Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar (RP 6/2021 rd): Ärendet har remitterats till social- och hälsovårdsutskottet för betänkande och till ekonomiutskottet för utlåtande.
Utlåtande har lämnats av
Utskottet har hört (distanskontakt)
Skriftligt yttrande har lämnats av
Regeringen föreslår att lagen om smittsamma sjukdomar ändras temporärt.
För att förhindra spridningen av covid-19-epidemin har förplägnadsrörelsers verksamhet i enlighet med temporära bestämmelser i lagen om smittsamma sjukdomar och förordningar av statsrådet som utfärdas med stöd av dem begränsats för tiden den 1 november 2020—28 februari 2021.
I propositionen föreslås det att giltighetstiden för dessa temporära bestämmelser i lagen om smittsamma sjukdomar förlängs till och med den 30 juni 2021.
Förplägnadsrörelserna ska fortfarande iaktta särskilda hygienkrav och se till att det är tillräckligt stort avstånd mellan kunderna. Genom förordning av statsrådet ska det alltjämt kunna föreskrivas om begränsningar som gäller förplägnadsrörelsernas öppettider och serveringstider samt antalet kundplatser i och användningen av deras utrymmen inomhus. Förplägnadsrörelserna ska utarbeta en plan som stöder genomförandet av skyldigheterna och begränsningarna.
Det föreslås att regionförvaltningsverken ska övervaka att begränsningarna och skyldigheterna iakttas. Regionförvaltningsverken kan bestämma att de missförhållanden och brister som de observerar vid övervakningen ska korrigeras och att förplägnadsverksamheten i en förplägnadsrörelse som väsentligt har brutit mot skyldigheterna omedelbart ska stängas för kunder i högst en månad.
Begränsningarna gäller inte personalrestauranger och inte heller försäljning av mat och dryck för avhämtning. De begränsningar som avser öppettider ska inte gälla ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller i trafik utomlands och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.
Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 mars 2021 och gälla till och med den 30 juni 2021.
Lagförslaget är en fortsättning på de bestämmelser om temporär begränsning av förplägnadsrörelsers verksamhet som löper ut i slutet av februari. Förplägnadsrörelser kan genom förordning av statsrådet åläggas temporära begränsningar och skyldigheter i fråga om öppettider, utskänkningsrättigheter, beläggning och organisering av verksamheten överlag i syfte att förhindra smittspridningen när det gäller coronaviruset. Det föreslås främst lagtekniska ändringar i bestämmelserna. Bestämmelserna föreslås gälla till och med den 30 juni 2021.
Social- och hälsovårdsutskottet anser att det är motiverat att förlänga möjligheten att använda förpliktelserna och begränsningarna på grund av det fortsatt osäkra epidemiläget och tillstyrker lagförslaget. Utskottet föreslår att man i 91 § beaktar de ändringar som godkänts i den paragrafen efter det att denna proposition lämnades (ShUB 1/2021 rd — RP 245/2020 rd).
Ekonomiutskottet ansåg i sitt utlåtande att det är viktigt att bestämmelserna om restriktioner är tillräckliga och noggrant avgränsade och gäller uttryckligen de typer av verksamhet där restriktionerna konstaterats vara mest effektiva när det gäller att sätta stopp för spridningen av viruset. Om epidemin drar ut på tiden, måste man i strävan efter balans ge större tyngd än tidigare åt samhällets möjligheter att fungera, sägs det i utlåtandet. Social- och hälsovårdsutskottet instämmer i ekonomiutskottets åsikt att de ekonomiska skadorna blir allra störst om viruset sprider sig i stor skala och att det därför behövs lagstiftning som möjliggör effektiva restriktioner. I likhet med ekonomiutskottet anser utskottet också det vara viktigt att restriktionerna hävs genast när smittläget tillåter det. I motiveringen till propositionen konstateras det att om epidemiläget förutsätter strängare begränsningar gällande förplägnadsverksamhet, kan en proposition om dessa beredas omedelbart för behandling i riksdagen (s. 8).
Enligt den temporära bestämmelsen i 58 a § 7 mom. gäller begränsningarna av öppettiderna inte förplägnadsrörelser i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle. Vid sakkunnigutfrågningen i utskottet sades det att det vid landsvägarna också finns sådana förplägnadsrörelser som inte har någon distributionsstation för flytande bränsle, men vars verksamhet i huvudsak baserar sig på betjäning av yrkesbilister och andra som rör sig på vägarna.
Enligt det föreslagna 58 a § 3 mom. ska en förplägnadsrörelse förkorta öppettiderna om det är nödvändigt för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom och de övriga åtgärder som nämns i bestämmelsen inte är tillräckliga. När de förutsättningar som anges i momentet uppfylls får det genom förordning av statsrådet utfärdas närmare bestämmelser om öppettiderna och om de typer av förplägnadsrörelser där begränsningarna ska iakttas. Utskottet anser det vara nödvändigt att statsrådet, när öppettiderna begränsas, bedömer om de ovannämnda förutsättningarna för begränsning av öppettiderna för förplägnadsrörelser som betjänar trafiken vid landsvägarna uppfylls.
Utskottet betonar de berörda aktörernas eget ansvar när det gäller att bekämpa epidemin och följa lagstiftningen och påpekar att övervakningen måste effektiviseras.
Social- och hälsovårdsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var