1.1
Lagstiftning och praxis
Lagen om Rundradion Ab
Lagen om Rundradion Ab (1380/1993) innehåller bestämmelser om Rundradions uppgifter, förvaltning och rätt att bedriva televisions- och radioverksamhet samt annan verksamhet. Lagen stiftades 1993 då den snabba utvecklingen i fråga om konkurrensen inom rundradioverksamheten, i synnerhet MTV Ab:s ansökan om egen koncession, ledde till ett behov att fastställa uppgifter och finansiering för den allmännyttiga rundradioverksamheten. Som en följd av lagreformen blev Rundradion ett aktiebolag som bedriver rundradioverksamhet i allmännyttigt syfte direkt med stöd av lag utan särskild koncession. Staten bör äga minst 70 procent av bolagets aktier. För närvarande är statens ägarandel 99,98 procent.
Bolagets främsta uppgift är att bedriva allmännyttig rundradioverksamhet, men Rundradion har av tradition också bedrivit sådan verksamhet som inte kan ingå i definitionen allmännyttig rundradioverksamhet. Sådan verksamhet var exempelvis uthyrning av överförings- och sändningsnät till kommersiella bolag innan Rundradions distributionsteknik bolagiserades till Digita Ab.
Rundradions styrning och tillsyn
Rundradion Ab:s verksamhet styrs av ett förvaltningsråd med 21 medlemmar. Riksdagen väljer medlemmarna i förvaltningsrådet vid valperiodens första riksmöte. Till medlemmar i förvaltningsrådet ska enligt 5 § i lagen om Rundradion väljas personer som är förtrogna med vetenskap, konst, kulturarbete samt näringslivet och ekonomiska frågor samt personer som företräder olika samhälls- och språkgrupper. Utöver de medlemmar som riksdagen väljer har två företrädare utsedda av bolagets personal rätt att närvara och yttra sig vid förvaltningsrådets möten.
Förvaltningsrådets uppgifter framgår av lagens 6 §. Förvaltningsrådet ska bl.a. besluta i ärenden som avser betydande inskränkningar eller utvidgning av Rundradion Ab:s verksamhet eller väsentlig ändring av bolagets organisation, se till och övervaka att uppgifter som hör till den allmännyttiga programverksamheten blir fullgjorda samt besluta om riktlinjerna för bolagets ekonomi och verksamhet. Förvaltningsrådet ska dessutom i enlighet med 6 a § göra förhandsprövning av tjänster och funktioner i förhållande till den allmännyttiga verksamheten och kommunikationsmarknaden som helhet och i förhållande till om de tillgodoser samhällets demokratiska, sociala och kulturella behov samt utifrån prövningen besluta om tjänsten eller funktionen ska erbjudas eller inte och offentliggöra beslutet och dess motivering.
Rundradion Ab:s organisation omfattar fem enheter av vilka en är svenskspråkiga Svenska Yle. Enheten Utgivning ansvarar bl.a. för radio- och tv-kanalerna samt Yle-Areena, enheten Nyheter och aktualiteter ansvarar för nyheter, sport och regional verksamhet, enheten Kreativa innehåll ansvarar för fakta-, drama-, kultur- och underhållningsprogram samt program för barn och ungdomar och enheten Produktion ansvarar för produktion och teknik. Bolagets organisation har dessutom gemensamma funktioner för alla enheter.
Bolaget har för närvarande fyra tv-kanaler och sex rikstäckande radiokanaler. I oktober 2016 beslöt Rundradions förvaltningsråd minska Rundradions tv-kanaler från fyra till tre. Bolaget lägger ner den fjärde tv-kanalens sändningar vid utgången av april 2017.
Allmännyttig verksamhet
Rundradions främsta uppgift är att bedriva allmännyttig rundradioverksamhet. Den allmännyttiga verksamheten definieras i 7 § i lagen om Rundradion så att bolagets uppgift är att tillhandahålla ett mångsidigt och omfattande allmännyttigt televisions- och radioprogramutbud med tillhörande special- och tilläggstjänster för alla på lika villkor. Dessa och andra allmännyttiga innehållstjänster kan tillhandahållas i allmänna kommunikationsnät både riksomfattande och regionalt. I lagens 7 § ingår en förteckning där de uppgifter definieras som anses vara av central betydelse inom den allmännyttiga rundradioverksamheten. Gemensamt för dessa uppgifter är att de inte ska kunna finansieras kommersiellt och på grund av att de är så mångsidiga inte heller av någon ideologisk rörelse.
Den allmännyttiga programverksamheten ska särskilt stödja demokratin och enskildas möjlighet att påverka, genom att tillhandahålla ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussioner samt en möjlighet till växelverkan, producera, skapa, utveckla och bevara inhemsk kultur, konst och stimulerande underhållning, i programutbudet beakta synpunkter som har att göra med allmänbildning och jämställdhet, erbjuda möjligheter till lärande och självutveckling, lägga vikt vid program avsedda för barn och ungdomar samt tillhandahålla andaktsprogram, behandla den finskspråkiga och svenskspråkiga befolkningen på lika grunder i programverksamheten samt tillhandahålla tjänster på samiska, romani och teckenspråk och i tillämpliga delar även för andra språkgrupper i landet, stödja tolerans och kulturell mångfald samt sörja för programutbud även för minoriteter och specialgrupper, främja växelverkan mellan olika kulturer och upprätthålla ett programutbud som riktar sig utomlands, förmedla myndighetsmeddelanden som anges närmare genom förordning och ha beredskap för att sköta televisions- och radioverksamheten under undantagsförhållanden.
Den allmännyttiga verksamheten är en del av det moderna informationssamhället. Rundradions programutbud har en stark roll inom massmedia och det allmännyttiga utbudet är uppskattat. År 2015 använde 71 procent av finländarna Rundradions tjänster dagligen. Tjänsterna omfattar det innehåll som Rundradion tillhandhåller i sociala medier. Yle Radio Suomi var fortfarande den radiokanal som har mest lyssnare och Yle TV1 den televisionskanal som har mest tittare i Finland 2015. Under 2015 besöktes Rundradions nät- och mobiltjänster sammanlagt över 660 miljoner gånger.
Utgångspunkten för Rundradions allmännyttiga verksamhet har varit den s.k. fullserviceprincipen som har syftat till att trygga den allmännyttiga verksamhetens ställning. Formuleringen ett heltäckande programutbud som användes i lagen ersattes med formuleringen ett mångsidigt och omfattande programutbud 2012. Syftet med ändringen var att modernisera och förtydliga det allmännyttiga uppdraget. Avsikten var emellertid inte att ändra på omfattningen av skyldigheten i fråga om den allmännyttiga verksamheten. Formuleringen av uppdraget kompletterades dessutom med en formulering enligt vilken tjänster kan tillhandahållas även regionalt. De särskilda uppgifter som ingår i den allmännyttiga programverksamheten kompletterades så att de utöver producerande, skapande och utvecklande av kultur, konst och stimulerande underhållning även omfattar bevarande av dessa. I programutbudet ska dessutom läggas vikt vid programutbud som riktas till ungdomar. Ändringarna grundade sig på ett uttalande som godkändes av ordförandena för riksdagsgrupperna samt bostads- och kommunikationsminister Krista Kiuru den 16 december 2011 samt på statsrådets principbeslut som godkändes den 21 december 2011 (RP 29/2012 rd).
Rundradions samarbete inom mediebranschen
Samarbete inom mediebranschen är av stor betydelse inom mediefältet som förändras i snabb takt och som en följd av digitaliseringen i den skärpta internationella konkurrensen. Samarbetet har ökat avsevärt under de senaste åren. Som ett betydande exempel på samarbete inom mediebranschen kan nämnas centret Mediapolis i Tammerfors, som växer och utvecklas och består av ca 30 företag och organisationer inom mediebranschen med kontakter till aktörer inom branschen såväl i Finland som internationellt. Rundradion hade en central roll i grundandet av Mediapolis och utvecklandet av dess verksamhet. De första företagen inom mediebranschen öppnade sina verksamhetsställen i Mediapolis 2014 och samtidigt flyttade även Tammerfors yrkeshögskola TAMK och Tammerfors yrkesinstitut Tredu dit, som vid sidan av Rundradion har varit de största enskilda aktörerna i Mediapolis. Rundradion producerar tv-program och webbinnehåll i Mediapolis samt tillhandahåller studior och andra produktionstjänster för produktionsbolag och andra företagskunder. Yle Tampere är också verksamt i Mediapolis.
Rundradion strävar efter att främja samarbete inom mediebranschen genom flera olika organisationer som har formen av ett bolag eller en förening. Bolaget har sedan 1970-talet tillsammans med kommersiella medieföretag varit kund hos Finnpanel Oy som exempelvis undersöker tv-tittarsiffror och radiokanalernas lyssnarsiffror. År 2015 grundade Rundradion och de största kommersiella medieföretagen bolaget Media Metrics Finland Oy som tar fram metoder för mätning av medieanvändning. Rundradion äger dessutom nättjänster och mobilapplikationer tillsammans med kommersiella medieföretag. Som exempel på sådana kan nämnas radiot.fi-nättjänsten och mobilapplikationer som ägs av RadioMedia rf som företräder Rundradion och kommersiell radio. Med hjälp av dessa kan man lyssna på Rundradion och kommersiella radiokanaler via bredbandsnät. Rundradion var också en grundande medlem i två samarbetsorganisationer inom mediebranschen, nämligen Opinionsnämnden för massmedier och Radio- ja televisioalan yhteistyöjärjestö RYT ry.
En parlamentarisk arbetsgrupp för utvärdering av Rundradion Ab:s allmännyttiga verksamhet och finansieringen av bolaget
Kommunikationsministeriet tillsatte en parlamentarisk arbetsgrupp hösten 2015 vars uppgift gick ut på att granska omfattningen av Rundradions allmännyttiga verksamhet, på vilket sätt uppgiften genomförs och i vilken utsträckning den finansieras. Gruppen skulle också utvärdera Rundradions ställning och betydelse på den finska mediemarknaden, bolagets betydelse med tanke på demokratin, yttrandefriheten och en diversifierad kommunikation samt hur riksdagens ägarstyrning av Rundradion ordnas.
Arbetsgruppen publicerade sin promemoria i juni 2016. I enlighet med sitt uppdrag föreslog arbetsgruppen vissa preciseringar av Rundradions allmännyttiga uppdrag och särskilda uppgifter. Enligt arbetsgruppen ska förvaltningsrådets ställning stärkas så att förvaltningsrådet effektivare kan styra och övervaka hur skyldigheten att tillhandahålla allmännyttiga tjänster förverkligas. Dessutom föreslog arbetsgruppen att Rundradions uppgifter kompletteras så att bolaget också bör främja yttrandefrihet, högklassig journalistik och mångfald inom medierna.
När det gäller finansiering föreslog arbetsgruppen att man i finansieringen av Rundradion Ab åren 2017–2019 inte gör den indexjustering som avses i 3 § i lagen om statens televisions- och radiofond. I syfte att trygga Rundradions oberoende föreslår arbetsgruppen att finansieringen av Rundradion bör stå utanför ramarna för statsfinanserna. Dessutom föreslog arbetsgruppen att Rundradion bör öka programinköpen från inhemska och europeiska oberoende produktionsbolag och anskaffningen av produktionstjänster och övriga inhemska framförande- och användningsrätter med 30–35 procent fram till 2022. Målet ställs upp enligt uppskattningen för 2016. Målet skrivs inte in i lagen, men förvaltningsrådet ska årligen fatta beslut om fokus och tidsplan för inköp av oberoende producenters material. I urvalet ska man ta hänsyn till utvecklingen på indiemarknaden samt kvaliteten och tillgången på indieproduktioner.