2.1
Lagstiftning och praxis
2.1.1
Villkor för förvandling av böter
Kriterier för att förvandla böter till fängelse finns i 2 a kap. i strafflagen. Enligt 4 § kan böter förvandlas till fängelse om de inte har kunnat drivas in hos den bötfällde. Obetalda viten får förvandlas bara om domstolen har dömt ut dem för att säkerställa rättegång eller med stöd av utsökningsbalken (705/2007).
Med stöd av 6 § 1 mom. kan domstolen avstå från att bestämma ett förvandlingsstraff om 1) det brott som har föranlett böterna, med hänsyn till brottets menlighet, ska anses vara ringa bedömt som en helhet, 2) det brott som har föranlett böterna har begåtts innan gärningsmannen hade fyllt 18 år, eller 3) förvandlingsstraffet ska anses oskäligt eller oändamålsenligt med hänsyn till den bötfälldes personliga förhållanden, de övriga följder som brottet har medfört för honom, social- och hälsovårdsväsendets åtgärder eller andra omständigheter. I 7 § 1 mom. föreskrivs om villkoren för när domstolen kan avstå från att bestämma ett förvandlingsstraff som ska dömas ut i stället för ett obetalt vite.
Enligt 6 § 4 mom. kan böter som har dömts ut i bötesförfarande inte förvandlas till fängelse. I 8 § ingår ett förbud mot att förvandla ordningsbot till fängelse.
Enligt 2 a kap. 5 § i strafflagen förvandlas obetalda dagsböter till fängelse så att tre obetalda dagsböter motsvarar en dag i fängelse. Vid förvandling av vite motsvarar 30 euro en dag i fängelse. För böter som ska förvandlas samtidigt bestäms enligt paragrafen bara ett förvandlingsstraff. Ett förvandlingsstraff ska vara lägst fyra dagar och högst 60 dagar i fängelse. Förvandlingsstraff får inte bestämmas utan särskilda skäl om dagsböterna är färre än tolv eller om beloppet av obetalda viten är mindre än 120 euro.
Enligt 2 kap. 9 § i fängelselagen får ett förvandlingsstraff för böter inte verkställas, om den bötfällde befinner sig i en anstalt för missbrukarvård eller i en barnskyddsanstalt. En fånge som har drogproblem eller som bedöms ha särskilda svårigheter att klara sig i frihet kan med stöd av 8 kap. 9 § för en viss tid placeras i en anstalt utanför fängelset eller någon motsvarande enhet (förläggningsplats) där han eller hon deltar i missbrukarvård eller i någon annan målinriktad sysselsättning som främjar hans eller hennes möjligheter att klara sig (placering i anstalt utanför fängelset).
Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan i flera år strävat efter att de som kommer för att avtjäna förvandlingsstraff för böter ska kunna placeras i anstalter för missbrukarvård för att avtjäna förvandlingsstraff som placering i anstalt utanför fängelset.
År 2014 lämnade regeringen en proposition (RP 291/2014 rd) till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 § i lagen om föreläggande av böter och ordningsbot och av 2 a kap. i strafflagen. I propositionen föreslogs det att böter ska kunna förvandlas till fängelse om en person i ett strafforderförfarande har dömts till bötesstraff fyra eller fler gånger inom ett år. Det fjärde bötesstraffet skulle inte ha kunnat behandlas i ett summariskt förfarande enligt lagen om föreläggande av böter och ordningsbot, om gärningarna som helhet betraktat hade visat likgiltighet för förbud och påbud i lag.
För att finansiera förslaget beslutade statsrådet 2015 i Planen för de offentliga finanserna 2016−2019 om en ökning av anslagsramarna för polisväsendet, åklagarväsendet, domstolsväsendet och Brottspåföljdsmyndigheten med sammanlagt 12,4 miljoner euro från och med 2018.
Riksdagen godkände de ovannämnda lagändringarna 2015 (RSv 363/2014 rd).
Statsrådet strök det anslag på 12,4 miljoner euro som reserverats för genomförandet av lagändringarna ur planen för de offentliga finanserna 2016−2019. Därför lämnade regeringen 2015 en proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om ändring av 1 § i lagen om föreläggande av böter och ordningsbot och av lagen om ändring av 2 a kap. i strafflagen (RP 62/2015 rd).
De lagar som riksdagen godkände 2015 upphävdes genom lag 1695/2015.
2.1.2
Hur böteskriminaliteten har utvecklats
Enligt uppgifter från Statistikcentralen är bötesstraff den vanligaste påföljden. Sedan 2009 har ordningsbot varit den typ av straff som tillämpats mest. Mellan 2010 och 2016 har antalet ordningsböter varierat mellan 240 000 och 300 000. Ordningsbot kan föreläggas till exempel för de lindrigaste trafikförseelserna och ordningsböterna har ökat i synnerhet i takt med att den automatiska trafikövervakningen har blivit effektivare.
Mellan 2010 och 2016 har antalet bötesförelägganden och strafforderböter varierat mellan 155 000 och 200 000. Under de senaste åren har dessa bötesformer minskat i antal.
Mellan 2010 och 2016 har antalet bötesstraff som utdömts av underrätter varierat mellan 36 000 och 44 000.
På 2000-talet har den brottslighet ökat som kommer till polisens kännedom, särskilt i takt med att trafikförseelserna har ökat. Trafikförseelser är mycket typiska bötesbrott och ordningsbot är den vanligaste påföljden. I allmänhet betalar de bötfällda sina böter. Med avseende på förvandlingsstraffet är brotten av betydelse i de fall när det inte går att driva in böterna av de bötfällda och böterna i stället förvandlas till fängelse.
Egendomsbrott är den andra stora gruppen av bötesbrott. Bland dem är snatteri ett typiskt brott som leder till bötesstraff. Av de brott som anmäls till polisen har snatterierna legat på ungefär samma nivå hela 2010-talet med 65 000–73 000 ärenden per år. Under 2010-talet har antalet butiksstölder och snatterier som statistikförts av polisen minskat något. År 2010 anmäldes fler än 53 000 butiksstölder och snatterier till polisen. År 2016 låg siffran på under 47 000.
I en undersökning om brottslighet mot företag (Venla Salmi, Martti Lehti & Anssi Keinänen (2011) Kauppa ja teollisuus rikosten kohteena. Vuoden 2010 yritysuhritutkimuksen tuloksia: Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksia 254), som Rättspolitiska forskningscentralen genomförde 2010, kom det fram att stölder som begås av kunder är ett stort problem och orsakar svinn inom handeln. Undersökningen kartlade brottslighet riktad mot handeln och industrin och analyserade riskfaktorer i samband med brottslighet som riktar sig mot verksamhetsställen. I undersökningen deltog 1 197 verksamhetsställen inom handeln runtom i Finland. Genom undersökningen kunde man också kartlägga brott som butikerna inte har anmält till polisen. Undersökningen visade att butikerna tämligen aktivt anmäler stölder som begås av kunderna till polisen. Enligt undersökningen kom närmare 60 procent av de butiksstölder som begicks av kunderna till polisens kännedom, medan endast 20 procent av stölderna bland t.ex. personalen anmäldes till polisen.
Det kom fram att brott som begicks av kunderna var den klart vanligaste typen av brott inom handeln (inklusive snatterier och stölder). Hälften av verksamhetsställena inom handeln hade blivit utsatta för sådana under året. Cirka 40 procent av de stölder som upptäckts i butikerna var sådana där den stulna egendomen hade återbördats helt eller delvis.
Efter 2008 har det skett en väsentlig förändring i behandlingen av snatteribrott. Det året behandlades nämligen bara cirka 600 fall av snatteri i domstol, men ärendena började öka 2009. De bötesdomar som behandlas i domstol har blivit fler efter den senaste ändringen i systemet med förvandlingsstraff, visar en studie som Rättspolitiska forskningsinstitutet gjorde 2010.
Att döma av statistiken är en av de största förändringarna att snatterifallen i allt högre grad behandlas i domstol och inte längre i strafforderförfarande. Att döma av uppgifter från Rättsregistercentralen är snatteri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet de bötesstraff som oftast begås gång på gång. Vissa personer kan under ett år få många bötesdomar för i synnerhet snatteri och läget har varit detta redan länge. Den studie som Rättspolitiska forskningsinstitutet gjorde 2010 pekar på att ändringarna i bestämmelserna om förvandlingsstraff inte har haft någon effekt på beteendet bland dessa personer.
Studien undersökte också hur laglydigheten överlag har påverkats av ändringarna i förvandlingsstraffet och resultatet var att inga förändringar har skett.
2.1.3
Indrivning av böter
De senaste åren har det inte skett några större förändringar i indrivningen av böter. Att döma av statistiken har det inte heller skett några förändringar om man jämför indrivningarna före och efter ändringarna av bestämmelserna om förvandlingsstraff under 2008 och 2009.
Merparten av böterna betalas frivilligt utan betalningsuppmaning. Ungefär 80 procent av ordningsböterna betalades frivilligt. Under betalningsuppmaningen och indrivning genom utsökning har fram till nu cirka 95 procent av ordningsböterna betalats. Omkring 65–67 procent av bötesföreläggandena och strafforderböterna betalades frivilligt. Efter betalningsuppmaning och indrivning genom utsökning har drygt 80 procent av strafforderböterna betalats.
Ungefär en tredjedel av de böter som domstolarna dömer ut betalas frivilligt. Indrivningen inom denna böteskategori sker främst i utsökningsskedet, och böter betalas ännu efter att förvandlingsstraff har dömts ut. Vid domstolsdömda böter handlar det om ett större spektrum av brottsrubriceringar som i de flesta fall är allvarligare brott än trafikförseelser. Dessutom har förövarna i denna grupp sannolikt svagare social ställning och sämre möjligheter att betala än de som meddelats ordningsböter, bötesföreläggande eller strafforderböter.
När indrivning av böter misslyckas har det huvudsakligen två orsaker. Antingen kan den bötfällde inte påträffas för att böterna ska kunna drivas in eller den bötfällde är medellös vid utsökning och det går inte att driva in böterna genom utsökningsförfarande. Böterna preskriberas så småningom när det inte går att driva in dem och de inte avtjänas som förvandlingsstraff.
En mindre del av böterna förfaller i och med att den bötfällde avlider.
Utländska medborgare som bötfälls är en grupp som är svår att nå och det är svårt att få in böterna genom tvångsåtgärder.
Enligt en bedömning från Rättsregistercentralen har förbudet att förvandla strafforderböter lett till att bötfällda i denna grupp bara vill betala böter som kan förvandlas till fängelse och låter bli att betala alla andra böter. Hotet om förvandlingsstraff kan således anses ha en viss effekt på de bötfälldas vilja att betala när det handlar om personer som är medellösa i utsökningsförfarande.
Årligen inleddes ungefär 11 000 ärenden i förfarande för förvandlingsstraff under 2010-talet. Ungefär 8 000 beslut om förvandlingsstraff överfördes för verkställighet till Rättsregistercentralen. Differensen kan förklaras med att den bötfällde i en del av ärendena betalar böterna under förfarandet för förvandlingsstraff. Det är främst bötesstraff som utdömts i domstol som överförs till förfarandet. Även de flesta av de medellösa personer som döms till förvandlingsstraff betalar sina böter innan straffet verkställs. I praktiken är det närmast personer som är helt medellösa och som huvudsakligen står utanför samhällets servicesystem som döms att avtjäna förvandlingsstraff.
De senaste åren har ärendena i förvandlingsstrafförfarande minskat eftersom böter som föreläggs i strafforderförfarande inte längre kan förvandlas till fängelse. Så sent som i början av 2000-talet avgjordes inemot 20 000 förvandlingsstraffärenden i domstol.
2.1.4
Fångar som avtjänar förvandlingsstraff för böter
För den som avtjänar förvandlingsstraff i fängelse gäller samma regler som för den som avtjänar något annat fängelsestraff. I praktiken har de som avtjänar förvandlingsstraff sämre hälsotillstånd än andra fångar. De som avtjänar förvandlingsstraff för böter behöver således ofta mer hälsovård i fängelset än fångar i stort. Dessutom är det vanligt att den dömde kommer eller levereras till fängelset i berusat tillstånd.
Förändringarna i såväl förvandlingsstraffet som samhället återspeglas i antalet bötesfångar. Bland de viktigaste faktorerna märks ändringar i lagstiftningen, till exempel avkriminaliseringen av onykterhet och förvandlingsförbudet, effektivare utsökning samt faktorer som påverkar de bötfälldas betalningsförmåga.
Sedan de senaste ändringarna i lagstiftningen har den ändrade förvandlingskvoten och förbudet att förvandla strafforderböter under 2006–2008 gjort att det genomsnittliga antalet bötesfångar har sjunkit. År 2006 var det i snitt 189 fångar dagligen som avtjänade förvandlingsstraff, men sedan dess har antalet sjunkit avsevärt. Under innevarande årtionde har det dagliga antalet fångar som avtjänar förvandlingsstraff för böter varit i genomsnitt drygt 50. Årligen tas cirka 1 200 personer in från frihet för att avtjäna förvandlingsstraff. Dessutom avtjänar en del av de fångar som avtjänar ett annat straff samtidigt förvandlingsstraff. Årligen verkställs cirka 500–600 sådana förvandlingsstraff. Antalet har sjunkit jämfört med tidigare på grund av de lagändringar som gjordes 2006–2008.
2.2
Lagstiftningen i de nordiska länderna
2.2.1
Sverige
Sverige använder tre typer av böter: dagsböter, penningböter samt normerade böter, som det finns särskilda bestämmelser om (lag om flottning i allmän flottled 1919:426, fiskelagen 1993:787). Böter åläggs som dagsböter om det i lag inte anges att en bestämd typ av böter ska tillämpas vid ett brott. När straffet för ett brott inte förväntas vara mindre än 30 dagsböter utdöms böter i form av ett fast penningbelopp, penningböter.
Bestämmelser om uttag eller indrivning av böter och förvandlingsstraff finns i bötesverkställighetslagen (1979:189) och bötesverkställighetsförordningen (1979:197). Böter verkställs av den svenska utsökningsmyndigheten, det vill säga Kronofogdemyndigheten. Kronofogdemyndigheten kan förordna att vidare verkställighet inte ska äga rum om indrivning av böter skulle vara till synnerligt men för den bötfällde eller för någon som är beroende av honom för sin försörjning. Däremot får ett sådant förordnande inte meddelas om det år påkallat från allmän synpunkt att indrivningen fortgår.
Böter kan förvandlas till fängelse om den bötfällde inte betalar frivilligt eller om böterna inte har kunnat drivas in. Ett villkor är att det är uppenbart att den bötfällde har underlåtit att betala av tredska eller att förvandling annars av särskilda skäl är påkallad av från allmän synpunkt. I första hand är det Kronofogdemyndigheten som bedömer om det finns förutsättningar för förvandling av böterna och låter ärendet gå vidare till åklagare, om förvandlingsstraff är motiverat. Åklagaren yrkar på förvandlingsstraff i domstol och domstolen kan sedan förvandla böterna till fängelse.
Förvandlingsstraffet ska bestämmas till lägst fjorton dagar och högst tre månader. Om någon har ålagts förvandlingsstraff för böter och det därefter uppkommer en fråga om förvandling av andra böter, som har ålagts innan straffet har verkställts, ska domstolen ta hänsyn till detta vid det nya förvandlinsstraffet.
I Sverige har ett ytterst litet antal böter förvandlats årligen.
Sommaren 2012 blev ett betänkande (SOU 2012:34, Nya påföljder) klart. Det behandlade bland systemet med förvandlingsstraff och innehöll förslag till ändringar av lagstiftningen om bötesförvandling. Betänkandet tog också ställning till om det är nödvändigt med bötesförvandling när förvandlingsstraffen är så få. Enligt betänkandet bör systemet med bötesförvandling inte avskaffas. Däremot föreslås det att kravet på att det ska vara "uppenbart" att den bötfällde har tredskats tas bort. Det innebär att böter ska förvandlas till fängelse om den bötfällde låter bli att betala av tredska eller om förvandling annars av särskilda skäl är påkallad från allmän synpunkt. Enligt betänkandet ska böter inte kunna förvandlas till något annat straff, exempelvis till samhällstjänst eller övervakningsstraff. Det motiveras med att förvandlingsstraffet då skulle kräva mer resurser av rättssystemet utan att det finns garantier för att verkställigheten av förvandlingsstraffet utfaller väl. Större satsningar på förvandlingsstraff är inte motiverat med avseende på det begångna brottet. Den föreslagna ändringen har hittills inte genomförts.
2.2.2
Norge
Norge tillämpar inga dagsböter utan alla böter är penningböter till fasta belopp. Bestämmelser om indrivning av böter och förvandlingsstraff finns i 28 och 53–55 § i strafflagen (straffeloven, 1902:10) och i 455 och 456 § straffprocesslagen (straffeprosessloven 1981:25). Enligt den gällande lagstiftningen kan alla böter förvandlas och de förvandlas till fängelse.
Vid bötesdomar bestäms det samtidigt hur långt förvandlingsstraffet ska vara både när böter åläggs av åklagare och av domstol. Förvandlingsstraffet är lägst en dag och högst tre månader. Böter åläggs antingen av domstol genom dom eller av åklagare genom beslut. Böter drivs in av Statens inkrevningssentral. Om den bötfällde inte betalar frivilligt eller böter annars inte går att driva in, kan det bestämmas att böterna ska verkställas som förvandlingsstraff.
Beslutet handläggs inte separat i domstol. Det finns inga explicita bestämmelser om förvandlingskvoten, men i de flesta fall motsvarar tusen kronor två dagar i fängelse. Om den bötfällde har betalat en del av böterna, förkortas det förvandlade fängelsestraffet.
Förvandlingsstraff verkställs bara om den bötfällde trots betalningsförmåga underlåter att betala böterna eller om det är påkallat från allmän synpunkt. Enligt 16 a § i den norska lagen om verkställighet av straff (Lov om gjennomføring av straff mv. (straffegjennomføringsloven) kan förvandlingsstraff för böter verkställas som bötestjänst.
Kriminalomsorgen fastställer hur många timmar bötestjänsten ska omfatta. Enligt lagen räknas fängelse i samband med böter så att en dag i fängelse motsvarar två timmars bötestjänst. Bötestjänsten kan således pågå från 2 till 180 timmar. Kriminalomsorgen fastställer dessutom avtjäningstiden från 20 dagar till 6 månader.
Kriminalomsorgen fastställer också det närmare innehållet i bötestjänsten inom ramen för bötesdomen. Bötestjänst har i stort sett samma innehåll som samhällstjänst. Den bötfällde kan betala sina böter också efter att verkställigheten av bötestjänsten har inletts. Om personen bryter mot bestämmelserna om bötestjänst ska kriminalomsorgen påpeka detta för personen, förklara vad reglerna går ut på och upplysa personen om effekterna av överträdelser. Enligt lagen avser detta att ge den bötfällde en andra chans att avtjäna bötestjänst. Den bötfällde kan återföras till fängelse om han eller hon bryter mot villkoren eller förutsättningar för bötestjänst eller om det är sannolikt att han eller hon har begått eller kommer att begå ett brott eller underlåta att avtjäna bötestjänsten.
2.2.3
Danmark
Danmark tillämpar två typer av böter: dagsböter och penningböter. Vanligen utfärdas domar vid brott mot strafflagen (straffeloven) i form av dagsböter. Vid övriga brott föreläggs vanligen penningböter.
De viktigaste bestämmelserna om verkställighet av böter finns i 50 och 51 § och 53–55 § i strafflagen (Bekendtgorelse af straffeloven LBK 1007/2012) och 90 och 91 § i lagen om verkställighet av straff (Bekendtgorelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LBK 435/2012). Både penningböter och dagsböter kan förvandlas till fängelse.
När domstolen ålägger böter dömer den samtidigt till förvandlingsstraff som verkställs om den dömde inte betalar sina böter. Dagsböter förvandlas så att en dagsbot motsvarar en dag i fängelse. Förvandlingsstraffet kan vara fängelse i högst 60 dagar.
Böter som föreläggs av polisen kan upp till 10 000 kronor förvandlas till fängelse direkt enligt en tabell som ingår i lagen. Bötesförelägganden över 10 000 kronor omvandlas till fängelse i domstol på den bötfälldes hemort.
Böter drivs in av polisen som skickar en skriftlig betalningsuppmaning till den bötfällde. Beloppet ska betalas inom 20 dagar. Vid vite är betalningstiden 10 dagar. På skriftlig ansökan av den betalningsskyldige kan polisen tillåta avbetalning eller bevilja uppskov i högst sex månader. Uppskov och avbetalning kan beviljas för högst sex månader. Om böterna inte betalas trots uppskov, överför polisen ärendet till skattemyndigheten SKAT, som därefter är utsökningsmyndighet.
På vissa villkor kan SKAT återföra ärendet till polisen för förvandling av böterna. Ett villkor är att böterna först måste drivas in med alla tillgängliga medel. Om det därefter är osannolikt att ens en del av böterna kommer att erläggas trots att den bötfällde kan betala, får ärendet återförvisas till polisen för bötesförvandling. Också när villkoren är uppfyllda kan man låta bli att verkställa ett förvandlingsstraff om den bötfällde till exempel är minderårig.
2.3
Bedömning av nuläget
En av de största frågorna kring bötesstraff är hur man ska förhålla sig till personer som inte kan betala sina böter. Rent principiellt sett är det problematiskt att den som begår et brott kan klara sig undan utan verkliga påföljder. Det har anförts kritik mot förbudet att förvandla böter som föreläggs i bötesförfarande för att de dömda inte får något straff om det inte går att driva in böterna. Detta är särskilt problematiskt när det gäller personer som upprepade gånger gör sig skyldiga till likartade bötesbrott och undviker verkliga påföljder på grund av sin insolvens.
Det har ansetts vara ett stort principiellt problem med förvandlingsstraff att straff som riktar sig mot förmögenhet förvandlas till frihetsstraff.
Förvandlingsstraffet är således ett strängare straff, som beror på att den bötfällde av en eller annan orsak inte har betalat sina böter. Ett annat principiellt problem är att förvandlingsstraff uteslutande riktar sig till personer som på grund av dålig ekonomi inte kan betala sina böter. Förvandlingsstraffet är strängare än böter och drabbar alltså huvudsakligen personer som redan har det dåligt ställt.
Det har förts en samhällsdebatt kring frågan hur förvandlingsstraffet påverkar förövarnas beteende och laglydighet. I flera inlägg har man gett uttryck för misstanken att bötesbrotten kommer att öka om förvandlingsstraffet tas bort. Studier visar dock att inga sådana effekter har inträtt efter att böter som föreläggs i bötesförfarande inte längre får förvandlas till fängelse.
Förvandlingsstraff spelar inte så stor roll för den betalningsstarka befolkningen eftersom största delen av böterna kan drivas in genom utsökning. De som gör sig skyldiga till trafikförseelse är den befolkningsgrupp som begår betalningsstarka bötesstraff. Största delen av de bötfällda som inte kan betala sina böter är svårt marginaliserade och varken böter eller hot om förvandlingsstraff har någon väsentlig effekt på deras beteende. Man kan också misstänka att förvandlingsstraff inte har någon förebyggande effekt i denna grupp. Denna misstanke inställer sig bland annat eftersom förvandlingsstraff inte är direkt kopplat till brottet, utan det bestäms ofta långt efter att brottet begicks eftersom den bötfällde är medellös.
Förvandlingsstraffet har debatterats extra livligt efter reformen 2009, när böter som föreläggs i strafforderförfarande undantogs alla bestämmelser om förvandlingsstraff. Reformen har kritiserats i två hänseenden.
För det första har förvandlingsförbudet ansetts vara orättvist eftersom en viss grupp medellösa personer inte får något straff, i synnerhet inte för snatteri. Man kan också fråga sig hur motiverat det är att valet av förfarande mellan bötesförfarande och domstolsförfarande, som inte har något att göra med hur strängt ett bötesstraff är, är avgörande för om böterna senare kan förvandlas till fängelse.
Också riksdagen tog fasta på detta när den godkände lagändringen. I ett uttalande (RSv 79/2008 rd) förutsatte riksdagen att regeringen bereder en proposition med nödvändiga förslag till bestämmelser som utesluter strafforderförfarande när den som begår en gärning genom sitt förfarande har visat likgiltighet för förbud eller påbud i lag. I sitt betänkande (LaUB 9/2008 rd) nämnde lagutskottet särskilt till personer som upprepade gånger begår samma brott och som det inte går att driva in böter hos eftersom de är medellösa.
För det andra har man varit orolig för hur kriminaliteten påverkas av förbudet mot att förvandla böter som föreläggs i bötesförfarande. Ändringen har befarats öka kriminaliteten. En särskilt utsatt grupp som har nämnts i sammanhanget är personer som upprepade gånger gör sig skyldiga till snatteri. Resultaten av en studie som Rättspolitiska forskningsinstitutet gjorde 2010 tyder på att förvandlingsförbudet från 2007 för strafforderböter på fler än 20 dagsböter och förvandlingsförbudet från 2008 för alla böter i strafforderförfarande inte påverkat brottsligheten bland vare sig medellösa personer eller andra. I det hänseendet förefaller alltså farhågorna kring förvandlingsförbudet inte att ha besannats.
Här bör det samtidigt noteras att de eftersträvade effekterna på antalet fångar har uppnåtts med förvandlingsförbudet. Ett problem som kommit fram är att det årliga antalet snatterimål som behandlas i domstol har ökat avsevärt sedan förbudet mot att förvandla böter som föreläggs i strafforderförfarande infördes. Det förefallet således som om förvandlingsförbudet har haft den konsekvensen att fler snatteriärenden behandlas i domstol i stället för i strafforderförfarande och bötesförfarande som tidigare. Också en studie från Rättspolitiska forskningsinstitutet från 2010 tyder på att bötesärenden i större omfattning behandlas i domstol i stället för i strafforderförfarande.
Utifrån det som sagts ovan kan det anses problematiskt med tanke på det straffrättsliga systemet att en relativt liten grupp personer som upprepade gånger gör sig skyldig till likartade bötesbrott blir helt ostraffade, om utdömda böter inte kan drivas in på grund av medellöshet.
En fördel med det nuvarande förvandlingsstraffet är att bara böter som föreläggs i domstol kan förvandlas till fängelse. Redan på 1980-talet ansåg grundlagsutskottet i samband med reformen av ordningsboten att andra påföljder än de som har ett förmögenhetsvärde inte kan åläggas på något annat sätt än genom beslut av en domare eller en domstol, när deras penningvärde ska fastställas så att de skäligen kan betalas av alla oberoende av betalningsförmåga. De påföljder som kan komma i fråga i dessa fall får inte direkt eller indirekt orsaka eller leda till förlust av personlig frihet (GrUU 1/1982 rd och senare GrUU 7/2010 rd). Det nuvarande förvandlingsstraffet ligger i linje med detta.
Så som konstaterats i det föregående har man vid Brottspåföljdsmyndigheten strävat efter att personer med missbruksproblem som ska avtjäna förvandlingsstraff för böter ska kunna placeras i anstalter för missbrukarvård som placering i anstalt utanför fängelset. Enligt 2 kap. 9 § i fängelselagen utgör dock vistelse i en anstalt för missbrukarvård ett hinder för att ett förvandlingsstraff ska börja verkställas. Det vore följaktligen ändamålsenligt att ett förvandlingsstraff även i sådana situationer kan börja verkställas och genomföras som placering i anstalt utanför fängelset.
Utifrån det som konstaterats ovan förvandlas böter för gärningsmän som inte fyllt 18 år sällan till fängelsestraff, och i en aktuell regeringsproposition föreslås det att böter för gärningsmän som inte har fyllt 18 år inte alls ska kunna förvandlas till fängelsestraff. Förbudet enligt 2 kap. 9 § i fängelselagen att verkställa ett förvandlingsstraff på grund av vistelse i en barnskyddsanstalt är därför onödig.