Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
I propositionen föreslås det att till lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska fogas bestämmelser om hur den lön som ligger till grund för dagpenningen för äldre arbetssökande ska bestämmas och om Folkpensionanstaltens och arbetslöshetskassans rätt att få uppgifter om förmånstagares inkomster. Det föreslås att dagpenningen för de arbetssökande som uppfyller arbetsvillkoret efter att de har fyllt 58 år ska bestämmas på basis av den tidigare lönen, om den nya lönen är mindre till beloppet. Det föreslås att Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassan trots sekretessbestämmelserna och andra begränsningar som gäller erhållande av uppgifter ska ha rätt att få uppgifter av Skatteförvaltningen för att utreda missbruk.
Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015.
I 6 kap. 8 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) föreskrivs det när dagpenningsperioden ska börja från början och när lönen ska räknas om. I en situation där en person får ett arbete efter arbetslöshetens början och innan maximitiden för dagpenningsperioden har löpt ut, och åter blir mottagare av arbetslöshetsdagpenning, ska arbetslöshetskassan bedöma huruvida personen har uppfyllt arbetsvillkoret på nytt. Om personen har uppfyllt arbetsvillkoret, ska den lön som ligger till grund för dagpenningen i regel bestämmas på nytt. I sådana fall ska även en ny självrisktid fastställas och maximitiden för dagpenningen börja från början. Den lön som ligger till grund för dagpenningen ska dock inte bestämmas på nytt, ifall den nya maximitiden börjar inom ett år från det att den maximitid som baserar sig på löntagarens föregående arbetsvillkor har börjat. Om löntagaren uppfyller arbetsvillkoret innan maximitiden för dagpenningsperioden har löpt ut, ska beloppet av den nya dagpenningen vara minst 80 procent av den föregående dagpenningen. I fråga om de personer som efter att de har fyllt 57 år sysselsätts i ett arbete som ordnas av kommunen på grundval av sysselsättningsskyldigheten enligt lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (916/2012) ska den lön som ligger till grund för dagpenningen inte fastställas på nytt, om inte den lön som beräknas på basis av de nya inkomstuppgifterna är större än den tidigare fastställda lönen.
Enligt den gällande lagstiftningen fastställs Folkpensionsanstaltens och arbetslöshetskassans rätt att få uppgifter på basis av 13 kap. 1 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Enligt den bestämmelsen har Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassan rätt att av statliga myndigheter få sådana uppgifter som är nödvändiga för att avgöra ett ärende som behandlas eller annars för att verkställa uppdrag enligt denna lag eller en för Finland bindande överenskommelse om social trygghet. Bestämmelsen kan tolkas så att rätten att få uppgifter endast gäller enskilda fall, men inte omfattar massöverföringar av uppgifter. I bestämmelsen nämns inte utredningen av missbruk som en grund för att få överlåta uppgifter. Folkpensionsanstaltens och arbetslöshetskassans rätt att få uppgifter om förmånstagares inkomster som massöverföringar av Skatteförvaltningen för att utreda missbruk är således lagstiftningsmässigt oklar. Lagen om arbetslöshetskassor (603/1984) innehåller en bestämmelse genom vilken Finansinspektionen ges rätt att få sådana uppgifter av Skatteförvaltningen som är nödvändiga för att utreda missbruk. Finansinspektionen har i ett utlåtande konstaterat att uppgiften att utreda missbruk av arbetslöshetsförmåner inte hör till Finansinspektionen.
I lagens 14 kap. 1 a § föreskrivs det om den årliga justeringen av de olika penningbelopp som anges i lagen. Penningbeloppen justeras i början av året så att de motsvarar den ändring som har skett i lönekoefficienten. Den årliga ändringen av lönekoefficienten fastställs i slutet av året genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet. I lagen anges beloppen i 2013 års nivå. I den gällande lagen finns inga bestämmelser om avrundande av penningbeloppen.
I det avtal mellan arbetsmarknadsorganisationerna som gällde 2017 års pensionsreform kom man överens om en ändring av förfarandet för att bestämma den lön som ligger till grund för dagpenningen för äldre arbetslösa. Det föreslås att en ny bestämmelse om uträknandet av dagpenningen för de som har fyllt 58 år fogas till 6 kap. 8 § 4 mom. Om en äldre person som är arbetslös arbetssökande får ett arbete och efter sysselsättningen blir arbetslös på nytt, ska den lön som ligger till grund för arbetslöshetsdagpenningen inte bestämmas på nytt, förutsatt att den arbetssökande har uppfyllt arbetsvillkoret efter att han eller hon fyllt 58 år och den nya lönen är mindre än den tidigare lönen. I sådana fall ska arbetslöshetsdagpenningen basera sig på den lön enligt vilken den sökandes senaste utbetalda dagpenning bestämdes. Den avgörande tidpunkten för tillämpningen av bestämmelsen är den tidpunkt då arbetsvillkoret har uppfyllts. Om en person har fyllt 58 år då arbetsvillkoret uppfylls undgår han eller hon en minskning av den lön som ligger till grund för dagpenningen. Detta åldersvillkor anses ha uppfyllts också om personen fyller 58 år samma dag som arbetsvillkoret uppfylls.
Vid Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassorna anser man att den jämförelse av inkomstuppgifter som sker mellan utbetalarna av arbetslöshetsförmånen och Skatteförvaltningen är nödvändig för att kunna upptäcka missbruk av arbetslöshetsförmånerna. Den oklara situationen vad gäller den lagstiftningsmässiga bedömningen av massöverföringar av uppgifter för att kunna utreda missbruk försvårar denna jämförelse. Till 13 kap. 1 § i lagen om utkomststöd för arbetslösa föreslås ett nytt 4 mom. enligt vilket Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassorna ska ha rätt att av Skatteförvaltningen få uppgifter om förmånstagares inkomster trots sekretessbestämmelserna och andra begränsningar. Uppgifterna ska kunna fås som massöverföring. Syftet med överlåtelsen av uppgifterna är att utreda eventuella missbruk av arbetslöshetsförmåner genom att jämföra utbetalda arbetslöshetsförmåner och förmånstagares inkomstuppgifter.
Dessutom föreslås det att 14 kap. 1 a § 2 mom. i lagen ändras. I paragrafens 1 mom. föreskrivs det om den årliga justering av flera av de penningbelopp som anges i lagen, vilket görs med lönekoefficienten. Dessa minimibelopp behöver dock inte justeras med en cents noggrannhet. Med tanke på tillämpningen av bestämmelsen och informerandet om den är det ändamålsenligare med avrundade penningbelopp. Till momentet föreslås en ny bestämmelse om att de belopp som nämns i 14 kap. 1 a § 1 mom. i lagen ska avrundas till närmaste hela euro när de justeras.
Propositionen uppskattas inte ha några konsekvenser för statens utgifter. Propositionen kan bedömas öka sysselsättningen av äldre, eftersom sådana arbetssökande som fyllt 58 år kan ta emot arbete även med en lön som är mindre än deras tidigare lön utan att nivån på arbetslöshetsdagpenningen minskar i framtiden.
I och med propositionen förbättras Folkpensionsanstaltens och arbetskassornas möjligheter att utreda missbruk av utkomstskyddet. Missbruket bedöms minska som en följd av att förutsättningarna för att utreda missbruk förbättras. Då förutsättningarna för att sköta utredningsuppgifterna blir bättre än tidigare kommer uppgifterna med att utreda missbruk sannolikt att öka vid Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassorna. Även det arbete som gäller verkställandet av återkrav kan bedömas öka.
Propositionen har beretts vid social- och hälsovårdsministeriet. I samband med beredningen har man hört de centrala arbetsmarknadsorganisationerna, Finansinspektionen, Folkpensionsanstalten, dataombudsmannen, Arbetslöshetskassornas Samorganisation rf och Skatteförvaltningen.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Bestämmelserna i 14 kap. 1 a § 2 mom. i lagen föreslås dock träda i kraft först den 1 januari 2016. Bestämmelsen i 6 kap. 8 § 4 mom. ska tillämpas på de personer som fyllt 58 år och som uppfyller arbetsvillkoret efter det att denna lag har trätt i kraft.
Med stöd av vad som anförts ovan föreläggs riksdagen följande lagförslag: