Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Riksdagen i Ode: Diskussion om metoder för medborgarinflytande och deras inverkan på det politiska beslutsfattandet 2.5 kl. 17.30

Publicerad 28-04-2022 14:55

Riksdagen i Ode: Diskussion om metoder för medborgarinflytande och deras inverkan på det politiska beslutsfattandet 2.5 kl. 17.30

Riksdagens och centrumbiblioteket Odes samarbete över Medborgartorget fortsätter. Vid vårens andra evenemang måndagen den 2 maj bekantar vi oss med de olika formerna av medborgarinflytande. 

Måndagen den 2 maj tittar vi på olika former av medborgarinflytande. Lagarna stiftas av riksdagen. Medborgarrörelser och organisationer driver förändringar, väcker debatt och strävar efter att påverka lagstiftningsarbetet på olika sätt. Hur syns denna verksamhet i arbetet i de utskott i riksdagen som stiftar lagarna? Är ett sätt mer effektivt än ett annat?

I debatten deltar biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen, riksdagens utskottssekretariat, Elina Kauppila, Elokapina, Sari Aalto-Matturi, MIELI rf, och Senni Moilanen, kampanjen Tahdon2013, medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslag.

​Evenemanget hålls måndagen den 2 maj kl. 17.30–18.30 i centrumbiblioteket Odes Maijasal. Välkommen att reflektera över olika sätt att påverka och ställa frågor. Diskussionen direktsänds på riksdagens webbplats​

Riksdagen i Ode våren 2022

Våren 2022 ordnar riksdagen en serie diskussionsmöten i Ode. Vid det första mötet den 26 april behandlades det nära sambandet mellan språk och politik under ledning av specialsakkunnig Eero Voutilainen från riksdagens protokollbyrå. En upptagning av mötet finns här.

Evenemangsserien avslutas den 10 maj med en diskussion kring redogörelsen om förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön i Finland och Europa. Riksdagens talman Matti Vanhanen berättar och samtalar med medborgarna om de ekonomiska konsekvenserna av den förändrade situationen och om frågor kring beredskap och försörjningsberedskap samt gränssäkerhet, cybersäkerhet och hybridpåverkan.

Du kan följa alla evenemangen på plats i Ode eller via webbsändningen och inspelningen.

Kategorier