Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 36 och 37 § i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner och 1 § i lagen om ersättning av statens medel för vissa kostnader för lantbruksföretagares företagshälsovård (RP 141/2017 rd): Ärendet har remitterats till social- och hälsovårdsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Regeringen föreslår att sjukförsäkringslagen, lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner och lagen om ersättning av statens medel för vissa kostnader för lantbruksföretagares företagshälsovård ändras.
Karenstiden enligt sjukförsäkringslagen förkortas för de företagare som, när arbetsoförmågan börjar, har en försäkring för pensionsskydd enligt lagen om pension för företagare. Tiden ska bara omfatta dagen när företagaren insjuknar i stället för som nu dagen när företagaren insjuknar och därpå följande tre vardagar.
Minimidagpenningarna enligt sjukförsäkringslagen höjs så att nettobeloppet av dem blir större än utkomststödets grunddel och så att de som beviljas sjukdagpenning ska ingå i rätt förmånssystem. Enligt hänvisningsbestämmelsen i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner ska höjningen också gälla rehabiliteringspenningens minimibelopp.
Vidare kan båda föräldrarna för samma tid få specialvårdspenning som ersättning för inkomstbortfall under den tid som ett barn får vård i livets slutskede i hemmet.
Vidare kan det beviljas ersättning för kostnaderna för företagshälsovård, trots att en företagare eller lantbruksföretagare inte har en gällande försäkring enligt lagen om pension för företagare (FöPL) respektive lagen om pension för lantbruksföretagare (LFöPL) när han eller hon får rehabiliteringsstöd eller olycksfallspension för viss tid.
Sjukdagpenningen ska bestämmas enligt det inkomstbortfall som kan anses ha orsakats av arbetsoförmågan, om en person blir arbetsoförmögen och samtidigt arbetar i två eller flera anställningar eller egna arbeten och blir arbetsoförmögen bara i fråga om något av arbetena.
Dessutom görs det en del tekniska korrigeringar i sjukförsäkringslagen.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för år 2018 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2018.
Minimidagpenningarna enligt sjukförsäkringslagen föreslås bli höjda för att nettobeloppet ska vara högre än utkomststödets grunddel. Höjningen gäller också rehabiliteringspenning till minimibelopp. Minimibeloppet för sjukdagpenningen höjs till 616 euro i månaden. Enligt en propositionen som fryser index för folkpensionen och vissa andra förmåner (RP 123/2017 rd) kommer dagpenningarna till minimibelopp inte att justeras nästa år. Däremot kommer utkomststödets grunddel att höjas normalt när index höjs. Utskottet menar att höjningen av minimidagpenningarna är en korrekt åtgärd med avseende på förhållandet mellan grundtryggheten och utkomststödet som är avsett att vara en sista möjlighet.
Båda föräldrarna ska kunna få specialvårdspenning samtidigt för den tid ett barn får vård i livets slutskede i hemmet. Förslaget avviker från huvudregeln som säger att specialvårdspenning inte ges ut till båda föräldrarna samtidigt för den tid som ett barn får vård i hemmet. Utskottet ser mycket positivt på förslaget och framhåller att större hänsyn nu kan tas till barnets och familjens situation samtidigt som båda föräldrarna ges möjlighet att vara närvarande och delta i vården av barnet i en mycket svår situation.
I sjukförsäkringslagen förkortas karenstiden för företagare till en sjukdag. Syftet är att ge företagare bättre möjligheter att ta hand om sin hälsa. Enligt propositionen har den nuvarande karenstiden på fyra dagar gjort att företagare jobbar också när de är sjuka. Det i sin tur kan leda till långdragen sjukdom. Ändringen avser de företagare enligt lagen om pension för företagare som själva finansierar merkostnaderna för den förkortade karenstiden med sina premier. Utskottet tillstyrker ändringen.
Vidare ska det av kostnaderna för företagshälsovård kunna betalas ut ersättning till lantbruksföretagare och företagare som får rehabiliteringsstöd eller olycksfallspension för viss tid, också när de inte har en giltig försäkring enligt FöPL eller LFöPL. Det är viktigt att företagshälsovården i dessa fall kan ge dem stöd för återgång i arbetet efter att rehabiliteringsstödet eller olycksfallspensionen för viss tid tagit slut.
När personer som har två eller flera arbeten blir arbetsoförmögna kan arbetsoförmågan gälla bara ett av arbetena och personen kan kanske fortsätta i de övriga anställningarna precis som innan arbetsoförmågan. Det är nödvändigt att ändra kriteriet för sjukdagpenningen i sådana situationer, det vill säga att dagpenningen bara ska grunda sig på inkomstbortfallet till följd av arbetsoförmågan, anser utskottet. Vidare framhåller utskottet att de övriga förtydligande föreslagen och de lagtekniska ändringarna i propositionen är befogade.
Utskottet föreslår att ikraftträdandebestämmelsen i lagförslag 1 ändras och att hänvisningen i 67 § i lagförslag 3 preciseras lagtekniskt.
Social- och hälsovårdsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var