1.1
Sjukförsäkringslagen
1 kap. Lagens syfte och tillämpningsområde
4 §.Definitioner. I 1 punkten i paragrafen definieras familjemedlem. I sjukförsäkringslagen avses med familjemedlem den försäkrades make och den försäkrades eller makens barn under 18 år. Med makar jämställs en kvinna och en man som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, dvs. de är sambor. Paragrafens 1 punkt föreslås bli ändrad så att med makar också jämställs ett par av samma kön som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, dvs. de är sambor.
9 kap. Föräldradagpenningar
1 §.Rätt till föräldradagpenning. I paragrafen föreskrivs om den försäkrades rätt till föräldradagpenning.
I paragrafens 1 mom. föreskrivs om villkoren för försäkring. Enligt bestämmelsen har en försäkrad rätt till föräldradagpenning förutsatt att han eller hon har varit försäkrad i Finland enligt denna lag minst 180 dagar omedelbart före den beräknade tidpunkten för nedkomsten eller före adoptionen av ett barn.
Enligt första bestämmelsen i 2 mom. har en far och en adoptivfar rätt till föräldradagpenning i en situation där förutsättningarna för försäkring enligt 1 mom. inte uppfylls i fråga om barnets mor och modern därmed inte har rätt till föräldradagpenning. Termen boendevillkor som används i bestämmelsen är felaktig. Den korrekta termen är förutsättning för försäkring. Den första bestämmelsen i 2 mom. är onödig, eftersom det enligt sjukförsäkringslagen inte är ett villkor för att barnets far och adoptivfar ska ha rätt till föräldradagpenning att barnets mor har rätt till föräldradagpenning. Till denna del föreslås att bestämmelsen ska strykas. I den andra bestämmelsen i 2 mom. föreskrivs om tidpunkten för när faderns föräldrapenningsperiod börjar i en situation där modern inte har rätt till föräldradagpenning eftersom förutsättningarna för försäkring inte uppfylls. Det föreslås att bestämmelsen flyttas till 9 kap. 10 § 1 mom. där det föreskrivs om föräldrapenningsperiod och när den börjar.
I 3 mom. föreskrivs om försäkrade på vilka bestämmelserna om föräldradagpenning tillämpas. Det föreslås att bestämmelsen överförs till 2 mom. i ändrad form.
I det nya 2 mom. föreslås att det föreskrivs om försäkrade på vilka bestämmelserna om föräldradagpenning tillämpas.
Enligt det gällande 3 mom. tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på en man som är gift med barnets mor och inte lever åtskils från henne på grund av söndring i äktenskapet. I det nya 2 mom. föreslås att det föreskrivs att bestämmelserna om föräldradagpenning tillämpas på en försäkrad som är gift med barnets mor och inte lever åtskils från henne på grund av söndring i äktenskapet. För närvarande föreskrivs det separat om registrerat partnerskap i 9 kap. 16 och 17 § i sjukförsäkringslagen. Enligt 8 § i lagen om registrerat partnerskap ska en bestämmelse om äktenskap i en lag tillämpas också på ett registrerat partnerskap, om inte något annat föreskrivs. Det föreslås att 9 kap. 16 och 17 § i sjukförsäkringslagen upphävs och att bestämmelserna om föräldradagpenning med stöd av 8 § i lagen om registrerat partnerskap tillämpas också på en försäkrad som lever i ett registrerat partnerskap tillsammans med barnets mor och inte bor åtskils från henne på grund av söndring. Därmed tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på en försäkrad som är gift med barnets mor eller lever i registrerat partnerskap med henne och inte bor åtskils från henne på grund av söndring.
Enligt det gällande 3 mom. tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på en försäkrad som fortlöpande lever tillsammans med barnets mor i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, dvs. är sambo med barnets mor. Eftersom också samboendebegreppet blir könsneutralt till följd av den könsneutrala äktenskapslagen ska bestämmelserna om föräldradagpenning i fortsättningen tillämpas på en manlig eller kvinnlig sambo till barnets biologiska mor. Bestämmelserna om föräldradagpenning tillämpas dock inte heller i framtiden på en försäkrad som fortlöpande lever tillsammans med en adoptivförälder i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden, dvs. är sambo med adoptivföräldern.
Med stöd av det nya 2 mom. tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på moderns make av manligt eller kvinnligt kön eller registrerade partner samt på en sambo av manligt eller kvinnligt kön till barnets biologiska mor. På samma sätt som för närvarande tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på barnets juridiska far, dvs. den biologiska fadern eller adoptivfadern, när han uppfyller villkoren.
I det nya 2 mom. föreslås dessutom en preciserande bestämmelse om adoption. När bestämmelserna om föräldradagpenning vid adoption tillämpas på en adoptivförälder och dennes make eller registrerade partner ska det som föreskrivs i bestämmelserna om föräldrapenning och faderskapspenning för adoptivföräldrar beaktas.
I det nya 3 mom. föreslås att det föreskrivs om de bestämmelser om fäder i sjukförsäkringslagen som också tillämpas på en sådan annan försäkrad som avses i 2 mom.
I sjukförsäkringslagen avses med barnets mor barnets juridiska mor, dvs. biologiska mor eller adoptivmor. Ett barn kan ha två juridiska mödrar som lever eller har levt med varandra i ett registrerat partnerskap eller efter det att ändringen av äktenskapslagen trätt i kraft i äktenskap. För deras del måste det avgöras hur bestämmelserna om föräldradagpenning i sjukförsäkringslagen ska tillämpas. Det kan vara fråga om en biologisk mor och en adoptivmor som har adopterat sin registrerade partners eller makas barn. I det nya 3 mom. föreslås att det föreskrivs att i ett sådant fall avses i sjukförsäkringslagen med barnets mor barnets biologiska mor. Det kan också vara fråga om två adoptivmödrar. I det fallet tillämpas det föreslagna 9 kap. 11 § 3 mom.
7 §.Faderskapspenningsperiod. I paragrafen föreskrivs om faderskapspenningsperioden. I 1 mom. görs en teknisk ändring av ordalydelsen.
8 §.Föräldrapenning. I paragrafen föreskrivs om den försäkrades rätt till föräldrapenning. I första bestämmelsen i 1 mom. föreslås det att uttrycket ”omedelbart efter moderskapspenningsperioden”, som gäller tidpunkten för när föräldrapenningsperioden börjar, stryks. I 9 kap. 10 § 1 mom. föreskrivs om föräldrapenningsperioden och tidpunkten för dess inledande och där finns motsvarande uttryck. Ändringen är teknisk. Dessutom ändras hänvisningen i 1 mom. till det föreslagna 9 kap. 1 § 2 mom.
10 §.Föräldrapenningsperiod. Paragrafen innehåller bestämmelser om föräldrapenningsperioden. I 1 mom. föreslås en bestämmelse enligt vilken faderns föräldrapenningsperiod börjar 75 dagar efter barnets faktiska födelsedatum om modern på grund av att förutsättningarna för försäkring inte uppfylls inte har rätt till föräldradagpenning. En motsvarande bestämmelse finns för närvarande i 9 kap. 1 § 2 mom.
11 §.Föräldra- och faderskapspenning för adoptivföräldrar. I paragrafen föreskrivs om adoptivföräldrars rätt till föräldra- och faderskapspenning. Det föreslås att paragrafen ändras helt.
I det gällande 1 mom. föreskrivs om den försäkrades rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar vid adoption inom familjen. Enligt bestämmelsen har en försäkrad rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar som har adopterat ett högst ett år gammalt barn och är gift med föräldern eller adoptivföräldern till det barn som ska adopteras eller som utan att ingå äktenskap lever i gemensamt hushåll med denna förälder. Det föreslås att bestämmelsen om den försäkrades rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar vid adoption inom familjen slopas i 1 mom. Bestämmelser om den försäkrades rätt till föräldrapenning på grund av adoption inom familjen föreslås i den nya 12 a §. Därmed har en försäkrad med stöd av 11 § 1 mom. inte rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar när den försäkrade har adopterat ett barn och är gift med adoptivbarnets förälder eller adoptivförälder. I bestämmelsen stryks dessutom uttrycket ”utan att ingå äktenskap lever i gemensamt hushåll”, eftersom en sambo inte kan adoptera sin sambos barn.
I 1 mom. föreslås en bestämmelse om att rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar har endera adoptivföräldern eller hans eller hennes make i enlighet med vad de kommer överens sinsemellan. Förutsättningen är att adoptivföräldern och adoptivförälderns make inte bor åtskils på grund av söndring. Bestämmelsen gäller också adoptivförälderns registrerade partner.
I övrigt motsvarar paragrafens 1 mom. det gällande 1 mom.
I det gällande 2 mom. föreskrivs om en adoptivfars rätt till faderskapspenning. En adoptivfar som är berättigad till föräldrapenning för adoptivföräldrar har rätt till faderskapspenning i enlighet med 9 kap. 6 och 7 §. Paragrafens 2 mom. motsvarar det gällande 2 mom.
Efter ikraftträdandet av ändringen av äktenskapslagen har ett gift par av samma kön möjlighet att i enlighet med adoptionslagen adoptera ett barn tillsammans. Enligt det gällande 2 mom. har båda makarna i ett manligt par då rätt till faderskapspenning. En jämlik behandling av kvinnliga par, manliga par och par av olika kön kräver att adoptivföräldrar som adopterar tillsammans har samma rätt till faderskapspenning eller motsvarande förmån. Utgångspunkten för systemet med föräldradagpenning är dessutom att för samma barn har endast en förälder i familjen rätt till faderskapspenning.
I 3 mom. föreslås bestämmelser om att om två adoptivfäder eller adoptivmödrar tillsammans har adopterat ett barn, har endast den ena adoptivföräldern i enlighet med föräldrarnas överenskommelse rätt till faderskapspenning. Faderskapspenningsperioden kan inte delas mellan adoptivföräldrarna.
Om ett barn har två adoptivföräldrar av samma kön och de skiljer sig eller bor åtskils på grund av söndring måste det avgöras vem av adoptivföräldrarna som har rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar. I 3 mom. föreslås att det föreskrivs att i dessa situationer ska den adoptivförälder som ansvarar för vården av barnet ha rätt till föräldrapenningen. Ansvaret för barnets vård avgörs utifrån en helhetsbedömning. En försäkrad anses ansvara för barnets vård om barnet bor hos den försäkrade eller om den försäkrade i huvudsak ansvarar för barnets vård eller ordnandet av den samt för vårdnaden av barnet i vardagen.
I 3 mom. föreslås dessutom att det föreskrivs om de bestämmelser om fäder i sjukförsäkringslagen som också tillämpas på adoptivmödrar som är berättigade till faderskapspenning.
Paragrafens 4 mom. motsvarar det gällande 3 mom.
12 a §.Föräldra- och faderskapspenning vid adoption inom familjen. I 9 kap. föreslås en ny 12 a § med bestämmelser om rätten till föräldra- och faderskapspenning vid adoption inom familjen.
Bestämmelser om rätt till föräldrapenning och faderskapspenning vid adoption inom familjen finns för närvarande i fråga om makar i 9 kap. 11 § och i fråga om registrerade partner i 9 kap. 17 §. Den nya 12 a § gäller både makar och registrerade partner.
I 1 mom. föreslås bestämmelser om att en försäkrad som har adopterat ett högst ett år gammalt barn och som är gift med adoptivbarnets förälder och inte bor åtskils från föräldern på grund av söndring har rätt till föräldrapenning och partiell föräldrapenning (adoption inom familjen). Bestämmelsen gäller också registrerade partner. Förutsättningen är att den försäkrade inte för samma barn har rätt till föräldrapenning eller föräldrapenning för adoptivföräldrar med stöd av andra bestämmelser i 9 kap., dvs. som make eller registrerad partner till barnets biologiska mor eller som make eller registrerad partner till barnets adoptivförälder. På den försäkrade och den försäkrades make tillämpas det som föreskrivs om föräldrapenning i 9 kap. 8—10 och 13 §.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om att en i 1 mom. avsedd adoptivfar inte är berättigad till faderskapspenning på grund av adoption inom familjen, om hans make eller registrerade partner redan har beviljats faderskapspenning för samma barn. Utgångspunkten i systemet med föräldradagpenning är att för samma barn har endast en förälder i familjen rätt till faderskapspenning.
I praktiken ska paragrafen tillämpas i en situation när barnets biologiska mor har överlåtit barnet för adoption och maken eller den registrerade partnern till barnets biologiska far har adopterat barnet.
13 §.Moderns sjukdom eller död under moderskaps- eller föräldrapenningsperioden. I paragrafen föreskrivs om rätten för barnets far till föräldrapenning om barnets mor blir sjuk eller dör under moderskaps- eller föräldrapenningsperioden. Med stöd av det föreslagna 9 kap. 1 § 3 mom. tillämpas paragrafen också på en sådan försäkrad som avses i 9 kap. 1 § 2 mom. Med stöd av 2 mom. kan föräldrapenning också betalas till en annan försäkrad som ansvarar för barnets vård, om inte barnets far sköter barnet och inte har vårdnaden om det.
I 3 mom. föreskrivs om tillämpningen av paragrafen på adoptivmödrar och adoptivfäder. Ett barn kan dock också ha t.ex. två adoptivmödrar. Det föreslås att 3 mom. ändras så att paragrafen ska tillämpas på barnets adoptivföräldrar.
16 §.Föräldrapenning inom registrerat partnerskap. I paragrafen föreskrivs om den försäkrades rätt till föräldrapenning i ett registrerat partnerskap. För närvarande har en försäkrad i ett registrerat partnerskap, som inte är barnets förälder, rätt till föräldrapenning om hans eller hennes partner får ett barn eller tar ett barn som är yngre än sju år i sin vård efter att partnerskapet har registrerats. Ett ytterligare villkor är att den försäkrade bor i samma hushåll som barnet och barnets förälder.
Det föreslås att paragrafen upphävs. I fortsättningen tillämpas bestämmelserna om äktenskap i sjukförsäkringslagen med stöd av 8 § i lagen om registrerat partnerskap också på registrerade partnerskap. Med stöd av det föreslagna 9 kap. 1 § 2 mom. tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på en maka eller registrerad partner eller sambo av kvinnligt kön till barnets biologiska mor på samma grunder som på en make eller sambo av manligt kön till barnets biologiska mor. Registrering av partnerskapet eller äktenskap är inte ett villkor för rätten till föräldrapenning. Med stöd av det föreslagna 9 kap. 11 § 1 mom. har en adoptivförälders make av manligt eller kvinnligt kön eller registrerade partner på samma grunder rätt till föräldrapenning för adoptivföräldrar vid adoption utom familjen.
17 §.Adoption inom ett registrerat partnerskap. I paragrafen föreskrivs om adoption inom familjen i ett registrerat partnerskap. För närvarande har en försäkrad i ett registrerat parförhållande som adopterar sin partners barn som inte är äldre än ett år rätt till föräldrapenning och faderskapspenning för adoptivföräldrar. När antalet föräldradagpenningsdagar räknas beaktas den föräldradagpenning som för vård av samma barn redan har beviljats den ena parten i det registrerade partnerskapet. Bestämmelsen är otydlig i fråga om på vilket sätt beaktandet ska göras.
Det föreslås att paragrafen upphävs. I fortsättningen tillämpas bestämmelserna om äktenskap i sjukförsäkringslagen med stöd av 8 § i lagen om registrerat partnerskap också på registrerade partnerskap. Med stöd av det föreslagna 9 kap. 1 § 2 mom. tillämpas bestämmelserna om föräldradagpenning på en maka, registrerad partner och sambo av kvinnligt kön till barnets biologiska mor. Detta gäller rätten för makan, den registrerade partnern eller sambon av kvinnligt kön till den biologiska modern både till föräldrapenning och till faderskapspenning. Rätten till faderskapspenning förutsätter inte längre adoption inom familjen. Registrering av partnerskapet eller äktenskap är inte ett villkor för föräldradagpenning.
I den föreslagna nya 12 a § föreskrivs om den försäkrades rätt till föräldra- och faderskapspenning vid adoption inom familjen. Paragrafen gäller oberoende av kön både en adoptivförälder som är gift och en adoptivförälder som lever i registrerat partnerskap. Därmed finns inte längre något behov av att särskilt föreskriva om adoption inom familjen i ett registrerat partnerskap.