Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Kiljunen: Kosovo hör till Europarådet

Publicerad 25-01-2023 14:40

​Bild: Albin Hefti/Europarådet

Kiljunen: Kosovo hör till Europarådet

Ordföranden för Finlands delegation i Europarådet, riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (sd), stödjer Kosovos strävanden att bli medlem i Europarådet.

– Jag kommer från Finland, så de små folkens självbestämmanderätt är viktig för mig. Men framför allt handlar det om de kosovanska människornas rätt att ansluta sig till Europarådet och framför allt till skyddet av dess människorättsdomstol, sa Kiljunen på tisdagskvällen vid den parlamentariska församlingens session i Strasbourg i Frankrike.

Kiljunen påpekade att samma argument också har använts för andra länder när församlingen har diskuterat vilket land som hör till Europarådet och vilket som inte gör det.

– Det är frågan om huruvida kosovanerna ges möjlighet att åberopa människorättsdomstolen i Strasbourg, det vill säga huruvida de anses ha rätt till rättigheter som hör till vår organisations värderingar såsom mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen, sammanfattade han.

Politiker hör hemma i plenisalen, inte i fängelser

Temat för debatten var Europarådets toppmöte den 16–17 maj. Parlamentarikerna diskuterade församlingens huvudsakliga önskemål och hälsningar till statsöverhuvudena och statsministrarna som samlas i Reykjavik på Island. 

Förutom medlemskapet för Kosovo vill Kiljunen sätta politiska fångar på dagordningen för toppmötet.

– I Belarus och Ryssland är deras situation mycket dålig. Det finns politiska fångar också i andra länder, lyckligtvis inte i många, men antalet ökar. Politikerna hör hemma i plenisalen, inte i fängelser, avslutade han.

Kiljunen vice ordförande för politikutskottet

Kimmo Kiljunen valdes till förste vice ordförande för den parlamentariska församlingens politikutskott under församlingens pågående sammanträdesvecka i Strasbourg i Frankrike. 

Europarådet grundades 1949 och är kontinentens äldsta och mest omfattande organisation för politiskt samarbete och mänskliga rättigheter. Den parlamentariska församlingen består av medlemsländernas riksdagsledamöter. Den bidrar med initiativ och rekommendationer, utifrån vilka ministerkommittén fattar beslut i ärenden. Inklusive ersättare består församlingen av över 700 riksdagsledamöter från 46 medlemsländer i Europarådet.

Den parlamentariska församlingens januarisession pågår 23–27 januari 2023.

Läs rapporten The Reykjavik Summit of the Council of Europe: United around values in the face of extraordinary challenges
Kategorier
Internationella ärenden