Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Europarådets nordiska och baltiska delegationer kräver nyval i Belarus

Publicerad 04-09-2020 13:00
Redigerad 08-09-2020 12:28

Europarådets nordiska och baltiska delegationer kräver nyval i Belarus

​De nordiska och baltiska ländernas delegationer i Europarådets parlamentariska församling kräver att de belarusiska myndigheterna stoppar våldet mot fredliga demonstranter, ordnar nyval och påbörjar en fredlig dialog med landets opposition.

De åtta ländernas delegationer vädjar i ett gemensamt offentligt uttalande till Europarådets parlamentariska församling och dess medlemsländer att de ska stödja den demokratiska utvecklingen i Belarus. Delegationerna fördömer i skarpa ordalag de belarusiska specialstyrkornas våld mot demonstranter och understryker att fria val och yttrandefrihet utgör hörnstenarna i demokratin och de mänskliga rättigheterna. Delegationen kräver också en oberoende utredning av polisvåldet i Belarus och en omedelbar frigivning av politiska fångar.

Europarådet bildades 1949 och är den äldsta och största politiska samarbetsorganisationen i Europa. Finland blev ordinarie medlem 1989. Den parlamentariska församlingen består av representanter som utnämnts av medlemsstaternas parlament och sammanträder fyra gånger per år i Strasbourg.

Finlands delegation i Europarådet

Kategorier