Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Det politiska språket och det politiska språkbruket diskuteras i Ode den 26 april

Publicerad 22-04-2022 11:30

Det politiska språket och det politiska språkbruket diskuteras i Ode den 26 april

​Riksdagens och centrumbiblioteket Odes samarbete över Medborgartorget fortsätter. Vid de evenemang som ordnas i Ode den 26 april, den 2 maj och den 10 maj ligger fokus på det politiska språket, de olika formerna av medborgarinflytande och förändringarna i säkerhetsmiljön.

Vid det första evenemanget tisdagen den 26 april bekantar vi oss med det nära sambandet mellan språk och politik. De politiska åsikterna formuleras genom språket, och de beslut som baserar sig på dem förhandlas med hjälp av språket. Å andra sidan är också vardagens språkbruk mycket politiskt. Ordvalen kan uttrycka politiska värderingar och attityder. 

Eero Voutilainen, specialsakkunnig vid riksdagens protokollbyrå, behandlar i sitt inlägg sambandet mellan språk och politik. Han ger många åskådliga exempel från såväl riksdagens plenum som språkbruket i vardagen. 

På tisdagen den 26 april kl. 17.30–18.30 ordnar vi ett evenemang i centrumbiblioteket Odes Maijasal. Alla är välkomna att debattera det politiska språket och ställa frågor. Efter evenemanget är det också möjligt att diskutera med föreläsaren. Evenemanget direktsänds på riksdagens webbplats.​

Riksdagen i Ode våren 2022

I maj diskuteras i Ode de olika formerna av medborgarinflytande samt hur detta påverkar det politiska beslutsfattandet. I evenemanget måndagen den 2 maj deltar biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen, riksdagens utskottssekretariat, Elina Kauppila, Elokapina, Sari Aalto-Matturi, MIELI rf, och Senni Moilanen, kampanjen Tahdon2013, medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslag.    

Evenemangsserien avslutas den 10 maj med en diskussion kring redogörelsen om förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön i Finland och Europa. Riksdagens talman Matti Vanhanen berättar och samtalar med medborgarna om de ekonomiska konsekvenserna av den förändrade situationen och om frågor kring beredskap och försörjningsberedskap samt gränssäkerhet, cybersäkerhet och hybridpåverkan.

Du kan följa alla evenemangen på plats i Ode eller via webbsändningen och inspelningen.​​​

Kategorier