1.1
Lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner
21 §.Fastställande och uttag av premierna. Det föreslås att paragrafen ändras så att det i den föreskrivs om fastställande av arbetslöshetsförsäkringspremier enligt de olika uttagsmodellerna. Också paragrafens rubrik föreslås bli ändrad så att den motsvarar paragrafens innehåll.
Det nya uttagsförfarandet innehåller både ett förfarande som baserar sig på utfall och ett som baserar sig på förskott. Utgångspunkten är att förfarandet baserar sig på genomförd lönebetalning på så sätt att Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställer arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremie utifrån de inkomstuppgifter som finns i inkomstregistret och andra uppgifter som finns tillgängliga. Arbetsgivaren har emellertid också möjlighet att välja ett förskottsförfarande genom att meddela Arbetslöshetsförsäkringsfonden om detta inom den tidsfrist som föreskrivs i lagen.
I 21 § 1 mom. föreskrivs det om det nya sätt att fastställa arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremie som är huvudregeln. Utgångspunkten är att Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställer arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremie på basis av arbetsgivarens genomförda lönebetalning enligt de löneuppgiftsanmälningar som arbetsgivaren gjort fyra gånger i året i det nationella inkomstdatasystemet.
Med hjälp av systemet beräknar Arbetslöshetsförsäkringsfonden arbetslöshetsförsäkringspremien dagligen, men fastställer premierna för arbetsgivaren fyra gånger per år. Arbetslöshetsförsäkringsfonden hämtar nya och ändrade uppgifter från det nationella inkomstdatasystemet en gång per dygn. Fonden behandlar informationen i sitt eget register över lönesummor och för över informationen till sitt kundregister samt sammanställer uppgifterna i enlighet med 22 c §. Betalningen baserar sig på fastställande i efterhand och på den arbetstagarspecifika löneuppgiftsanmälan som arbetsgivaren gör i inkomstregistret där sådana betalda löneposter som omfattas av skyldigheten att betala arbetslöshetsförsäkringspremie har anmälts. Arbetslöshetsförsäkringsfonden samlar löneuppgiftsanmälningar i enlighet med betalningsdagsprincipen för tre månader så att anmälan och den betalda lönen gäller den månad då lönen har betalats, sammanställer av dem arbetsgivarspecifika lönesummor som omfattas av skyldigheten att betala arbetslöshetsförsäkringspremie och fastställer utifrån dem arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremier fyra gånger per år. Fonden börjar fastställa arbetslöshetsförsäkringspremierna med tre månaders mellanrum då löneuppgiftsanmälningarna för de föregående tre månaderna har gjorts i inkomstdatasystemet. Fonden kan fastställa premien utan att höra arbetsgivaren.
De lönebetalningsperioder som anmälts till inkomstregistret och utifrån vilka arbetslöshetsförsäkringspremierna fastställs är januari-mars, april-juni, juli-september och oktober-december. På motsvarande sätt inleds fastställandet av premien i april, juli och oktober samt för årets sista betalningsperiod i januari året efter försäkringsåret. Arbetslöshetsförsäkringsfonden börjar alltså i april fastställa arbetslöshetsförsäkringspremierna för de i inkomstdatasystemet anmälda lönebetalningar gjorts i januari-mars. Om det görs retroaktiva korrigeringar i inkomstregistret återbetalar fonden ett motsvarande belopp eller kräver motsvarande tilläggsbetalning när den fastställer följande premie. Om arbetsgivaren t.ex. i maj korrigerar sina lönebetalningsanmälningar för januari i inkomstregistret, fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden i juli utöver en ny arbetslöshetsförsäkringspremie utifrån anmälningarna för april-juni det belopp som ska gottgöras eller betalas till motsvarande korrigeringen i inkomstregistret. Om den andel av arbetslöshetsförsäkringspremien som ändrats inte kan tas ut i samband med den övriga debiteringen eller återbetalas i form av ett avdrag, ska den tas ut eller återbetalas separat.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska meddela ett beslut om arbetslöshetsförsäkringspremien, av vilket den lönesumma som har anmälts till inkomstregistret samt den arbetslöshetsförsäkringspremie som fastställs på basis av den framgår. Fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien sker automatiserat i ett massförfarande varför det inte är möjligt att enskilt motivera beslutet. Arbetsgivaren har möjlighet att begära omprövning och överklaga beslutet om arbetslöshetsförsäkringspremiens belopp i enlighet med 8 b kap. i finansieringslagen.
I 21 § 2 mom. föreskrivs det om undantag till 1 mom. I momentet föreslås bestämmelser om villkor som ska vara uppfyllda för att Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska kunna bestämma att arbetsgivaren med avvikelse från huvudregeln enligt 1 mom. ska betala arbetslöshetsförsäkringspremien i förskott. Detta förutsätter att arbetsgivaren begär att Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställer arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringspremie som ett förskott senast den 15 november det år som föregår försäkringsåret eller, om verksamheten inleds under försäkringsåret innan den första löneuppgiftsanmälningen görs i det i lagen om inkomstdatasystemet avsedda inkomstregistret. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan fastställa arbetslöshetsförsäkringspremien i förskott för arbetsgivaren på det sätt som föreskrivs närmare i 21 a och 21 b §. Betalningssättet kan ändras från ingången av följande försäkringsår. En ändring i betalningssättet ska begäras senast den 15 november det år som föregår försäkringsåret.
I 21 § 3 mom. föreskrivs det om fastställande och uttag av löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie. Arbetsgivaren svarar också i fortsättningen för att löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie betalas till Arbetslöshetsförsäkringsfonden.
I 21 § 4 mom. definieras inkomstregistret. Det föreskrivs att Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska fastställa de lönesummor som avses i 1–3 mom. på basis av de inkomstuppgifter och andra uppgifter enligt 19 och 19 a § som arbetsgivaren har anmält till det i lagen om inkomstdatasystemet avsedda inkomstregistret, nedan inkomstregistret. Beslutet behöver inte motiveras på det sätt som anges i förvaltningslagen, om man i beslutet inte avviker från den lönesumma som arbetsgivaren har anmält till inkomstregistret. I 4 mom. föreskrivs det också om ett undantag till skyldigheten att motivera beslutet enligt förvaltningslagen. Arbetslöshetsförsäkringsfonden behöver inte motivera beslutet om en premie som den fastställt med stöd av 1–3 mom. på det sätt som anges i förvaltningslagen, om man i beslutet inte avviker från den lönesumma som arbetsgivaren har anmält till inkomstregistret. Arbetsgivaren har rätt att få ett motiverat beslut genom begäran om omprövning, varefter arbetsgivaren får överklaga beslutet.
21 a §.Fastställande och ändring av förskott. I paragrafen föreskrivs det om fastställande och ändring av förskott. Det föreslås ändringar i 1 och 2 mom.
I 21 a § 1 mom. föreskrivs det om fastställandet av förskott. Det föreslås att 1 mom. ändras så att det föreskrivs mera detaljerat än i den gällande lagen om hur förskott fastställs och att man vid fastställandet av förskott kan utnyttja de inkomstuppgifter som anmälts till inkomstregistret. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan fastställa ett förskott utifrån de uppgifter som arbetsgivaren anmält till fonden eller utan att höra arbetsgivaren utifrån de inkomstuppgifter om det pågående och föregående året som arbetsgivaren anmält till inkomstregistret eller utifrån uppgifter om en arbetslöshetsförsäkringspremie som fastställts genom uppskattning i enlighet med 21 c § samt uppgifter som gäller den allmänna löneutvecklingen. Det förskott som fastställs ska så noggrant som möjligt motsvara det i 18 § föreskrivna beloppet av en betalningsskyldig arbetsgivares och löntagares premiebetalningsskyldighet.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan fastställa ett förskott för arbetsgivaren t.ex. så att förskottet grundar sig på de uppgifter som arbetsgivaren anmält till Arbetslöshetsförsäkringsfonden och på en uppskattning av lönesumman. Om arbetsgivaren inte meddelar lönesumman, kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställa ett förskott utan att höra arbetsgivaren såsom för närvarande men baserat på de inkomstuppgifter som arbetsgivaren anmält till inkomstregistret. Om förskottslönesumman har beräknats enligt den gällande lagstiftningen utifrån skatteuppgifter som lämnats på eget initiativ för de föregående 12 månaderna, fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden ett nytt förskott baserat på de inkomstuppgifter för de föregående 12 månaderna som arbetsgivaren har meddelat till inkomstregistret. Om det inte finns inkomstregisteruppgifter för så lång tid, kan förskottet också fastställas på basis av inkomstregisteruppgifter för en kortare tid. Avsikten är inte att den nuvarande situationen för fastställande av förskott i övrigt ska ändras. Enligt förslaget har arbetsgivaren möjlighet att meddela sin egen uppskattning före försäkringsårets början senast den 15 november. Om arbetsgivaren inte meddelar sin uppskattning, fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden förskottet på det sätt som beskrivs ovan främst på basis av de uppgifter som anmälts till inkomstregistret.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställer förskottet på basis av den arbetslöshetsförsäkringspremie som fastställts genom uppskattning enlig 21 c § framför allt i de fall där den slutliga premien för arbetsgivaren för det förra försäkringsåret har fastställts genom uppskattning. För närvarande fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden den slutliga arbetslöshetsförsäkringspremien genom uppskattning när den har fått veta t.ex. i fråga om de årsanmälningsuppgifter som arbetsgivaren med stöd av 22 och/eller 22 a § anmält till Skatteförvaltningen att den till Arbetslöshetsförsäkringsfonden anmälda lönesumma som omfattas av arbetslöshetsförsäkringspremien inte har angetts korrekt. I en situation där Arbetslöshetsförsäkringsfonden har fastställt de slutliga arbetslöshetsförsäkringspremierna för föregående försäkringsår genom uppskattning är det ändamålsenligt att använda samma lönesummauppgift som den uppskattade premien baserats på i stället för inkomstregisteruppgifter då förskottspremien för följande år fastställs.
Vid fastställandet av förskott ska fortfarande också den allmänna löneutvecklingen beaktas. Med allmän löneutveckling avses att de lönesummauppgifter som finns tillgängliga höjs med en höjning som härletts av social- och hälsovårdsministeriets lönekoefficienter. Den indexförhöjning som hänför sig till utvecklingen av lönesumman kommer fortfarande att användas också efter ibruktagandet av inkomstregistret.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan fastställa en förskottspremie också under försäkringsåret, om förskottet inte alls har blivit fastställt och om arbetsgivaren skulle ha valt förskottsmodellen. I dag har det hänt att förskottet inte har fastställts av systemtekniska orsaker eller om en kund har hamnat utanför det automatiska fastställandet av förskottet. Sådana situationer har kunnat förekomma i fråga om nya bolag och bolag som startas samt sporadiska arbetsgivare och då har situationen kunnat leda till att premien har fastställts först efter att Arbetslöshetsförsäkringsfonden fått uppgifter om lönebetalningen från skattemyndigheterna. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan på motsvarande sätt som i dag fastställa ett förskott utan att höra arbetsgivaren, eftersom arbetsgivaren har möjlighet att kräva att förskottet ändras eller tas bort på det sätt som föreskrivs i 2 och 3 mom.
I 2 mom. föreskrivs det om ändring under försäkringsåret av ett redan fastställt förskott. Det föreslås att momentet ändras så att det föreskrivs att Arbetslöshetsförsäkringsfonden har möjlighet att ändra ett fastställt förskott på yrkande av arbetsgivaren. Bestämmelser om Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att ändra ett fastställt förskott finns i 21 c § 2 mom. Arbetsgivaren ska ansöka om nedsättning av förskottet före försäkringsårets utgång. Det föreslås också att en bestämmelse som gäller arbetsgivaren ska fogas till 2 mom., enligt vilken det dock inte är möjligt att ansöka om nedsättning så att förskottet blir lägre än arbetslöshetsförsäkringspremien för den lönebetalning som omfattas av arbetslöshetsförsäkringspremie och som enligt 6 § i lagen om inkomstdatasystemet redan har anmälts för det försäkringsåret.
Det föreslås att paragrafens 5 mom. upphävs. Bestämmelser om när premierna förfaller till betalning föreslås i den nya 21 d §.
21 b §.Fastställande av arbetslöshetsförsäkringspremien. I den gällande paragrafen föreskrivs det att arbetsgivaren till Arbetslöshetsförsäkringsfonden i efterhand ska anmäla de löner som arbetsgivaren betalat under försäkringsåret så att den slutliga arbetslöshetsförsäkringspremien kan fastställas. Lagen om inkomstdatasystemet och införandet av inkomstregistret medför ändringar i arbetsgivarnas anmälnings- och informationsskyldigheter i fråga om inkomstuppgifter och andra uppgifter.
Det föreslås att den gällande 21 b § upphävs som obehövlig eftersom Arbetslöshetsförsäkringsfonden får de uppgifter som behövs för fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien i regel från inkomstregistret och det inte behövs en separat bestämmelse om arbetsgivarens skyldighet att meddela lönesumman.
Enligt lagen om inkomstdatasystemet behöver prestationsbetalare meddela de uppgifter som anges i lagen endast till inkomstregistret och uppgiftsanvändare har rätt att av prestationsbetalare begära uppgifter som saknas i inkomstregistret eller utredningar som kompletterar uppgifterna i inkomstregistret i enlighet med vad som någon annanstans i lag föreskrivs om anmälnings- eller uppgiftsskyldigheten.
Enligt 7 § i lagen om inkomstdatasystemet införs i inkomstregistret sådana för skötseln av uppgiftsanvändarnas uppdrag enligt 13 § behövliga uppgifter om arbetsavtalsförhållanden och andra anställnings- och uppdragsförhållanden som kompletterar uppgifterna enligt 6 §. Många uppgifter som är viktiga för fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien är frivilliga i inkomstregistret och behöver inte meddelas till registret. Kompletterande uppgifter som är till nytta för Arbetslöshetsförsäkringsfonden är t.ex. uppgifter om anställningsförhållandet och A1-intyg. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan i en sådan här situation få uppgifterna ur inkomstregistret, om arbetsgivaren har meddelat dem som frivilliga uppgifter i inkomstregistret eller begära uppgifterna av arbetsgivaren med stöd av 22 § 1 mom. 3 punkten i finansieringslagen. Arbetsgivaren är skyldig att på Arbetslöshetsförsäkringsfondens begäran meddela fonden sådana uppgifter som inte meddelats i inkomstregistret men som är nödvändiga för fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien.
Det föreslås dock inte att paragrafen ska upphävas, utan istället att det i paragrafen tas in de bestämmelser om fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien som för närvarande finns i 21 c §. Därför föreslås det också att paragrafens rubrik ändras.
I det nya 21 b § 1 mom. föreskrivs det om fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremien. Enligt det ska Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställa en slutlig arbetslöshetsförsäkringspremie enligt förskottspremieförfarandet för varje kalenderår före utgången av juni det år som följer försäkringsåret. Dessutom föreskrivs det där att arbetslöshetsförsäkringspremien fastställs på basis av de uppgifter som arbetsgivaren meddelat till det i lagen om inkomstdatasystemet avsedda inkomstregistret. I övrigt motsvarar paragrafens 1 mom. den gällande lagens 21 c § 1 mom.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden har enligt det gällande 21 c § 1 mom. fastställt arbetslöshetsförsäkringspremien kalenderårsvis före utgången av oktober månad året efter försäkringsåret. Eftersom Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska börja fastställa arbetslöshetsförsäkringspremien utifrån de uppgifter som meddelats till inkomstregistret, får fonden uppgifterna snabbare än nu och kan därför fastställa den slutliga arbetslöshetsförsäkringspremien tidigare än för närvarande.
Det föreslås att paragrafens 2 mom. ska ändras jämfört med nuvarande 21 c § 2 mom. så att beslutet inte längre behöver motiveras på det sätt som anges i förvaltningslagen, om man i beslutet inte avviker från den lönesumma som utgörs av de inkomstuppgifter arbetsgivaren anmält till det i lagen om inkomstdatasystemet avsedda inkomstregistret. I övrigt motsvarar paragrafens 2 mom. det gällande 21 c § 2 mom.
Paragrafens 3 och 4 mom. motsvarar till sitt innehåll gällande 21 c § 3 och 4 mom., dock så att de gäller både premier som fastställs enligt utfallsmodellen och förskottsmodellen. Detta är motiverat med tanke på arbetsgivarnas rättsskydd, opartiskt bemötande och bekämpningen av den grå ekonomin. Oberoende av uttagsmodellen ska ett beslut om utebliven arbetslöshetsförsäkringspremie fattas inom tre år från ingången av året efter försäkringsårets utgång. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan oberoende av uttagsmodellen fastställa arbetslöshetsförsäkringspremien enligt det läge som gällde före ett företagsarrangemang, om den uppenbara avsikten med arrangemanget har varit att kringgå bestämmelserna om arbetslöshetsförsäkringspremie.
21 c §.Fastställande av arbetslöshetsförsäkringspremien genom uppskattning. Det föreslås att paragrafen ändras i sin helhet så att det föreskrivs där om fastställande av arbetslöshetsförsäkringspremie genom uppskattning. Paragrafens 1 mom. motsvarar i övrigt det som föreskrivs i gällande 21 d § 1 mom. förutom att hänvisningen till 21 b § ändras så att den i det nya 21 c § 1 mom. hänvisar till inkomstregistret, till vilket arbetsgivaren är skyldig att meddela inkomstuppgifter och andra uppgifter efter att lagen om inkomstdatasystemet trätt i kraft. Arbetslöshetsförsäkringsfonden får de uppgifter som arbetsgivaren uppgett från inkomstregistret. Efter ibruktagandet av det nationella inkomstdatasystemet kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden med stöd av 1 mom. fastställa arbetslöshetsförsäkringspremien genom uppskattning såsom för närvarande men också under försäkringsåret. Arbetslöshetsförsäkringspremierna kan fastställas genom uppskattning både enligt förskottsförfarandet och för arbetsgivare som omfattas av förfarandet med genomförd lönebetalning. I dag fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden arbetslöshetsförsäkringspremier genom uppskattning efter försäkringsåret. Eventuella försummelser och brister har framgått av de årsanmälningsuppgifter som fåtts från Skatteförvaltningen med stöd av 22 a § i finansieringslagen i regel efter försäkringsåret, varvid Arbetslöshetsförsäkringsfonden har fastställt arbetslöshetsförsäkringspremierna genom uppskattning.
Enligt förslaget kan arbetslöshetsförsäkringspremier fastställas genom uppskattning, om den lönesumma som arbetsgivaren anmält till inkomstregistret är för liten utifrån de uppgifter som Arbetslöshetsförsäkringsfonden fått t.ex. av Pensionsskyddscentralen eller arbetspensionsanstalterna, Skatteförvaltningen eller någon annan myndighet på basis av 22 eller 22 a § och andra uppgifter som fonden förfogar över och som gäller arbetsgivarens lönebetalning och övriga verksamhet, och arbetsgivaren trots uppmaning inte korrigerar uppgifterna i inkomstregistret. Med stöd av 1 mom. kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställa arbetslöshetsförsäkringspremierna genom uppskattning också för arbetsgivare som omfattas av förfarandet med genomförd lönebetalning, om arbetsgivarens uppgifter i inkomstdatasystemet inte motsvarar den faktiska lönebetalningen och arbetsgivaren trots uppmaning inte korrigerar uppgifterna i inkomstregistret. Om arbetsgivaren korrigerar uppgifterna i inkomstregistret, får Arbetslöshetsförsäkringsfonden ur registret de uppgifter som behövs för fastställandet av arbetslöshetsförsäkringspremierna. Om arbetsgivaren inte korrigerar uppgifterna i inkomstdatasystemet, skaffar och använder Arbetslöshetsförsäkringsfonden de uppgifter den fått med stöd av 22 och 22 a § som jämförelseuppgifter och fastställer därefter arbetslöshetsförsäkringspremierna genom uppskattning med stöd av 21 d § 1 mom.
Till exempel vid skattegranskningen kan det upptäckas att de uppgifter som arbetsgivaren angett i inkomstdatasystemet inte motsvarar den faktiska lönebetalningen. Då försöker man få arbetsgivaren att ändra sitt tillvägagångssätt och göra korrigeringsanmälningar och nya anmälningar i inkomstregistret. Om arbetsgivaren gör dessa anmälningar i inkomstregistret, får också Arbetslöshetsförsäkringsfonden de riktiga uppgifter som behövs för fastställandet av premien med stöd av genomförd lönebetalning. I första hand försöker man alltså få arbetsgivaren att göra korrigeringsanmälningar och nya anmälningar i inkomstregistret och först om arbetsgivaren inte gör så, fastställs premien genom uppskattning med stöd av 21 d § 1 mom.
I 2 mom. föreskrivs det om Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att trots bestämmelserna i 21 a § på eget initiativ ändra det fastställda förskottet och fastställa ett nytt förskott genom uppskattning, om arbetsgivaren har anmält en för liten förskottslönesumma med den uppenbara avsikten att kringgå bestämmelserna om arbetslöshetsförsäkringspremie för att undvika arbetslöshetsförsäkringspremier.
Paragrafens 3 och 4 mom. motsvarar 2 och 3 mom. i den gällande 21 d §. Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska meddela arbetsgivaren beloppet av den uppskattade premien och grunderna för den. Arbetsgivaren ska ges tillfälle att lämna utredning innan den uppskattade premien fastställs. Utebliven utredning hindrar inte att en uppskattad premie fastställs. Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska meddela ett överklagbart beslut om den uppskattade premien. Av beslutet ska den uppskattade premiens belopp och grunderna för fastställande av den framgå. Till den del man i beslutet avviker från den utredning som arbetsgivaren lämnat i enlighet med 2 mom. ska beslutet motiveras på det sätt som anges i förvaltningslagen.
21 d §.När premierna förfaller till betalning. Paragrafen är ny och innehåller bestämmelser om ett bemyndigande att genom förordning av statsrådet föreskriva om när arbetslöshetsförsäkringspremier förfaller till betalning och om premiers förfallodagar.
21 e §.Ränta på arbetslöshetsförsäkringspremie och förskottsåterbäring. I paragrafen föreskrivs det om ränta på arbetslöshetsförsäkringspremie och förskottsåterbäring. Det föreslås att hänvisningen till 21 c § ändras till en hänvisning till den nya 21 b § som i sak motsvarar innehållet i den gällande 21 c §.
21 g §.Granskningsrätt som hänför sig till uttag av arbetslöshetsförsäkringspremier. I paragrafen föreskrivs det att Arbetslöshetsförsäkringsfonden har rätt att i arbetsgivarens handlingar granska riktigheten av vissa uppgifter som omfattas av uppgiftsskyldigheten. Med anledning av de förslag som ingår i propositionen föreslås det att hänvisningen till 21 b § i 1mom. stryks och att hänvisningen till 21 c § 4 mom. ändras till en hänvisning till det nya 21 b § 4 mom.
22 §.Sysselsättningsfondens rätt att få uppgifter. Paragrafens 1 mom. 2 punkt föreslås bli ändrad så att Arbetslöshetsförsäkringsfonden får rätt att av Pensionsskyddscentralen och arbetspensionsanstalterna få arbetsgivar- och arbetstagarspecifika uppgifter om betalda löner som är specificerade genom personbeteckning eller på något annat sätt.
22 a §.Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att få uppgifter av Skatteförvaltningen. Det föreslås att paragrafens 1 mom. 3 punkt ändras så att Arbetslöshetsförsäkringsfonden har rätt att av Skatteförvaltningen enligt prestationsmottagare få uppgifter som är specificerade genom personbeteckning eller på annat sätt och som arbetsgivaren eller någon annan prestationsbetalare uppgett för beskattningen om utbetalda löner och därmed jämförbara prestationer och därtill anslutna arbetsgivarprestationer samt om skatter och obligatoriska försäkringspremier som innehållits hos löntagaren.
24 i §.Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att rätta arbetslöshetsförsäkringspremie. Det föreslås att 2 mom. i paragrafen ändras i och med att inkomstregistret tas i bruk. I fortsättningen ska lönesumman inte anmälas till Arbetslöshetsförsäkringsfonden. I stället ska arbetsgivaren göra en löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret, utifrån vilken Arbetslöshetsförsäkringsfonden fastställer arbetslöshetsförsäkringspremierna.
Det föreslås att 2 mom. i paragrafen ändras i och med att inkomstregistret tas i bruk. Paragrafens 2 mom. justeras så att Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan rätta arbetslöshetsförsäkringspremien också till arbetsgivarens nackdel, om arbetsgivaren har korrigerat ett fel i de uppgifter arbetsgivaren anmält till inkomstregistret eller ett fel som beror på Arbetslöshetsförsäkringsfondens skrivfel, räknefel eller något annat därmed jämförbart misstag.
Enligt lagen om inkomstdatasystemet ansvarar prestationsbetalarna för att de uppgifter de lämnar till inkomstregistret är riktiga och för att rätta uppgifterna utan obefogat dröjsmål. Det föreskrivs ingen tidsfrist inom vilken uppgifterna ska vara rättade. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan på eget initiativ rätta arbetslöshetsförsäkringspremien enligt en uppgift som rättats i inkomstregistret om rättelserna har gjorts inom den tid som anges i 24 i § antingen till arbetsgivarens fördel med stöd av 1 mom. eller till arbetsgivarens nackdel med stöd av 2 mom. Om arbetsgivaren är missnöjd med Arbetslöshetsförsäkringsfondens beslut får arbetsgivaren begära omprövning hos Arbetslöshetsförsäkringsfonden inom den tid som föreskrivs i 24 f §. Arbetslöshetsförsäkringsfonden rättar inte längre arbetslöshetsförsäkringspremier på eget initiativ efter den tidsfrist som anges i 24 i §, utan efter detta bör arbetsgivaren begära omprövning hos Arbetslöshetsförsäkringsfonden på det sätt som föreskrivs i 24 f §.
Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan på eget initiativ rätta premier enligt 21 §. Vid behov kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden rätta också premier som fastställts genom uppskattning i enlighet med 21 c §. En typisk rättelse på Arbetslöshetsförsäkringsfondens eget initiativ förekommer i en situation där arbetsgivaren rättar inkomstuppgifter som redan anmälts till inkomstregistret. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan rätta ett fel i ett tidigare beslut genom att fatta ett nytt beslut, där den arbetslöshetsförsäkringspremie som tidigare fastställts för försäkringsåret beaktas. Ett fel som vanligen förekommer i ett beslut är fel lönesumma. Arbetslöshetsförsäkringsfonden lämnar arbetsgivaren ett nytt beslut baserat på den rättade lönesumma som arbetsgivaren meddelat. I samband med beslutet ges anvisningar för sökande av ändring för omprövningsförfarandet enligt 24 f §.
Enligt den modell som baserar sig på genomförd lönebetalning fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden en premie eller återbäring utifrån de rättelser som gjorts i inkomstregistret under försäkringsåret senast i samband med följande fastställande av premier. Arbetslöshetsförsäkringsfonden kan beakta de rättelser som arbetsgivaren gjort i inkomstregistret då arbetslöshetspremierna fastställs, om fonden ännu inte hunnit fastställa premierna. Då beaktas rättelserna av lönen redan i det första beslutet om perioden i fråga och därmed är det inte fråga om ett rättelseförfarande. Om Arbetslöshetsförsäkringsfonden redan skulle ha hunnit fastställa premien för det kvartal för vilket arbetsgivaren rättar löneuppgiften, är huvudregeln att Arbetslöshetsförsäkringsfonden gör en rättelse i samband med fastställandet av premien för följande kvartal antingen genom att gottgöra eller ta ut en tilläggsavgift motsvarande rättelsen. I så fall fastställer Arbetslöshetsförsäkringsfonden samtidigt en premie utifrån de anmälningar som gjorts i inkomstregistret för det ifrågavarande kvartalet och rättar vid behov ett eller flera tidigare beslut om premien. Arbetslöshetsförsäkringsfonden sänder sålunda arbetsgivaren en faktura, där fonden både har fastställt en premie utifrån de anmälningar till inkomstregistret som gäller det kvartal som ska behandlas och gjort behövliga rättelser för ett eller flera föregående kvartal. Tilläggsavgiften eller återbäringen beaktas då följande arbetslöshetsförsäkringspremie fastställs. Om en felaktig löneuppgift har lett till ett för arbetsgivaren betydande fel i beloppet av den arbetslöshetsförsäkringspremie som tagits ut, kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden rätta beslutet redan innan den fastställer arbetslöshetsförsäkringspremien för följande kvartal. Enligt den sista meningen i 2 mom. kan Arbetslöshetsförsäkringsfonden efter att ha hört arbetsgivaren rätta arbetslöshetsförsäkringspremien även om arbetsgivaren inte har gjort en löneuppgiftsanmälan i inkomstregistret, om löneuppgiftsanmälan eller någon annan information som arbetsgivaren lämnat är bristfällig eller oriktig eller om arbetsgivaren annars har försummat sin skyldighet att anmäla uppgifter till inkomstregistret. Detta kan tillämpas t.ex. i en situation där det vid brevväxling mellan Arbetslöshetsförsäkringsfonden och arbetsgivaren har framgått att någon uppgift anmälts fel i inkomstregistret. Enligt 4 § 3 mom. i lagen om inkomstdatasystemet ska arbetsgivaren rätta uppgifterna i inkomstregistret utan obefogat dröjsmål. I praktiken kan det uppkomma situationer där arbetsgivaren emellertid inte rättar en uppgift i inkomstregistret.
När ett beslut om rättelse ingår i ett beslut som gäller följande kvartal, ska uppgifterna om rättelsen specificeras skilt från de uppgifter som gäller fastställandet av premien för det nya kvartalet.
Om det görs rättelseanmälningar i inkomstregistret retroaktivt för tidigare försäkringsår, ska Arbetslöshetsförsäkringsfonden rätta beslutet för försäkringsåret i fråga och fatta ett nytt beslut. Detta gäller också situationer där premien fastställs genom uppskattning med stöd av 21 c §.
Om arbetsgivaren är missnöjd med Arbetslöshetsförsäkringsfondens beslut får arbetsgivaren begära omprövning hos Arbetslöshetsförsäkringsfonden inom den tid som föreskrivs i 24 f §. Arbetslöshetsförsäkringsfonden rättar inte längre arbetslöshetsförsäkringspremier på eget initiativ efter den tidsfrist som anges i 24 i §.