Underpunkt i budgeten
PR
132
2018 rd
Plenum
Måndag 17.12.2018 kl. 13.00—2.20
5.1
Huvudtitel 21 Riksdagen
Förste vice talman Mauri Pekkarinen
Nu föredras huvudtitel 21 gällande riksdagen. 
Debatt
23.12
Antero
Laukkanen
kd
Arvoisa herra puhemies! Tässä pääluokassa erityistä huomiota kiinnitän valtiovarainvaliokunnan erittäin hyvään huomioon, joka liittyy ikäihmisten oikeuksien toteutumisen valvontaan ja edistämiseen.  
Tässä illan aikana on puhuttu nyt todella paljon ikäihmisistä, on myös mainittu tämä vanhusasiainvaltuutettu, josta meillä siis oli kansalaisaloite. Se ei ihan päässyt maaliin, ja sitä ihmettelin hieman, miksi näitä ihmisiä ei sitten sen vertaa löytynyt, että olisi saatu se tänne eduskuntaan käsittelyyn.  
Mutta tässä on nyt valtiovarainvaliokunta tehnyt hyvää työtä ja lisännyt tänne oikeusasiamiehen toimiston toimintamenoihin rahaa 250 000 euroa, jotta voidaan tehostaa tätä tarkastusta, että miten tämä vanhustenhoito Suomessa sitten käytännössä sujuu. Ainakin kotihoidon järjestämisessä on todella paljon puutteita, ja tervehdin sen tähden tätä lisäystä ilolla ja jään odottamaan, minkälaisiin toimiin tämä tulee sitten johtamaan näin kokonaisuuden kannalta. 
23.14
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa herra puhemies! On todella hyvä asia, että resursseja kohdistetaan ikäihmisten oikeuksien toteutumisen valvontaan ja edistämiseen. Se, että tämä asia huomataan, kertoo juuri siitä, että oikeusasiamies on huomannut, todennut ja nähnyt hyvin usein niitä epäkohtia, mitä vanhustenhuollossa on. On tehty paljon ilmoituksia, kanteluita, ja on lähdetty hyvin usein myös sitten tarkastuskäynneille. On hyvä, että myös päättäjät täällä eduskunnassa ovat tämän nähneet ja kuulleet ja lukeneet näitä oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin kertomuksia, joissa sitten käydään läpi erilaisia tapauksia ja sitä, mitä kaikkea on nähty. Ja kyllähän tämä nyt hieman enteilee mielestäni myös sitä, että me emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. 
Minä suhtaudun hyvin epäilevästi tulevaan sote-uudistukseen ja siihen, mikä on ikäihmisen osuus siinä ja millaista on sitten hänen hoitonsa, onko riittävästi hoitajia ja millaiset palvelut ovat ja kuinka nopeasti ne vastaavat ikäihmisen tarpeeseen. Jos ei ole tarpeeksi hoitajia, niin hoitamattahan se ihminen jää siellä hoivakodissa, ja silloin on syytä, että oikeusasiamiehen kansliasta lähdetään liikenteeseen, katsomaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Tämä tuntuu tietysti vähän käsittämättömälle. Eli myös sinne hoitajiin pitäisi satsata, jotta me voisimme varmistaa, että hoito on hyvää. Perussuomalaisilla on todellakin tämä esitys, että hoitajamitoitus lakiin, ja sitähän ei nyt siellä vanhuslaissa ole. Eli me olemme valmiita avaamaan vanhuslain ja tuomaan sinne sen esityksen. 
Kun kissa on pois, niin hiiret hyppivät pöydällä, ja se meidän tulee muistaa. Kyllä toivon, että tähän soteen myös liitetään entistä pontevammin keskustelu ikääntyneistä ja vanhuksista, koska tällä hetkellä se on täysin unohtunutta. Kuka tietää, millä tavalla vanhus tulevaisuudessa niitä palveluja valitsee? 
Toivotan kyllä tervetulleeksi tämän rahasumman ja olen iloinen, että se on sinne annettu, että vanhustenhoitoa valvotaan. 
Riksdagen avslutade den allmänna debatten. 
Riksdagen avbröt behandlingen av huvudtiteln. 
Senast publicerat 15-01-2019 13:48