Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Ukrainas president vädjade till riksdagsledamöterna om mer hjälp: Ni vill inte själv uppleva det här

Publicerad 08-04-2022 15:35

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyi fick stående ovationer av riksdagsledamöterna.​

Ukrainas president vädjade till riksdagsledamöterna om mer hjälp: Ni vill inte själv uppleva det här

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi talade till riksdagsledamöterna via videolänk i riksdagens plenisal fredagen den 8 april. 

Riksdagens talman Matti Vanhanen påminde i sina välkomstord om det djupa mänskliga lidandet i Ukraina. Vanhanen konstaterade att president Zelenskyis och det ukrainska folkets tapperhet och försvarsvilja förtjänar allt stöd och yttersta respekt. 

President Zelenskyi inledde sitt tal med att berätta om dagens attack mot civila på en tågstation i Kramatorsk, där människor som väntade på tåget dödades och hundratals skadades. På Zelenskyi förslag höll riksdagen en tyst minut för att hedra offren i Rysslands anfallskrig. 

Zelenskyi beskrev den hänsynslösa krigsföringen som riktar sig mot civila och påminde om Finlands egna historia som mål för Rysslands aggressioner. Ni vill inte att det här ska hända er, sade Zelenskyi och vädjade till riksdagsledamöterna om tuffare sanktioner mot Ryssland. 

Zelenskyi tackade för att Finland reagerade snabbt när kriget började. Finland är en av de moraliska ledarna i antikrigskoalitionen, sade Zelenskyi. 

Talman Vanhanen tackade Zelenskyi för ett starkt anförande och ledarskap samt försäkrade att Ukraina kan lita på Finlands orubbliga stöd även i fortsättningen. 

På plats i riksdagen för att följa president Zelenskyis tal var också republikens president Sauli Niinistö, Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova, talmannen i Schweiz nationalråd Irène Kälin samt flera ambassadörer stationerade i Finland.   

Webbupptagning från tillställningen med simultantolkning till engelska​

Kategorier