1.1
Skjutvapenlagen
1 §.Tillämpningsområde. Paragrafens 2 mom. gäller undantag från tillämpningsområde för gassprayer och effektiva luftvapen. Paragrafens 2 mom. ändras så, att hänvisningarna till de paragrafer, som ska upphävs, stryks och det i momentet i fråga om gassprayer tas in hänvisningar till de nya paragraferna som gäller tillståndförfarandet.
12 §. Modifiering av skjutvapen och vapendelar. Enligt 1 mom. avses med modifiering av ett skjutvapen en åtgärd till följd av vilken vapentypen, funktionssättet eller kalibern ändras eller ett annat vapen än ett fickvapen blir ett fickvapen. Paragrafens 2 mom. gäller modifiering av en vapendel. Med modifiering av en vapendel avses en sådan åtgärd på en vapendel till följd av vilken skjutvapnet ändras på ett sätt som nämns i 1 mom., om delen i fråga fästs på vapnet.
Det föreslås att till paragrafen fogas ett nytt 3 mom. som gäller temporär modifiering av ett vapen. Med temporär modifiering av ett skjutvapen avses en åtgärd som leder till att vapentypen, funktionssättet eller kalibern ändras tillfälligt när ett vapens pipa eller slutstycke eller vardera byts. Genom ändringen förtydligas nuläget eftersom det i skjutvapenlagen inte finns några bestämmelser om temporär modifiering av ett vapen.
18 §.Tillståndsplikt. I paragrafen ändras 1 mom. 2 punkten enligt vilken det krävs tillstånd enligt skjutvapenlagen för reparation och modifiering av skjutvapen och vapendelar. Punkten ska preciseras så att det inte krävs tillstånd för temporär modifiering av en enskild persons vapen med vapendelar som innehas med stöd av tillstånd för innehav av vapendelar.
Jägarna och sportskyttarna i Finland innehar tusentals skjutvapen som är konstruerade så att man genom att byta ett vapens pipa eller slutstycke kan ändra vapnets kaliber eller vapentypen. De största inhemska vapentillverkarna har redan från och med 80-talet producerat denna typ av skjutvapen, och när enskilda personer har beviljats tillstånd för dessa vapen har man varit medveten om att vapnen i praktiken kommer att ändras tillfälligt på det sätt som situationen kräver. Trots att det i nuläget för ändring av kalibern eller vapentypen i princip krävs ett separat tillstånd varje gång har polisinrättningarna inte ingripit i detta, och tillstånd har medvetet beviljats för kombinationer av dessa vapen och vapendelar fastän man redan vid handläggningen av ansökan har känt till en planerad temporär modifiering.
Dessutom har tillverkningen av dessa modifierbara vapen ökat kraftigt t.ex. i Sverige och på andra håll i Europa där den lokala lagstiftningen har begränsat antalet skjutvapen som en person får inneha. Också i Finland har utbudet av dessa vapen varit relativt stort redan under flera års tid och kommer sannolikt att öka i framtiden. Den reviderade skjutvapenlagen som innehåller strängare krav på förvaring i fråga om antalet skjutvapen som förvaras kan medföra att efterfrågan på dessa skjutvapen ökar.
För att säkerställa allmän ordning och säkerhet ska temporär modifiering dock kunna utföras endast med en sådan vapendel för vilken personen har tillstånd. Den som beviljar tillstånd kan således redan vid tillståndsprövningen bedöma det användningssyfte som sökanden anger, hur det eventuellt modifierade vapnet lämpar sig för användningssyftet samt andra omständigheter som ska beaktas vid tillståndsprövningen.
Värt att notera är också att den modifiering som avses i denna paragraf faktiskt ska vara temporär. Till exempel i situationer där en sökande avstår från vapendelar som nämns i det ursprungliga tillståndet så att de vapendelar som innehas av sökanden inte längre kan sättas ihop till ett helt skjutvapen som nämns i tillståndet är det inte längre fråga om temporär modifiering.
Till paragrafen fogas ett nytt 3 mom. enligt vilket Polisstyrelsen bestämmer hur tillståndshandlingarna ska utformas. Motsvarande bestämmelse om utformningen av tillståndshandlingar finns även i 38 § 3 mom. i passlagen (671/2006) och i 111 § 3 mom. i lagen om privata säkerhetstjänster (1085/2015). I 35 § i lagen om identitetskort (663/2016), som träder i kraft i januari 2017, anges det också att Polisstyrelsen bestämmer om utformningen av identitetskort och om övriga omständigheter som hänför sig till tillverkningen av identitetskort. Genom tillägget fastställs att det är Polisstyrelsen som är behörig att besluta om hur tillståndshandlingarna utformas, och inte t.ex. någon annan myndighet.
19 §.Undantag från tillståndsplikten. Det föreslås att 1 mom. 3 punkten upphävs. Enligt den punkten är innehav av skjutvapen samt förvärv och innehav av vapendelar, om förvärvaren eller innehavaren är en vapensamlare som för föreskrivet register inte beroende av tillstånd. En vapensamlares möjlighet att föra ett register i stället för att ansöka om ett tillstånd som berättigar till innehav ska slopas, vilket innebär att inte heller undantag från tillståndsplikten längre är möjligt. En vapensamlare ska ansöka om vapentillstånd också för skjutvapen och vapendelar som ingår i samlarens plan för vapensamlande eller i vissa fall göra en anmälan till polisen om en vapendel som samlaren förvärvat. Att vapensamlares rätt att föra register slopas underlättar övervakningen av tillstånd. Det förslag till ändring av skjutvapendirektivet som är under arbete innehåller ett förslag om att vapensamlare ska omfattas av direktivet.
25 §.Anmälan till vapenregistersystemet. Paragrafen ändras så att skyldigheten att föra register slopas. I stället för bestämmelser om denna skyldighet ska i paragrafen i fortsättningen finnas bestämmelser om vapennäringsidkares skyldighet att till polisens vapenregistersystem med hjälp av elektroniska tjänster anmäla identifieringsuppgifter om ett skjutvapen eller en vapendel som de innehar. Anmälningsskyldigheten gäller skjutvapen och vapendelar som en vapennäringsidkare innehar och som vapennäringsidkaren har fört in, överfört, tillverkat, modifierat eller förvärvat. Anmälningsskyldigheten gäller också de vapen och vapendelar samt effektiva luftvapen och gassprayer som en annan vapennäringsidkare överlåtit. Anmälningsskyldigheten gäller dessutom patronlager som innehas av en vapennäringsidkare. Paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar innehållet.
När det gäller ett skjutvapen är identifierande uppgifter typ, funktionssätt och kaliber, tillverkningsmärkning eller tilläggsmärkning samt, om de är kända, fabriksmärke, modell eller modellnummer samt serienummer eller identifieringsnummer och när det gäller vapendelar antal, slag, pipans eller eldrörets kaliber, tillverkningsmärkning eller tilläggsmärkning samt, om de är kända, fabriksmärke, modell eller modellnummer och serienummer. När det gäller effektiva luftvapen anmäls pipans minsta inre diameter samt, om de är kända, fabriksmärke, modell eller modellnummer samt serienummer eller identifieringsnummer. När det gäller gassprayer anmäls antal, slag och gaskoncentration.
Närmare bestämmelser om de identifieringsuppgifter som ska anmälas finns i skjutvapenförordningen. Det är i praktiken fråga om samma uppgifter som en vapennäringsidkare är skyldig att föra register över. I fråga om de skjutvapen, vapendelar, effektiva luftvapen och gassprayer som en vapennäringsidkare reparerar eller förvarar gäller anmälningsskyldigheten de föremål som lämnats in till vapennäringsidkaren för reparation eller förvaring. Anmälan ska göras inom 10 dagar från det att ett föremål har kommit i vapennäringsidkarens besittning. Anmälan till polisens vapenregistersystem ska göras med hjälp av elektroniska tjänster. Det elektroniska anmälningsförfarandet kräver stark autentisering och bestämmelser om detta finns i 119 a § i skjutvapenlagen. Paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar paragrafens innehåll, dvs. rubriken ändras till skyldighet att anmäla identifieringsuppgifter till vapenregistersystemet.
Med tanke på den nya skyldigheten att anmäla identifieringsuppgifter finns det inte längre något behov av att bevara skyldigheten att föra register. I fråga om patroner föreslås att det i den nya 89 a § ska finnas bestämmelser om att en vapennäringsidkare som har rätt att idka handel med eller tillverka vapen är skyldig att anmäla överlåtelse av patroner till polisens vapenregistersystem i samband med vapentillståndsuppgifter.
Identifieringsuppgifter om ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen, en gasspray eller en vapendel ska anmälas till polisens vapenregistersystem när det gäller såväl föremål som förs in och överförs till Finland som föremål som tillverkas och modifieras i Finland. Förslaget till ändring förbättrar övervakningen av vapens, effektiva luftvapens, gassprayers och vapendelars livscykel och uppgifterna om vem som innehar dem, och är en förutsättning för att elektroniska tjänster ska kunna utnyttjas vid förvärv av nya vapen och vid det anslutna utbytet av information mellan en vapennäringsidkare och tillståndmyndigheten.
27 §.Vapenhanteringstillstånd. I 3 mom. nämns lämplighetstest. Eftersom lämplighetstest slopas ska meningen där lämplighetstest nämns strykas.
42 §.Vapentillstånd. Enligt förslaget ska det i 42 § i skjutvapenlagen finnas bestämmelser om vapentillstånd. Ett vapentillstånd är ett tillstånd som berättigar till innehav av ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel, och som kan förenas med rätt att förvärva eller för privat ändamål tillverka eller modifiera ett vapen. Det föreslås att paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar paragrafens innehåll. Vapentillstånd ska ersätta förvärvs- och innehavstillstånd samt privat tillverkningstillstånd enligt skjutvapenlagen.
Vapentillstånd meddelas och återkallas av en polisinrättning. I fråga om tillståndsmyndigheten slopas kravet på att ansökan ska lämnas in på hemorten. Vapentillstånd att för privat ändamål förvärva, tillverka eller modifiera ett särskilt farligt skjutvapen och delar till det meddelas och återkallas dock fortfarande av Polisstyrelsen.
Tillståndsansökan ska lämnas till en polisinrättning och ansökan får lämnas in elektroniskt. Det elektroniska ansökningsförfarandet kräver stark autentisering och bestämmelser om detta finns i 119 a § i skjutvapenlagen. Vid sidan av det elektroniska tillståndsförfarandet bevaras möjligheten att lämna in tillståndsansökan till en polisinrättning. Sökanden eller den som är vapenansvarig i en sammanslutning eller stiftelse ska dock på begäran av tillståndsmyndigheten infinna sig personligen vid polisinrättningen. Ett personligt besök vid en polisinrättning är behövligt t.ex. i de fall där sökanden intervjuas. Den som ansöker om sitt första tillstånd för vapen ska intervjuas, liksom sökande som återupptar sin vapenhobby efter en längre paus från hobbyn. En person kan kallas till intervju t.ex. också i de situationer där det utifrån uppgifterna i polisens register eller uppgifter som fåtts från andra myndigheter verkar finnas ett behov av en intervju. En intervju behövs i regel inte i de situationer där en sökande redan från tidigare har ett giltigt tillstånd som berättigar till innehav av ett skjutvapen och ansökan gäller vapentillstånd för samma användningssyfte.
Av särskilda skäl kan ansökan lämnas in också till en finsk beskickning i utlandet. Det kan i praktiken förekomma fall där den som ansöker om tillstånd har förvärvat ett vapen utomlands och behöver ett tillstånd som berättigar till förvärv för att kunna överföra eller föra in vapnet till Finland. Det är också enligt den gällande skjutvapenlagen möjligt att lämna in en ansökan till en finsk beskickning i utlandet.
42 a §.Förvärvsrätt och rätt till privat tillverkning. Till lagen fogas en ny 42 a § som gäller förvärvsrätt och rätt till privat tillverkning. Rätt att för privat ändamål förvärva ett skjutvapen eller en vapendel (förvärvsrätt) eller rätt att för privat ändamål tillverka eller modifiera ett skjutvapen eller en vapendel (rätt till privat tillverkning) ska enligt förslaget meddelas i regel för högst ett år. Av särskilda skäl kan tillstånd meddelas för högst två år. Enligt 46 § i den gällande skjutvapenlagen meddelas förvärvstillstånd för högst sex månader, och en vapensamlare meddelas tillstånd för högst ett år. Förvärvstillstånd för högst sex månader anses som en alltför kort tid, i synnerhet i fråga om de vapen som tillverkas på beställning. Förvärvsrätt som beviljas för högst ett år och av särskilda skäl för högst två år möjliggör i regel en tillräckligt lång tid för att hitta och beställa ett vapen som lämpar sig för användningssyftet. Om ett skjutvapen eller en vapendel som tillverkas eller modifieras privat kan man bli tvungen att förvärva vapendelar som det tar länge att tillverka och leverera. Huvudregeln är att förvärvsrätt och rätt till privat tillverkning ska beviljas för högst ett år. Av särskilda skäl kan förvärvsrätt eller rätt till privat tillverkning beviljas för högst två år t.ex. på grund av att det tar lång tid att tillverka ett vapen eller beställa det från utlandet eller på grund av att den vapentyp som förvärvas är exceptionellt ovanlig.
Ett vapentillstånd upphör att gälla om ett skjutvapen eller en vapendel inte har förvärvats under förvärvsrättens giltighetstid eller inte har tillverkats eller modifierats under giltighetstiden för rätten till privat tillverkning. Om ett skjutvapen eller en vapendel inte förvärvas, tillverkas eller modifieras under vapentillståndets giltighetstid kan det anses att vapentillståndet inte längre behövs. Den som med stöd av sin förvärvsrätt inte har förvärvat eller med stöd av sin rätt till privat tillverkning inte har tillverkat eller modifierat ett skjutvapen eller en vapendel ska inom 30 dagar från det att tillståndet har upphört att gälla lämna in tillståndbeviset till en polisinrättning, utom i det fall att tillståndet är elektroniskt. I fråga om elektroniska tillståndsbevis är inlämnande onödigt.
42 b §.Beslut samt giltighetstid och tillståndsvillkor. Till lagen fogas en ny 42 a § som gäller beslut om vapentillstånd, ett tillstånds giltighetstid och tillståndsvillkor. När ett vapentillstånd beviljas i enlighet med ansökan ges sökanden varken ett separat förvaltningsbeslut eller en besvärsanvisning, utan vapentillståndet utgör ett beslut i ärendet. Om tillståndsmyndigheten ställer villkor för vapentillståndet ska ett beslut fattas om ärendet och en besvärsanvisning fogas till det.
Vapentillståndet gäller tills vidare, om inte tillståndet av särskilda skäl ska meddelas för viss tid. Det görs inga ändringar i de i 53 § i skjutvapenlagen avsedda grunderna för att bevilja tillstånd för viss tid, såsom det första vapentillståndet för sådant skjutande av djur som är tillåtet enligt jaktlagstiftningen, för sport- och hobbyskytte eller för en uppvisning, filminspelning eller annan motsvarande förevisning för högst fem år. För arbete där ett skjutvapen är nödvändigt meddelas tillstånd dock för högst fem år i sänder och tillståndet ska vara i kraft endast så länge som tillståndshavaren innehar arbetsuppgiften i fråga. Vapentillstånd för förvaring och transport av ett hagelgevär, ett gevär, ett salongsgevär eller ett kombinationsvapen som är avsett att innehas av en person som fyllt 15 men inte 18 år och som står under en vapentillståndshavares vårdnad ska meddelas för viss tid som går ut senast när den yngsta innehavaren av parallelltillstånd fyller 19 år.
I enlighet med den gällande skjutvapenlagen kan tillståndsmyndigheten förena tillstånd med ett villkor om att det är förbjudet att skjuta med ett skjutvapen som hör till en samling. I ett vapentillstånd som har meddelats för förvaring och transport av ett hagelgevär, ett gevär, ett salongsgevär eller ett kombinationsvapen som innehas av en person som fyllt 15 men inte 18 år och som står under en vapentillståndshavares vårdnad ska det tas in ett villkor om att tillståndshavaren inte får skjuta med vapnet.
42 c §.Anmälan till polisen av identifieringsuppgifter om vapen och vapendelar. Kravet på att ett skjutvapen eller en vapendel ska visas upp på en polisinrättning för kontroll ska i huvudsak slopas i fråga om de vapen som åtminstone en gång har visats upp för polisen. Kravet på att visa upp skjutvapen och vapendelar som förvärvats av en vapennäringsidkare som är verksam i hemlandet ska i huvudsak ersättas genom skyldigheten att anmäla identifieringsuppgifter om ett vapen eller en vapendel till polisens vapenregistersystem. Ett vapentillstånd ska kompletteras med identifieringsuppgifter om vapnet eller vapendelen. Komplettering av tillståndet med identifieringsuppgifter om vapnet eller vapendelen ska göras av vapennäringsidkaren med hjälp av elektroniska tjänster, om vapnet eller vapendelen förvärvas av en i 20 § i skjutvapenlagen avsedd vapennäringsidkare. En vapennäringsidkare ska med hjälp av elektroniska tjänster anmäla identifieringsuppgifterna till polisens vapenregistersystem i samband med överlåtelse. Anmälan kräver stark autentisering, dvs. till exempel bankkoder eller mobilcertifikat. Uppgifter om de vapen, vapendelar och effektiva luftvapen som innehas av vapennäringsidkare ska antecknas i polisens vapenregistersystem och genom den elektroniska anmälan som ska göras i samband med överlåtelsen av dem överförs identifieringsuppgifterna till mottagarens vapentillstånd.
Skjutvapen, effektiva luftvapen och vapendelar för vilka tillståndet som berättigar till innehav har beviljats efter 1998 har i regel redan en gång visats upp på en polisinrättning för kontroll och antecknats i polisens vapenregistersystem. En i Finland verksam vapennäringsidkare är i Finland föremål för tillståndsmyndighetens övervakning. Polisen ska minst en gång per år granska de register som de i området verksamma vapennäringsidkarna för och deras bokföring samt inspektera deras lager och förvaringsutrymmen. Det är därför motiverat att förhålla sig på ett annat sätt till vapen och vapendelar som förvärvats av en i Finland verksam vapennäringsidkare än till vapen och vapendelar som överförts genom överlåtelse mellan enskilda personer eller förvärvats utomlands. Eftersom de vapen, effektiva luftvapen och vapendelar som innehas av en i 20 § i skjutvapenlagen avsedd vapennäringsidkare redan finns i polisens vapenregistersystem är det närmast fråga om en teknisk anmälan om byte av ägare.
Identifieringsuppgifter om ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel som förvärvats av någon annan än en i 20 § i skjutvapenlagen avsedd vapennäringsidkare samt identifieringsuppgifter om ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel som tillverkats eller modifierats privat ska med hjälp av elektroniska tjänster anmälas till vapenregistersystemet av den vapentillståndsinnehavare som förvärvat, tillverkat eller modifierat föremålet eller genom ett besök vid en polisinrättning inom 30 dagar från förvärvet, tillverkningen eller modifieringen.
Tillståndsmyndigheten ska granska en anmälan om identifieringsuppgifter som gjorts med hjälp av elektroniska tjänster. I skjutvapenförordningen finns närmare bestämmelser om anmälan om identifieringsuppgifter.
42 d §.Uppvisande av vapen och vapendelar samt tillståndsbevis för polisen. Ett skjutvapen, en vapendel eller ett effektivt luftvapen som förvärvats av en annan vapennäringsidkare än en i 20 § i skjutvapenlagen avsedd vapennäringsidkare ska visas upp på en polisinrättning inom 30 dagar för förvärvet, tillverkningen eller modifieringen, om överlåtarens innehavstillstånd har meddelats före 2000. Ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen och en vapendel som förvärvats utomlands eller tillverkats eller modifierats av en enskild person ska likaså visas upp.
Tillståndsmyndigheten kan alltid begära att ett skjutvapen eller en vapendel visas upp. Ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel ska på begäran visas upp för polisen för kontroll.
De skjutvapen som innehas med stöd av ett innehavstillstånd som beviljats före 1998 har inte nödvändigtvis antecknats i polisens vapenregistersystem. Uppgifterna om dem kan dessutom vara bristfälliga eller felaktiga, vilket innebär att t.ex. dessa vapen behöver kontrolleras av polisen. Ett vapen kan behöva visas upp också t.ex. i de fall där det skjutvapen, det effektiva luftvapen eller den vapendel som anmälts inte verkar överensstämma med vapentillståndet. Tillståndsbeviset som gäller vapentillståndet ska också på begäran visas upp för och överlämnas till polisen. Om det skjutvapen, det effektiva luftvapen eller den vapendel som anmälts och visats upp inte överensstämmer med det beviljade vapentillståndet kan detta i enlighet med 67 § 2 mom. 3 punkten i skjutvapenlagen leda till att vapentillståndet återkallas för att tillståndshavaren har brutit mot tillståndsvillkoren.
43 §.Godtagbara användningssyften. I paragrafen ändras termen förvärvstillstånd till vapentillstånd eftersom rätten att förvärva ett skjutvapen eller en vapendel i fortsättningen ingår i vapentillståndet och i 8 punkten görs en teknisk ändring som gäller ordalydelsen och genom vilken punktens läsbarhet förbättras. I övrigt ändras paragrafens innehåll inte och vapentillstånd för förvärv av ett skjutvapen eller en vapendel kan beviljas för samma godtagbara användningssyften som förvärvstillstånd har beviljats för.
44 §.Krav som gäller skjutvapen och vapendelar som förvärvas. Paragrafens 1 mom. ändras så att i stället för termen förvärvstillstånd används i paragrafen termen vapentillstånd, och motiveringen är densamma som motiveringen till 43 §. Paragrafens innehåll ändras i övrigt inte.
45 §.Krav som gäller en fysisk person som innehavare av vapentillstånd. Paragrafen ändras så att i paragrafens rubrik och i 1 mom. ändras förvärvstillstånd till vapentillstånd. Motiveringen är densamma som motiveringen till 43 §. Enligt 1 mom. ska en värnpliktig person visa upp en utredning över fullgjord beväringstjänst eller civiltjänst. Om den värnpliktige inte har fullgjort beväringstjänst eller civiltjänst ska han visa upp ett förordnande om tjänstgöring eller ett beslut om befrielse från tjänstgöring, uppskov med eller avbrytande av tjänstgöring, samt orsakerna till detta. Till följd av revideringen av polisens vapenregistersystem är det möjligt att ur försvarsmaktens system elektroniskt få uppgifter om värnplikt. Det föreslås att 1 mom. ändras så att uppgifterna i fortsättningen ska läggas fram på begäran och huvudregeln är att tillståndsmyndigheten får uppgifterna direkt av en annan myndighet. I övrigt ändras paragrafens innehåll inte.
45 a §.Krav som gäller en sammanslutning eller stiftelse som innehavare av vapentillstånd. Paragrafen ändras så att i paragrafens rubrik och i 1 och 2 mom. ändras förvärvstillstånd till vapentillstånd, och motiveringen är densamma som till 43 §. Paragrafens innehåll ändras i övrigt inte.
45 b §.Vapenansvarig i en sammanslutning eller stiftelse. I 2 mom. nämns att lämplighetstest är ett villkor för behandlingen av en ansökan som avser godkännande av en vapenansvarig. Eftersom lämplighetstester slopas ska de inte längre nämnas i 45 b § 2 mom.
45 c §.Lämplighetstest. Det föreslås att paragrafen om lämplighetstest upphävs. Lämplighetstesterna har inte varit till så stor nytta som man eftersträvade när de togs med i förfarandet för skjutvapentillstånd. Lämplighetstesterna upplevs uppta oskäligt mycket av polisens resurser. Resultatet av ett lämplighetstest har i praktiken inte haft någon betydelse med tanke på om en tillståndsansökan godkänns eller inte, utan besluten har baserat sig på omständigheter som kommit fram via andra kanaler, såsom uppgifter som fåtts ur polisens datasystem. Lämplighetstesterna ska slopas och bedömningen av en sökandes lämplighet ska utvecklas så att polisens resurser som använts för den tekniska behandlingen av en ansökan och utförandet av lämplighetstest riktas till en mer individuell behandling av ansökan. Intervjufrågorna ska utvecklas och intervjuarnas kunnande och yrkesskicklighet ska förbättras genom utbildning. De uppgifter som polisen redan har ska utnyttjas effektivare vid tillståndsprövningen bl.a. genom att utveckla det automatiska utbytet av information mellan informationssystem.
Det effektivare utnyttjandet av de uppgifter som polisen redan har ger en bättre bild av en sökandes lämplighet. Vid tillståndsförfarandet och övervakningen av tillstånd ska betydelsen av en effektiviserad myndighetstillsyn accentueras, så som daglig uppföljning av myndighetsuppgifter och korskörning av register vid polisinrättningarna. Också uppgifter som fås från andra myndigheter t.ex. militärmyndigheter och anmälningar av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården har när en persons lämplighet att förvärva och inneha ett skjutvapen bedöms betydelse med tanke på vapentillståndsförfarandet och övervakningen av tillstånd.
46 §.Förvärvstillståndets giltighetstid och tillståndsvillkor. Paragrafen ska upphävas eftersom bestämmelser om vapentillståndets giltighetstid och tillståndsvillkor ska finnas i den nya 42 a §.
47 §.Förvärvstillstånd för utomlands bosatt person. Enligt 47 § i skjutvapenlagen är tillståndsmyndighet i fråga om tillstånd för en utomlands bosatt person att förvärva skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler polisinrättningen på sökandens hemort eller den ort där föremålen förvärvas. Paragrafen tillämpas även på effektiva luftvapen. Det föreslås att paragrafen ändras så att tillståndsmyndigheten är Polisstyrelsen eftersom Polisstyrelsen har den bästa sakkunskapen att handlägga en utomlands bosatt persons vapentillståndsärenden, som dessutom inleds rätt sällan. Antalet ansökningar om förvärvstillstånd som lämnats in av utomlands bosatta personer har inte varit stort. År 2015 beviljades sammanlagt 162 tillstånd.
50 §. Privat tillverkningstillstånd. Det föreslås att paragrafen upphävs eftersom tillståndsförfarandet som gäller privat tillverkning och modifiering i fortsättningen ska ingå i 42 § om vapentillstånd.
51 §.Giltighetstiden för privat tillverkningstillstånd och tillståndsvillkor. Paragrafen ska upphävas och motiveringen är densamma som motiveringen till 50 §.
53 §.Innehavstillståndets giltighetstid och tillståndsvillkor. Det föreslås att paragrafen upphävs eftersom bestämmelser om vapentillståndets giltighetstid och tillståndsvillkor i fortsättningen ska finnas i 42 a §.
54 §.Parallelltillstånd. I 54 § som gäller parallelltillstånd för ett skjutvapen eller en vapendel ska innehavstillstånd ändras till vapentillstånd, och motiveringen är densamma som motiveringen till 43 §. Dessutom ska de lämplighetstest som avses i 45 c § inte längre nämnas i paragrafen eftersom 45 c § ska upphävas. I övrigt ändras förfarandet för beviljande av parallelltillstånd inte.
55 §.Parallelltillståndets giltighetstid och tillståndsvillkor. I 1 mom. ändras innehavstillstånd till vapentillstånd. I övrigt ändras paragrafen inte jämfört med gällande lag.
55 a §.Tillstånd för gassprayer. I paragrafen hänvisas det i fråga om tillståndsförfarandet till 42 § 2 och 3 mom. En ansökan som gäller tillstånd för gassprayer får på samma sätt som en ansökan om vapentillstånd lämnas in elektroniskt genom stark autentisering, och vid sidan av det elektroniska tillståndsförfarandet bevaras möjligheten att personligen besöka en polisinrättning. Paragrafen ändras så att den som beviljar tillstånd för gassprayer kan vara också en annan polisinrättning än polisinrättningen i sökandens hemkommun eller på sökandens hemort. Genom att slopa kravet på att ansökan ska lämnas in på hemorten görs tillståndprocessen smidigare.
59 a §.Register över en vapensamlares skjutvapen. Det föreslås att paragrafen upphävs. I fortsättningen är en vapensamlare skyldig att i enlighet med 42 § i skjutvapenlagen ansöka om vapentillstånd också för de skjutvapen, effektiva luftvapen och vapendelar som nämns i samlarens plan för vapensamlande och till vapenregistersystemet anmäla uppgifter om de skjutvapen, effektiva luftvapen och vapendelar som vapensamlaren förvärvat, tillverkat eller modifierat.
Vapensamlare ska ges en övergångsperiod på ett år för att ansöka om vapentillstånd för de skjutvapen, effektiva luftvapen och vapendelar för vilka samlarna vid ikraftträdandet av denna lag inte har ett tillstånd som berättigar till innehav. Genom att rätten att föra register slopas kan vapensamlares vapen och vapendelar bättre omfattas av tillståndsmyndighetens övervakning och på så sätt kan missbruk förebyggas. Enligt det förslag till ändring av skjutvapendirektivet som är under arbete ska skjutvapendirektivet i fortsättningen tillämpas på vapensamlare.
Enligt 19 § 1 mom. 2 punkten i skjutvapenlagen har en vapensamlare rätt till förvärv och innehav av vapendelar, om samlaren har rätt att inneha ett skjutvapen som består av motsvarande delar. En vapensamlare ska i enlighet med 70 § i skjutvapenlagen anmäla dessa vapendelar till och visa upp dem för polisen.
60 §. Register över en vapensamlares vapendelar. Det föreslås att paragrafen upphävs eftersom en vapensamlare ska ansöka om vapentillstånd också för vapendelar eller, om vissa villkor uppfylls, anmäla vapendelarna till polisen. En vapensamlare har enligt 19 § 1 mom. 2 punkten i skjutvapenlagen också i fortsättningen rätt till förvärv och innehav av vapendelar, om samlaren har rätt att inneha ett skjutvapen som består av motsvarande delar. En vapensamlare ska dock i enlighet med 70 § i skjutvapenlagen anmäla dessa vapendelar till och visa upp dem för polisen.
I fråga om de skjutvapendelar som en vapensamlare innehar när lagändringen träder i kraft ska vapensamlaren antingen ansöka om vapentillstånd eller, om rätten att förvärva och inneha en vapendel har baserat sig på att samlaren har haft rätt att inneha ett skjutvapen som består av motsvarande delar, ska vapensamlaren i enlighet med 70 § i skjutvapenlagen anmäla vapendelarna till polisen samt visa upp vapendelarna för kontroll.
Motiveringen är densamma som motiveringen till 59 a §.
61 §.Förvärv och innehav av patroner. I den gällande paragrafen nämns det att ett förvärvstillstånd, privat tillverkningstillstånd, innehavstillstånd och parallelltillstånd berättigar till förvärv och innehav av patroner. Paragrafen ändras så att i fortsättningen ska utöver parallelltillstånd också vapentillstånd berättiga till förvärv och innehav av patroner.
Dessutom föreslås det att paragrafen ändras så att innehavare av ett europeiskt skjutvapenpass eller ett tillstånd att inneha ett skjutvapen som har meddelats av en myndighet i Norge, Sverige, Island eller Danmark har rätt att vid vistelse i Finland förvärva och inneha sådana andra än särskilt farliga patroner som lämpar sig för att användas i detta vapen.
62 §.Skjutförnödenhetstillstånd. Det föreslås att paragrafen om skjutförnödenhetstillstånd ändras så att tillstånd att förvärva, tillverka och inneha patroner och särskilt farliga projektiler kan meddelas och återkallas också av en annan polisinrättning än polisinrättningen i sökandens hemkommun eller på sökandens hemort. Genom att slopa kravet på att ansökan ska lämnas in på hemorten görs beviljandet av skjutförnödenhetstillstånd smidigare. Vid tillståndsförfarandet ska 42 § 2 och 3 mom., som gäller vapentillstånd, tillämpas.
65 §.Samtycke. Det föreslås att paragrafen ändras så att i 2 mom. ändras förvärvstillstånd och privat tillverkningstillstånd till vapentillstånd. Kravet på att samtycke ska meddelas av hemkommunen slopas och i paragrafen ska det således inte längre nämnas att samtycket meddelas av polisinrättningen i en persons hemkommun. Samtycke ska i enlighet med paragrafens 3 mom. meddelas för den tid tillstånden enligt 2 mom. är i kraft, men samtycket ska meddelas för högst två år i stället för högst ett år som i nuläget, eftersom rätt att förvärva ett vapen eller rätt till privat tillverkning beviljas för högst två år.
66 §.Tillståndens och samtyckets upphörande. Det föreslås att 2 och 3 mom. ändras så att i dem nämns vapentillstånd i stället för innehavstillstånd, förvärvstillstånd och privat tillverkningstillstånd.
66 a §. När ett ärende om återkallelse av tillstånd inleds. Det föreslås att till lagen fogas en ny 66 a § som gäller när ett ärende om återkallelse av tillstånd inleds. Ett ärende om återkallelse av tillstånd som berättigar till förvärv eller innehav av skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler ska enligt paragrafen inledas, om förutsättningarna enligt 67 § 1 mom. uppfylls, och dessa är bl.a. att tillståndshavaren begär det, vårdnadshavarna återkallar sitt samtycke till ett tillstånd att inneha ett skjutvapen, en vapendel, patroner eller särskilt farliga projektiler eller att innehavaren av innehavstillståndet eller staten återkallar ett samtycke enligt 54 § 1 mom.
Ett ärende om återkallelse av tillstånd som berättigar till förvärv eller innehav av ett skjutvapen, en vapendel, patroner eller särskilt farliga projektiler ska enligt paragrafen inledas också om det finns grundad anledning att misstänka att förutsättningarna enligt 67 § i skjutvapenlagen för återkallelse av tillstånd uppfylls. Ett ärende om återkallelse av tillstånd ska inledas, om det t.ex. vid övervakningen kommer fram uppgifter på basis av vilka det finns grundad anledning att misstänka att förutsättningarna enligt 67 § i skjutvapenlagen för återkallelse av tillstånd uppfylls. En sådan situation kan vara t.ex. att tillståndshavaren misstänks ha gjort sig skyldig till ett våldsbrott, ett jaktbrott, rattfylleri eller ett annat sådant brott där straffet är fängelsestraff, så som ett ekonomiskt brott eller trafikbrott. Att en person har gjort sig skyldig till upprepade brott eller upprepade gånger gripits på grund av berusning leder också till att ett ärende om återkallelse av tillstånd inleds.
Med tanke på säkerheten i fråga om hanteringen av vapen kan tröskeln för att inleda ett ärende inte vara hög. Det är tillräckligt att det finns grundad anledning att misstänka att förutsättningarna enligt skjutvapenlagen för återkallelse av tillstånd uppfylls.
När ett ärende om återkallelse av tillstånd inleds ska i tillämpliga delar bestämmelserna i polislagen (872/2011), förundersökningslagen (805/2011) och förvaltningslagen (434/2003) tillämpas.
I enlighet med skjutvapenlagens 98 § om polisundersökning ska 6 kap. i polislagen iakttas vid undersökning som gäller återkallelse av ett tillstånd som meddelats med stöd av skjutvapenlagen. I 6 kap. i polislagen finns bestämmelser om polisundersökningens inriktning och tillämpliga bestämmelser, en persons ställning vid polisundersökning, skyldighet att infinna sig till polisundersökning och tryggande av polisundersökning. Enligt 6 kap. 1 § 2 mom. i polislagen ska förundersökningslagen iakttas i tillämpliga delar vid polisundersökning på det sätt som undersökningens art förutsätter. I 3 kap. i förundersökningslagen finns det allmänna bestämmelser om hur förundersökning ska genomföras. Enligt 3 kap. 3 § 1 mom. i förundersökningslagen ska förundersökningsmyndigheten göra förundersökning när det på grund av anmälan till den eller annars finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts.
I förvaltningslagen finns det bestämmelser bl.a. om hur ett förvaltningsärende inleds och behandlas hos en myndighet, och dessa bestämmelser tillämpas också när ett ärende om återkallelse av tillstånd enligt skjutvapenlag inleds.
67 §.Återkallelse av tillstånd. I paragrafens 1 mom. 3 punkt och 3 mom. ändras innehavstillstånd till vapentillstånd eftersom innehavstillstånd ersätts med vapentillstånd i det nya tillståndsförfarandet. Lagens 67 § ändras inte i övrigt.
70 §.Anmälan till polisen om förvärv samt uppvisande av vapendelar och effektiva luftvapen. Anmälan om en vapendel eller ett effektivt luftvapen ska enligt förslaget kunna göras också till en annan polisinrättning än polisinrättningen i sökandens hemkommun eller på sökandens hemort. I fortsättningen ska en anmälan till vapenregistersystemet kunna göras också med hjälp av elektroniska tjänster. En vapendel eller ett effektivt luftvapen ska enligt förslaget visas upp på begäran. Skyldigheten att visa upp gäller i nuläget alla vapendelar och effektiva luftvapen. Det föreslås att paragrafens rubrik förtydligas. I övrigt ändras paragrafens innehåll inte.
73 §.Överföring till Finland med stöd av tillstånd som gäller innehav samt överföring och införsel till Finland med stöd av tillstånd som gäller innehav i de nordiska länderna. Det föreslås att paragrafen ändras så att ett förvärvstillstånd, ett privat tillverkningstillstånd, ett innehavstillstånd, ett parallelltillstånd eller ett tillstånd för gassprayer inte längre ska berättiga till att för privat ändamål till Finland föra in det skjutvapen eller den vapendel som nämns i tillståndet samt andra än särskilt farliga patroner som lämpar sig för detta vapen. Skjutförnödenhetstillstånd ska inte heller längre berättiga till att till Finland föra in patroner och projektiler som nämns i tillståndet. Den föreslagna ändringen innebär att när någon annan än en vapennäringsidkare för in ett skjutvapen, en vapendel, patroner eller särskilt farliga projektiler ska den ha ett privat införseltillstånd enligt 78 § i skjutvapenlagen. Den nuvarande ordalydelsen i paragrafen har i praktiken visat sig vara svår att tolka eftersom det är oklart om uttrycket "det skjutvapen och den vapendel som nämns i tillståndet" avser ett specificerat föremål som uttryckligen nämns i tillståndet eller överlag vilket som helst föremål som motsvarar definitionen i tillståndet eller är en tillståndspliktig del till ett föremål som nämns i tillståndet. Det är alltså svårt att tolka om ett vapen som förvärvats utomlands får föras in till Finland med ett förvärvstillstånd. Det är likaså svårt att tolka om man med ett innehavstillstånd för ett skjutvapen får föra in en vapendel som får förvärvas endast om det har gjorts en anmälan enligt 19 § 2 punkten i skjutvapenlagen. I båda fallen har det uppkommit problem vid övervakningen. Enligt vissa avtal som gäller internationell handel med skjutvapen är en förutsättning för meddelande av utförseltillstånd att ett giltigt införseltillstånd visas upp. Till följd av detta har en enskild tillståndshavare som från utlandet förvärvar ett skjutvapen eller en vapendel i praktiken varit tvungen att skaffa ett privat införseltillstånd och översätta det. En översättning av det nuvarande flersidiga förvärvstillståndet är i praktiken dyrare än att skaffa ett privat införseltillstånd och översätta det. Att få en auktoriserad översättning av ett elektroniskt tillstånd torde inte vara möjligt. Ändringen gör tolkningen entydig och effektiviserar övervakningen.
Paragrafen ändras så att i stället för förvärvsrätt, rätt till privat tillverkning och innehavstillstånd ska vapentillstånd berättiga till att för privat ändamål till Finland överföra det skjutvapen eller den vapendel som nämns i tillståndet samt andra än särskilt farliga patroner som lämpar sig för detta vapen. Ett skjutförnödenhetstillstånd ger rätt att till Finland överföra de patroner och projektiler som nämns i tillståndet. Eftersom överföring dessutom kräver ett i skjutvapendirektivet avsett överföringstillstånd som meddelats av staten från vilken föremålen överförs och ett förhandssamtycke som meddelats av Finland behöver inga ändringar göras i överföringarna.
Inga ändringar görs i paragrafens gällande 3 mom., enligt vilket ett tillstånd att inneha ett skjutvapen eller en vapendel som har meddelats i Norge, Sverige, Island eller Danmark under vissa förutsättningar ger rätt att till Finland överföra och föra in det skjutvapen och den vapendel som nämns i tillståndet samt en behövlig mängd patroner som lämpar sig för att användas i detta vapen, samt att inneha föremålen i högst tre månader från överföringen eller införseln till Finland. Det föreslås att paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar det ändrade innehållet i paragrafen.
74 §.Europeiskt skjutvapenpass. Paragrafen ändras så att i 1 och 2 mom. ska hemkommunen inte längre nämnas, vilket innebär att ansökan om europeiskt skjutvapenpass kan lämnas in också till en annan polisinrättning än polisinrättningen på hemorten eller i hemkommunen. Dessutom ändras innehavstillstånd till vapentillstånd i 1 och 2 mom. I övrigt ändras paragrafens innehåll inte.
79 §.Tillståndsvillkoren och giltighetstiden för privat införseltillstånd. Privat införseltillstånd krävs alltid när ett skjutvapen, en vapendel, patroner eller särskilt farliga projektiler förs in i ett annat syfte än i kommersiellt syfte från ett land utanför Europeiska unionen. Om ett nytt skjutvapen beställs från utlandet kan beställningen av vapnet ta lång tid. Till denna del hänvisas det till motiveringen till den förvärvsrätt som ingår i vapentillståndet. Eftersom det kan krävas att tillstånd som berättigar till införsel visas upp i ursprungslandet redan vid beställningen föreslås det att tillståndets giltighetstid ska förlängas så att den motsvarar giltighetstiden för förvärvsrätten enligt vapentillståndet. Privat införseltillstånd kan också beviljas en person som inte har ett tillstånd som berättigar till innehav av ett skjutvapen, en vapendel, patroner eller särskilt farliga projektiler. Till exempel en utländsk jägare eller sportskytte kan komma till Finland på en hobbyresa med sina skjutvapen. I sådana fall kan tillståndsmyndigheten ge tillståndshavaren rätt att inneha de föremål som nämns i tillståndet i högst tre månader och under denna tid fungerar tillståndet också som ett temporärt innehavstillstånd. Innehavsrätten förlänger inte ett tillstånds giltighetstid utan den ingår i tillståndets allmänna giltighetstid.
83 a §.Tullens anmälningsskyldighet. Paragrafen ändras så att i paragrafen nämns vapentillstånd i stället för förvärvstillstånd och privat tillverkningstillstånd. Det föreslås samtidigt att i paragrafen och i dess rubrik ändras tullverket till Tullen. Lagen om tullverket (228/1991) upphävdes den 1 januari 2013 genom lagen om Tullens organisation (960/2012).
85 §. Rätt till varaktig överlåtelse. I 2 mom. nämns innehavstillstånd och enligt förslaget ska detta tillstånd ändras till vapentillstånd. I övrigt ändras paragrafen inte.
89 §. Anmälan om överlåtelse. Enligt paragrafen är den som till någon annan varaktigt överlåter ett skjutvapen eller en vapendel skyldig att inom 30 dagar från överlåtelsen lämna in en anmälan om saken till den polisinrättning som meddelat det tillstånd som berättigar till förvärv av skjutvapnet eller vapendelen, eller till någon annan polisinrättning. Paragrafen tillämpas även på effektiva luftvapen. Överlåtelse av en ljuddämpare ska anmälas endast om mottagarens rätt att förvärva ljuddämparen grundar sig på ett förvärvstillstånd som meddelats för en ljuddämpare eller om överlåtarens innehavsrätt grundar sig på ett innehavs- eller parallelltillstånd som meddelats för en ljuddämpare. Det föreslås att paragrafen ändras så att förvärvs- och innehavstillstånden ändras vapentillstånd. Anmälan om överlåtelse kan göras med hjälp av elektroniska tjänster och genom stark autentisering på det sätt som revideringen av polisens vapenregistersystem möjliggör från och med december 2018.
Enligt paragrafen behöver en anmälan om överlåtelse inte göras för överlåtelser mellan vapennäringsidkare. Det föreslås att paragrafen ändras så att anmälan om överlåtelse i fortsättningen ska lämnas in också om överlåtelser mellan vapennäringsidkare inom 10 dagar från överlåtelsen. Att anmälan om överlåtelse ska göras också för överlåtelser mellan vapennäringsidkare medför att tillståndsmyndigheten får uttömmande uppgifter om dessa överlåtelser och detta innebär tillsammans med den i 25 § föreslagna anmälningsskyldigheten för vapennäringsidkare att polisen får mer uttömmande uppgifter om vem som innehar skjutvapen, effektiva luftvapen eller vapendelar. Anmälan om överlåtelser mellan vapennäringsidkare ska göras till vapenregistersystemet med hjälp av elektroniska tjänster och genom stark autentisering.
89 a §.Anmälan om överlåtelse av patroner. Det föreslås att till skjutvapenlagen fogas en ny 89 a § där det finns bestämmelser om skyldigheten för en vapennäringsidkare som har rätt att idka handel med eller tillverka skjutvapen att i samband med överlåtelse göra en anmälan om de överlåtna patronerna till polisens vapenregistersystem. Uppgifterna ska med hjälp av elektroniska tjänster och genom stark autentisering anmälas till vapenregistersystemet i samband med vapentillståndsuppgifterna. Tillståndshavaren kan då själv granska att anteckningarna om tillståndshavarens köp av patroner är korrekta. Att uppgifter om vapennäringsidkares patronlager och överlåtelser av patroner tas in i vapenregistersystemet möjliggör för sin del att skyldigheten att föra register för vapennäringsidkare som tillverkar eller idkar handel med skjutvapen slopas. Anmälningsskyldigheten gäller också de patroner som överlåtits till en innehavare av ett europeiskt skjutvapenpass eller ett vapentillstånd som meddelats i ett nordiskt land, och dessa uppgifter ska antecknas på en särskild plats i vapenregistersystemet.
90 §.Skyldighet att visa upp och överlämna bevis på vapentillstånd. I paragrafens rubrik och i texten ändras innehavstillstånd till vapentillstånd. Kravet på att bevis ska visas upp och överlämnas på hemorten slopas, dvs. tillståndsbevis som gäller vapentillstånd kan i fortsättningen överlämnas också till en annan polisinrättning än polisinrättningen i tillståndshavarens hemkommun eller på tillståndshavarens hemort. Dessutom preciseras paragrafen så att skyldigheten att överlämna tillståndsbevis i fortsättningen gäller tillstånd som inte är elektroniska.
93 §.Temporärt omhändertagande och tillståndets giltighetstid. Det föreslås att 2 mom. ändras så att innehavstillstånd ändras till vapentillstånd. I övrigt ändras momentet inte.
103 §.Skjutvapenförseelse. Till paragrafen ska fogas en ny 2 a-punkt enligt vilken man gör sig skyldig till skjutvapenförseelse, om man försummar skyldigheten enligt 42 c § 1 mom. 1 punkten att till polisens vapenregistersystem lämna identifieringsuppgifter om ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel i samband med en överlåtelse.
Det föreslås att 3 punkten ändras så att i stället för den som underlåter att ansöka om innehavstillstånd ska enligt punkten för skjutvapenförseelse dömas till böter den som i strid med skjutvapenlagen uppsåtligen eller av grov oaktsamhet försummar skyldigheten enligt 42 c § 1 mom. 2 punkten att lämna uppgifter om ett skjutvapen, en vapendel eller ett effektivt luftvapen inom 30 dagar från det att skjutvapnet, det effektiva luftvapnet eller vapendelen har förvärvats, tillverkats eller modifierats eller försummar skyldigheten enligt 42 d § 1 mom. att för polisen visa upp ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel inom 30 dagar från det att skjutvapnet, det effektiva luftvapnet eller vapendelen har förvärvats, tillverkats eller modifierats eller försummar skyldigheten enligt 42 d § 2 mom. att visa upp ett vapen.
Paragrafens 4 punkt, som gäller försummelse av en vapensamlares skyldighet att föra register, slopas eftersom 59 a och 60 § som gäller förande av register upphävs.
I 5 punkten hänvisas det till 52 § som gäller innehavstillstånd och som enligt förslaget ska upphävas. Det föreslås att denna hänvisning ändras så att den gäller 42 d § 2 mom. som gäller skyldigheten att på begäran visa upp och överlämna ett tillståndsbevis som gäller vapentillstånd till polisen.
113 §.Polisens skyldighet att föra register. I 2 mom. hänvisas det i fråga om utplåning av uppgifter ur register till 3 mom., som upphävts genom lag 764/2003. I regeringens proposition 93/2002 rd konstateras det i fråga om ändringen av 113 § i skjutvapenlagen att också bestämmelserna om förvaringstiden för vapentillståndsuppgifter för enhetlighetens skull ska bli överförda till lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet. Det föreslås att hänvisningen till det upphävda 3 mom. stryks som felaktig och att lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet (761/2003) ska tillämpas på utplåning av uppgifter.
115 §.Tillsynen över efterlevnaden av lagen. Det föreslås att 1 mom. ändras så att i momentet nämns också de jakt- och fiskeövervakare som utför Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning och som inom sitt respektive ansvarsområde övervakar efterlevnaden av lagen. För Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakare gäller lagen om Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning (1157/2005) som innehåller bestämmelser bl.a. om utredande av identitet, gripande, säkerhetsvisitation och omhändertagande. Enligt 2 § i lagen om Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning ska Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakare utöva tillsyn över efterlevnaden av bestämmelserna om skjutvapen. Ändringen förtydligar Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakares ställning som tillsynsmyndigheter när det gäller övervakningen inom deras respektive ansvarsområde av efterlevnaden av skjutvapenlagen. Jakt- och fiskeövervakarna utför i nuläget största delen av övervakningen av jaktvapen.
116 §.Tillsynen över vapennäringsidkare och vapensamlare. I 1 mom. finns bestämmelser om säkerställande av att vapennäringsidkares förvaringsutrymmen är säkra och om polisens rätt att granska det register som en vapennäringsidkare för. Det föreslås att i momentet stryks hänvisningen till en vapennäringsidkares register eftersom det föreslås att skyldigheten för vapennäringsidkare att föra register ska slopas och att de uppgifter som enligt den gällande lagen ska antecknas i registret i fortsättningen ska anmälas till polisens vapenregistersystem. I 2 mom. ska det inte längre nämnas att polisen vid behov kan granska det register som vapensamlaren för med stöd av 59 a § 1 mom. och 60 § 1 mom. eftersom det föreslås att en vapensamlares rätt att föra register ska slopas och de ovannämnda paragraferna ska upphävas. I övrigt ändras paragrafens innehåll inte.
117 §.Uppvisande av dokument och vapen. Enligt paragrafen ska ett tillståndsbevis enligt denna lag och ett i denna lag och i vapenexportförordningen avsett europeiskt skjutvapenpass samt de skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler som innehas med stöd av tillståndsbeviset eller med stöd av sådana tillstånd som antecknats i det europeiska skjutvapenpasset på begäran visas upp för polisen, gränsbevakningsmyndigheterna, tullmyndigheterna eller för en sådan tjänsteman vid Forststyrelsen som utför tillsynsuppgifter på statens mark i Forststyrelsens besittning och som getts särskilda polisbefogenheter enligt 8 § i polislagen (493/1995), sådan paragrafen lyder i lag 498/2009. Den gamla polislagen (493/1995) har upphävts genom lag 872/2011. Den förstnämnda lagens 8 §, som gäller särskilda polisbefogenheter, och de befogenheter som getts med stöd av den paragrafen och som även gäller tjänstemän förblir dock i kraft under en övergångsperiod och de upphävs den 1 januari 2017. Det föreslås att paragrafen ändras så att i fråga om jakt- och fiskeövervakarna, dvs. de tjänstemän vid Forststyrelsen som utför tillsynsuppgifter, stryks hänvisningen till särskilda polisbefogenheter. För en sådan tjänsteman vid Forststyrelsen som utför tillsynsuppgifter på statens mark i Forststyrelsens besittning ska fortfarande på begäran visas upp de tillståndsbevis som anges i paragrafen och ett europeiskt skjutvapenpass samt skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler.
119 a §.Elektroniska tjänster. Det föreslås att till skjutvapenlagen fogas en ny 119 a § som gäller elektroniska tjänster. I 25 §, 42 § 2 mom., 42 c § 1 mom., 70 § 2 mom., 89 § 1 mom. och 89 a § föreslås bestämmelser om användning av elektroniska tjänster. Enligt 119 a § förutsätter elektroniska tjänster ett sådant identifieringsverktyg som avses i lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster (617/2009).
I lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster finns bestämmelser om stark autentisering. I Finland avser stark autentisering sådana i lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster avsedda identifieringstjänster för vilka det till Kommunikationsverket har gjorts en anmälan om tillhandahållande av tjänsten och vilka har registrerats i Kommunikationsverkets register över leverantörer av identifieringstjänster. Utöver av Befolkningsregistercentralen tillhandahålls starka elektroniska identifieringstjänster i nuläget också av banker och mobiloperatörer.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Lagen föreslås träda i kraft i huvudsak så snart som möjligt.
När lagen träder i kraft förblir giltiga tillstånd för förvärv och innehav av skjutvapen eller vapendelar som meddelats före denna lags ikraftträdande i kraft för den tid för vilken de har beviljats. Om en innehavare av ett sådant tillstånd ansöker om en dubblett av tillståndet ska vapentillstånd meddelas.
Eftersom innehavstillstånd i regel gäller tills vidare är innehavstillstånden i kraft ännu länge efter ikraftträdandet av den föreslagna lagändringen. Förvärvstillstånd som beviljats med stöd av den tidigare lagen är i kraft högst sex månader eller i fråga om vapensamlare högst ett år efter lagens ikraftträdande. Privat tillverkningstillstånd beviljas för högst ett år, vilket innebär att privata tillverkningstillstånd är i kraft högst ett år efter ikraftträdandet av lagändringen. Ett vapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel som förvärvats, tillverkats eller modifierats med stöd av förvärvstillstånd eller privat tillverkningstillstånd ska efter ikraftträdandet av den föreslagna lagen visas upp för polisen inom 30 dagar från förvärvet, tillverkningen eller modifieringen och identifieringsuppgifter ska samtidigt anmälas till polisen. Det tillstånd som beviljas för ett föremål ska i stället för innehavstillstånd vara vapentillstånd.
Lagens 25 §, 42 c § 1 mom. 1 punkt, 89 a § och 103 § 2 a-punkt som gäller vapennäringsidkares skyldighet att anmäla identifieringsuppgifter träder i kraft först den 1 december 2018. Bestämmelserna om elektroniska tjänster i 42 § 2 mom., 42 c § 1 mom. 2 punkten, 70 § 2 mom. och 89 § 1 mom. samt ändringen av 116 § 1 mom. tillämpas först från och med den 1 december 2018. Innan det elektroniska anmälningsförfarande som avses i 89 § 1 mom. börjar tillämpas ska de anmälningar om överlåtelse som avses i momentet göras vid ett besök på en polisinrättning. Vad som i 45 § 1 mom. föreskrivs om skyldigheten för en värnpliktig person att på begäran lägga fram en utredning över fullgjord beväringstjänst eller civiltjänst eller, om den värnpliktige inte har fullgjort beväringstjänst eller civiltjänst, visa upp ett förordnande om inledande av tjänstgöring eller visa upp ett beslut om befrielse från, uppskov med eller avbrytande av tjänstgöring med utredning över orsakerna till befrielsen, uppskovet eller avbrottet, tillämpas från och med den 1 december 2018. Före den tidpunkten ska värnpliktiga personer alltid lägga fram utredning som avses ovan när de ansöker om vapentillstånd.
De föreslagna ändringar som nämns ovan är bundna till det projekt för revidering av polisens vapenregistersystem inom vilket elektroniska tjänster införs i vapenregistersystemet. Den version som möjliggör elektroniska tjänster ska enligt tidtabellen för projektet bli färdig i november 2018 och därför ska det för tillämpningen av de bestämmelser som kräver elektroniska tjänster finnas en övergångsperiod. Också det ändringsförslag som gäller en begränsning av skyldigheten att visa upp ett vapen träder i kraft först den 1 december 2018 eftersom förslaget i praktiken är bundet till de elektroniska tjänsterna. Enligt den föreslagna 103 § 2 a punkten i skjutvapenlagen ska en vapennäringsidkare lämna identifieringsuppgifter om ett skjutvapen, ett effektivt luftvapen eller en vapendel i samband med en överlåtelse. Punkten i fråga ska till den del den gäller en vapennäringsidkare tillämpas först den 1 december 2018 eftersom före detta ska anmälan om identifieringsuppgifter i samband med alla överlåtelser göras av tillståndshavaren när denna besöker en polisinrättning för att visa upp ett vapen.
Innan den ändring av 25 § som gäller vapennäringsidkares anmälningsskyldighet träder i kraft ska vapennäringsidkare iaktta den genom lag 124/2011 föreskrivna och i 25 § angivna skyldigheten att föra register.
Enligt förslaget ska vapensamlares rätt att föra register slopas. Samlare ska ansöka om vapentillstånd för de skjutvapen, effektiva luftvapen och vapendelar som de innehar och för vilka samlarna inte har ett giltigt innehavstillstånd samt göra en anmälan om uppgifter om de vapendelar som samlarna innehar och visa upp vapnen för polisen, om rätten att inneha har grundat sig på att en vapensamlare haft rätt att inneha ett skjutvapen som består av motsvarande delar. Samlare ska ges en övergångsperiod på ett år för att ansöka om vapentillstånd och anmäla uppgifter. Genom övergångsperioden på ett år säkerställs det att samlare har tillräckligt lång tid på sig att ansöka om vapentillstånd. En tillräckligt lång övergångsperiod innebär även att belastningen på polisinrättningarna inte blir alltför stor vid handläggningen av samlarnas ansökningar.
Vid ikraftträdandet av den föreslagna lagändringen förblir de tidigare tillstånd som berättigar till förvärv och innehav i kraft för den tid för vilken de har beviljats och i fråga om vissa bestämmelser jämställs de med vapentillstånd. Vad som i 61 och 73 § i skjutvapenlagen föreskrivs om vapentillstånd gäller också giltiga tillstånd som berättigar till förvärv, privat tillverkning och innehav och som meddelats före ikraftträdandet av den föreslagna lagen. Vad som i 65 § 2 mom., 66 § 3 mom. och 83 a § i skjutvapenlagen föreskrivs om vapentillstånd gäller också giltiga tillstånd som berättigar till förvärv och privat tillverkning och som meddelats före ikraftträdandet av denna lag. Vad som i 54 §, 66 § 2 mom., 67 §, 74 § 1 och 2 mom., 85 § 2 mom., 90 § och 93 § 2 mom. föreskrivs om vapentillstånd gäller också giltiga tillstånd som berättigar till innehav och som meddelats före ikraftträdandet av den föreslagna lagen.