1.1.1
1.1.1 Lagen om djursjukdomar
I 9 kap. i lagen om djursjukdomar (441/2013) ingår bestämmelser om förflyttning av djur och produkter mellan Europeiska unionens medlemsstater. I kapitlet föreskrivs bl.a. om de krav som i anslutning till bekämpning av djursjukdomar ställs på djur och djurprodukter, förflyttningsförbud på grund av plötsliga sjukdomsutbrott samt åtgärder vid sjukdomsutbrott. Den myndighet inom centralförvaltningen som verkställer lagen om djursjukdomar är Livsmedelssäkerhetsverket, som ska slås samman med Landsbygdsverket den 1 januari 2019 då det nya Livsmedelsverket inleder sin verksamhet.
I 14 kap. i djurskyddslagen föreskrivs det om tillsyn, inspektioner och uppgifternas offentlighet. Bestämmelserna i kapitlet gäller bl.a. handräckning som Polisen, räddningsmyndigheterna och tullmyndigheterna har befogenheter för.
Allmänna krav som gäller förflyttning av djur och djurprodukter
I 58 § i lagen om djursjukdomar föreskrivs om de krav som ska uppfyllas för att förhindra spridning av djursjukdomar vid förflyttning av djur och djurprodukter mellan Europeiska unionens medlemsstater. Kraven baserar sig på Europeiska unionens direktiv.
Djur och djurprodukter ska åtföljas av behövliga officiella hälsointyg och annan dokumentation som visar att djuren eller produkterna uppfyller kriterierna för att få förflyttas mellan medlemsstaterna. Djuren och produkterna ska vara märkta så att de kan identifieras. Den som förflyttar djur eller djurprodukter mellan medlemsstaterna ansvarar för att djuren eller produkterna uppfyller kriterierna för att få förflyttas.
Bestämmelser om kriterier för förflyttning ingår också i vissa direkt tillämpliga unionsbestämmelser, såsom i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om upphävande av förordning (EG) nr 998/2003.
Sådana närmare bestämmelser som genomförandet av Europeiska unionens lagstiftning kräver när det gäller villkor och begränsningar i fråga om förflyttning av djur och produkter, officiella hälsointyg och andra dokument som ska åtfölja djuren och produkterna samt märkning av djur och produkter utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
Exportförbud och andra skyddsåtgärder som hänför sig till restriktionszoner
Förflyttning av djur och produkter mellan medlemsstaterna ska meddelas begränsningar och ytterligare krav då det i någon medlemsstat konstateras en djursjukdom som lätt sprider sig och en restriktionszon inrättas på det område som omgärdar den plats där sjukdomen förekommer. I Finland inrättas dessa zoner och de exportförbud och exportbegränsningar som gäller dem åläggs med stöd av bestämmelserna i 5 kapitlet. Zonerna kan vara stora till ytan beroende på fallet.
Enligt 59 § i lagen om djursjukdomar kan jord- och skogsbruksministeriet dessutom föreskriva särskilda skyddsåtgärder för att begränsa förflyttningar mellan Finland och en annan medlemsstat på grund av plötsliga sjukdomsutbrott närmast i sådana fall då de krav som ställs med stöd av 58 § i lagen om djursjukdomar, kommissionens skyddsåtgärder eller åtgärderna i den medlemsstaten inte är tillräckliga för att förhindra spridning av djursjukdomar. Nationella skyddsåtgärder är emellertid ytterst ovanliga.
Åtgärder vid överträdelse av bestämmelser och i samband med misstanke om sjukdom
Om ett djur eller en djurprodukt som kommer från en annan medlemsstat eller de dokument som åtföljer djuret eller produkten inte uppfyller de krav som ställs på dem, får med stöd av 113 § i lagen om djursjukdomar djuret hållas i karantän eller isoleras på destinationsplatsen eller på någon annan plats, eller produkten förvaras på destinationsplatsen eller på en annan plats till dess att aktören har avhjälpt bristerna
Om bristerna inte har avhjälpts eller om de inte kan avhjälpas, får det bestämmas att djuret ska avlivas eller produkten bortskaffas. Om aktören samtycker, får det bestämmas att djuret eller produkten ska returneras till den medlemsstat som djuret eller produkten importerats från, förutsatt att den behöriga myndigheten i den medlemsstaten godkänner returneringen, eller att djuret eller produkten ska behandlas eller att djuret ska hållas i karantän. Föreskrifter med motsvarande innehåll får med stöd av 68 § i lagen om djursjukdomar utfärdas även då föreskrivna krav har följts, men om ett djur som har sänts från en annan medlemsstat eller som transiteras genom Finland trots detta konstateras eller, på grund av djursjukdomsläget på avgångsplatsen eller av någon annan grundad orsak, misstänks ha drabbats av en djursjukdom som ska bekämpas eller en ny, allvarlig djursjukdom, eller om en sådan djursjukdom hotar att spridas till Finland via en djurprodukt som sänts från det område där djursjukdomen förekommer.
Handräckning av Tullen
Enligt lagen om djursjukdomar övervakar Livsmedelssäkerhetsverket och regionförvaltningsverket att lagstiftningen om djursjukdomar iakttas vid förflyttningar av djur och djurprodukter mellan medlemsstaterna. Inspektioner kan utföras vid landets gränser genom stickprov eller i situationer där det finns anledning att misstänka att förflyttningen inte uppfyller kraven enligt lagstiftningen om djursjukdomar. En tullmyndighet får enligt 94 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar vid behov ge sådan handräckning som hör till myndighetens ansvarsområde för att utföra en inspektion. I praktiken går detta ut på att tullmyndigheten ser till att transporter stoppas innan de överskrider landets gräns så att tillsynsmyndigheten kan utföra en inspektion. Dessutom får tullmyndigheten enligt nämnda moment underrätta tillsynsmyndigheten om sådana transporter av djur eller djurprodukter där det kan bli aktuellt att begära handräckning av tullmyndigheten.
1.1.2
1.1.2 Europeiska unionens lagstiftning
De krav som gäller förflyttning av djur och djurprodukter mellan medlemsstater samt de särskilda förflyttningsförbud och förflyttningsbegränsningar som gäller zoner som inrättats på grund av sjukdomsutbrott samt ytterligare krav i anslutning till förflyttning grundar sig på Europeiska unionens direktiv. Då en sjukdom sprids inom unionens territorium är det dock sedvanligt att kommissionen genom sina beslut meddelar ytterligare begränsningar för den sjukdomen.
Unionsbestämmelserna innehåller ingen allmän skyldighet som skulle gälla aktörernas skyldighet att informera passagerare eller posttjänstens kunder om ovan avsedda förflyttningsförbud och förflyttningsbegränsningar. I fråga om trafik mellan unionen och tredjeländer har internationella researrangörer och resebyråer, hamn- och flygplatsoperatörer samt företag som tillhandahåller posttjänster däremot en sådan skyldighet med stöd av den direkt tillämpliga kommissionens förordning (EG) nr 206/2009 om införsel för personligt bruk till gemenskapen av produkter av animaliskt ursprung och om ändring av förordning (EG) nr 136/2004 (den s.k. förordningen om införsel för personligt bruk). Enligt denna förordning är det förbjudet att till unionens territorium införa bl.a. kött, köttprodukter och mjölk i personligt bagage och att sända detta i form av småpaket till privatpersoner. Det är av väsentlig betydelse att förbuden iakttas och att informationen tillhandahålls bl.a. i fråga om bekämpning av afrikansk svinpest. Myndigheterna har också intensifierat tillhandahållandet av information om förbud och begränsningar på flera gränsövergångsställen genom att montera stora infotavlor, skyltar och affischer.
När det gäller bekämpning av afrikansk svinpest innehåller unionens lagstiftning bestämmelser om aktörernas informationsskyldighet även i fråga om trafiken inom unionen. Bestämmelser om detta finns i artikel 15 a i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2014/709 om djurhälsoåtgärder för att bekämpa afrikansk svinpest i vissa medlemsstater och om upphävande av genomförandebeslut 2014/178/EU (det s.k. kommissionens genomförandebeslut 2014/709/EU, ändrat bl.a. genom besluten (EU) 2017/1196 och (EU) 2018/263). Informationsskyldigheten gäller aktörer endast i sådana medlemsstater där fall av sjukdomen i fråga har fastställts. Beslutet riktas dessutom till medlemsstaterna, dvs. i fråga om informationsskyldigheten är det inte direkt förpliktande för enskilda aktörer, såsom aktörer som bedriver passagerartrafik, utan till denna del kräver beslutet verkställighetsåtgärder.
Artikel 15 a i kommissionens genomförandebeslut 2014/709/EU innehåller bestämmelser om skyldigheter, som gäller spridning av information till passagerare och posttjänstens kunder. Aktörer som bedriver passagerartrafik, inberäknat flygplatsoperatörer och hamnoperatörer, resebyråer (inberäknat arrangörer av jaktresor) och aktörer som tillhandahåller posttjänster åläggs att sprida information till passagerare som reser från medlemsstaternas territorium och posttjänstens kunder om de i genomförandebeslutet avsedda bekämpningsåtgärderna som gäller djurens hälsa, exempelvis förflyttningsförbud för svin och produkter från svin. Enligt artikeln ska de berörda medlemsstaterna se till att aktörer som definieras närmare i artikeln och som bedriver passagerartrafik måste uppmärksamma sina kunder på bekämpningsåtgärderna i genomförandebeslutet, särskilt genom att på ett lämpligt sätt sprida information om de viktigaste förbuden i beslutet till resenärer som kommer från de områden som finns upptagna i bilagan till beslutet och till kunder hos företag som tillhandhåller posttjänster. Enligt artikeln ska medlemsstaterna i fråga för detta ändamål organisera och genomföra regelbundna informationskampanjer till allmänheten för att främja och sprida information om bekämpningsåtgärder. Enligt artikeln ska alla medlemsstater dessutom se till att alla resenärer på alla huvudvägar, såsom internationella vägar och därmed förbundna vägnät, på ett synligt och framträdande sätt uppmärksammas på riskerna för överföring av afrikansk svinpest och på bekämpningsåtgärderna i beslutet.
Enligt artikeln ska den informationen presenteras på ett lättförståeligt sätt för resenärer som kommer från och åker till de områden som finns upptagna i bilagan till beslutet eller från tredjeländer där det finns risk för spridning av afrikansk svinpest. Medlemsstaterna i fråga ska dessutom samordna sina insatser för att se till att i artikeln närmare definierade aktörer som bedriver passagerartrafik och aktörer som tillhandahåller posttjänster effektivt sprider informationen särskilt till passagerare och posttjänstens kunder.
Från 2014 framåt har afrikansk svinpest spridit sig till de östeuropeiska medlemsstaterna Lettland, Litauen, Polen och Estland samt Tjeckien och Rumänien från angränsande tredjeländer, dvs. Ukraina, Vitryssland och Ryssland. Sjukdomen har även spridit sig till Ungern, Bulgarien och Belgien. För att förhindra spridning av sjukdomen exempelvis i Estland, Lettland, Litauen och Polen har man infört restriktiva åtgärder som unionslagstiftningen förutsätter. Sådana åtgärder är bl.a. intensifierade inspektioner av vildsvinsstammen och av gårdar som föder upp svin, sändning av prover för analys till Europeiska unionens referenslaboratorium i Spanien samt begränsningar som gäller förflyttning av svin och svinprodukter. Dessutom ska alla ovan nämnda medlemsstater göra en anmälan till Världshälsoorganisationen för djurhälsa OIE, Europeiska unionen samt tredjeländer om smittofall och implementerade åtgärder. Enligt en rapport publicerad av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA i mars 2017 sprids sjukdomen och framskrider ca en eller två kilometer per månad inom vildsvinspopulationen i de östliga medlemsstaterna i Europeiska unionen. Sjukdomen har också spridit sig slumpmässigt till nya områden, såsom Tjeckien, sannolikt som en följd av människors ovarsamhet.
Om det inte går att förhindra sjukdomars spridning med zonbegränsningar, kan kommissionen också genom särskilda skyddsbeslut begränsa transport av djur eller produkter från sådana stater där sjukdomen förekommer. Förbud och begränsningar som ingår i dessa skyddsbeslut kan vara mer omfattande än begränsningar som hänför sig till olika zoner. Skyddsbesluten kan som sådana vara förpliktande för aktörerna eller förutsätta att medlemsstaterna vidtar åtgärder för att begränsa transporterna.