2.1
Lagstiftning och praxis
2.1.1
2.1.1 Körkort för traktor
I 4 § 1 mom. 7 och 8 punkten i körkortslagen (286/2011) ingår de körkortskategorier som motsvarar traktorkategorier som bestäms i fordonslagen. Körkortskategorierna är T och LT.
Den högsta konstruktiva hastigheten för den jordbruks- och skogsbrukstraktor som definieras i 14 § 3 mom. 1–4 punkten i fordonslagen är 40 km/h. Enligt fordonslagen är det fråga om fordon som konstruerats för att dra, skjuta, frakta och driva vissa släpfordon avsedda att användas inom jord- eller skogsbruk.
Enligt körkortslagen krävs det för framförandet av en sådan traktor och en till denna kopplad släpvagn ett körkort för kategori T. För avläggande av ett sådant körkort krävs att ett teoriprov för denna kategori avläggs, men det finns inget undervisningskrav. Examensmottagaren kan kräva att också ett körprov ska avläggas, men i praktiken är detta ytterst ovanligt. Minimiåldern för ett körkort för kategori T är 15 år. Alla andra körkort, förutom körkort för kategori AM (mopeder och lätta fyrhjulingar) ger körkortets innehavare rätt att köra en traktor i kategori T. Det är fråga om en nationell körkortkategori, eftersom de krav som gäller för körning av traktor inte har harmoniserats i EU-lagstiftningen. Körkortskategorin antecknas på körkortet endast om kategorin har avlagts separat genom examen för kategori T. Hälsokraven för förare av fordon i kategori T bestäms i enlighet med kraven på förare i grupp 1 och är samma som exempelvis för förare av en personbil i kategori B. I kategori T ingår också snöskotrar och motorredskap.
I 14 § 3 mom. 5 punkten i fordonslagen ingår bestämmelser om trafiktraktorer som är en nationell kategori av traktorer. Den högsta konstruktiva hastigheten för trafiktraktorer är 50 km/h. Trafiktraktorerna är lastbärande traktorer med hydraulisk ledramstyrning som är avsedda för godstransport eller också andra för godstransport avsedda traktorer som är utrustade med släpvagn med en kopplingsmassa som är större än 10 ton. Som trafiktraktorer betraktas enligt fordonslagen dock inte traktorer som används för transporter som avses i 7 § i bränsleavgiftslagen (1280/2003). Det krävs ett körkort för kategori T för att köra en sådan traktor och en till denna kopplad släpvagn.
Avläggande av körkort för kategori LT förutsätter att man avlägger ett teoriprov och ett manöverprov som närmare definieras av Trafiksäkerhetsverket. Ingen undervisning krävs. Manöverprovet består av två uppgifter som ska visa att den som avlägger körkortet kan hantera fordonskombinationen säkert och utan att riskera utrustningen. Vid säkring av kopplingen ska sökanden på självvalt sätt visa att släpvagnens vikt vilar på dragfordonets låsanordning. Den andra uppgiften är att backa runt ett hörn utan att överskrida det utmärkta området och undviker alltför branta svängar. Uppgifterna ska utföras inom utsatt tid, inom högst 10 minuter. Ett körkort för kategori LT ger innehavaren rätt att köra traktor i kategori T, och lastbilskort för kategori C1 och C omfattar rätt att köra traktor i kategori LT. Minimiåldern för körkortet är 18 år. Också i denna kategori bestäms hälsokraven för förare i enlighet med hälsokraven för förare i grupp 1.
Kategorin LT togs i bruk i samband med att körkortslagen trädde i kraft i januari 2013. Före det krävdes det ett lastbilskörkort för kategori C för att få köra trafiktraktor. Kravet ansågs oskäligt, eftersom trafiktraktorer används mycket också inom jordbruk och skogsbruk och eftersom minimiåldern för förare på grund av de ändringar av körkortsdirektivet som gäller körkort för kategori C skulle ha stigit till 21 år för förare utan en grundläggande yrkeskompetensutbildning på 280 timmar.
2.1.2
2.1.2 Traktorförares yrkeskompetens
Nationellt har det för framförande av trafiktraktor ställts krav på yrkeskompetens för förare av tunga fordon, förutom i fråga om jordbruks- och skogsbrukstransporter som avses i 7 § i bränsleavgiftslagen. Bestämmelser om detta ingår i 2 § 1 mom. i lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare (273/2007).
Kravet på yrkeskompetens för förare av tunga fordon kommer från EU-lagstiftningen och det gäller förare av fordon som kräver lastbils- eller busskörkort. Eftersom EU-lagstiftningen inte innehåller bestämmelser om traktorförare kräver lagstiftningen inte att traktorförarna har någon yrkeskompetens. I de undantag som ingår i EU-lagstiftningen gäller kravet på yrkeskompetens inte framförandet av sådana långsamma fordon som kräver lastbilskörkort och vars största tillåtna konstruktiva hastighet är högst 45 km/h.
I samband med att körkort för kategori LT togs i bruk lades kravet på yrkeskompetens till i riksdagsbehandlingen. För erhållande av yrkeskompetensen krävdes det av förare av traktorer, oberoende av förarens ålder, en förkortad grundläggande yrkeskompetensutbildning på 140 timmar. I kommunikationsutskottets betänkande (KoUB 23/2010 rd) betonades jämlika konkurrensvillkor inom den kommersiella transportverksamhet som inte hör till jord- och skogsbruket Utgångspunkten i betänkandet var att harmoniserade principer ska i fråga om alla fordonsförare följas vid kommersiella konkurrenssituationer.
2.2
Den internationella utvecklingen samt lagstiftningen i utlandet och i EU
Eftersom kraven på traktorförare inte har harmoniserats inom EU kan varje medlemsstat ha en egen nationell praxis. Även om kategori T är en körkortskategori för traktorer som internationellt sett är i allmänt bruk varierar kategorins innehåll från land till land. Vanligen är det dock frågan om traditionella jordbruks- och skogsbrukstraktorer. Kraven på körning av traktor kan basera sig på exempelvis användningsändamålet och på traktorns vikt eller på hastighet enligt konstruktion. I vissa länder används i stället för körkort särskilda intyg för påvisande av den behörighet som krävs. Detta är fallet i t.ex. följande medlemsstater i EU: Lettland, Litauen, Portugal, Spanien och Nederländerna.
Internationella organisationen för förarexamen CIECA har 2014 publicerat en rapport om krav som gäller vid framförande av traktor (CIECA Workshop Report, Access to driving agricultural or forestry tractors; Survey of current situation, best practices for training and testing, further developments).
Enligt rapporten krävs det inget körkort för att inom jordbruket köra traktor i vissa länder, bl.a. Sverige och Frankrike, om traktorn körs på väg endast korta sträckor, t.ex. mellan olika delar av en gårdsbruksenhet. För andra typer av körningar används i Sverige körkort för kategori T för traktorer vars största konstruktiva hastighet är högst 40 km/h. Ålderskravet för körkortet är 16 år, men av särskilda skäl kan få ett körkort som 15-åring. För att få ett körkort måste man avlägga ett teoriprov. I Sverige ger alla körkortskategorier innehavaren rätt att köra traktor, men för kommersiella transporter krävs det dock lastbilskörkort. Kravet på lastbilskörkort för kommersiella transporter ingår i annan lagstiftning än lagstiftning om körkort. Enligt de uppgifter som finns tillgängliga finns det i Sverige planer på att den tillåtna hastigheten för de snabbaste traktorerna i framtiden ska vara högst 50 km/h. Personer som har ett körkort för kategori B ska kunna köra en sådan traktor. I fråga om andra länder finns det inte uppgifter på hur ändringar som gäller traktorerna inverkar på kraven på förarna. I många länder krävs det dock under vissa förutsättningar redan för närvarande körkort för bil.
I Frankrike är inte separata körkort för traktor i bruk. Förutom i fråga om sådana ovan beskrivna körningar som hänför sig till jordbruket ska behörigheten visas med hjälp av ett separat dokument. Personer som har fyllt 16 år har rätt till jordbrukskörning, men om en traktor med släpvagn överstiger vissa måttkrav stiger åldersgränsen till 18 år.
I Norge används separata körkort för traktor, och ålderskravet för körkortet är 16 år. När den konstruktiva hastigheten överstiger 40 km/h är ålderskravet 18 år. I körkort för kategori B och i lastbilskörkort ingår rätten att köra traktor. För att köra en traktor vars konstruktiva hastighet överstiger 50 km/h med släpvagn krävs körkort för kategori CE (lastbilsdragna fordonskombinationer).
I Tyskland är det gällande ålderskravet för ett traktorkörkort för kategori L 16 år. I kategorin ingår traktorer vars konstruktiva hastighet är högst 40 km/h eller, om en släpvagn är kopplad till traktorn, vars konstruktiva hastighet är högst 25 km/h. Ett traktorkörkort för kategori T gäller traktorer med en hastighet på upp till 60 km/h. För traktorkörkort ska man få teoretisk och praktisk undervisning och avlägga ett teoriprov. När den konstruktiva hastigheten överstiger 40 km/h är ålderskravet 18 år. Då krävs det utöver ovannämnda prestationer ett praktiskt prov.
I Nederländerna finns inte något särskilt traktorkörkort utan man använder ett separat intyg. Vid jordbrukskörning är åldersgränsen 16 år och för övriga transporter 18 år. I Storbritannien är ålderskravet för körkort 16 år när det gäller mindre och 17 år det när det gäller större traktorer. Där ingår rätten att köra traktor i körkort för kategori B. I Ungern är ålderskravet för traktorkörkort 16 år och rätten att köra traktor ingår i körkort för kategori B, C och D, dvs. i bilkörkort.
I en stor del av de övriga medlemsstaterna i EU är miniåldern för att köra traktor 16 år. Oftast ingår rätten att köra traktor i lastbilskategorierna. I vissa fall ingår rätten också i kategori B, t.ex. på basis av en traktors ringa vikt eller effekt.
För körning av traktor används för närvarande olika hastighetsbegränsningar, dvs. 20 km/h (tätorter i Malta), 25 km/h (Nederländerna), 30 km/h (tätorter i Portugal, utanför tätorter i Malta), 40 km/h (Belgien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Luxemburg, Spanien, Sverige).
Enligt CIECA:s rapport sker det traktorolyckor både i arbetsförhållanden utanför vägområden och i trafiken. En trafikolycka kan bero på föraren (brist på yrkesskicklighet och erfarenhet t.ex. så att föraren kör med fel teknik eller hastighet, rattfylleri), de tekniska egenskaperna hos en traktor (t.ex. till följd av brist på underhåll och service) eller väderförhållanden.
2.3
Bedömning av nuläget
2.3.1
2.1.3 Körkort för traktor
Tillämpningen av kravet på körkort för framförande av trafiktraktorer har i praktiken ansetts vara problematisk på grund av definitionen av trafiktraktorer. Vanligen baserar sig körkortskraven på uppgifterna i registreringsintyget om fordonskategori, fordonets tekniska egenskaper, såsom totalvikt eller antal passagerarsäten, så att kraven kan konstateras på ett entydigt sätt. Kraven på körkortet ändras inte t.ex. enligt användningsändamål. När det gäller trafiktraktorer är bakgrunden till problemen att traktortypen i viss mån definieras enligt användningsändamålet, varvid egenskapen som trafiktraktor inte framgår av registreringsintyget. I registreringsintyget för en traktor som är registrerad som trafiktraktor kan finnas en anteckning som gäller trafiktraktor eller jordbrukstraktor/trafiktraktor, varvid fordonet kan användas både som trafiktraktor och jordbrukstraktor.
Sättet att anteckna körrätten för kategori T har i vissa fall upplevts som problematiskt. Orsaken har varit att det i körkortet har saknats en anteckning om körrätten. Det har ansetts att förfarandet minskar möjligheterna för den som innehar körrätten att få arbete i något annat EU-land och eller någon annanstans i världen. Varken EU-lagstiftningen eller överenskommelserna om internationell vägtrafik omfattar några bestämmelser om framförande av traktor. Det finns inte heller några bestämmelser som reglerar erkännandet av sådana bestämmelser. I körkortsdirektivet (2006/126/EG) ingår inte till alla delar detaljerade bestämmelser om hur körrätten ska antecknas. I Finland ingår körrätt för kategori T i alla andra körkort än körkort för framförande av mopeder och lätta fyrhjulingar (körkort för kategori AM och körkört för M som beviljades innan kategori AM togs i bruk). Om kategori T och LT avläggs separat, finns kategorin antecknad på körkortet. I andra fall, dvs. om körrätten följer av att någon annan körkortskategori avläggs, finns kategorin inte antecknad. Det finns ett motsvarande förfarande i EU-lagstiftningen som gäller harmoniseringen av körkortskategorier. Enligt bestämmelsen kan en medlemsstat inom sitt eget område bevilja rätt att köra lätt motorcykel i kategori A1 med körkort för kategori B, men rätten får inte antecknas separat på körkortet, och andra medlemsstater behöver inte erkänna bestämmelsen.
Specificerade uppgifter om traktorolyckor enligt traktortyp finns inte att tillgå. I olyckor som inbegriper minst en traktor har det under åren 2003–2014 dött 73 personer och skadats 2 240 personer. Trettio personer av dem som dött och 792 av dem som skadats befann sig i en traktor. I olyckor som inbegripit också en person- eller paketbil har 20 dött och 1054 skadats av dem som befann sig i en bil. Under 1984-2014 har det varit sammanlagt 131 dödsolyckor förorsakade av en traktor. I 116 fall var den andra parten ett motorfordon och i 15 fall en fotgängare, en person på cykel eller en person på moped.
2.3.2
2.3.2. Yrkeskompetens för traktorförare och förare av tunga fordon
Kravet på yrkeskompetens för förare av trafiktraktorer gäller vid andra transporter än vissa jordbruks- och skogsbrukstransporter. I praktiken har det i viss mån lett till ovisshet om huruvida kravet ska tillämpas på framförande av traktor för vissa användningsändamål, t.ex. för snöplogning.