Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Ålands självstyrelse 100 år – webbupptagning från jubileumsseminariet i riksdagen

Publicerad 24-11-2021 14:25

​​Lagtingets talman Bert Häggblom gav efter seminariet boken Åland, vårt Åland till talman Vehviläinen som tack för seminariet.

Ålands självstyrelse 100 år – webbupptagning från jubileumsseminariet i riksdagen


Riksdagen ordnade onsdagen den 24 november ett jubileumsseminarium med anledning av Ålands hundraåriga självstyrelse. Webbupptagning från seminariet kan ses via länken nedan.

Seminariet öppnades av riksdagens talman Anu Vehviläinen. Vehviläinen konstaterade att beslutsfattare och ledamöter både i riksdagen och i lagtinget fattar beslut med människors bästa för ögonen. ”Idag är det många som känner oro över identitetspolitiken, hur man delar upp människor i vi och de andra. Om självstyrelselagen skulle ha hanterats enbart som identitetspolitik skulle vi aldrig ha kunnat bygga upp goda relationer mellan riket och Åland. Att vi ändå har goda relationer är ett exempel på styrkan i den traditionella politiska processen”, sade Vehviläinen.

Anföranden hölls också av bland annat president Tarja Halonen, lagtingets talman Bert Häggblom, justitieminister Anna-Maja Henriksson, Ålands riksdagsledamot Mats Löfström och professor Henrik Meinander.

För musikunderhållningen stod sopranen Sofie Asplund och pianisten Patrik Komorowski. De uppförde "Äppelträdet” från Katrina av Jack Mattson och ”Havet” av Knut Grüssner.

Webbupptagning från seminariet​​​

Ålands 100 år av självstyrelse - 100 vuotta Ahvenanmaan itsehallintoa​

​Vilken betydelse har självstyrelsen för ålänningarna?

Åland riksdagsledamot - självstyrelseområdets röst i riksdagen​​​​Kategorier