Kiitos, arvoisa puhemies! Kyseessä on hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain ja valmisteverolain 18 §:n muuttamisesta. Taustalla on EU:n neuvoston hyväksymä direktiivi joulukuulta 2019 arvonlisädirektiivin ja valmisteverotusdirektiivin muuttamisesta unionin puitteissa toteutettavan puolustustoiminnan osalta, ja kansallinen velvoite on ryhtyä soveltamaan näitä säännöksiä tämän vuoden heinäkuun alusta. Nyt kyseessä olevalla ehdotuksella arvonlisäverolakiin ja valmisteverotuslakiin tehtäisiin juuri nyt nämä direktiivin edellyttämät muutokset.
Arvonlisävero- ja valmisteverotusdirektiiveihin on sisältynyt jo nykyisin Naton puitteissa toteutettavaa puolustustoimintaa koskevia säännöksiä. Niillä vapautetaan tietyin edellytyksin verosta tuotteiden luovutukset ja tuonnit, kun hankinnan tai tuonnin suorittavat Natoon kuuluvan valtion puolustusvoimat niiden osallistuessa yhteiseen puolustustoimintaan oman valtionsa ulkopuolella. Arvonlisävero- tai valmisteverotusdirektiiveissä ei ole aikaisemmin ollut säännöksiä, jotka koskisivat EU:n puolustustoiminnan puitteissa tapahtuvien tuotteiden luovutusten verokohtelua. Eli nyt tavoitteena on, yksinkertaisesti todeten, yhdenmukaistaa EU:n ja Naton puolustustoimien verokohtelua.
Tämän mukaisesti tällä ehdotuksella arvonlisäverosta vapautettaisiin tietyin edellytyksin tavaroiden ja palveluiden myynnit muiden jäsenvaltioiden puolustusvoimien asevoimille tai niiden tekemät maahantuonnit, kun jäsenvaltioiden puolustusvoimien asevoimat osallistuisivat puolustustoimintaan yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan kuuluvien EU:n toimien toteuttamiseksi nimenomaan oman jäsenvaltion ulkopuolella. Vapautus ei kattaisi myyntejä tai tuonteja sen jäsenvaltion puolustusvoimille, jossa kyseiset tavarat tai palvelut myydään tai tavarat maahantuodaan.
Vapautukset tulisivat koskemaan asevoimien tai niihin liittyvän siviilihenkilöstön viralliseen käyttöön tulevia tuotteita sekä näiden messien ja kanttiinien tarpeisiin tulevia tuotteita. Vastaavasti sitten valmisteverosta vapautettaisiin valmisteveron alaisten alkoholi-, tupakka- ja energiatuotteiden luovutukset Suomessa oleville unionin yhteiseen puolustustoimintaan osallistuville muiden jäsenvaltioiden puolustusvoimien asevoimille, niihin liittyvälle siviilihenkilöstölle ja taas myös näiden messien ja kanttiinien tarpeisiin.
Laki tulisi voimaan heinäkuun alusta direktiivien edellyttämällä tavalla.
Mitkä nämä vaikutukset sitten olisivat? Tarkempien tietojen puuttuessa mahdollisia tulonmenetyksiä Suomen osalta on vielä vaikea arvioida. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että EU:lla ei ole aikaisemmin ollut yhteistä puolustustoimintaa. Tähän vaikuttaa myös se, että EU:n puolustusalan toimet, joihin vapautusta sovellettaisiin, ovat toistaiseksi jääneet kyllä hyvin vähälle käytölle. Vapautus saattaisi kuitenkin aiheuttaa verotuotonmenetyksiä EU:n puitteissa toteutettavan puolustustoiminnan mahdollisesti kehittyessä, ottaen huomioon tämän strategisen kompassinkin valmistelun, ja EU:n puitteissa toteutettavien puolustusalan toimien käytön kaikkineen lisääntyessä. Mutta on hyvä kuitenkin todeta, että mahdollisten tulonmenetysten arvioidaan olevan hyvin vähäisiä.
Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:Kiitoksia esittelystä. — Edustaja Pirttilahti, olkaa hyvä.