Utskottet tillstyrker propositionen med vissa tekniska preciseringar.
Elektronisk delgivning
Det viktigaste ändringsförslaget i propositionen gäller Skatteförvaltningens möjlighet att delge beslut och andra handlingar på elektronisk väg. I nuläget finns ingen sådan möjlighet, så Skatteförvaltningen skickar fortfarande bland annat förhandsifyllda skattedeklarationer och de slutliga skattebesluten till den skattskyldige per post. Enbart inkomstbeskattningen och fastighetsbeskattningen ger årligen upphov till mer än 10 miljoner sådana pappersförsändelser. Möjligheten till elektronisk delgivning skulle alltså effektivisera servicen och dessutom ge avsevärt lägre handläggningskostnader.
Utskottet omfattar de bakomliggande principerna och förordar med hänsyn även till sakkunnigyttrandena förslaget. Revideringen ger snabbare informationsgång, sänker de administrativa kostnaderna och gynnar dessutom miljön. Förslaget ligger i linje med statsminister Juha Sipiläs regerings spetsprojekt för digitalisering av offentliga tjänster.
Utskottet menar dessutom att procedurvillkoren för elektronisk delgivning motsvarar vad de skattskyldigas rättssäkerhet kräver. Det avgörande är att det nya förfarandet kräver samtycke av den skattskyldige och att endast den skattskyldige eller någon som denne uttryckligen har befullmäktigat har åtkomst till beskattningshandlingarna. Dessutom kan själva beslutet eller den handling det gäller läsas endast i Skatteförvaltningens egen webbtjänst. Det är också motiverat att den skattskyldige informeras om delgivning av ett beslut genom ett meddelande till en elektronisk adress som han eller hon har uppgett. Det är i praktiken nödvändigt redan av det skälet att den årliga beskattningen i fortsättningen slutförs vid individuella tidpunkter för de skattskyldiga.
Ändringen gällande elektronisk delgivning är alltså motiverad och välkommen.
Utskottet noterar dock behovet av att skydda beskattningsuppgifter också när de används av den skattskyldiga. Under sakkunnigutfrågningen har det nämligen kommit fram att den tillgång till uppgifter som erbjuds i Skatteförvaltningens egen webbtjänst (MinSkatt) är antingen begränsad eller fullständig. Vissa beslut som gäller företag kan dock vara av den art att det inte alltid är motiverat att en arbetstagare får tillgång till dem, även om han eller hon har fullmakt att logga in på tjänsten för arbetsgivarens räkning. Besluten kan exempelvis gälla ett förhandsavgörande om omstrukturering av näringsverksamhet eller andra konfidentiella eller viktiga uppgifter om företaget.
Det finns anledning att ta upp dessa aspekter och behov för ny bedömning när den elektroniska delgivningen stegvis införs åren 2019 och 2020. Det står likaså klart att de skattskyldiga måste få tillräcklig information och tillräckligt stöd före och under införandet av elektronisk delgivning.
Skatteförvaltningens intyg över anmälan om byggande
Utskottet välkomnar också förslaget att en fysisk person i samband med slutsynen av ett byggprojekt inte längre ska behöva visa upp ett av Skatteförvaltningen utfärdat intyg över att en anmälan om byggande har gjorts. Intyget utfärdas numera av Skatteförvaltningen och anknyter till skattekontrollen inom byggbranschen. Byggnadstillsynsmyndigheten behöver å sin sida inte längre underrätta Skatteförvaltningen om att intyget saknas, eftersom Skatteförvaltningen får den information den behöver via andra kanaler.
Ändringen genomförs så att bestämmelserna om byggherrens skyldighet att visa upp intyg och myndighetens skyldighet att underrätta om att intyg saknas i 15 d § i lagen om beskattningsförfarande stryks. En motsvarande ändring måste göras i 22 a § 6 mom. i samma lag, där hänvisningen till det intyg som avses i 15 d § stryks. I övrigt kan propositionen godkännas i den föreslagna formen.