprocesslagen (586/1996). Hänvisningen i paragrafen till förvaltningsprocesslagen föreslås bli ändrad så att man hänvisar till lagen om rättegång i förvaltningsärenden.
33 §.Delgivning av beslut. Det föreslås att paragrafens 2 och 3 mom. ändras så att delegationens sammanträden, beslut och protokoll ersätts med fullmäktiges sammanträde, beslut och protokoll.
7 kap. Särskilda bestämmelser
35 §.Revision och bokslut. I denna paragraf föreskrivs det om revision av Keva. Den gällande lagen måste preciseras till följd av att revisionslagen (1141/2015) ändrats. En lag om ändring av revisionslagen (622/2016) trädde i kraft den 19 augusti 2016.
I 1 mom. i den föreslagna paragrafen fastställs det allmänt att bestämmelser om revision av Keva finns i lagen om Keva och i revisionslagen. Det föreslås dessutom att det i 1 mom. görs ett förtydligande enligt vilket 5 kap. i revisionslagen inte ska tillämpas på revison av Keva. Pensionsanstalten har inte definierats som en sammanslutning av betydande allmänt intresse. Därför föreskrivs det för tydlighetens skull att revisionslagens bestämmelser om sådana sammanslutningar inte ska tillämpas på pensionsanstalten.
Paragrafens 2 mom. innehåller bestämmelser om den längsta mandatperioden för en revisor. En revisors mandatperiod eller mandatperioder i följd kan enligt förslaget sammanlagt uppgå till högst sex år. En revisors mandatperiod är enligt den gällande lagen densamma som delegationens. Enligt 122 § 3 mom. i kommunallagen kan en revisionssammanslutning väljas för granskning av förvaltningen och ekonomin för högst sex räkenskapsperioder i sänder. Det är skäl att på motsvarande sätt också i lagen om Keva ge bestämmelsen om mandatperioden en flexiblare utformning så att mandatperioden inte längre ska vara beroende av fullmäktiges mandatperiod. Efter maximitiden kan Kevas revisor på nytt delta i revision av Keva tidigast två år efter det att revisionsuppdraget har avslutats. Om en revisionssammanslutning har valts till revisor ska begränsningen emellertid inte tillämpas på revisionssammanslutningen utan endast på den huvudansvariga revisorn.
Bestämmelser om revisorns övergång till anställning hos Keva finns i paragrafens 3 mom. I 4 kap. 11 § 1 mom. i revisionslagen föreskrivs det om en tidsfrist på ett år som begränsar övergång till anställning hos en granskad sammanslutning och som gäller alla revisorer eller huvudansvariga revisorer som utför revision enligt 3 kap. i revisionslagen. Dessa personer kan inte övergå till anställning hos det granskade objektet eller bli medlem i dess organ förrän minst ett år har förflutit sedan revisionsuppdraget avslutades och hans eller hennes mandatperiod samtidigt har upphört. Denna tidsfrist kallas i allmänhet en cooling off-period, dvs. en avkylningsperiod. Med nyckelpersoner i ledningen för den granskade sammanslutningen avses medlemmar i den ledningsgrupp som biträder verkställande direktören eller sådana personer som verkställande direktören eller styrelsen definierar som nyckelpersoner. Ekonomidirektören och motsvarande personer anses vara nyckelpersoner i sammanslutningen utan att de uttryckligen definieras som sådana. En revisor för Keva eller en huvudansvarig revisor som utför revision för Kevas revisionssammanslutnings räkning får inte ta emot uppdrag som styrelseledamot, fullmäktigeledamot eller verkställande direktör hos Keva eller i en sammanslutning som hör till samma koncern som Keva förrän minst två år har förflutit sedan revisionsuppdraget har avslutats. Trots att Keva inte är en betydande sammanslutning av allmänt intresse, föreslås det att cooling off-perioden i fråga om revisorns övriga uppgifter vid pensionsanstalten ska vara två år. Med avvikelse från den gällande lagen föreslås att det i lagen tas in en bestämmelse om kvalitetsgranskning av Kevas revisor. Kvalitetsgranskning av revisorn ska utföras med högst tre års mellanrum. Motsvarande bestämmelse finns t.ex. i tillämpliga delar i 128 § i lagen om pension för lantbruksföretagare (1280/2006).
Bestämmelser om antalet revisorer finns i 4 mom. Keva ska ha minst en revisor. Minst en revisor och en revisorssuppleant ska enligt förslaget vara CGR- eller OFGR-revisor eller en revisionssammanslutning vars huvudansvariga revisor är en CGR- eller OFGR-revisor. Enligt den gällande lagen ska granskningen av Kevas räkenskaper och förvaltning utföras av en revisionssammanslutning som valts av delegationen och som godkänts av Revisionstillsynen. Den bestämmelsen kan anses vara bristfällig såtillvida att den inte innehåller det preciserade kravet att en CGR- eller OFGR-revisor eller en revisionssammanslutning ska väljas till revisor för Keva, trots att detta är motiverat med beaktande av verksamhetens storleksklass och Kevas karaktär av en betydande pensionsanstalt.
I 5 mom. föreskrivs det om när mandatperioden för en revisor vid Keva upphör och när den nya revisorns mandatperiod börjar. Mandatperioden för en revisor vid Keva upphör och den nya revisorns mandatperiod börjar vid utgången av det fullmäktigesammanträde som väljer ny revisor, om inte något annat beslutas när den nya revisorn väljs. Fullmäktigesammanträdet kan inte besluta att revisors mandatperiod ska fortsätta tills vidare.
Paragrafens 6 mom., som motsvarar det gällande 35 § 2 mom., innehåller bestämmelser om Kevas räkenskapsperiod och bokslut. Keva ska upprätta bokslut för varje kalenderår. Vid upprättandet ska bokföringslagen iakttas i tillämpliga delar.