Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2018—2021 (SRR 4/2017 rd): Ärendet har remitterats till stora utskottet för utlåtande till finansutskottet. Tidsfrist: 24.5.2017.
I enlighet med sitt ansvarsområde har stora utskottet granskat planen för de offentliga finanserna med avseende på de delar som gäller EU:s tillväxt- och stabilitetspakt (bilaga 6 i redogörelsen). Utskottet hänvisar till sitt utlåtande StoUU 1/2016 rd om den föregående planen för de offentliga finanserna (SRR 3/2016 rd). I utlåtandet tog utskottet upp sambandet mellan planen och den samlade styrmekanismen för Europeiska unionens ekonomiska politik.
Stora utskottet påpekar att Finlands stabilitetsprogram, som ingår i planen för de offentliga finanserna, utgör en del av den europeiska planeringsterminen för samordning av den ekonomiska politiken. Inom ramen för planeringsterminen granskas också Finlands årliga nationella reformprogram utifrån strategin Europa 2020. Den nyaste programversionen från april 2017 behandlas i riksdagen under nummer E 28/2017 rd. Planen för de offentliga finanserna hänvisar till det nationella reformprogrammet. Dessutom uppmanar rådets rekommendation (EU) 2015/1184 medlemsstaterna att iaktta allmänna riktlinjer för EU:s gemensamma ekonomiska politik.
Följaktligen och eftersom målen för strategin EU 2020 har angetts som bärande principer för de europeiska planeringsterminerna anser stora utskottet det vara motiverat att finansutskottet i sitt betänkande om planen för de offentliga finanserna bedömer redogörelsen också i relation till strategins fem allmänna mål (sysselsättningsnivå, FoU-finansiering, utsläppsmål, utbildningsmål, målen om minskad fattigdom och utslagning). Samtidigt bör utskottet bedöma framstegen i relation till strategins sju så kallade huvudinitiativ (innovation, digital ekonomi, sysselsättning, ungdom, industripolitik, fattigdom och resurseffektivitet).
Stora utskottet betonar att nationella program baserade på europeiska styrinstrument bör behandlas i anslutning till varandra. På så sätt kan det säkerställas att valen för den finländska ekonomiska politiken förmedlas oavkortade till de ståndpunkter som Finland står för på EU-nivå.
Stora utskottet föreslår
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var