Arvoisa puhemies! Onko mahdollista käyttää puheenvuoro pöntöstä?
Toinen varapuhemies Juho Eerola
Kyllä. [Puhuja siirtyy puhujakorokkeelle]
Arvoisa puhemies! Halusin tulla tähän pönttöön sen vuoksi, että nostan oikeaan arvoonsa tämän lakiesityksen, jonka hallitus on nyt tässä yhteydessä tehnyt. Ja kuten edustaja Viitanen tässä totesi, se pohjautuu lakialoitteeseen, jonka nykyinen ministeri Timo Harakka on aikoinaan, vuonna 2018, yhdessä kollegojensa kanssa tehnyt. Kyllä minäkin mielelläni kutsun tätä Lex Harakaksi, jos se tässä yhteydessä sopii.
Kysymys on aidosti siis veropohjan tiivistämisestä, osittain myöskin veropohjamme laajentamisesta. Kun meillä on verotus keskittynyt voimakkaasti työn tekemiseen, niin tässä kohdassa nyt aidosti ruvetaan verottamaan sitä, mitä pitääkin verottaa, eli sitä pääomanmuodostusta, mitä yrityksessä tapahtuu. Liian usein yritykset voivat valita sen maan, missä niitä verotetaan, perustamalla tämmöisen pöytälaatikkofirman — edustaja Viitanen käytti tätä nimitystä, mutta yleensähän on kysymys holdingyhtiöistä, joita perustetaan alhaisen verotuksen maihin, tyypillisesti veroparatiiseihin. Tässä halutaan nyt tulkita niin, että jos yritystä tosiasiallisesti johdetaan Suomesta ja toimitaan Suomessa, niin sitä myöskin verotetaan Suomessa sekä siitä tuloksestaan että myöskin niistä osingoistaan ja myöskin pääomatuloista, joita se yritys tuottaa, eli niistä aidosti verotetaan suomalaisen verotuskäytännön mukaan. Ja tämäntapainen kikkailu, verosuunnittelu — niin kuin sitä kutsutaan, että sijoitetaan johonkin niin sanottuun veroparatiisiin ja tämä ikään kuin toimii tämmöisen sijoitusyhtiön, holdingyhtiön, kautta — pystytään nyt tilkitsemään.
Tämä on tärkeä asia sen vuoksi, arvoisa puhemies, että veroparatiisit ovat kansainvälisessä järjestelmässä eräs hyvinvointiyhteiskuntien suurimmista mätäpaiseista. Meillä OECD:n arvioiden mukaan 100 miljardia euroa menetetään vuosittain näiden veroparatiisikäytäntöjen kautta. Meillä on noin 70—80 veroparatiisia, on myöskin Euroopan unionin alueella toimivia, ja tämä on selkeästi iso, iso vuoto. 10 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ovat ne rahoitussijoitusten määrät, jotka on sijoitettu veroparatiiseihin. IMF:n arvioiden mukaan itse asiassa puolet pankkien pääomista on sijoitettu veroparatiiseihin. Tämä, mikä nyt tällä lainsäädännöllä pyritään tilkitsemään, on siis vain hyvin pieni ripe, pieni osanen, sitä kokonaisuutta, joka meillä on edessämme, koska tämä koskee koko kansainvälistä järjestelmää, koskee tietysti erityisesti meitä, hyvinvointiyhteiskuntia, joissa veroasteet ovat korkeita, ja toivotaan, että siihen veronmaksuun osallistuvat, aivan niin kuin edustaja Viitanen totesi, muutkin kuin ne, jotka työskentelevät näissä maissa, työntekijät, ja yritykset, jotka aidosti on rekisteröity tuohon maahan. Myöskin tämäntapainen kikkailu saadaan tässä kuriin. Ei muuta kuin menestystä tälle Lex Harakalle!