Propositionens huvudsakliga innehåll.
I regeringens proposition föreslås det att övergångsbestämmelsen (174 §) för anknutna enheter inom branschen för social- och hälsovårdstjänster i lagen om offentlig upphandling och koncession ändras.
Ekonomiutskottet tillstyrker den föreslagna regleringen utan ändringar, men med följande anmärkningar.
Nuläge och konsekvenser av den föreslagna ändringen.
Upphandlingslagen tillämpas inte på upphandling som den upphandlande enheten gör hos anknutna enheter. Om den anknutna enheten inte iakttar gränserna för försäljning till utomstående, kan den förlora sin ställning som anknuten enhet.
Den gällande övergångsperioden för bestämmelserna om försäljning till utomstående från anknutna enheter går ut den 31 januari 2021. Om lagen inte ändras, ska de gränser för försäljning till utomstående från anknutna enheter (5 % och 500 000 euro) som anges i 15 § i upphandlingslagen tillämpas också på anknutna enheter som är verksamma inom social- och hälsovårdsbranschen från och med den 1 januari 2022. Bakgrunden till den gällande bestämmelsen har varit den bedömning som gjordes i samband med totalreformen av upphandlingslagen 2016, att den då aktuella strukturreformen av social- och hälsovårdstjänsterna skulle ha trätt i kraft före utgången av 2021.
Genom utförsäljning har det blivit möjligt att erbjuda tjänster exempelvis i sådana glesbygdsområden där det inte har funnits förutsättningar att ordna privat serviceproduktion: att konkurrensneutraliteten äventyras har inte ansetts vara någon betydande orsak till oro i anslutning till de anknutna enheternas verksamhet vid sådan marknadsbrist.
Ekonomiutskottet konstaterar att överföringen av befogenheter och uppgifter från kommunerna och sjukvårdsdistrikten till välfärdsområdena är förknippad med omfattande strukturella lösningar och avtalsarrangemang. För att undvika administrativa kostnader till följd av bristande kontinuitet i lagstiftningen verkar det ändamålsenligt att förlänga övergångsperioden.
Utskottet påpekar emellertid att den tid som nu föreslås för förlängning av gränsen för försäljning till utomstående fram till ingången av 2023 kan skapa ett intryck av att de nu gällande gränserna för försäljning till utomstående blir bestående.
Enligt inkommen utredning är omsättningen och försäljningen till utomstående från anknutna enheter som de offentliga upphandlande enheterna har bestämmande inflytande över anmärkningsvärt stor i Finland. Hälso- och sjukvårdstjänster och stödtjänster för dem, såsom laboratorietjänster och bilddiagnostik, kan som upphandlingsenheter och anknutna enheter vara lokalt sett synnerligen betydande aktörer.
Fortsatt beredning av upphandlingslagstiftningen.
Ekonomiutskottet konstaterar att offentlig upphandling är verksamhet som kraftigt regleras på EU-nivå; den nationella lagstiftarens spelrum är begränsat. Vid offentlig upphandling har upphandlingens volym en betydande inverkan på marknadens uppbyggnad och uppkomsten av en sund konkurrens. Den harmoniserade regleringen ser mycket olika ut i medlemsstaterna, som är av olika storlek och administrativt sett organiserade på olika sätt.
Ekonomiutskottet anser det därför vara ytterst viktigt att man som en del av genomförandet av social- och hälsovårdsreformen och det lagberedningsarbete som den förutsätter också bedömer hur ändamålsenliga de element i upphandlingslagen som hör till den nationella behörigheten är, särskilt i fråga om bestämmelserna om de anknutna enheternas ställning. Den nationella prövningsrätt som EU-regleringen ger ska användas på ett sätt som beaktar förhållandena i Finland, i synnerhet marknadsbristen i glesbygden.