DETALJMOTIVERING
Regeringens proposition RP 56/2021 rd
Utskottet föreslår att lagförslag 1–4, 8–10, 12, 20, 23, 25, 27, 28–31, 40, 42, 43, 46–50, 52, 57–63, 66, 67, 69, 70, 73, 85, 86, 88, 90 och 99 kompletteras med författningsnummer och att vissa andra tekniska ändringar görs i lagförslagens ingresser och paragrafer.
3. Lagen om ändring av lagen om sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården
8 §. Styrning av Tillståndsmyndighetens verksamhet och utvecklande av samarbetet mellan de personuppgiftsansvariga.
På grund av den felaktiga skrivningen i propositionen föreslår utskottet att kommunen nämns i stället för välfärdsområdet i 1 mom. 3 punkten.
5. Lagen om ändring av lagen om moderskapsunderstöd
1 §. Lagens syfte och tillämpningsområde.
Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår utskottet att 3 mom. stryks av de skäl som framgår av övervägandena ovan.
11. Lagen om ändring av lagen om underhållsstöd
1 §. Lagens syfte och tillämpningsområde.
Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår utskottet att 4 mom. stryks av de skäl som framgår av övervägandena ovan.
18. Lagen om ändring av barnbidragslagen
1 §. Lagens syfte och tillämpningsområde.
Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår utskottet att 2 mom. stryks av de skäl som framgår av övervägandena ovan.
20. Lagen om ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner
20 §. Rehabiliteringspenning för unga.
Hänvisningen i 3 mom. ändras till en hänvisning till välfärdsområdet.
23. Lagen om ändring av sjukförsäkringslagen
Ingressen.
Lagens 15 kap. 20 § 2 mom. har ändrats genom lag 28/2022 efter det att propositionen lämnades. Detta bör beaktas i ingressen.
4 kap. Ersättning för resekostnader
4 §. Undersöknings- och vårdenhet.
Det föreslås att ordalydelsen i 1 mom. ändras så att den stämmer överens med den gällande lagen 1156/2020.
15 kap. Bestämmelser om verkställighet
20 §. Meddelande om förändrade förhållanden.
Utskottet föreslår att ordalydelsen i 2 mom. ändras så att den stämmer överens med den gällande lagen 28/2022, som träder i kraft den 1 augusti 2022.
28. Lagen om ändring av lagen om skada, ådragen i militärtjänst
6 a §.
Utskottet föreslår att formuleringen ”hem-, dag- eller nattsjukvård” i 1 mom. ändras till ”sjukvård”.
36. Lagen om ändring av folkpensionslagen
67 §. Betalning av en förmån till ett välfärdsområde.
Utskottet föreslår att ordalydelsen ”pensionstagaren” i 1 mom. ändras till ”förmånstagaren”.
40. Lagen om ändring av hälso- och sjukvårdslagen
15 §. Rådgivningsbyråtjänster.
Utskottet föreslår att paragrafen kompletteras med ett nytt 4 mom. enligt vilket välfärdsområdet varje fullmäktigeperiod ska utarbeta en rådgivningsbyråplan för tillhandahållandet av de rådgivningsbyråtjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Planen ska godkännas i välfärdsområdesfullmäktige eller för Helsingfors del i Helsingfors stadsfullmäktige åtminstone varje fullmäktigeperiod, och den ska ses över vid behov. Planen ska fogas till den regionala välfärdsplan för barn och unga som avses i 12 § 3 mom. i barnskyddslagen eller, i fråga om Helsingfors, till kommunens välfärdsplan för barn och unga. Praxis är densamma som vid utarbetandet av den regionala elevhälsoplanen inom skol- och studerandehälsovården.
Rådgivningsbyråplanen utgör inte någon ny eller utvidgad förpliktelse. Enligt 4 § i statsrådets gällande förordning om rådgivningsverksamhet, skol- och studerandehälsovård samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga (338/2011) svarar kommunerna för att det utarbetas ett handlingsprogram för hur rådgivningsbyråverksamheten ska genomföras, utvärderas och utvecklas. Förordningen innehåller också en skyldighet att utarbeta ett handlingsprogram för förebyggande mun- och tandvård för barn och unga. När ansvaret för att ordna social- och hälsotjänster överförs från kommunerna till välfärdsområdena ska också skyldigheten att utarbeta ett handlingsprogram för rådgivningsbyråerna preciseras så att den motsvarar reformen, och bestämmelser om skyldigheten att utarbeta ett handlingsprogram föreslås bli intagna i lag.
Rådgivningsbyråplanen ska ange det totala behovet av rådgivningsbyråverksamhet, disponibla resurser och resurser som kommer att behövas i framtiden samt regionala utvecklingsbehov och åtgärder för att genomföra dessa. Planen ska också innehålla en beskrivning av samarbetet med socialvården, förlossningssjukhusen, småbarnspedagogiken, organisationerna och andra behövliga aktörer. Den förebyggande mun- och tandvården för barn och unga ska också ingå som bilaga till rådgivningsbyråplanen.
Planen ska utarbetas för varje fullmäktigeperiod i samarbete mellan välfärdsområdet och kommunerna till den del det är ändamålsenligt, till exempel i fråga om samarbetet mellan rådgivningsbyrån och småbarnspedagogiken. Genomförandet av planen ska utvärderas åtminstone varje fullmäktigeperiod och planen ska ses över vid behov.
50 §. Brådskande vård.
Utskottet föreslår en teknisk korrigering i förteckningen över välfärdsområden i 3 mom.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelsen.
I 50 § i hälso- och sjukvårdslagen föreskrivs det om social- och hälsovårdsministeriets möjlighet att bevilja en kommun eller ett sjukvårdsdistrikt tillstånd att ordna jour dygnet runt inom primärvården eller akutmedicinen samt tillstånd att avvika från villkoren för omfattningen av förlossningsverksamheten. Regeringen föreslår i propositionen att 50 § ändras så att välfärdsområdet ska vara den som ansöker om tillstånd från och med den 1 januari 2023. Enligt utredning till utskottet kan sjukvårdsdistriktet dock inte ansöka om tillstånden för tiden efter den 31 december 2022. För att säkerställa handläggningen av tillståndsansökningar föreslår utskottet att lagens ikraftträdande- och övergångsbestämmelse kompletteras med en bestämmelse (nytt 3 mom.) om att välfärdsområdet kan ansöka om tillstånden i fråga från och med den 1 augusti 2022. Tillståndet beviljas välfärdsområdet för en period som börjar tidigast den 1 januari 2023.
42. Lagen om ändring av mentalvårdslagen
19 §. Specialomsorger om åtalade utvecklingsstörda.
Utskottet föreslår att formuleringen ”kollegiala organ” i 1 och 2 mom. ändras till ”sakkunniggrupp för krävande stöd”.
33 §. Skyldighet att ordna hemresa för den som har blivit sinnesundersökt.
I paragrafen föreskrivs om sjukhusets skyldighet att ordna eller bekosta hemresan för en person som blivit sinnesundersökt. Ansvaret för ordnande av och kostnader för resorna gäller såväl kommunala sjukhus som statliga sinnessjukhus. I propositionen föreslås det att 1 mom. ändras så att välfärdsområdet är skyldigt att ordna och bekosta resorna, eftersom det är mer motiverat att ansvaret för att ordna och bekosta resan riktas till anordnaren och inte till sjukhuset. Utskottet föreslår att 1 mom. ändras så att också statens sinnessjukhus fortfarande har organiserings- och kostnadsansvaret för resor på motsvarande sätt som enligt den gällande paragrafen.
47. Lagen om ändring av socialvårdslagen
41 §.
Utskottet föreslår att 41 § 1 mom. ändras så att det hänvisar till välfärdsområdet.
48. Lagen om ändring av socialvårdslagen
Ingressen.
Det inledande stycket i lagens 14 § 1 och 2 mom. har ändrats genom lag 635/2021, vilket bör beaktas i ingressen.
14 §. Socialservice som möter stödbehoven.
I det inledande stycket i 2 mom. föreslås ändringar som följer av lag 635/2021.
49. Lagen om ändring av lagen om social kreditgivning
13 §. Övergångsbestämmelse för avtal om social kredit.
Utskottet föreslår att det till lagen fogas en övergångsbestämmelse om sådana avtal om social kreditgivning som kommunerna ingått innan lagen träder i kraft och som gäller när lagen träder i kraft. Syftet med den nya paragrafen är att trygga fortsatt giltighetstid för avtal om social kredit samt kredittagarens rättsliga ställning när välfärdsområdet blir borgenär.
I 1 mom. ska det föreskrivas att de avtal om social kredit som ingåtts före lagens ikraftträdande och som gällde vid tidpunkten för överföringen av organiseringsansvaret samt de rättigheter och skyldigheter som följer av dem överförs till välfärdsområdena när lagen träder i kraft. Välfärdsområdet ska ordna social kreditgivning för kredittagarna i de avtal om social kredit som avses i paragrafen. På avtal om social kreditgivning som ingåtts före lagens ikraftträdande tillämpas också bestämmelserna i lagen om social kreditgivning. Särskilt bestämmelserna i 7–9 § i den lagen ska beaktas. Välfärdsområdet ska vid behov till exempel ordna tillräcklig ekonomisk rådgivning och handledning för kredittagaren i enlighet med 9 § i lagen om social kreditgivning. Kredittagaren kan till den nya borgenären, dvs. välfärdsområdet, framställa samma krav som med stöd av lag hade kunnat framföras även till den ursprungliga borgenären, dvs. kommunen.
I 2 mom. föreskrivs att kredittagare som när denna lag träder i kraft enligt ett avtal om social kredit är skyldiga att betala tillbaka den sociala krediten till kommunen är skyldiga att betala tillbaka krediten till välfärdsområdet. De amorteringar på krediten som kredittagaren betalar till välfärdsområdet minskar borgenärens fordringar på kredittagaren. Välfärdsområdet ska årligen intäktsföra återbetalningar av krediter enligt de avtal om social kreditgivning som nämns i paragrafen till den kommun som beviljat krediten innan lagen träder i kraft.
I 3 mom. föreskrivs att utgifter som föranleds av kreditförluster i sådana avtal om social kredit som avses i paragrafen hör till den kommun som beviljat krediten före ikraftträdandet av denna lag. Som utgifter för kommunen bokförs således kreditförluster, som inverkar på kommunens resultat på samma sätt som innan lagen trädde i kraft. I välfärdsområdets bokföring ska i balansräkningen tas upp skuldfordringarna hos kredittagaren och välfärdsområdets skuld till kommunen till samma belopp. En amortering som kredittagaren betalar till välfärdsområdet minskar skuldfordringarna och redovisningen till kommunen av kredittagarens återbetalning minskar välfärdsområdets skuld till kommunen. Även bokförda kreditförluster minskar skuldfordringarna hos kredittagaren och välfärdsområdets skuld till kommunen i bokföringen. De bokförda kreditförlusterna inverkar inte på välfärdsområdets resultat eller på den statliga finansieringen av välfärdsområdena.
50. Lagen om ändring av lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte
Ingressen.
Lagens 5 § 4 mom. har ändrats genom lag 1384/2021, vilket bör beaktas i ingressen.
5 §. Utarbetande av aktiveringsplan.
I 4 mom föreslås ändringar som följer av lag 1384/2021.
8 §. Planens innehåll.
De 3 och 4 mom. som föreslås bli ändrade i propositionen har felaktigt strukits ur paragrafen genom lag 1384/2021. Ändringen trädde i kraft den 2 maj 2022. Utskottet föreslår att paragrafen kompletteras med nya 3 och 4 mom. som till sitt innehåll motsvarar de 3 och 5 mom. som gällde den 1 maj 2022. I momenten beaktas de ändringar som föreslås i den aktuella propositionen. Dessutom föreslår utskottet att det till paragrafen fogas ett nytt 5 mom. om bemyndigande att utfärda förordning, som motsvarar det 6 mom. som gällde fram till den 1 maj 2022. Momentet har felaktigt strukits genom lag 1384/2021.
Ikraftträdandebestämmelsen.
Utskottet föreslår att 8 § 3 och 4 mom. ska tillämpas från och med den 2 maj 2022, dvs. från det att momenten i fråga felaktigt ströks genom lag 1384/2021. Retroaktiv tillämpning påverkar inte enskilda medborgares rättigheter eller skyldigheter.
55. Lagen om ändring av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården
39 §. Ändringssökande.
(Ny) Utskottet föreslår att hänvisningarna i 1–3 mom. till förvaltningsprocesslagen (586/1996) ändras till hänvisningar till lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).
56. Lagen om ändring av 27 och 30 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården
30 §. Ändringssökande.
(Ny) Utskottet föreslår att hänvisningarna i 1–3 mom. till förvaltningsprocesslagen (586/1996) ändras till hänvisningar till lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).
57. Lagen om ändring av lagen om privat socialservice
11 §. Anmälningspliktig service.
Utskottet föreslår att det till paragrafen fogas ett motsvarande omnämnande som i den gällande paragrafen om att motsvarande uppgifter som i tillståndsansökan ska nämnas i anmälan.
62. Lagen om ändring av lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården
20 §. Skyldighet att lämna sekretessbelagda uppgifter till välfärdsområdet.
Utskottet föreslår att paragrafen ändras så att också myndigheter i kommuner och samkommuner är skyldiga att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till välfärdsområdena.
63. Lagen om ändring av lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre
5 §. Plan för att stödja den äldre befolkningen.
Utskottet föreslår att paragrafen kompletteras med ett nytt 3 mom. om Helsingfors stads skyldighet att utarbeta en välfärdsplan. Skyldigheten skiljer sig från den som gäller övriga kommuner och välfärdsområden. 7 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård som nämns i 2 mom. gäller inte Helsingfors stad, så staden ska inte utarbeta någon separat välfärdsplan för välfärdsområdet. Helsingfors stad har till skillnad från andra kommuner ansvar för att ordna social- och hälsotjänster, och därför är det motiverat att förutsätta att staden i sin plan enligt 1 mom. också inkluderar de frågor enligt 2 mom. som gäller organiseringsansvaret. Helsingfors stads välfärdsplan ska således också innehålla åtgärder för att ordna och utveckla den service och närståendevård som äldre personer behöver. I planen ska åtgärder som främjar boende i hemmet och rehabilitering prioriteras.
64. Lagen om ändring av lagen om rehabilitering av frontveteraner
7 §. Grunderna för ersättningen.
Landskapet Åland har i sitt yttrande till grundlagsutskottet konstaterat att bestämmelserna i 3, 5, 6, 7 och 13 § i lagförslaget inte kan tillämpas på Åland i den föreslagna formen. Dessutom identifierar formuleringen i 4 § om tjänsteproducenter inte landskapsmyndigheten Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) som producent.
Utskottet föreslår att 1 mom. ändras så att hänvisningen till 57 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård stryks. Momentet kompletteras med ett omnämnande av att med kostnader avses faktiska kostnader som har orsakats av tillhandahållandet av tjänsten och från vilka har avdragits verksamhetsintäkterna från tjänsten. Ändringen gör bestämmelsen tydligare och lättare att tillämpa också på Åland.
10 §. Ersättning för resekostnader.
(Nytt) Utskottet föreslår tekniska ändringar i 1 och 2 mom. Folkpensionsanstaltens namn inleds med versal som i egennamn. Dessutom ändras hänvisningen i 1 mom. till den gamla sjukförsäkringslagen så att den gäller den gällande sjukförsäkringslagen (1224/2004).
12 b §. Ersättning till kommuner och samkommuner för service som stöder boende hemma.
Utskottet föreslår att 3 mom. stryks som onödigt, eftersom det föreslås en separat bestämmelse om tillämpningen av lagen i landskapet Åland.
13 §. Ändringssökande.
Utskottet föreslår att paragrafen ändras i sin helhet. Utskottet föreslår att besvärsförbudet i 1 mom. i den gällande paragrafen stryks, eftersom förbudet inte motiveras i förarbetena till lagen och det således inte finns grunder för det. Utskottet föreslår att det till 1 mom. fogas en hänvisning till förvaltningslagen, som tillämpas på begäran om omprövning av beslut av tjänsteinnehavare inom välfärdsområdet.
I 2 mom. föreskrivs om sökande av ändring hos förvaltningsdomstol. Ändring i välfärdsområdets och Statskontorets beslut får sökas i enlighet med lagen om rättegång i förvaltningsärenden och i Folkpensionsanstaltens beslut i enlighet med bestämmelserna i 17 kap. i sjukförsäkringslagen.
13 a §. Tillämpning av lagen i landskapet Åland.
(Ny) Utskottet föreslår att det till lagen fogas en ny 13 a § som gäller tillämpningen av vissa bestämmelser på Åland.
68. Lagen om ändring av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda
1 b §.
Utskottet föreslår att formuleringen ”kollegiala organ” ändras till ”sakkunniggrupp för krävande stöd”. Motsvarande ändring föreslås i 23, 31, 32, 33, 34, 36, 37, 38, 42 c och 80 §.
73 §.
Paragrafen gäller kommunernas andel av specialomsorgsdistriktens tillgångar och skulder samt ersättningar vid övergång från en samkommun till en annan. Utskottet föreslår att paragrafen upphävs, eftersom det i 20 § i införandelagen föreskrivs om överföring av specialomsorgsdistriktens tillgångar och skulder till välfärdsområdet.
76 §.
Utskottet föreslår att 76 § 4 mom. i den gällande lagen (725/2021) blir 2 mom.
69. Lagen om ändring av barnskyddslagen
12 §. Välfärdsplan för barn och unga.
Utskottet föreslår att paragrafen ändras så att Helsingfors stads ställning som tillhandahållare beaktas. Utskottet föreslår att 3 mom. om en regional välfärdsplan för barn och unga och 5 mom. om samarbete mellan kommunen och välfärdsområdet inte ska tillämpas på Helsingfors stad. Paragrafen kompletteras med ett nytt 5 mom., enligt vilket Helsingfors stad ska inkludera de uppgifter som räknas upp i 4 mom. och som ska ingå i den regionala välfärdsplanen för barn och unga i kommunens välfärdsplan för barn och unga enligt 1 mom. Paragrafens 5 mom. blir därmed 6 mom.
14 §. Tryggande av multiprofessionell sakkunskap.
I 1 mom. ändras kommunen till välfärdsområdet.
17 §. Ordnande av barnskydd i vissa specialsituationer.
Utskottet föreslår att 1 mom. stryks, eftersom ändringen gjordes redan i samband med RP 21/2022 rd (RSv 47/2022 rd). I 3 mom. i den finska versionen föreslår utskottet att benämningen "ulkoasiainministeriö" ändras till "ulkoministeriö". Ändringen påverkar inte den svenska texten.
46 §. Beslut om vårdnaden om barn och umgängesrätt under den tid omhändertagandet varar.
I paragrafen föreslås en teknisk precisering i rubriken för familjevårdslagen.
90 §. Sökande av ändring hos förvaltningsdomstolen.
Utskottet föreslår att det inledande stycket i 1 mom. kompletteras med en hänvisning till lagen om rättegång i förvaltningsärenden på motsvarande sätt som i den gällande paragrafen.
92 §. Sökande av ändring hos högsta förvaltningsdomstolen.
Utskottet föreslår att det inledande stycket i 1 mom. kompletteras med en hänvisning till lagen om rättegång i förvaltningsärenden på motsvarande sätt som i den gällande paragrafen.
93 a §. Tillämpning av lagen i landskapet Åland.
Utskottet föreslår en teknisk precisering i 1 mom. 2 och 3 punkten.
73. Lagen om ändring av 40 a § i arbetarskyddslagen
Ingressen.
Lagens 3 § har ändrats genom lag 755/2021, vilket bör beaktas i ingressen.
40 a §. Förteckning över arbetstagare som exponerats för biologiska agenser.
I 3 mom föreslås ändringar som följer av lag 755/2021.
75. Lagen om ändring av räddningslagen
23 §. Inrikesministeriets och regionförvaltningsverkets uppgifter.
(Ny) I lagförslaget föreslås det att paragrafen stryks, eftersom bestämmelser om inrikesministeriets och regionförvaltningsverkets uppgifter härefter ska finnas i lagen om ordnande av räddningsväsendet. Förvaltningsutskottet hänvisar i sitt utlåtande till inkommen information och framhåller att lagen om ordnande av räddningsväsendet enligt 1 § 2 mom. där bara tillämpas på ordnande, utveckling, styrning och tillsyn vad gäller det räddningsväsende som ett välfärdsområde enligt lagen om välfärdsområden ansvarar för att ordna. Det är således fortfarande nödvändigt att föreskriva om andra uppgifter som inrikesministeriet och regionförvaltningsverken har utöver de uppgifter inom räddningsväsendet välfärdsområdet har ansvar för att organisera. Social- och hälsovårdsutskottet föreslår med anledning av förvaltningsutskottets utlåtande att paragrafen inte upphävs utan ändras på det sätt som förvaltningsutskottet föreslår i sitt utlåtande.
96 §. Vissa avgiftsbelagda prestationer.
Förvaltningsutskottet konstaterar utifrån inkommen utredning att avsikten är att bestämmelsen i 1 mom. ska vara informativ. I sitt utlåtande föreslår förvaltningsutskottet att momentets ordalydelse förtydligas. Social- och hälsovårdsutskottet föreslår att momentet förtydligas på det sätt som förvaltningsutskottet föreslår i sitt utlåtande.
104 §. Ändringssökande.
Enligt utredning från social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet beaktar formuleringen i 104 § i lagförslaget inte att innehållet i 96 § 2 mom. i räddningslagen ska flyttas över till 96 § 1 mom. Till följd av överföringen innehåller 96 § 1 mom. i räddningslagen beslut vars överklagande föreskrivs dels i lagen om rättegång i förvaltningsärenden, dels i lagen om välfärdsområden. Hänvisningarna i den föreslagna 104 § till momenten i 96 § är således enligt uppgift felaktiga. Utskottet föreslår att paragrafen ändras på det sätt som föreslås i den skriftliga utredningen så att den beaktar den föreslagna överföringen av innehållet i 96 § 2 mom. i räddningslagen till 96 § 1 mom. enligt följande.
I 1 mom. ska det föreskrivas om begäran om omprövning av beslut av välfärdsområdets räddningsmyndighet enligt 96 § 1 mom. och 102 §.
I 2 mom. ska det föreskrivas om rätten att söka ändring i de beslut av välfärdsområdets myndighet eller Gränsbevakningsväsendet som nämns i 1 mom. Bestämmelser om sökande av ändring i förvaltningsdomstol finns i lagen om rättegång i förvaltningsärenden.
I 3 mom. ska det föreskrivas om rätten att söka ändring i beslut som välfärdsområdesfullmäktige har fattat med stöd av 96 § 1 mom. i räddningslagen. På besvär över fullmäktiges i 96 § 1 mom. i räddningslagen avsedda beslut om när en räddningsmyndighets prestationer ska vara avgiftsbelagda och om storleken på de avgifter som tas ut tillämpas 16 kap. i lagen om välfärdsområden.
När det gäller sökande av ändring i beslut som med stöd av räddningslagen fattas av en myndighet som beviljar bygglov tillämpas enligt 4 mom. markanvändnings- och bygglagen.
Enligt 5 mom. ska ett beslut som välfärdsområdesmyndigheten och Gränsbevakningsväsendet har fattat med stöd av 96 § 1 mom. och 102 § i räddningslagen iakttas genast oberoende av ändringssökande, om inte den myndighet där ändring sökts bestämmer något annat.
105 §. Vite och hot om tvångsutförande.
(Ny) Utskottet föreslår att 1 mom. ändras så att överföringen av organiseringsansvaret för räddningsväsendet till välfärdsområdena beaktas.
109 §. Särskilda krav som gäller myndighetsnätets tillgänglighet.
Utskottet föreslår att 109 § 1 mom. ändras på grund av tidigare ändringar som införts genom lag 739/2021.
85. Lagen om ändring av lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt
17 d §. Ersättning för sakkunnigtjänster.
Utskottet föreslår en teknisk korrigering så att det i stället för den kommun där tingsrätten har sitt administrativa kansli hänvisas till det välfärdsområde inom vars område tingsrätten har sitt administrativa kansli.
93. Lagen om ändring av 4 kap. 7 § i fängelselagen
7 §. Förfarandet vid utarbetandet av planen.
Utskottet föreslår att lagförslaget förkastas som onödigt, eftersom den ändring som avses i propositionen tidigare har genomförts genom lag 1302/2021.
102. Lagen om ändring av lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor
126 §. Sökande av ändring i ett beslut av ett ministerium och en tillsynsmyndighet.
Utskottet föreslår att paragrafen kompletteras med ett nytt 2 mom. om rätten att begära omprövning av en avgift som räddningsmyndigheten påfört och att söka ändring hos förvaltningsdomstol. På grund av utskottets förslag blir 2 mom. i lagförslaget 3 mom., där det informativt hänvisas till den lag som ska tillämpas på beslut av välfärdsområdesfullmäktige.
110. Lagen om upphävande av 25 kap. 9 § 2 mom. i strafflagen.
I regeringens proposition RP 241/2020 rd om en reform av social- och hälsovården och räddningsväsendet ingick ett förslag till ändring av strafflagens 25 kap. 9 § 2 mom. om åtalsrätt för brott mot friheten, sådant det lyder i lag 441/2011. Momentet gällde hörande av socialvårdsmyndigheten som villkor för åtalsrätt vid egenmäktigt omhändertagande av barn. Utifrån propositionen ändrades momentet genom lag 641/2021. Ändringen kommer att träda i kraft den 1 januari 2023.
Riksdagen behandlade delvis samtidigt regeringens proposition RP 226/2020 rd om ändring av 25 kap. 9 § i strafflagen. I den propositionen gällde ändringen 25 kap. 9 § i strafflagen, sådan den lydde i lag 441/2011. Genom reformen utvidgades åklagarens åtalsrätt vid olaga hot. Bestämmelser om denna utvidgning fanns i paragrafens nya 2 mom. Då blev 2 mom. om hörande av socialvårdsmyndigheten 3 mom. Utifrån propositionen ändrades paragrafen genom lag 698/2021. Den ändrade paragrafen trädde i kraft den 1 oktober 2021.
Utskottet föreslår att den ändring av 25 kap. 9 § 2 mom. i strafflagen som genom lag 641/2021 införts för att samordna bestämmelserna upphävs den 1 augusti 2022 och att innehållet i 3 mom. ändras i enlighet med det 2 mom. som ska upphävas.
111. Lagen om ändring av 25 kap. 9 § i strafflagen
9 §.
Av de orsaker som anges i samband med lagförslag 110 ändras 3 mom. i enlighet med det 2 mom. som upphävs. Innehållet i det föreslagna 25 kap. 9 § 3 mom. i strafflagen beskrivs i regeringens proposition RP 241/2020 rd, s. 966–967, och i lagutskottets utlåtande LaUU 10/2021 rd, s. 34–35.
112. Lagen om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten
16 §. Rätt att få uppgifter av andra myndigheter och uppgiftsskyldiga.
Utskottet föreslår att 2 mom. ändras så att uttrycket ”kommunala social- och hälsovårdsmyndigheter” ändras till ”myndigheter som på basis av personens hem- eller boningskommun ansvarar för hans eller hennes socialvårds-, hälsovårds-, boende- och arbetskraftstjänster”.
Regeringens proposition RP 18/2022 rd
2. Lagen om temporär ändring av lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen
64 a §. Temporär rätt att få uppgifter.
Utskottet föreslår att det till paragrafen fogas en skyldighet att informera om förbud. Dessutom preciseras paragrafen i syfte att förtydliga förhållandet mellan förbuden enligt 64 a § i införandelagen och förbuden enligt 18 och 19 § i lagen om elektronisk behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården (784/2021).