Arvoisa puhemies! Tässä tapauksessa pitää varmaan sanoa: ärade talman! Tämä Vaasan laajan päivystyksen asia oli täällä käsittelyssä todella soten järjestämislain lähetekeskustelun yhteydessä. Silloinhan taustana oli tämä aiempi terveydenhuoltolain pykälä, jossa oli 12 laajan päivystyksen sairaalaa. Sen vahvistamisen yhteydessähän tasavallan presidentti esitti eräänlaisen varauksellisen lausuman. Tämä epäoikeudenmukaiseksi koettu päätös sai sitten aikaan tämän puhutun kansalaisaloitteen, jonka todella moni allekirjoitti.
Sote-käsittelyn yhteydessä valiokunta kuuli tässä Vaasan päivystyksen asiassa varsin suuren määrän asiantuntijoita, ja suunnilleen kaikki asiantuntijat olivat myönteisiä. Keskeiset argumentit Vaasan puolesta voidaan vielä tiivistää seuraavasti.
Ensinnäkin: Vaasan keskussairaalassa noin puolella henkilöstöstä äidinkieli on ruotsi, mikä takaa kaksikielisyyden. Aidosti kaksikielistä palvelua ei voida luoda keinotekoisesti suomenkielisellä alueella. Jo perustuslakivaliokunta on todennut, että kielelliset perusoikeudet perustuslain mukaan voidaan parhaiten toteuttaa maantieteellisillä ratkaisuilla.
Toiseksi: Vaasan keskussairaalan erikoissairaanhoidon hoitotulokset, laatu ja potilasturvallisuus ovat THL:n arviossa maan huippuluokkaa.
Kolmanneksi: etäisyys Vaasan keskussairaalasta lähimpään yliopistosairaalaan on merkittävästi pidempi kuin minkään muun keskussairaalan, edes Lapin.
Neljänneksi: Vaasan sairaanhoitopiirin väestöpohja on vahva, noin 170 000.
Ja viidenneksi: Vaasan keskussairaala on kyennyt jo nyt ylläpitämään nykyistä laajaa päivystystä samalla, kun kustannuksia on vähennetty, eli taloudellisia perusteita päivystyksen alasajolle ei ole.
Asiantuntijakuulemisessa myös Seinäjoen keskussairaala kannatti Vaasa ja Seinäjoki ‑mallia. Kuten täällä jo mainittiin, sote-käsittelyn yhteydessä myös perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa ja lausunnossaan piti parhaana, että sekä Vaasa että Seinäjoki olisivat laajan päivystyksen sairaaloita. Ja todellakin vielä aivan loppuvaiheessa perustuslakivaliokunta lausunnossaan sosiaali‑ ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksesta palasi uudelleen tähän asiaan ja uudisti kantansa siitä, että sekä Vaasan että Seinäjoen pitäisi olla laajan päivystyksen sairaaloita.
No, asia raukesi tunnetusti soten käsittelyn mukana. Nyt aivan loppuvaiheessa nostettiin asia taas esille, kiitos edustaja Rehn-Kiven, eli Vaasan kansalaisaloitteen käsittelyä ei oltukaan vielä lopetettu. Valiokunta on nyt sitten aivan loppumetreillään eli tänään käsitellyt asian, johon siis oli tilaisuus palata.
Argumentit Vaasan puolesta ovat ylivoimaiset, kuten edellä totesin. On kuitenkin selvää, että valiokunnalla tai eduskunnalla laajasti ei tässä vaiheessa ole mitään mahdollisuutta avata terveydenhuoltolakia ja ryhtyä vielä muodollisesti valmistelemaan tarvittavaa lainmuutosta, vaikka asia sinänsä, niin kuin edustaja Saarakkala sanoi, on suhteellisen yksinkertainen, ja aloitehan on sinänsä erittäin hyvin tehty.
Valiokunta toteaa mietinnössään, että tarvittava lainvalmistelu pitäisi tehdä valtioneuvostossa. Jos tähän lainvalmistelun tielle olisi tänään lähdetty, asia olisi käsittääkseni ilman muuta rauennut aikapulaan. Sen vuoksi valiokunnan mietintö on hyvä. Siinähän loppupäätöksessä todetaan, että sosiaali‑ ja terveysvaliokunta toteaa, että kielellisten oikeuksien toteuttamiseksi tehtyjen toimenpiteiden riittävyyttä sekä sääntelyn täsmentämistarvetta on perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella vielä syytä selvittää. Valiokunta toteaa, että selvitystyö tulee tehdä valtioneuvostossa, ja valiokunta esittää asiasta lausumaa.
Tämän hyvän aloitteen hyväksyminen tässä vaiheessa ilman vastaavaa muodollista lainmuutosta ja sen hyvää, asiallista valmistelua ei ainakaan saamani hallintojuridisen konsultaation perusteella sinänsä sitoisi mihinkään, ja jos siis tämä eduskunnan lausuma, jota nyt esitetään, hyväksytään, se varmistaa sen, että asia ei raukea ja että asia tulee poliittiseen käsittelyyn seuraavassa hallituksessa eduskunnan velvoittamana. Lausuman tarkoituksena on siis turvata asian jatkokäsittely.
Arvoisa puhemies! On lopuksi muistettava, että tämä tarpeellinen Vaasan sairaalan päivystystä koskeva asia on täysin irrallinen sote-malleista. Se ei myöskään johda mihinkään dominoefektiin. Päätös on sinänsä yksinkertainen ja oikeudenmukainen Vaasan keskussairaalan ja alueen asukkaiden kannalta. Sen vuoksi toivon, että kun seuraava hallitus lausuman perusteella ottaa asian käsittelyyn, se päätyy laajasti puollettuun hyvään ratkaisuun.
Puhemies Paula Risikko
:Kiitoksia. — [Vastauspuheenvuoropyyntöjä] Jaha, vastauspuheenvuoroja. Aloitetaan edustaja Heinäluomalla.