Herra puhemies! Valtiovarainvaliokunta sai käsiteltyä tämän mietinnön valmiiksi juuri ennen kuin hallitus antaa sitten jo kolmannen lisätalousarvion. Tässä toisessa lisätalousarvioesityksessä on koronavirustilanteen vuoksi hallituksen esittämä 225 miljoonaa euroa tukipakettina kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alalle. Se jakautuu opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonaloille. Hallitus ehdottaa lisäksi lisämäärärahaa ravintolasulusta maksettaviin hyvityksiin 40 miljoonaa euroa ja ravitsemusyrittäjille osoitettavaan uudelleentyöllistämisen tukeen 3 miljoonaa euroa. Esitykseen sisältyy myös 8,3 miljoonan euron lisäys Valtiokonttorille tapahtumatakuun ja yrityksille tarkoitetun kustannustuen myöntämiseen ja maksatuksen hallintokuluihin. Lisäksi ehdotetaan korotusta tulliselvitysjärjestelmien kokonaisuudistuksen valtuuteen.
Tuo kulttuurin tukipaketti, 127 miljoonaa euroa, koostuu luettelonomaisesti: 64,8 miljoonaa kohdennetaan apurahoina ja muina avustuksina taiteen ja kulttuurialan ammattilaisille, toiminimille sekä yksinyrittäjille, 15 miljoonaa niin sanotun vapaan kentän toimijoille ja yhteisöille esittävän taiteen alalla, visuaalisten taiteiden ja kirjallisuuden yhteisöille ja lastenkulttuurin toimijoille, 20 miljoonaa kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille, 10,5 miljoonaa kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, 3,5 miljoonaa euroa museoiden niin sanotulle vapaalle kentälle ja muille kulttuuriperintökohteille, 8 miljoonaa pienille ja keskisuurille elokuvateattereille ja elokuvien levittäjille, 4 miljoonaa taiteen perusopetuksen järjestäjille ja 1,6 miljoonaa euroa kulttuurin toimialan virastoille.
Liikunnan tukipaketissa on 18,5 miljoonaa euroa, siitä puolet liikunta- ja urheiluseuroille, 6 miljoonaa valtakunnallisille ja alueellisille liikuntajärjestöille ja 3,5 miljoonaa koronavirustilanteen vuoksi peruuntuneiden tai tappiota kärsineiden tapahtumien tukemiseen.
Valiokunta on tyytyväinen näihin lisäpanostuksiin ja toteaa, että esityksessä on otettu hyvin huomioon niitä näkökohtia, joihin valtiovarainvaliokunta kiinnitti huomiota vuoden 21 ensimmäistä lisätalousarvioesitystä koskevassa mietinnössään. Taiteen ja kulttuurin alat ovat koronaepidemian suurimpia kärsijöitä, sillä suurin osa alan toimijoista on ollut jo toista vuotta vailla työmahdollisuuksia. Onkin tärkeää, että esityksessä on nyt huomioitu alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensätyöllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit sekä toiminimellä toimijat.
Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on kiinnitetty huomiota muun muassa siihen, että koronatuki ei edelleenkään kohdistu riittävän hyvin nimenomaan niihin esittävän taiteen edustajiin ja niille aloille, joiden menetykset ovat olleet suurimpia. Myös hakumenettelyä on pidetty liian hitaana, ja hakemusten käsittelyn on toivottu perustuvan numeraalisiin hakemustietoihin.
Valiokunta pitää tärkeänä, että avustuskriteerejä sekä haku- ja päätöksentekomenettelyä arvioidaan jatkuvasti niin, että tuki vastaa mahdollisimman hyvin muun muassa tulonmenetyksiin ja tuen tarpeeseen. Tukimenettelyn ja päätöksenteon tulee myös toimia läpinäkyvästi sekä tehokkaasti siten, että avustukset saadaan perille mahdollisimman nopeasti. On myös varmistettava, että tuki ulottuu kaikkiin taiteen ja kulttuurialan toimijoihin, että väliinputoajaryhmiä ei pääse syntymään ja että tuki tavoittaa mahdollisuuksien mukaan myös ne toimijat, jotka ovat aiemmin jääneet tuen ulkopuolelle. Valiokunta pitää niin ikään tärkeänä, että valtionavustusjärjestelmää kehitettäessä järjestelmän joustavuutta ja käytettävyyttä parannetaan. Näihin kysymyksiin liittyy valtiovarainvaliokunnan ehdottama lausumaehdotus: ”Eduskunta edellyttää, että taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille kohdennettujen koronatukien myöntämisessä huolehditaan siitä, että väliinputoajaryhmiä ei pääse syntymään ja että päätöksenteossa pyritään ottamaan huomioon myös ne tahot, jotka eivät ole aikaisemmin päässeet tuen piiriin.”
Eduskunta edellytti tartuntatautilain väliaikaista muuttamista koskevaan vastaukseen sisältyvässä lausumassa, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos 14 vuorokautta kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan. Valiokunta pitää tärkeänä, että sulkutoimien kohteena oleville yrityksille maksetaan kompensaatiota. Valiokunta myös korostaa, että kaikkein suurimmat taloudelliset vahingot aiheutuisivat viruksen laajamittaisesta leviämisestä, joten tehokkaat lainsäädännöllä käyttöön otetut rajoitustoimet ovat olleet välttämättömiä.
Tapahtumatakuusta: Valiokunta on tyytyväinen, että hallitus on antanut tapahtumatakuuta koskevan esityksen, jota myös eduskunta edellytti hyväksyessään kuluvan vuoden ensimmäisen lisätalousarvion. Momentille esitetään 80 miljoonan euron määrärahaa yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annetun lain mukaisesti maksettavan tapahtumatakuun maksamiseen. Valiokunta pitää tapahtumatakuuta koskevia järjestelyjä hyvänä, sillä se pienentää tapahtumien järjestämisen riskiä tilanteessa, jossa covid-19-pandemiaan liittyvä lain tai viranomaisen määräys estää tai vaikeuttaa tapahtumien järjestämistä ja rahoituksen tai vakuutusten saamista. Yritysten tukeminen väliaikaisella tapahtumatakuulla on perusteltua myös pitkäaikaisten taloudellisten vaurioiden estämiseksi.
Kaikkinensahan tässä ehdotetaan määrärahoihin 277 118 000 euron lisäystä ja tuloarvioihin 9 miljoonan euron vähennystä. Ehdotettujen muutosten jälkeen lopputulemana on 65,9 miljardin euron loppusumma talousarviolle tälle vuodelle.
Valiokunta ehdottaa, että eduskunta hyväksyy muuttamattomana hallituksen esitykseen ja sitä täydentävään hallituksen esitykseen sisältyvän ehdotuksen vuoden 21 toiseksi lisätalousarvioksi ja että eduskunta hyväksyy edellä selostamani lausuman ja eduskunta päättää, että vuoden 21 toista lisätalousarviota sovelletaan 1. kesäkuuta alkaen. Ja tähän liittyy sitten kolme vastalausetta.
Toinen varapuhemies Juho Eerola
:Näin, kiitokset valiokunnan puheenjohtajalle. — Ja seuraavaksi edustaja Heinonen.