Regeringens andra tilläggsbudget för 2020 koncentrerar sig på de särskilda behov som coronaläget medfört och är i stora drag en motiverad framställning. Propositionen är dock förenad med betydande brister som kräver snabba korrigeringar. Samlingspartiet föreslår två viktiga justeringar i tilläggsbudgeten. Vi föreslår ett tillägg på 200 miljoner euro för testning, spårning och isolering. Syftet med anslaget är att stödja åtgärder för att fasa ut de rådande begränsningarna. Vi föreslår också ett separat stödbelopp på 200 miljoner euro för restauranger och kaféer. Det har riksdagen förespråkat och behovet på fältet är stort. Dessutom lägger vi fram förslag som motsvarar det verkliga behovet i fråga om anslagen för polisen, kulturen och idrotten. Vi förutsätter också att regeringen vidtar åtgärder för att trygga tillgången på säsongsarbetare, en hållbar kommunal ekonomi och fungerande stödsystem för företag.
Finlands coronaåtgärder har hittills varit framgångsrika. De minskade kontakterna människor emellan har dämpat antalet infektioner. Samlingspartiet har stött regeringens centrala riktlinjer och vi stöder dem även i fortsättningen, om de är motiverade och rätt dimensionerade.
Till följd av begränsningarna omfattas nästan en halv miljon finländare av samarbetsförhandlingar och tiotusentals företag befinner sig på konkursens brant. Det kostar Finland cirka en miljard varje vecka att hålla samhället nedstängt. Vi måste komma ur coronakrisen så snabbt som möjligt, men stegvis och kontrollerat. Vi behöver en noggrann plan från regeringen för hur begränsningarna gradvis kan avvecklas med hjälp av testning, spårning, isolering och skyddsutrustning. Vi är beredda att stödja de budgetökningar som krävs.
Regeringens andra tilläggsbudget ger inte tillräcklig beredskap för att klara de kostnader som slopade begränsningar kommer att medföra. Bland annat Finlands Bank anser att även stora satsningar är motiverade, om man med hjälp av dem snabbare kan undanröja de allt kostsammare begränsningarna utan att medborgarnas hälsa äventyras. Finansministeriet konstaterar å sin sida att utdragna begränsningar också bromsar upp återhämtningen av ekonomin om företag går i konkurs.
Regeringen har meddelat att det kommer att finnas ett stimulanspaket i den tredje tilläggsbudgeten för 2020. Före stimulanspaketet behöver vi ett öppningspaket för Finland. Det går inte att stimulera en nation som sitter instängd i hemmen. Stimulansåtgärder är till nytta först när begränsningarna har kunnat avvecklas och människorna har kommit in i vardagen igen.
Målet är omfattande testning och spårning
Betydelsen av effektivare testning för att klara av coronaepidemin kan inte underskattas. Antalet coronatester måste ökas avsevärt för att förhindra att sjukdomen sprids, för separationsdiagnostiska ändamål och för att förbättra personalens säkerhet i arbetet. Dessutom måste man snabbt ta i bruk nya antikroppstester av blodprov för att utreda om en person redan haft en coronavirusinfektion. Samlingspartiet föreslår dessutom att det inrättas platser med låg tröskel för coronatester. Samlingspartiet föreslår ett anslag på 200 miljoner euro för att övervaka smittsamma sjukdomar, höja testkapaciteten och säkerställa att insjuknade kan spåras och isoleras.
I flera nordiska länder utförs betydligt fler tester än hos oss och även symtomfria personer testas. Antalet tester måste nu snabbt ökas också i Finland och det måste säkerställas att allt fler får delta i dem. I synnerhet måste testerna utökas bland den personal som vårdar riskgrupper. Personalen inom social- och hälsovården bör därför testas kontinuerligt för att säkerställa att coronaviruset inte sprider sig från symtomfria bärare till exempel vid verksamhetsenheter för äldreomsorg och på sjukhusens avdelningar.
Den privata hälso- och sjukvårdens kompetens och kapacitet för att öka coronavirustestningen måste kunna utnyttjas för att lösa akuta krissituationer och underlätta situationen inom den offentliga hälso- och sjukvården. Coronavirustester och antikroppstester som ordinerats av en läkare inom den privata hälso- och sjukvården och som uppfyller de kriterier som Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar bör ersättas ur sjukförsäkringen. Ersättningsnivån ska vara sådan att patientens ekonomiska ställning inte får utgöra ett hinder för testning. En förutsättning för ersättning är att anmälan görs till registret över smittsamma sjukdomar och att smittkedjorna spåras enligt den offentliga hälso- och sjukvårdens anvisningar. Dessutom bör regeringen i enlighet med FPA:s förslag ur sjukförsäkringen ersätta coronaviruspatienter och personer som exponerats för coronavirus och som använt sig av säkra transporter med taxi med specialutrustning, alltså så kallad coronataxi.
Företagen behöver pengar i kassan snabbt och på jämlika grunder — Restauranger och kaféer bör få eget stöd
Företagarna ska inte ensamma behöva axla bördan för de kostnader som de nödvändiga begränsningarna för bekämpning av corona har medfört. Omfattande konkurser och företagens skuldsättning bromsar upp återhämtningen och tär på stimuleringsåtgärderna ifall det inte längre finns något kvar att återuppliva.
Regeringen har beslutat att restauranger och kaféer ska stängas för att förhindra att coronaviruset sprids. Beslutet är rätt med tanke på bekämpningen av epidemin, men stängningen av restauranger genom lag begränsar å andra sidan näringsfriheten och egendomsskyddet enligt grundlagen. Därför måste regeringen sent omsider lägga fram ett förslag till en sådan lag om separat direktstöd till restauranger och kaféer som riksdagen har förutsatt och som branschen desperat väntar på.
Samlingspartiet föreslår att Business Finland får ytterligare 200 miljoner euro för att delas ut till restauranger och kaféer i form av nytt direktstöd. Grunden för finansieringen ska vara att företagen ska kompenseras för konsekvenserna av de föreskrivna begränsningarna. Om begränsningarna för restauranger och kaféer fortsätter efter maj, måste anslaget ökas. I den modell för restaurangstöd som Samlingspartiet föreslår är Business Finland endast den som delar ut stödet. Stödprocessen ska separeras från den normala finansieringen av utvecklingsprojekt. Stödet till restauranger och kaféer ska vara stödpengar till följd av epidemibegränsningarna. Det är inte lämpligt att kräva utvecklingsåtgärder av företagen i en situation där de kämpar mot kassakris och konkurs.
Samlingspartiet anser att Business Finland ska agera på detta sätt också när det gäller andra företagsstöd som har samband med coronakrisen. Stöden ska framför allt riktas till de företag vars omsättning och kassaflöde har strypts till följd av krisen. Riksdagen har levt i den tron att man uttryckligen har fördelat utvecklingspengarna så att de kompenserat för kostnader som förorsakas av coronan och att kraven på företagsutveckling har varit mycket vaga. Näringsminister Mika Lintilä konstaterade den 2 april 2020 under frågestunden i riksdagen att han hade gett både Business Finland och närings-, trafik- och miljöcentralerna anvisningar om en "vid tolkning" av kriterierna. Eftersom anvisningarna inte ser ut att vara tillräckliga, måste regeringen omgående uppdatera lagstiftningen för att möjliggöra genuina direkta coronastöd till de företag som blivit mest lidande av begränsningarna.
Regeringen måste omedelbart vidta nya snabba åtgärder genom vilka företagen genast får pengar i kistbotten. Handläggningstiderna för nuvarande direktstöd till företag har förlängts. De beslut som redan fattats har också bemött företag inom samma bransch på mycket olika sätt, trots att coronasituationen drabbat dem lika. Detta har väckt frustration och kritik av bristen på jämlikhet bland företagarna. Sunda företag riskerar att gå omkull på grund av kassakris medan de väntar på beslut.
Regeringen bör skyndsamt skapa nya sätt för företagen att snabbt få pengar i kassan. Samlingspartiet har föreslagit mervärdesskatteåterbäringar för början av året. Åtminstone borde mervärdesskatten återbetalas i form av ett förmånligt lån till företagen. På bransch- och företagsnivå kan man också överväga gottgörelser och lättnader. Om skattemyndigheten ser tekniska hinder för att genomföra systemet snabbt, kan pengarna också kanaliseras till företagen via banker. Bankerna kunde till exempel genast betala tillbaka momsen till företagen, varvid skattemyndigheterna betala samma belopp till bankerna så snart som möjligt.
Barn och unga måste få stöd
I Finland har vi extremt snabbt infört undantagsförhållanden i undervisningen. Vi gick praktiskt taget från närundervisning till enbart distansundervisning. På det stora hela har distansundervisningen fungerat bra, men det finns en del orosmoment. I hemmen får föräldrarna ta över en större roll för att stötta barnen i undervisningen. Föräldrarna har mycket varierande färdigheter att hjälpa sina barn och stödja inlärningen i hemmet. Det är en mycket oroväckande situation eftersom alla inte har de bästa möjliga hemförhållandena. Barnen har rätt att få stöd och elevvård. Som det är nu går det inte att garantera stöd och elevvård i tillräckligt stor omfattning. Regeringen har för avsikt att komma med ett stödpaket för barn och unga före slutet av maj. Men hjälpen kommer alltför sent.
Dessutom har regeringen meddelat att den fortsatt kommer att bereda en lag om förlängd läroplikt. I det rådande läget är det ansvarslöst att regeringen vill ålägga kommunerna nya skyldigheter. Kommunerna och utbildningsanordnarna kommer att ha händerna fulla även utan ytterligare skyldigheter med att reparera följderna av krisen och trygga de nuvarande förebyggande tjänsterna.
När skolor och läroanstalter börjar arbeta normalt måste eleverna och de studerande tryggas tillräckliga stödtjänster. I början av höstterminen måste vårens studieavsnitt troligen repeteras, eftersom de inte har kunnat läras ut under normala förhållanden.
Tillgången på arbetskraft inom jordbruket måste tryggas också under undantagsförhållanden
Nästan alla inom jordbruket och trädgårdsodlingen i Finland som har företagandet som huvudsyssla har länge förlitat sig på säsongsarbetskraft från utlandet. Den pågående pandemin hotar att hindra tillgången på säsongsarbetskraft. Europeiska kommissionen har uppmanat EU-länderna att tillåta inresa för lantbruksarbetare trots de begränsningar som pandemin medför. Finland kan med fördel ta efter Tyskland. Också Norge har infört ett effektiviserat förfarande för att trygga tillgången till utländska säsongsarbetare.
Utan tillräcklig arbetskraft äventyras skördesäsongen och företagen råkar i en extremt svår situation. På samma sätt äventyras tryggandet av tillgången på många livsmedel som är kritiska med tanke på försörjningsberedskapen. De etablerade säsongarbetarnas yrkesskicklighet är viktig och nödvändig för att arbetet på gårdarna ska kunna utföras. När det gäller personal från utlandet ska gårdarna förbinda sig att ordna karantän för arbetstagarna. Under tiden kan arbetstagarna utföra förberedande arbete, men de får inte röra sig utanför utrymmet.
Riksdagen godkände den 9 april en lagändring genom vilken förutsättningarna för inresa och vistelse för utländsk säsongsarbetskraft gjordes smidigare. De 1 500 utländska säsongsarbetare som regeringen utlovat räcker inte till när det behövs minst 15 000 för att trygga vår matproduktion. Dessutom har jordbrukare och bärodlare meddelat att säsongsarbetare inte beviljas tillstånd. Sådd och planteringar går förlorade om det inte finns garantier för skörd.
En permitterad person ska kunna arbeta på lantgårdar under minst en månad utan att helt förlora permitteringsersättningen. Dessutom ska arbetslösa oberoende av bransch få arbeta på heltid så att den inkomstrelaterade minskningen av den intjänade lönen halveras. Vi måste också slopa inkomstgränserna för studiestödet i det här läget och arbets- och näringscentralerna måste hänvisa permitterade yrkesmänniskor till lantbruken för att hjälpa företagarna där.
Lantgårdarna måste ha tryggad verksamhet och garanterad lönsamhet också i kristider. Därför måste regeringen i nästa tilläggsbudget bereda ett förslag till engångsstöd för jordbrukarnas tillväxtperiod för sådana gårdar som har haft försäljningsinkomster 2019.
Krisstöd till kommunerna
De finländska kommunerna och deras kompetenta yrkesfolk utför värdefullt arbete i främsta ledet i kampen mot corona. Av de kriser som epidemin orsakar löses både den hälsomässiga, den ekonomiska och den sociala krisen till stor del i kommunerna. Samtidigt har coronakrisen försatt de finländska kommunerna i en exceptionellt svår ekonomisk situation. Vi måste hjälpa kommunerna över en situation som de inte själva har kunnat påverka eller förbereda sig på. Statsrådets hittills vidtagna åtgärder för att hjälpa kommunerna har varit otillräckliga.
Statsrådet måste skapa ett trovärdigt räddningspaket för kommunerna, genom vilket kommunernas förutsättningar att agera i kampen mot corona stärks och det säkerställs att den basservice som kommunerna producerar kan tryggas för varje finländare också i framtiden. Tilläggsmedlen ska riktas till kommunerna i proportion till de extra kostnader som coronaläget medför och de förlorade skatteinkomsterna. I en situation där kommunerna har svårt att klara av även de nuvarande skyldigheterna, ska statsrådet avstå från lagstiftningsprojekt som ytterligare ökar kommunernas uppgifter.
Vi föreslår att riksdagen godkänner följande uttalanden:
Reservationens förslag till uttalande 1
Riksdagen förutsätter att regeringen lägger fram en plan för att avveckla begränsningarna och komma ur coronakrisen.
Reservationens förslag till uttalande 2
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att säkerställa en betydande ökning av antalet coronatest och spårning av smittkedjor.
Reservationens förslag till uttalande 3
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att också coronatest inom den privata vården och företagshälsovården ersätts av FPA.
Reservationens förslag till uttalande 4
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att sjukförsäkringen ska kunna ge ut ersättning för säkra transporter med specialutrustad taxi för coronapatienter och exponerade personer.
Reservationens förslag till uttalande 5
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att se till att adekvat skyddsutrustning räcker till.
Reservationens förslag till uttalande 6
Riksdagen förutsätter att regeringen bereder och förelägger riksdagen ett stödpaket för restauranger och kaféer som ska stängas.
Reservationens förslag till uttalande 7
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att moms som betalades in i början av året ska kunna återbetalas till företagen för att underlätta akuta kassakriser.
Reservationens förslag till uttalande 8
Riksdagen förutsätter att regeringen avstår från sina planer på att förlänga läropliktsåldern.
Reservationens förslag till uttalande 9
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt lämnar en proposition till riksdagen om en revidering av stödet till lärande.
Reservationens förslag till uttalande 10
Riksdagen förutsätter att regeringen lägger fram ett program som tar hänsyn till hur förmånstagarna påverkas av de krympande tippningsvinstmedlen.
Reservationens förslag till uttalande 11
Riksdagen förutsätter att regeringen avstår från lagstiftningsprojekt som ålägger kommunerna ytterligare uppgifter.
Reservationens förslag till uttalande 12
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder för att lägga upp ett trovärdigt räddningspaket för kommunerna, som tryggar basservicen för alla. Stödet måste fördelas bland kommunerna i förhållande till kostnaderna för coronaepidemin och bortfallet av skatteinkomster.
Reservationens förslag till uttalande 13
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder för att trygga tillgången till säsongsarbetare inom jordbruket.
Reservationens förslag till uttalande 14
Riksdagen förutsätter att regeringen med en gång vidtar åtgärder för att bidragen till jordbruket och fiskeriet också ska kunna användas inom produktionskedjan för foder.
Reservationens förslag till uttalande 15
Riksdagen förutsätter att regeringen i nästa tilläggsbudget tar in ett engångsanslag till jordbrukarna för ett växtperiodstöd som ges ut till gårdar som hade försäljningsinkomster 2019.