2.1
Behovet att begränsa förplägnadsverksamheten i olika epidemilägen
Den första vågen av coronavirusepidemin började i Finland i mars 2020. Genom mycket allmänna och omfattande rekommendationer och begränsningar som syftade till att minska de sociala kontakterna lyckades man förhindra att viruset spreds i samhället, trygga hälso- och sjukvårdens bärkraft och skydda särskilt dem som hör till riskgrupperna. I denna fas av epidemin stängdes förplägnadsrörelserna till största delen för kunder i april 2020.
När epidemiläget började bli bättre övergick statsrådet i början av maj 2020 till att genomföra den ovannämnda hybridstrategin. De temporära bestämmelser i lagen om smittsamma sjukdomar som gäller begränsningar i fråga om förplägnadsverksamheten bereddes och antogs i maj, och förplägnadsrörelserna kunde åter öppnas för kunder den 1 juni 2020. Utifrån den epidemiologiska lägesbilden fastställde statsrådet den 15 juni 2020 att epidemin kan hanteras med myndigheternas normala befogenheter.
Statsrådet godkände den 3 september 2020 ett principbeslut om en handlingsplan för genomförande av rekommendationerna och begränsningarna enligt hybridstrategin efter den första fasen av covid-19-epidemin. Enligt social- och hälsovårdsministeriets handlingsplan av den 7 september 2020 (Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2020:27) ska hybridstrategins åtgärder, för att effektivt kunna förhindra smittspridning, vara preventiva och epidemiologiskt motiverade. I detta syfte beskrivs i handlingsplanen tre epidemiologiska lägesbilder (basnivå, accelerationsfas och samhällsspridningsfas) med vars hjälp behovet och riktandet av rekommendationer och begränsningar i framtiden bedöms och som används som motivering i beslutsfattandet på regional och riksomfattande nivå.
Det totala antalet infektioner började efter en lugn sommar accelerera, och den 23 oktober 2020 godkände statsrådet ett principbeslut om rekommendationer i anslutning till genomförandet av hybridstrategin (distansarbete, offentliga tillställningar, hobbyverksamhet, undervisningsarrangemang, användning av offentliga lokaler).
Eftersom den globala pandemin fortsatte och epidemin trappades upp även i Finland understödde statsrådet i sitt principbeslut av den 22 december 2020 om handlingsplan för genomförande av hybridstrategin för hantering av covid-19-epidemin under januari–maj 2021 att den ovannämnda handlingsplanen för social- och hälsovårdsministeriet ska uppdateras inför våren 2021. Enligt principbeslutet kan åtgärder enligt accelerationsfasen vara motiverade redan på epidemins basnivå i det fall att det nationella läget eller närområdenas epidemiologiska läge försämras. När risken för samhällsspridning är hög är det motiverat att omedelbart ta i bruk alla de åtgärder som behövs. I handlingsplanen (Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2021:4) beskrivs de samhälleliga åtgärdernas epidemiologiska och rättsliga grunder och i bilaga 2 beskrivs tillgängliga rekommendationer och begränsningar 18.12.2020.
Statsrådet har efter detta i sitt principbeslut av den 26 januari 2021 förordat att social och hälsovårdsministeriet ska komplettera handlingsplanen för genomförande av hybridstrategin, bland annat på grund av det hot som de nya virusvarianterna utgör. Enligt kompletteringen av handlingsplanen bedöms också behovet av bestämmelser som gäller förplägnadsrörelser.
Begränsningarna av förplägnadsverksamheten har varit en del av rekommendationerna och restriktionerna för att minska sociala kontakter. Både internationella exempel och erfarenheter från Finland har visat att epidemin kan trappas upp mest i situationer där människor tillbringar sin fritid tillsammans länge och i trånga utrymmen inomhus där många människor är i nära kontakt med varandra. I sådana situationer kan en enda smittsam person exponera ett stort antal människor för viruset, vilket kan leda till omfattande smittkedjor. Beroende på hur allvarligt epidemiläget varit har olika tjänster och funktioner i samhället, även förplägnadsverksamhet, i olika länder stängts helt och hållet för viss tid eller begränsats på olika sätt för att förhindra att sjukdomen sprids.
I fråga om coronaviruset är det ofta svårt att fastställa platsen för exponering och smitta och det finns inte heller någon entydig definition på till exempel hur länge sekundära fall i en smittkedja som uppkommit i en förplägnadsrörelse ska anses kunna hänföras till besöket i förplägnadsrörelsen i fråga. Till exempel den smittkedja som började i Vasa när studerande träffades och besökte en förplägnadsrörelse spreds snabbt genom sekundär smitta så att det totala antalet fall hösten 2020 var över 700. Också i huvudstadsregionen har det förekommit smittokluster där fler än 20 personer infekterats under en enda kväll i en förplägnadsrörelse och dessa infektioner orsakat sekundär smitta så att det totala antalet fall varit flera tiotal.
Samtidigt visar de senaste uppgifterna att smitta sker i synnerhet inom familjekretsen och även i hobbyverksamheter, i läroanstalter och vid privata tillställningar. Antalet smittfall som direkt hänför sig till förplägnadsrörelser har medan de nuvarande begränsningarna varit i kraft varit litet, rentav bara några procent av alla smittfall. Under den senaste tiden har smittkällan dock ställvis varit oklar i över hälften av fallen, och under vintern har smitta spridits från förplägnadsrörelser till och med till andra delar av landet.
En ny, betydande epidemiologisk riskfaktor är de nya varianter av SARS-CoV-2 som har upptäckts. Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) uppskattar i sin riskbedömning den 29 december 2020 att särskilt den nya varianten (B.1.1.7) sprider sig betydligt snabbare än coronavirusets tidigare subtyper. EDCD offentliggjorde den 21 januari 2021 en ny bedömning, enligt vilken risken för att virusvarianter sprider sig nu är hög/mycket hög. Även om dödligheten inte verkar ha ökat, kan den nya virusvarianten om den sprider sig leda till att epidemin accelererar betydligt snabbare, och ett ökat antal sjukdomsfall kan allvarligt hota hälso- och sjukvårdssystemets bärkraft.
I Finland minskade antalet fall av covid-19 under veckorna före jul så, att incidensen under 14 dygn för närvarande är cirka 85/100 000 personer. R-talet är för närvarande 0,75–0,95. Den relativt lugna epidemiologiska situationen har varierat från region till region, och antalet fall har också ökat i vissa regioner.
Vårens och sommarens ankomst kan minska hotet om en förvärrad epidemisituation i april–maj. Samtidigt innebär spridningen av virusvarianten till Finland en ny allvarlig risk för att epidemin accelererar oberoende av årstid. Om epidemin tar ny fart är risken för att hälso- och sjukvården överbelastas och att dödligheten ökar fortfarande betydande.
Därför har regeringen i slutet av januari vidtagit åtgärder för att öka hälsosäkerheten vid gränserna. Det beslutades att gränskontrollen vid de inre gränserna fortsätter, och bland annat skärptes villkoren för inresa för tiden 27 januari–25 februari 2021. Målet är också att genom åtgärder inom landet hålla antalet fall så lågt som möjligt, dock i proportion till de skadliga effekter av restriktionerna som kan godtas. Finansministeriet har i sin modellering visat att det också ur samhällsekonomisk synvinkel är förmånligast att hålla antalet fall och därmed belastningen av sjukhusvården under kontroll våren 2021.
De begränsningar som varit i kraft sedan sommaren 2020 har ansetts nödvändiga såväl när begränsningarna utfärdades som medan de tillämpats. Nu omfattar bedömningen av nödvändigheten nya aspekter, såsom det hot som de nya virusvarianterna innebär samt andra restriktioner som införts alldeles nyligen. Begränsningarna i förplägnadsverksamheten har vid sidan av andra restriktionsåtgärder i samhället hållit spridningen av epidemin under kontroll i Finland, men det är nödvändigt att ännu fortsätta med åtgärderna på de grunder som anges ovan.
2.2
Bestämmelser om begränsningar som gäller förplägnadsrörelser
I lagen om smittsamma sjukdomar och de förordningar som utfärdats med stöd av den har det efter den 1 juni 2020 föreskrivits om krav på instruktioner och hygien för kunderna, ett allmänt krav på avstånd mellan kundplatserna och en planeringsskyldighet gällande verksamheten och om begränsning av antalet kundplatser, öppettider och serveringstider för förhindrande av spridning av en smittsam sjukdom.
Den gällande 58 a § i lagen om smittsamma sjukdomar grundar sig på den paragraf som trädde i kraft den 1 juni 2020 och som ändrades i social- och hälsovårdsutskottet utifrån grundlagsutskottets utlåtande (RP 139/2020 rd, GrUU 31/2020 rd, ShUB 27/2020 rd).
De temporära paragraferna om begränsningar som gäller förplägnadsverksamhet reviderades genom lag 727/2020 som gäller 1.11.2020–28.2.2021. I 58 a § 2 mom. i den gällande lagen om smittsamma sjukdomar föreskrivs det om de allmänna skyldigheterna i anknytning till kundernas vistelse och hållandet av avstånd, och dessutom får genom förordning av statsrådet närmare bestämmelser utfärdas om de skyldigheter som i det ifrågavarande området gäller kundernas vistelse och placeringen av kundplatser i en förplägnadsrörelse samt om de krav som gäller antalet kundplatser inomhus och utomhus, om det är nödvändigt för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom. Sedan juni har det med stöd av statsrådets förordning ställts krav på att alla kunder i en förplägnadsrörelse ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande plan yta. Från och med den 1 november 2020 har antalet kunder i förplägnadsrörelser begränsats till högst hälften av kundplatserna (rörelser vars huvudsakliga förplägnadsverksamhet är att servera alkoholdrycker) eller till högst tre fjärdedelar av kundplatserna (övriga rörelser), om området befinner sig i epidemins accelerationsfas eller samhällsspridningsfas.
I lagens 58 a § 3 mom. föreskrivs det om förkortade öppet- och serveringstider. Genom förordning kan det föreskrivas om dessa begränsningar, om det är nödvändigt för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom och åtgärderna för rengöring av förplägnadsrörelsens lokaler och ytor, hygienanvisningarna, ordnandet av kundplatserna och andra åtgärder inte är tillräckliga för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom. Närmare bestämmelser om de begränsningar som gäller förplägnadsrörelsers öppettider mellan klockan 23 och klockan 05 och servering av alkoholdrycker mellan klockan 22 och klockan 09 samt om i vilka slag av förplägnadsrörelser begränsningarna ska iakttas får då utfärdas genom förordning av statsrådet.
I praktiken har det genom förordning av statsrådet i regel föreskrivits om begränsningar av öppettiderna och serveringstiden på landskapsnivå, beroende på om området befinner sig på epidemins basnivå, i accelerationsfasen eller i samhällsspridningsfasen. För närvarande är nästan hela landet i epidemins accelerations- eller samhällsspridningsfas, där serveringen av alkoholdrycker ska avslutas senast klockan 22 och rörelsen får hållas öppen för förplägnadsverksamhet för kunder till klockan 23 eller 24 beroende på verksamhetsidén. I områden med samhällsspridning får en rörelse öppnas tidigast klockan 5 och i områden som befinner sig i accelerationsfasen tidigast klockan 24 eller 1, beroende på verksamhetsidén.
I områden där epidemin är på basnivå finns inga begränsningar av kundplatserna, men serveringen av alkoholdrycker ska avslutas senast klockan 24 och förplägnadsrörelserna får hållas öppna till klockan 1.
I regel har begränsningarna utfärdats på landskapsnivå. Statsrådet har fått regional information om läget varje vecka i de utlåtanden som Institutet för hälsa och välfärd sammanställt, och förordningen har under den senaste tiden i allmänhet ändrats utifrån såväl positiva som negativa förändringar i epidemins faser. Som ett undantag från detta har till exempel det nationellt försämrade epidemiläget, epidemiläget i närområdena eller de risker som turistsäsongen medför kunnat leda till att begränsningarna inte genast har lindrats när den interna situationen i ett område har förbättrats eller till och med till att det för området utfärdats strängare begränsningar än de som gäller för den epidemifas som området är i.
De allmänna skyldigheterna och begränsningarna i fråga om förplägnadsrörelser i lagen om smittsamma sjukdomar och de ovannämnda begränsningar som utfärdats genom förordning av statsrådet har ytterst sannolikt vid sidan av andra åtgärder hindrat spridningen av coronavirusepidemin. I förplägnadsrörelser har det upptäckts relativt få fall, men dessa fall visar att begränsningarna inte har utfärdats i onödan. Enligt de gällande bestämmelserna ska de strängaste begränsningarna med tanke på bekämpningen av coronavirusepidemin riktas mot förplägnadsrörelser och förplägnadsverksamheter som är förenade med en stor sannolik risk för kontakter mellan människor.
I det här läget kan det anses motiverat att förlänga giltighetstiden för de nuvarande bestämmelserna.