Punkt i protokollet
PR
167
2018 rd
Plenum
Torsdag 28.2.2019 kl. 16.04—20.28
2.6
Muntlig fråga om Finlands invandringspolitik (Olli Immonen saf)
Muntligt spörsmål
MFT 278/2018 rd
Muntlig frågestund
Förste vice talman Mauri Pekkarinen
Nästa fråga, ledamot Immonen. 
Debatt
16.56
Olli
Immonen
ps
Arvoisa puhemies! Sinällään tärkeästä teemasta toiseen tärkeään teemaan: Suomalaiset vanhukset ovat heitteillä. Nuorten syrjäytyminen on suorastaan kansantauti. Suomalaisen hyvinvointivaltion aiemmin tarjoamat turvallisuus ja inhimillisyys kansalaisia kohtaan ovat murentumassa. Vaikka talous kasvaa, te, arvoisa hallitus, leikkaatte yhä kaikista heikko-osaisimmilta suomalaisilta. Lisäksi valtio velkaantuu tänäkin vuonna lähes 2 miljardia euroa lisää. Käsittämätöntä on se, että Suomessa eletään nyt tilanteessa, jossa hallitus ei kykene huolehtimaan edes omista kansalaisistamme, kuten vanhuksista, mutta samaan aikaan maamme rajat ovat jatkuvasti auki uusille autettaville ja järjestelmäämme hyväksikäyttäville maahanmuuttajille. 
Arvoisa puhemies! Perussuomalaisten mielestä oman kansamme hyvinvointi tulee asettaa aina politiikassa [Puhemies koputtaa] kaiken muun edelle. Kysyisinkin arvoisalta ministeriltä: milloin te aiotte lopettaa [Puhemies koputtaa] miljardien lappamisen Suomelle vahingolliseen maahanmuuttoon ja suomalaisten... [Puhemies keskeyttää puheenvuoron puheajan ylityttyä — Eva Biaudet: Rajat kiinni, heti!] 
16.57
Sisäministeri
Kai
Mykkänen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tämän hallituksen aikana turvapaikanhakijoiden asioiden käsittely täällä on sinänsä erittäin hallitusti saatu etenemään. Kuten tiedätte, meillä on, toisin kuin lähes missään muussa Euroopan maassa, hallittu tilanne. Tällä hetkellä uusia turvapaikanhakijoita tulee melko maltillisesti. Suurin osa Suomeen tulijoista on itse asiassa työn perässä tulevia opiskelijoita, joita kovasti tarvitsemme tänne ikäsuhteen parantamiseksi.  
Viikko sitten hallitus julkisti erityiset lisätoimenpiteet seksuaalirikollisuuden ennaltaehkäisemiseksi ja samalla myös sen varmistamiseksi, että ulkomaalaisten keskuudessa pieni vähemmistö ei leimaa moitteetta käyttäytyvää enemmistöä. Tässäkin suhteessa hallitus tekee viimeiseen asti työnsä niin, että Suomessa turvallisuus on ykkösarvo ja turvallisuus säilyy maailman parhaalla tasolla. Poliiseja on nyt ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen [Puhemies koputtaa] enemmän kuin vuotta aiemmin. Olemme panostaneet, emme säästäneet. 
Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen
Poikkeuksellisesti nyt myös toinen ministeri, ministeri Terho. 
16.58
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri
Sampo
Terho
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kysyjä viittasi nuorison syrjäytymiseen selvästi puutteellisin tiedoin, koska itse asiassa tämän hallituskauden aikana nuorison syrjäytyminen on vähentynyt. Saimme siitä juuri vastikään uusia tietoja: nuorisotyöllisyys on parantunut, ja nuorisotyöttömyys on todella tullut alaspäin. Eli itse asiassa suunta on tässä suhteessa hyvä, vaikka työtä vielä riittää. 
Viittasitte myös leikkauksiin, mistä totean, että kaikki leikkaukset ovat niitä, mitä teidän kanssanne sovittiin silloin vaalikauden alussa. [Välihuutoja perussuomalaisten ryhmästä] 
Viittasitte maahanmuuttopolitiikkaan. Se on huomattavasti kireämpää nyt kuin silloin, kun te olitte hallituksessa. 
16.59
Olli
Immonen
ps
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kyllä hallituksen tekemät toimet esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan saralla ovat olleet varsin vaatimattomia, ja useat näistä uudistuksista siirtyvät seuraavan hallituksen tehtäviksi. 
Arvoisa puhemies! Politiikassahan kyse on arvovalinnoista. Te, ministeri Orpo, olette sanonut, että vanhustenhoidon parempi hoitajamitoitus olisi pois muualta, esimerkiksi kotihoidosta. Asetatte siis näin nämä kaksi asiaa vastakkain. Jos otetaan rahaa jostain, niin sitten sitä siirretään jonnekin muualle. Tämä kuuluu luonnollisesti politiikkaan. Mutta on käsittämätöntä kuulla, että te ottaisitte senkin vähän rahan pois suomalaisten hyvinvoinnista ettekä esimerkiksi haitallisesta maahanmuutosta. Me perussuomalaiset taas ottaisimme rahat pois nimenomaan maahanmuutosta, jolloin rahaa saataisiin riittämään sekä hoitajamitoituksen nostamiseen että kotihoitoon. [Puhemies koputtaa]  
Arvoisa puhemies! Kysyisinkin... [Puhemies keskeyttää puheenvuoron puheajan ylityttyä] 
Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen
Ministeri Orpo vastaa, ymmärsi kyllä kysymyksen näistä eväistä. [Hälinää] 
Arvoisat edustajat, me olemme sopineet yhteisesti pelisäännöistä, kuinka pitkä voi kysymys olla. Sama koskee vastausta. Ja silloin kun puheenvuoro menee oikein reilusti yli, puhemies valitettavasti joutuu puuttumaan sellaiseen, oli se kysymys tai oli se vastaus. 
Nyt ministeri Orpo. 
17.00
Valtiovarainministeri
Petteri
Orpo
(vastauspuheenvuoro)
Kiitos, herra puhemies! Olisi myöskin hyvä, että ei tahallaan väärinymmärretä, mitä on sanonut.  
Kun meillä on tietty määrä hoitajia tällä hetkellä Suomessa, jotka voivat tehdä niitä tärkeitä vanhustenpalveluja ja auttaa meidän vanhuksiamme, niin olen ollut huolissani siitä, että jos me teemme liikkeitä, joissa nopeasti jonnekin lisätään hoitajia, niin pitää huolehtia, etteivät ne hoitajat ole pois muun muassa tärkeistä vammaisten palveluista tai lastensuojelusta tai vanhusten kotihoidosta. Eli aina täytyy miettiä, kun tehdään päätöksiä, miten ne tehdään järkevästi. Eli tästä johtopäätös on se, että kun me haluamme lisää hoitajia meidän vanhuksillemme, niin meidän täytyy kouluttaa heitä tai sitten edistää työperäistä maahanmuuttoa. Eikö se kuulostakin hyvältä? [Eva Biaudet: Kyllä!] 
Frågan slutbehandlad. 
Senast publicerat 29-03-2019 13:24