Utskottet tillstyrker lagförslaget, men med ändringar. Ändringen gäller utvidgning av den skattefria kulturförmånen till idrotts- och kulturmässor samt överföring av förluster vid kommunsammanslagningar mellan åländska kommuner. Utskottet går i korthet in på förslagen nedan. Utskottet har ingenting att anmärka på förslaget till ändring av tonnageskattelagen, som förtydligar rättsläget.
Skattefri kulturförmån – allmänt
Propositionen har fått brett stöd bland de sakkunniga, och den föreslagna ändringen av kulturförmånen har ansetts vara viktig för att förbättra verksamhetsförutsättningarna för kultur- och underhållningssektorn, som drabbats hårt av coronaepidemin. Dessutom uppdaterar den föreslagna ändringen bestämmelsen om användning av kulturförmåner så att den motsvarar den mer bestående digitaliseringen inom branschen.
Kulturförmån som tillhandahålls via distansförbindelse
Utskottet välkomnar den föreslagna ändring som gör det möjligt att skattefria kulturförmåner erbjudna av arbetsgivaren som personalförmån används också för kulturevenemang som tillhandahålls via en distansförbindelse. Skattefriheten omfattar således till exempel konserter, teater- och operaföreställningar samt andra motsvarande virtuella evenemang och tillställningar inom olika konstområden som sänds i realtid på nätet.
Utskottet påpekar att skattefriheten även gäller inspelade föreställningar på internet om det är fråga om ordnade evenemang eller tillställningar som är bundna till en viss tidpunkt. Evenemang av detta slag är till exempel filmfestivaler där vissa filmer visas vid en viss tidpunkt, och konstutställningar som är öppna en viss tid. Vidare gäller skattefriheten till exempel enskilda filmer och inspelade konserter eller teaterföreställningar som förevisas via internet en viss dag och vid ett visst klockslag. Evenemanget kan pågå en begränsad tid.
Skattefriheten omfattar även idrottsevenemang på internet i realtid. På motsvarande sätt som i fråga om ovan nämnda evenemang inom olika konstområden kan förevisningen av ett idrottsevenemang vara en inspelning, om det är fråga om ett ordnat evenemang eller en ordnad tillställning som är bunden till en viss tidpunkt. I fråga om båda typerna av evenemang möjliggör skattefriheten också att inspelningen kan ses i efterhand under en begränsad tid.
Utskottet noterar att skattefria kulturförmåner kan användas till exempel för inköp av säsongs- och seriebiljetter. Kulturförmånen kan alltså användas för att på en gång skaffa rätten att se flera virtuella evenemang eller till exempel ett visst lags eller en viss orkesters hela säsong. Däremot gäller skattefriheten inte rättigheter som skaffas via en streamingtjänst med månadsavgift. Skattefria förmåner omfattar fortfarande heller inte hyrning av filmer via internet. Utskottet förordar de här riktlinjerna och avgränsningarna i propositionen.
Mässor inom idrott och olika konstområden
Sakkunniga har sett det som problematiskt att skattefriheten inte omfattar idrotts- och kulturmässor. För närvarande betraktas deltagande i mässor inte som sådan kulturverksamhet som avses i bestämmelsen. Detta bygger på motiveringen till proposition RP 112/2008 rd, där det konstateras att besök på mässor inte omfattas av skattefriheten, eftersom mässor huvudsakligen ordnas i kommersiellt syfte. Bakgrunden till avgränsningen är att man vid bedömningen av skattefrihetens räckvidd enligt propositionen i fråga måste beakta evenemangets karaktär och huvudsakliga syfte. Utgångspunkten är att mässor till sin natur är evenemang som främjar försäljning och marknadsföring och som också kan innefatta annat program.
Sakkunniga har påpekat att mässbranschen organiserar ett stort antal evenemang runt om i Finland, som gör det möjligt för deltagarna att utöva mångsidig kultur och idrott. Om evenemanget benämns och genomförs som mässa utesluter det användningen av kultursedlar, fastän innehållet skulle vara fokuserat på kultur eller idrott. Mässorna har genomgått stora förändringar de senaste åren och erbjuder numera också professionellt framtagna kulturupplevelser och idrottsaktiviteter. Till exempel mässor på litteraturområdet är starkt inriktade på kultur. Likabehandling inom evenemangsbranschen talar också för en utvidgning av skattefriheten till att omfatta även idrotts- och kulturmässor.
Utskottet föreslår därför att skattefriheten utvidgas så att den även omfattar idrotts- och kulturmässor. På denna grund fogas till bestämmelsen ett omnämnande av att även mässor som hänför sig till idrott och de olika konstområden som nämns i bestämmelsen betraktas som kulturverksamhet. Mässor som evenemang omfattas av skattefrihet om mässans huvudsakliga innehåll är idrott eller ett konstområde som avses i bestämmelsen.
Utskottet framhåller att den föreslagna utvidgningen inte innebär några ändringar i vad som avses med idrott i bestämmelsen. Inte heller sker det några förändringar i vilka konstområden som omfattas av skattefriheten enligt bestämmelsen. På så sätt följs gällande tolkningar i fråga om idrott och olika konstområden.
Skattefriheten omfattar till exempel idrottsmässor och litteraturmässor. I enlighet med gällande beskattningspraxis utesluts mässor som enbart hänför sig till fritid, hobbyer och fritidsaktiviteter, resor, välbefinnande och mode. Uteslutna är likaså mässor i anslutning till heminredning och byggande. Exempelvis mat-, vin- och djurmässor och hantverksmässor omfattas inte av skattefriheten. Likaså faller exempelvis båt-, bil- och motorcykelmässor utanför skattefriheten.
Den utvidgning som utskottet föreslår innebär att idrotts- och kulturevenemang som för närvarande omfattas av skattefriheten kan ordnas som mässor utan att förmånen utesluts från skattefriheten. Vid bedömningen av skattefriheten är det viktigaste innehållet i evenemanget eller mässan av central betydelse. Skattefri kulturförmån kan användas till inträdesavgift för evenemang eller mässor, om evenemangets eller mässans huvudsakliga innehåll är idrott eller kultur.
Uppföljning och Skatteförvaltningens anvisningar
Avslutningsvis vill utskottet lyfta fram uppföljningen av propositionens konsekvenser. Efter ikraftträdandet finns det skäl att bevaka hur skattefriheten inriktas. Utskottet anser det också viktigt att Skatteförvaltningen ger anvisningar om den korrekta tolkningen av bestämmelserna och riktar de resurser som behövs till förhandsstyrning, diskussion och behandling av förhandsuppgifter.
Kommunsammanslagningar på Åland
Utskottet föreslår att 123 § i inkomstskattelagen preciseras så att den beaktar kommunstrukturlagen för Åland (2019:29). På denna grund har den mottagande kommunen rätt att dra av förlusten för den kommun som går samman med kommunen eller för den kommundel som överförs till kommunen, såsom i situationer enligt kommunstrukturlagen och kommunallagen. Preciseringen behövs för att uppnå en jämlik skattemässig behandling av landskapet och riket enligt självstyrelselagen för Åland. Således kompletteras bestämmelsen med ett nytt 4 mom.