Punkt i protokollet
PR
6
2020 rd
Plenum
Torsdag 13.2.2020 kl. 16.00—18.47
2.5
Muntlig fråga om löneförhöjning för vårdpersonal (Harry Harkimo liik)
Muntligt spörsmål
MFT 10/2020 rd
Muntlig frågestund
Förste vice talman Antti Rinne
Ledamot Harkimo. 
Debatt
16.57
Harry
Harkimo
liik
Arvoisa puhemies! Arvoisa pääministeri Marin! Nyt, kun olette tehneet vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen, on tarve saada lisää hoitajia. Keväällä palkkaneuvotteluissa hoitajat ovat vaatineet vientituloja suuremmat palkankorotukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa kansasta, 80 prosenttia vastaajista, soisi hoitajille muita isommat palkankorotukset. Ymmärrän, että ette tule sotkeutumaan palkkaneuvotteluihin, mutta jos palkkoja päätetään nostaa, tarvitaan siihen valtion apua. Kannatatteko te, pääministeri Marin, hoitajien palkankorotuksia ja oletteko valmis tulemaan palkkatalkoisiin mukaan? Kunnat eivät pysty talkoissa auttamaan, mutta valtio voi. Hoitajia on jo lähtenyt Ruotsiin ja Norjaan, ja heidät halutaan takaisin ja uusia lähtijöitä ei haluta. 
16.58
Pääministeri
Sanna
Marin
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Olen tätäkin asiaa aikaisemmin jo kommentoinut. Hallitus ei tule lähtemään kirittämään millään tavalla näitä käynnissä olevia neuvotteluita eikä hallitus ole neuvotteluosapuoli, kun työehdoista ja palkoista sovitaan. Hallitus, totta kai, katsoo kuntien taloustilannetta ja kokonaisuutta varmasti myös näiden neuvottelujen jälkeen sen kautta, mikä sitten neuvottelutulos on ja minkälainen on kuntatalouden tilanne. Mehän tiedämme, että kuntien taloustilanne jo tälläkin hetkellä on haastava, ja tietenkin valtio ja hallitus tätä kokonaisuutta katsoo. 
Mutta haluan korostaa sitä, että hallitus ei ole neuvotteluosapuoli. Enkä usko, että siitä seuraisi mitään hyvää, että hallitus nyt jollakin tavalla pyrkisi sotkeutumaan tähän käynnissä olevaan työmarkkinakierrokseen. Uskon, että siitä seuraisi erittäin paljon sotkua ja haittaa, ja sen takia en ole halunnut lähteä mukaan sellaiseen ajatteluun, että jollakin tavalla — lupauksilla esimerkiksi — kirittäisimme johonkin suuntaan näitä neuvotteluja. 
Frågan slutbehandlad. 
Senast publicerat 20-02-2020 10:18