Hur medborgarinitiativ behandlas i riksdagen
Riksdagen är skyldig att ta upp ett medborgarinitiativ till behandling, men det står riksdagen fritt att godkänna, låta bli att godkänna eller göra ändringar i initiativet.
Behandlingen i riksdagen börjar med en remissdebatt i plenum. Debatten avslutas med att riksdagen beslutar vilket utskott ärendet ska remitteras till. När utskottet behandlar medborgarinitiativet ska den ansvariga för initiativet ges tillfälle att bli hörda. Utskottet kan också höra företrädare för det ansvariga ministeriet och andra sakkunniga.
Utskottet kan fortsätta behandla frågan och utarbeta ett betänkande som senare behandlas av riksdagen i plenum. Men utskottet kan också komma fram till att medborgarinitiativet inte får stöd och att det därför inte fortsätter behandla initiativet. Det betyder inte att frågan förfaller eller att riksdagen har beslutat avslå initiativet. I stället får det vänta på eventuella senare åtgärder, till exempel en regeringsproposition. Utskottet kan ta upp initiativet till behandling senare. Ett medborgarinitiativ som inte har behandlats förfaller när valperioden tar slut.
Ett medborgarinitiativ som innehåller ett lagförslag tas upp till två behandlingar i plenum och ett medborgarinitiativ som innehåller ett åtgärdsförslag till en enda behandling. Av de beslut som fattas i plenum utarbetas riksdagens svar eller skrivelse, som även skickas till den ansvariga för initiativet.
Ytterligare information: riksdagens centralkansli, 09 432 2014