Punkt i protokollet
PR
68
2019 rd
Plenum
Torsdag 21.11.2019 kl. 16.00—21.40
2.1
Muntlig fråga om Postens situation (Juha Mäenpää saf)
Muntligt spörsmål
MFT 60/2019 rd
Muntlig frågestund
Talman Matti Vanhanen
Ledamot Mäenpää. 
Debatt
16.01
Juha
Mäenpää
ps
Arvoisa herra puhemies! Syyskuun alussa, kun Postin pitkään jatkunut kriisi alkoi avautua julkisuuteen, valtion omistajaohjausministeri Paatero keräsi poliittiset irtopisteet ottamalla Postin tuntuviin palkanalennussuunnitelmiin aikalisän. Myös pääministeri Rinne uhkui, ettei palkanalennuksia tulla hyväksymään. Sitten tuli hetkeksi hiljaista. 
Todellisuudessa mikään ei ole muuttunut. PAUn mukaan yhä 700 postilaisen palkkoja ollaan heikentämässä jopa 30—50 prosenttia siirtämällä heidät halvemman työehtosopimuksen piiriin. Sittemmin edellä mainitut ministerit ovatkin olleet vähemmän rehvakkaita. STT:n tietojen mukaan omistajaohjausministeri Paatero tiesi palkanalennuksista hyvissä ajoin ja jopa antoi tukensa niille. Arvoisa ministeri, ensin te vaikenitte, sitten kiertelitte toimittajien kysymyksiä ja sanoitte, että siirto on jo tehty. Kuka tässä on siunannut ja mitä? Mitä peittelette, kun ette ole vastannut suoraan? [Oikealta: Niinpä! — Hyvä kysymys! — Mitä te selittelette?] 
16.02
Kunta- ja omistajaohjausministeri
Sirpa
Paatero
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa herra puhemies! Tämä kiista on eittämättä, niin kuin aikaisemminkin on kyselytunnilla todettu, todella hankala, ja sen ratkaisun avaimet ovat toivottavasti siellä työmarkkinajärjestöillä elikkä työntekijöiden ja työnantajien käsissä — ihan niin kuin normaalistikin työehtosopimuskysymyksissä. [Sheikki Laakso: Valtion firma!] 
Tähän informaatioon, josta tämä uutinen oli: On tietysti Posti informoinut, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Mutta päätöksenteko, jonka tekee tietenkin Postin hallitus, on tehty ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään. Nyt meillä tänään on otettu askel eteenpäin, kun on asetettu Postin ja PAUn osalta uusi nelikko selvittämään tätä kiistaa. 
Puhemies Matti Vanhanen
Pyydän nyt niitä edustajia, jotka haluavat esittää lisäkysymyksiä, ilmoittautumaan painamalla V-painiketta ja nousemalla seisomaan. 
16.04
Juha
Mäenpää
ps
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Ei herätä hirveästi luottamusta, kun vastaukset vaihtuvat ja niitä kierrellään ja kaarrellaan. Pääministeri Rinne on täysin hiljaa. Muu ministeriporukka pakenee vastuutaan sillä, etteivät juuri he vastaa omistajaohjauksesta. Iltalehden tietojen mukaan pääministeri Rinne on kuitenkin kuiskutellut posti- ja logistiikka-alan kanssa. Ilmeisesti minimoidakseen vahinkoja. [Eduskunnasta: Ohhoh!] Kun asiasta kysyttiin, pääministeri ei kommentoinut vaan siirsi vastuun takaisin omistajaohjausministeri Paaterolle, ja kuten aiemmin tuli selväksi, Paatero pyörittelee kysymystä suussaan vastaamatta siihen. 
Aamulla ministeri Paatero taas kertoi MTV:llä, ettei häneltä ole kysytty mitään ja että päätös oli jo tehty. Puolenpäivän aikaan Paatero täsmensi, että Posti oli jo kyllä informoinut häntä etukäteen. Mitä sekoilua. Koettakaa nyt päättää ja vastatkaa suoraan. Selittelettekö jatkossakin vai oletteko valmiit toteamaan, että Postin palvelut turvataan koko maassa eikä postilaisten palkkoja heikennetä? Ymmärrättekö, miten tämä vaikuttaa suomalaisten yritysten toimintaan? 
16.05
Pääministeri
Antti
Rinne
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Edustaja, on täysin selvä, että tämän hallituksen linjana on kaksi asiaa tähän asiakokonaisuuteen liittyen: Se, että postipalvelut tulevat jokaiselle suomalaiselle tulevaisuudessa parempina kuin tällä hetkellä. Ja toisaalta se, että näitten 700 ihmisen työehdot, [Välihuutoja perussuomalaisten ryhmästä] joista nyt on kysymys, tullaan turvaamaan. Tämä on hallituksen linja. Hallitus haluaa huolehtia siitä, että tämmöinen työehtoshoppailu loppuu tästä maasta. [Vasemmalta: Oikein!] 
16.05
Ritva
Elomaa
ps
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Postin tilanne on ollut ongelmallinen jo vuosien ajan. Työntekijöiden asema on heikentynyt ja postinjakelun laatu kärsinyt. Kirsikkana kakun päällä ovat olleet johdon palkkiot, toiminta ja golfosakkeet. Nyt olisi korkea aika laittaa homma ruotuun. Hallituksen on nyt viimeistään puututtava peliin omistajaohjauksen kautta, kun tätä menoa Posti on pian historiaa.  
Arvoisa puhemies! Kysyn asianomaiselta ministeriltä, miten omistajaohjauspolitiikan keinoin Postin ongelmat tullaan ratkomaan työntekijöiden asemaa heikentämättä, jotta jälleen yhtenä kauniina päivänä, niin kuin tuolla ulkonakin tänään monet totesivat, Kusti polkisi ja posti kulkisi ongelmitta. Tosiaan tuolla ulkona oli tänään portailla huolestuneita työntekijöitä, ja aivan kuten edustaja Mäenpää sanoi, myös yritykset ovat erittäin huolissaan tästä tilanteesta. 
16.06
Kunta- ja omistajaohjausministeri
Sirpa
Paatero
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa herra puhemies! On ymmärrettävää, että Postin työntekijät ja asiakkaat, niin yritykset kuin yksittäiset ihmisetkin, ovat huolissaan. Sen takia tänään Posti ja PAU ovat yhdessä pyytäneet meille hyvin tuttuja ja luotettuja ihmisiä — elikkä Jukka Ahtela, Lasse Laatunen, Ann Selin ja Lauri Ihalainen — tuekseen tähän ratkaisun löytämiseen. [Ilkka Kanerva: Hyviä nimiä! — Vasemmalta: Kyllä!] Uskon, että tällä neljän hengen ryhmällä, joka aloittaa työskentelyn mahdollisimman nopeasti, saadaan ratkaisu löydettyä näitten osapuolten välillä, minkä jälkeen saadaan mahdollisimman nopeasti posti takaisin kulkemaan ja meille kaikille tärkeä palvelu huolehdittua, mutta myöskin tietysti niin, että työntekijät kokevat tulleensa kuulluiksi. 
Senast publicerat 13-01-2020 14:12