Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Ärende 7 på dagordningen presenteras för remissdebatt. Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till social- och hälsovårdsutskottet.
För remissdebatten reserveras högst 30 minuter. Vid behandlingen av ärendet följer riksdagen det för ärenden med tidtabell överenskomna förfarandet.
Arvoisa puhemies! Tässä esityksessä on kyse niin kutsutun kotihoitokokeilun väliaikaisesti voimassa olevien säädösten voimassaolon jatkamisesta siihen asti, kunnes sote-uudistus tulee voimaan.
Kansanterveyslakiin lisättiin määräaikaisesti voimassa olevat kotihoitokokeilua koskevat pykälät vuoden 2005 alusta lähtien. Säädökset ovat tällä hetkellä voimassa tämän vuoden loppuun asti. Väliaikaisten säädösten voimassaoloa on jatkettu jo useaan kertaan.
Nykyisin säädöksistä merkityksellisiä ovat asiakas- ja potilastietojen käsittelyä koskevat säädökset. Kotihoitoa koskevat säädökset on tarpeen saattaa osaksi pysyvää lainsäädäntöä ja laajentaa koskemaan kaikkia kuntia. Tämä on tarkoitus toteuttaa osana sote-uudistusta ja siihen liittyviä sosiaali- ja terveydenhuollon erillislakien uudistuksia, jotka ovat tulossa tämän varsinaisen pääkokonaisuuden jälkeen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstörekistereitä koskevat kysymykset tullaan ratkaisemaan pysyvässä lainsäädännössä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan lainsäädännön kokonaisuudistuksella, jonka on tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti sote-uudistuksen kanssa. Tässä vaiheessa ehdotetaan säädösten voimassaolon jatkamista vuoden 2022 loppuun asti.
Arvoisa puhemies! Säädösten voimassaolon jatkaminen mahdollistaisi sen, ettei nykyisiä hyvin toimivia kotihoitojärjestelmiä tarvitsisi purkaa puutteellisen lainsäädännön vuoksi. Kunnille ei tästä laista syntyisi kustannuksia eikä myöskään uusia velvoitteita. Ainoastaan mahdollistettaisiin nykytilan säilyminen sote-uudistuksen voimaantuloon asti.
Arvoisa rouva puhemies! Tämä kokeilulaki on siis säädetty jo vuonna 2004. Se on ollut vuodesta 2005 voimassa, ja täytyy sanoa, että kun tämä nyt sitten on vuoteen 2022 voimassa, niin on kokeilu ainakin riittävän pitkä. Kysyisinkin vielä ministeriltä, millaisia kokemuksia tästä kokeilusta tällä hetkellä on. Tämähän on aika monessa kunnassa ollut käytössä, ja niin kuin ministeri totesi, tarkoitus olisi, että tästä saataisiin sitten pysyvä järjestely, jos ja kun tämä sote-uudistus saadaan voimaan. Tässä vaiheessa tietenkin toivoa sopii, ettei tarvitse enää sitten jatkaa tätä kokeilua, jolloin päästäisiin yli 20 vuoden kokeilulakiin, vaan saataisiin vihdoin pysyvä lainsäädäntö.
Ministeri Kiuru, minuutti.
Arvoisa puhemies! Kotihoidolla siis tarkoitetaan sosiaalihuollon, kotipalvelun ja terveydenhuollon kotisairaanhoidon yhdistämistä yhdeksi toiminnaksi. Koska sosiaalihuollon asiakasasiakirjoihin sovelletaan sosiaalihuollon asiakasrekistereitä koskevia säädöksiä ja terveydenhuollon potilasasiakirjoihin sovelletaan potilasrekistereitä koskevia säädöksiä ja koska nämä rekisterit ovat siis vielä erillisiä, on ollut tarpeen säätää kotihoidossa toimivalle sosiaalihuollon ja terveydenhuollon henkilöstölle oikeus yhdistää näitä tietoja ja käyttää niitä — sehän tässä on ollut nyt se pihvi.
Kokeiluun otettiin siis vuonna 2005 noin 30 kuntaa, ja sen jälkeen ollaan tehty päätöksiä vuosina 2019—2020 seuraavien kuntien ja kuntayhtymien hyväksymisestä kokeiluun. Niitä ovat siis Vantaan kaupunki, Kerava, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, ja nämä kokemukset ovat olleet hyviä, eikä nykyistä kotihoitojärjestelmää, tätä kokeilua, haluta purkaa. Tämä ei koske siis isoa porukkaa, mutta on antanut [Puhemies koputtaa] mahdollisuuksia järjestää kotihoitoa vähän toisella tavalla.
Riksdagen avslutade debatten.
Riksdagen remitterade ärendet till social- och hälsovårdsutskottet.