1
Lagförslag
1.1
Arbetsavtalslagen
7 kap. Grunder för uppsägning av arbetsavtal
13 §.Träning eller utbildning som främjar sysselsättningen av en uppsagd arbetstagare. Det är en ny paragraf. I 1 mom. föreskrivs om arbetsgivarens skyldighet att erbjuda en uppsagd arbetstagare möjlighet att delta i sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning som arbetsgivaren betalar. Skyldigheten gäller endast sådana arbetsgivare som regelbundet har minst 30 anställda. Vid beräkningen av antalet regelbundet anställda beaktas de principer enligt vilka antalet regelbundet anställda beräknas när det bedöms om företaget omfattas av tillämpningsområdet för samarbetslagen (se RP 254/2006).
Sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning ska ordnas endast för sådana arbetstagare som sagts upp av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker enligt 7 kap. 3 § i arbetsavtalslagen. Dessutom förutsätts att arbetstagaren vid upphörandet av anställningsförhållandet har stått i anställningsförhållande till arbetsgivaren i minst fem år utan avbrott. Tiden på fem år kan överskridas också i situationer där ett arbetsavtal som gällt till vidare och varit i kraft kortare tid än fem år upphör på grund av uppsägning och utan avbrott föregåtts av ett arbetsavtal för viss tid. Avsikten är att frågan om huruvida anställningen pågått utan avbrott bedöms enligt de principer som föreskrivs i 1 kap. 5 §.
För arbetstagaren kan dock uppkomma rätt till träning eller utbildning endast när anställningsförhållandet sägs upp av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker. När ett arbetsavtal för viss tid upphör på grund av att tiden går ut, har arbetstagaren inte rätt till utbildning eller träning, fast arbetstagaren på basis av på varandra följande visstidsavtal har varit anställd hos samma arbetsgivare i över fem år.
Utgångspunkten är att förutsättningarna för ny sysselsättning av arbetstagare som sägs upp bedöms individuellt när träningarna eller utbildningarna planeras. Träningen eller utbildningen kan ordnas antingen som individuell service för var och en av dem som sägs upp eller som service för en grupp. Det innehållsmässiga kravet är att träningen eller utbildningen främjar den uppsagda arbetstagarens möjligheter att få ny sysselsättning.
Enligt 2 mom. ska den träning eller utbildning som arbetsgivaren betalar till sitt värde motsvara arbetstagarens kalkylerade lön för en månad eller den genomsnittliga månadsinkomsten för personal som är anställd hos arbetsgivaren, beroende på vilket belopp som är större. För arbetstagare med månads- eller veckolön är det lätt att beräkna värdet av utbildningen eller träningen. Om det är fråga om en arbetstagare med timlön vars arbetstid varierar eller en arbetstagare med provisions- eller ackordlön, ska värdet av utbildningen eller träningen beräknas utifrån den genomsnittliga lönen. I definitionen av begreppet lön beaktas de principer som används vid beräkning av semesterlön. Vid beräkningen av den kalkylerade lönen för en månad beaktas således inte till exempel vinstutdelning, kontant vinstpremie, betalningar till personalfonden, royaltyer, förmån som uppkommer genom att en anställningsoption utnyttjas eller en prestation som är baserad på ett anställningsförhållande och bestäms enligt förändringen i värdet på bolagets aktie. Reseersättningar och andra kostnadsersättningar beaktas inte heller.
Den genomsnittliga månadsinkomsten för personal som är anställd hos arbetsgivaren beräknas genom att månadsinkomsterna adderas och eurobeloppet divideras med antalet anställda vid verksamhetsstället. Den verkställande direktörens lön beaktas inte i beräkningen, eftersom denne i rättspraxisen ansetts vara ett bolagsrättsligt organ. När månadsinkomsten beräknas beaktas samma löneposter som vid beräkningen av den individuella lönen ovan, dvs. att de principer som iakttas vid beräkning av semesterlön beaktas. När det gäller statliga ämbetsverk och inrättningar beräknas lönen för en månad och personalens genomsnittliga månadsinkomst utifrån 7 § i statens allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller lönen för frånvarotid.
I kommuner kan det på samma verksamhetsställe arbeta personer i arbetsavtalsförhållande och som tjänsteinnehavare. Vid beräkningen av den genomsnittliga lönen beaktas all personal vid verksamhetsstället, oberoende av om de arbetar i arbetsavtalsförhållande eller som tjänsteinnehavare. Bestämmelser om uppsagda tjänsteinnehavares rätt till sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning kommer att finnas i 37 b § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare (304/2003).
I 2 mom. föreskrivs också tidpunkten för genomförandet av träningen eller utbildningen. Träningen eller utbildningen ska genomföras inom två månader från det att uppsägningstiden gick ut. Av vägande skäl kan träningen eller utbildningen delvis eller helt infalla under en senare tidpunkt. Det kan till exempel vara fråga om en situation där den anskaffade utbildningen pågår längre tid än tidsfristen av skäl som beror på tidtabellen för den som ordnar utbildningen. Som vägande skäl betraktas också att det inte finns tillgång till ändamålsenlig träning eller utbildning inom tidsfristen, att ordnad träning eller utbildning inställs av skäl som inte beror på arbetsgivaren eller annan därmed jämförbar orsak.
Den uppsagda personen kan ha karriärplaner som arbetsgivaren kan stödja enligt 3 mom. Enligt momentet kan arbetsgivaren fullgöra sin skyldighet enligt 1 mom. genom att helt eller delvis betala en utbildning eller träning som arbetstagaren själv har skaffat.
I 4 mom. föreskrivs om arbetsgivarens och personalens möjlighet att avtala om hur värdet av utbildningen eller träningen bestäms. Lokala avtal kan ingås om till exempel det att träning eller utbildning i synnerhet riktas till sådana personer som har de sämsta färdigheterna för att få ny sysselsättning. Då avviker man från 2 mom. i paragrafen, eftersom träningens och utbildningens värde i en sådan situation inte nödvändigtvis för alla motsvarar den individuella månadslönen eller företagets genomsnittliga lönenivå för en månad.
Arbetsgivaren och personalen kan ingå lokala avtal även om andra arrangemang än träning eller utbildning för att främja möjligheterna till sysselsättning för den som sägs upp. Det kan till exempel vara fråga om ett av arbetsgivaren och personalen överenskommet omställningsskyddsprogram i syfte att hitta nytt arbete för uppsagda arbetstagare eller att hjälpa med grundande av eget företag eller med vidareutbildning. Det tidsmässiga kravet för ordnande av träning eller utbildning enligt 2 mom. i paragrafen gäller inte sådana andra arrangemang som baserar sig på ett lokalt avtal.
Ett arrangemang i stället för träning eller utbildning som arbetsgivaren och arbetstagaren avtalat om baserar sig på lag och därför är det i regel inte fråga om en förmån som ska periodiseras enligt 3 kap. 6 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002). Om det arrangemang som arbetsgivaren och arbetstagaren avtalat om till sitt värde överstiger det belopp som arbetsgivaren enligt arbetsavtalslagen skulle ha haft skyldighet att betala, kan det för denna överstigande del vara fråga om en sådan förmån som ska periodiseras som arbetstagaren fått.
I fråga om statliga ämbetsverk och inrättningar gäller för lokala avtal 89 § i grundlagen. Det utskott som är behörigt i saken, för närvarande finansutskottet, godkänner avtal om villkoren för personal i statliga anställningsförhållanden i den mån riksdagens samtycke behövs.
Det lokala avtalet ingås mellan arbetsgivaren och personalen. Personalens företrädare bestäms utifrån samarbetslagstiftningen. Ett avtal som en företrädare ingått är bindande för de arbetstagare som företrädaren kan anses företräda. Det naturligaste sättet är att avtal om träning, utbildning eller annat arrangemang ingås under samarbetsförhandlingarna om personalminskning, fast det inte ingår någon tidsmässig begränsning i bestämmelsen. Efter att den uppsagda arbetstagarens anställningsförhållande har upphört, kan företrädaren dock inte ingå ett avtal utan uttrycklig fullmakt.
Paragrafen är av semidispositiv karaktär. Således är det möjligt att genom riksomfattande kollektivavtal avvika från innehållet och förfaringssätten i paragrafen. Även omfattningen av arbetsgivarens och personalens avtalsrätt kan begränsas genom bestämmelser i kollektivavtal.
14 §.Försummelse att ordna träning eller utbildning som främjar sysselsättningen. Det är en ny paragraf och i den föreskrivs om en situation där arbetsgivaren försummar att ordna eller anskaffa sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning enligt 13 §. En arbetsgivare som inte har iakttagit sin skyldighet enligt 13 § är skyldig att i engångsersättning till arbetstagaren betala ett belopp som motsvarar utbildningens eller träningens värde.
Om skyldigheten att ordna träning eller utbildning har försummats endast delvis, uppkommer ersättningsskyldighet endast till den del skyldigheten försummats. Det kan till exempel vara fråga om en situation där utbildningens värde understiger det som förutsätts i 13 §.
7 kap. 13 § 4 mom., som föreslås i propositionen, möjliggör lokala avtal som avviker från bestämmelserna om bestämmandet av träningens eller utbildningen värde eller alternativt att man på arbetsplatsen kan avtala om annat arrangemang i stället för träning eller utbildning för att fullgöra arbetsgivarens skyldighet. Då bestäms arbetsgivarens skyldighet enligt det lokala avtalet. Även en eventuell försummelse ska då bedömas utifrån bestämmelserna i det lokala avtalet.
Ersättning som arbetsgivaren betalat med stöd av arbetsavtalslagen är i regel inte en sådan förmån som ska periodiseras enligt 3 kap. 6 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Om den ersättning som betalas med anledning av försummelsen emellertid överstiger det som arbetsgivaren skulle ha varit skyldig att betala enligt 7 kap. 13 § 2 mom. i arbetsavtalslagen, kan den överstigande delen vara förmån som ska periodiseras.
13 kap. Särskilda bestämmelser
7 §.Avvikelse genom kollektivavtal. I 1 mom. i paragrafen anges samlat de bestämmelser från vilka det kan avvikas genom kollektivavtal mellan riksomfattande arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. I propositionen föreslås att det genom kollektivavtal mellan nämnda föreningar även kan avtalas om en uppsagd arbetstagares rätt till sysselsättningsfrämjande utbildning eller träning enligt 7 kap. 13 §. Detta gör det möjligt att beakta sektorspecifika särdrag och särskilda behov.
Dessutom föreslås det att momentets innehåll anges i form av en punktuppställning för att förbättra läsbarheten för bestämmelsen.
1.2
Lagen om sjöarbetsavtal
8 kap. Grunder för uppsägning av arbetsavtal
11 §.Träning eller utbildning som främjar sysselsättningen av en uppsagd arbetstagare. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen.
12 §.Försummelse att ordna träning eller utbildning som främjar sysselsättningen. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 14 § i arbetsavtalslagen.
13 kap. Särskilda bestämmelser
9 §.Avvikelse genom kollektivavtal. De ändringar som föreslås i paragrafen motsvarar de i 13 kap. 7 § föreslagna ändringarna i arbetsavtalslagen.
1.3
Lagen om kommunala tjänsteinnehavare
37 b §.Träning eller utbildning som främjar sysselsättningen av en uppsagd tjänsteinnehavare. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen. I en kommun kan det på samma verksamhetsställe arbeta personer i arbetsavtalsförhållande och som tjänsteinnehavare. När den genomsnittliga lönen beräknas beaktas hela personalen vid verksamhetsstället, inklusive dem som arbetar i arbetsavtalsförhållande.
37 c §.Försummelse att ordna träning eller utbildning som främjar sysselsättningen. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 14 § i arbetsavtalslagen.
57 §.Ordningen för behandling av ersättningsyrkande. I den gällande paragrafen föreskrivs att vissa ersättningsyrkanden som baserar sig på lagen om kommunala tjänsteinnehavare behandlas som förvaltningstvistemål. I propositionen föreslås det att ersättningsyrkanden med stöd av föreslagna 37 c § också ska behandlas som förvaltningstvistemål.
1.4
Statstjänstemannalagen
27 a §. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen. I de 30 personerna enligt 1 mom. i paragrafen räknas in alla anställda vid ämbetsverket, oberoende av typen av anställningsförhållande. På samma sätt räknas vid beräkningen av den genomsnittliga lönen för en månad som betalas till personal som arbetar vid samma verksamhetsställe enligt 2 mom. alla de anställda vid ämbetsverket som arbetar vid samma verksamhetsställe, oberoende av typen av anställningsförhållande. Lönen för en månad och den genomsnittliga månadsinkomsten för alla anställda för en månad, som utgör grunden för träningens och utbildningens värde, beräknas utifrån 7 § i statens allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller lönen för frånvarotid. Enligt 5 mom. kan parterna genom tjänstekollektivavtal avtala på ett sätt som avviker från bestämmelserna i denna paragraf. För avtal enligt 6 mom. gäller det 89 § i grundlagen.
27 b §. Det är en ny paragraf som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna 7 kap. 14 § i arbetsavtalslagen. Yrkande på ersättning enligt paragrafen behandlas vid förvaltningsdomstolen som förvaltningstvistemål.
57 §. Till 2 mom. i paragrafen fogas en hänvisning till 27 b §. Också en myndighet kommer att ha möjlighet att genom besvär söka ändring i ett beslut av en förvaltningsdomstol, när beslutet är ett avgörande i ett förvaltningstvistemål enligt 27 b.
1.5
Lagen om samarbete inom företag
2 §.Tillämpningsområde. I paragrafen föreskrivs om lagens tillämpningsområde. Lagen tillämpas med vissa i lagen angivna undantag i företag som regelbundet har minst 20 arbetstagare anställda i arbetsavtalsförhållande. Enligt gällande tolkningspraxis betraktas en i Finland verksam filial till en utländsk sammanslutning inte som ett självständigt företag och samarbetslagen tillämpas inte på filialen.
Det föreslås att 1 mom. i paragrafen ändras så att lagens tillämpningsområde i fortsättningen omfattar även filialer till utländska sammanslutningar som regelbundet har minst 20 anställda.
Med filial avses en filial enligt 2 § i lagen angående rättighet att idka näring (1717/1995). Det finns separata bestämmelser om filialer till försäkringsbolag samt till kreditinstitut och finansiella institut i kreditinstitutslagen (610/2014) och i försäkringsbolagslagen (521/2008). En filial är en del av den utländska sammanslutningens eller stiftelsens organisation; juridiskt och företagsekonomiskt är en filial till en utländsk näringsidkare underställd huvudrörelsens förvaltning. Filialen är en i Finland verksam enhet vid huvudrörelsen och berörs av skyldigheter enligt Finlands lag. I förarbetena till lagen (RP 162/1995) konstateras bland annat följande: En filials affärs- eller yrkesverksamhet kännetecknas i praktiken av att den utifrån sett är självständigt. Filialen har en lokal och självständig förvaltning, med vilket avses den ledning och övriga personal som behövs för skötsel av den egentliga och sedvanliga affärs- eller yrkesverksamheten. Att filialens affärs- eller yrkesverksamhet är självständig framgår i praktiken av att filialen i sin affärs- eller yrkesverksamhet inte är direkt beroende av den utländska näringsidkarens styrnings- och ledningssystem.
En filial är dock inte en juridisk person. Den har inte rättsförmåga eller rättslig handlingsförmåga. En filial är en del av en utomlands belägen sammanslutning eller stiftelse, och följaktligen snarast en i Finland verksam enhet till denna som omfattas av vissa skyldigheter som baserar sig på lag. Filialens firmatecknare ska i praktiken kunna företräda den utländska näringsidkaren vid tecknande av kontrakt, ta emot stämningar samt svara och kära inför domstol. Filialen handlar i alla situationer i den utländska näringsidkarens namn och för dess räkning.
16 §.Personal- och utbildningsplan. Till paragrafen fogas ett nytt 4 mom. där det föreskrivs att det i personal- och utbildningsplanen dessutom ska ingå principer enligt vilka arbetsgivaren för sina arbetstagare anskaffar sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen. Momentet gäller endast de företag som regelbundet har minst 30 anställda. Vid beräkningen av antalet regelbundet anställda beaktas de principer enligt vilka antalet regelbundet anställda beräknas när det bedöms om företaget omfattas av tillämpningsområdet för samarbetslagen.
Förhandlingar om principerna för ordnande av utbildning eller träning ska föras i enlighet med 4 kap. i samarbetslagen. Avsikten är att förhandlingar om principerna förs även om uppsägningar inte finns inom synhåll. När dessa principer har planerats och införts i personal- och utbildningsplanen med tanke på framtiden, undviks oklarheter och tvister om det blir aktuellt med uppsägningar. Det utfärdas inte närmare bestämmelser om omfattningen av innehållet i principerna eller behandlingssättet, utan detta är beroende av bland annat förhållandena inom branschen och på arbetsplatsen samt personalens utbildningsnivå och färdigheter att få ny sysselsättning, om man går in för uppsägningar.
I personal- och utbildningsplanen kan det till exempel ingå principer om hurdan utbildning eller träning som ordnas vid uppsägningar, hur den anskaffas och vilken roll personalen har vid planeringen av utbildningar eller träningar.
1.6
Lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare
4 a §.Personal- och utbildningsplan. Till paragrafen fogas ett nytt 3 mom. som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna ändring i 16 § i samarbetslagen.
1.7
Lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar
14 §.Personal- och utbildningsplan. Till paragrafen fogas ett nytt 3 mom. som till sitt innehåll motsvarar ovan föreslagna ändring i 16 § i samarbetslagen.
1.8
Lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice
12 kap. Genomförande av offentlig arbetskrafts- och företagsservice och tillhörande samarbete
3 §.Arbets- och näringsbyråns uppgifter för att genomföra omställningsskyddet. I 1 mom. i paragrafen föreskrivs om arbets- och näringsbyråns uppgifter i omställningsskyddssituationer. Enligt gällande 1 mom. 1 punkten i paragrafen ska arbets- och näringsbyrån, i syfte att genomföra omställningsskyddet, vid uppsägning tillsammans med arbetsgivaren och personalens företrädare kartlägga behovet av offentlig arbetskrafts- och företagsservice. Framöver har arbetsgivare under vissa förutsättningar skyldighet att för uppsagda arbetstagare ordna utbildning eller träning som infaller efter att anställningsförhållandet upphört. Därför kan det uppkomma behov av att samordna den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen med den träning eller utbildning som arbetsgivaren betalar. Punkten ändras så att förutom kartläggningen av behovet av offentlig arbetskrafts- och företagsservice samordnas denna service också med den träning och utbildning som arbetsgivaren betalar.
Genom ändringen säkerställs att samarbetet mellan arbets- och näringsbyrån, arbetsgivaren och personalens företrädare löper smidigt i fråga om planeringen och erbjudandet av tjänster. Genom samordnandet av samarbetet och servicen kan man undvika överlappningar i erbjudandet av service samt främja ett träffsäkrare och snabbare erbjudande av service till arbetssökandena.
1.9
Lagen om företagshälsovård
2 §. Tillämpningsområde. I paragrafen fastställs tillämpningsområdet för lagen om företagshälsovård i enlighet med arbetarskyddslagens (738/2002) tillämpningsområde. Dessutom finns i paragrafen ett moment om ordnande av företagshälsovård för företagare och som utför eget arbete. I paragrafen föreslås ett nytt 3 mom. som berättigar även dem som sagts upp med stöd av 7 kap. 3 § i arbetsavtalslagen eller på motsvarande sätt med stöd av andra lagar om anställningsförhållande till företagshälsovårdstjänster för sex månaders tid efter att skyldigheten att arbeta upphörde. Skyldigheten att ordna företagshälsovårdstjänster gäller arbetsgivare som regelbundet har minst 30 anställda. Dessutom förutsätts i fråga om skyldigheten att ordna företagshälsovårdstjänster att de uppsagda arbetstagarna stått i anställningsförhållande till den arbetsgivare som säger upp dem i minst fem år före uppsägningen. När det gäller mindre företag styrs personerna till primärvården efter att anställningsförhållandet upphört. Där ordnas med stöd av 13 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) hälsorådgivning och frivilliga hälsoundersökningar för att stödja arbets- och funktionsförmågan hos de personer i arbetsför ålder som står utanför företagshälsovården.
Beräkningen av antalet anställda och tidsperioden på fem år har beskrivits ovan i samband med motiveringen till 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen.
Arbetsgivarens skyldighet att ordna hälsovårdstjänster för arbetstagare som arbetsgivaren sagt upp pågår i högst sex månader. Skyldigheten att ordna hälsovårdstjänster fortsätter inte längre efter att arbetstagaren övergått till anställning hos en annan arbetsgivare och omfattas av företagshälsovården hos den arbetsgivaren. Om arbetstagarens nya anställningsförhållande dock är mycket kortvarigt, befrias den föregående arbetsgivaren inte från skyldigheten att ordna företagshälsovård. Enligt paragrafen upphör arbetsgivarens skyldighet att ordna företagshälsovård, när den som sagts upp övergår till en annan arbetsgivare genom ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande som gäller tills vidare eller för viss tid i minst sex månader. Arbetstagaren har dessutom skyldighet att underrätta den förra arbetsgivaren, när arbetstagaren får ett nytt jobb och övergår till företagshälsovården hos en annan arbetsgivare.
Utvidgningen av arbetsgivarens ansvar för att ordna företagshälsovård minskar den ökade belastningen på primärvården, när ett stort antal arbetstagare inom kort tid sägs upp på en ort.
1.10
Sjukförsäkringslagen
13 kap. Ersättningar som hänför sig till företagshälsovård
1 §.Arbetsgivares rätt till ersättning för företagshälsovård. I 1 mom. i paragrafen föreskrivs om arbetsgivarens rätt att få ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader (ersättningsklass I) för att ordna företagshälsovård grundad på arbetsgivarens skyldigheter i enlighet med lagen om företagshälsovård. I 2 mom. föreskrivs om arbetsgivarens rätt till ersättning, om arbetsgivaren utöver företagshälsovård som avses i 1 mom. även ordnat sjukvård och annan hälsovård för sina arbetstagare. Arbetsgivaren har då rätt att få ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader (ersättningsklass II).
Det föreslås att ett nytt 3 mom. fogas till paragrafen. I momentet föreskrivs om arbetsgivarens rätt att få ersättning för företagshälsovårdstjänster som arbetsgivaren ordnat för sina arbetstagare som sagts upp med stöd av 7 kap. 3 § eller med stöd av motsvarande bestämmelser i andra lagar om anställningsförhållanden. Till arbetsgivaren betalas ersättning för förebyggande företagshälsovårdstjänster i ersättningsklass I och sjukvårds- och andra hälsovårdstjänster i ersättningsklass II som arbetsgivaren ordnat på det sätt som föreskrivs i 1 och 2 mom.
4 §.Allmän princip för erhållande av ersättning. Enligt paragrafen får arbetsgivare ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för företagshälsovård, sjukvård och annan hälsovård som arbetsgivaren ordnat för sina anställda. För att ersättning ska betalas förutsätts att arbetsgivaren har betalat samtliga kostnader för företagshälsovårdstjänsterna, sjukvårdstjänsterna och de andra hälsovårdstjänsterna och att dessa tjänster har varit avgiftsfria för de anställda.
I paragrafen föreslås ett tillägg att arbetsgivaren under motsvarande förutsättningar även får ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för företagshälsovård, sjukvård och annan hälsovård som arbetsgivaren ordnat för sina före detta arbetstagare som arbetsgivaren sagt upp av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker sex månader efter att skyldigheten att arbeta upphört. Arbetstagarens skyldighet att arbeta upphör när uppsägningstiden avslutas eller före det om arbetsgivaren befriar arbetstagaren från skyldigheten att arbeta.
Den föreslagna ändringen innebär att ersättningar som medförs av företagshälsovård även betalas till arbetsgivare i fråga om de kostnader för företagshälsovårdstjänster som föranleds för arbetsgivaren av att tillämpningsområdet för lagen om företagshälsovård utvidgas.
1.11
Lagen om utkomstskydd för arbetslösa
2 kap. Allmänna arbetskraftspolitiska förutsättningar för erhållande av förmåner
10 §.Studier. Till paragrafen fogas ett nytt 5 mom. där det föreskrivs om en arbetssökandes rätt till arbetslöshetsförmåner, om arbetssökanden deltar i utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat med stöd av 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen eller 8 kap. 11 § i lagen om sjöarbetsavtal (756/2011). Bestämmelsen tillämpas också på tjänsteförhållanden, eftersom arbete som utförs i tjänsteförhållande och frågor som ansluter sig till tjänsteförhållanden enligt 1 kap. 5 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa jämställs med anställningsförhållande och frågor som hänför sig till arbetsavtal. 2 kap. 10 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa tillämpas inte på olika träningar. Sysselsättningsfrämjande träning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat påverkar inte arbetssökandens rätt till arbetslöshetsförmåner.
Utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat påverkar inte arbetssökandens rätt till arbetslöshetsförmåner och arbets- och näringsbyrån ger inte något arbetskraftspolitiskt utlåtande om utbildning till den som betalar ut arbetslöshetsförmånen. Arbets- och näringsbyrån kan dock erbjuda arbete eller annan service som förbättrar förutsättningarna att få sysselsättning åt en arbetssökande som deltar i utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat. Vid erbjudandet av service beaktas 12 kap. 3 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice, där det kommer att föreskrivas om arbets- och näringsbyråns uppgift att samordna service som arbetsgivaren betalat med annan service.
Arbetssökandens skyldighet att söka och ta emot arbete och delta i annan service som ett villkor för att få arbetslöshetsförmåner under tiden för utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat bedöms enligt 2 och 2 a kap. i lagen. I bedömningen beaktas hur utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat påverkar arbetssökandens möjligheter att få sysselsättning senare.
Arbetsgivaren kan fullgöra sin skyldighet enligt arbetsavtalslagen genom att helt eller delvis betala en utbildning som arbetstagaren själv har skaffat. Arbetsgivaren kan till exempel betala arbetstagarens terminsavgifter och andra kostnader för frivilliga studier. Arbetssökandens frivilliga studier kan vara långvariga. Med tanke på likabehandling av arbetssökande bedöms hur sådana studier påverkar rätten till arbetslöshetsförmån enligt 1—4 mom. i paragrafen. Om arbetssökandens frivilliga studier är heltidsstudier, kan arbetssökanden ha rätt att få arbetslöshetsförmån till stöd för frivilliga studier, om de villkor som anges i 6 kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice uppfylls.
Enligt 3 kap. 6 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa beaktas utbildning som arbetsgivaren ordnat eller anskaffat inte som en förmån som ska periodiseras.
1.12
Inkomstskattelagen
69 a §.Träning och utbildning som främjar sysselsättningen av uppsagda arbetstagare. I 1 mom. ska föreskrivas att skattepliktig inkomst inte uppkommer för arbetstagare, tjänsteinnehavare eller tjänstemän vid sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning som arbetsgivaren är skyldig att erbjuda uppsagda arbetstagare, tjänsteinnehavare eller tjänstemän med stöd av 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen, 8 kap. 11 § i lagen om sjöarbetsavtal, 37 b § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare eller 27 a § i statstjänstemannalagen. Skattefriheten för utbildning och träning gäller således bara de situationer där arbetsgivaren enligt föreslagna 7 kap. 13 § i arbetsavtalslagen är skyldig att erbjuda den uppsagda arbetstagaren träning eller utbildning. På motsvarande sätt gäller skattefriheten endast de situationer som avgränsas i 8 kap. 11 § i lagen om sjöarbetsavtal, 37 b § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare eller 27 a § i statstjänstemannalagen.
Enligt de föreslagna bestämmelserna uppkommer skyldighet att erbjuda uppsagda arbetstagare utbildning och träning, om arbetsgivaren regelbundet har minst 30 anställda. Dessutom förutsätts att arbetstagaren före upphörandet av anställningsförhållande varit anställd hos arbetsgivaren i fem år utan avbrott och att uppsägningen skett med stöd av 3 § i arbetsavtalslagen, dvs. av produktionsorsaker och ekonomiska orsaker. Om arbetsgivaren erbjuder utbildning i andra situationer än dem som förutsätts i lagen, bestäms huruvida utbildningen är skattepliktig utifrån de allmänna bestämmelserna om skatteplikt för inkomster. Det är fråga om en sådan situation till exempel när arbetsgivaren har färre än 30 anställda, eller om den uppsagda arbetstagaren inte varit anställd hos arbetsgivaren i fem år före upphörandet av anställningsförhållandet, vilket förutsätts i bestämmelsen.
Enligt föreslagna 7 kap. 13 § 3 mom. i arbetsavtalslagen kan, när arbetsgivaren och arbetstagaren så avtalar, arbetsgivaren fullgöra sin skyldighet att ordna utbildning genom att helt eller delvis betala en utbildning eller träning som arbetstagaren själv har skaffat. Om arbetsgivaren helt eller delvis ger arbetstagaren ersättning för en i paragrafen avsedd träning eller utbildning som arbetstagaren har skaffat själv, kan träningen eller utbildningen dock anses vara en skattefri förmån i det fall att ersättningen sker mot en räkning och ett verifikat. Verifikaten ska också fogas till arbetsgivarens bokföring. Om arbetsgivaren på förhand eller utan verifikat betalar ett belopp som motsvarar priset på utbildningen, är betalningen skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren.
Paragrafens 2 mom. gäller en situation där arbetsgivaren och personalen avtalar om andra arrangemang än träning eller utbildning för att främja möjligheterna till sysselsättning för den som sägs upp. I 2 mom. föreskrivs att skattefriheten för utbildning och träning enligt 1 mom. inte gäller sådana situationer. Om arbetsgivaren och personalen med stöd av föreslagna 7 kap. 13 § 4 mom. i arbetsavtalslagen har avtalat om annat arrangemang än träning eller utbildning, bestäms skatteplikten för det överenskomna andra arrangemanget enligt de allmänna bestämmelserna om skatteplikt för inkomst. Skatteplikten gäller inte heller situationer där arbetsgivaren och personalen med stöd av föreslagna 8 kap. 11 § 4 mom. i lagen om sjöarbetsavtal, föreslagna 37 b § 4 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare eller föreslagna 27 a § 5 mom. i statstjänstemannalagen avtalat om annat arrangemang är träning och utbildning för att främja möjligheterna till sysselsättning för den som sägs upp.
I 3 mom. föreskrivs dessutom att den ersättning som arbetsgivaren betalar för försummelse att ordna sysselsättningsfrämjande träning eller utbildning är skattepliktig förvärvsinkomst. I propositionen har det föreslagits att en ny 14 § fogas till 7 kap. i arbetsavtalslagen. I den föreslagna bestämmelsen föreskrivs att en arbetsgivare som inte har iakttagit sin skyldighet att erbjuda sin uppsagda arbetstagare sysselsättningsfrämjande träning och utbildning är skyldig att i engångsersättning till arbetstagaren betala ett belopp som motsvarar utbildningens eller träningens värde. Enligt förslaget ska den träning eller utbildning som arbetsgivaren betalar till sitt värde motsvara minst arbetstagarens kalkylerade lön för en månad eller den genomsnittliga månadsinkomsten för personal som arbetar vid samma verksamhetsställe som den uppsagda arbetstagaren, beroende på vilket belopp som är större.
Vid ersättning som betalas på grund av försummelse att ordna eller anskaffa utbildning eller träning är det alltså fråga om en ersättning som arbetsgivaren betalar till arbetstagaren i pengar. Ersättningens storlek bestäms antingen enligt arbetstagarens månadslön eller enligt den genomsnittliga månadsinkomsten för dem som är anställda hos arbetsgivaren. Skattefriheten för utbildning och träning kan inte utsträckas till att gälla även ersättning som betalas på grund av försummelse, när det beaktas att det är fråga om en ersättning som betalas i pengar och att ersättningens storlek bestäms enligt lönens storlek. Enligt bestämmelserna och principerna om skatteplikt för inkomst är en sådan ersättning skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren. För tydlighetens skull är det dock motiverat att det till den bestämmelse som föreslås i inkomstskattelagen också fogas ett omnämnande av att ersättning som betalas på grund av försummelse att ordna utbildning är skattepliktig förvärvsinkomst för mottagaren. Sådan ersättning är således skattepliktig lön för den uppsagda arbetstagaren.