Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Turistvisum åt ryssar och sjukvårdskrisen debatterades under frågestunden

Publicerad 15-09-2022 18:50

Turistvisum åt ryssar och sjukvårdskrisen debatterades under frågestunden

Riksdagens frågestund den 15 september präglades till stor del av frågan om turistvisum åt ryssar som vill resa till Finland.

Oppositionen krävde regeringen på svar om den tänker slopa utfärdandet av turistvisum åt ryssar och om regeringen tänker begränsa ryska fastighetsaffärer i Finland. Stödet till Ukraina var också föremål för debatt, och huruvida Finland gör tillräckligt för att hjälpa ukrainarna. Oppositionen frågade också om Villmanstrands flygplats roll som en transitpunkt för ryska turister och om rysk oljefrakt med fartyg under europeisk flagg.

Beträffande sjukvårdskrisen fick regeringen frågor om finansieringen, antalet vårdare och om ökandet av vårdbranschens attraktivitet. Slutligen fördes en skarp debatt om personaldimensioneringen.

Frågestunden avrundades med en fråga om krisen kring Fortum och Uniper, och vilken uppsättning regeringen ska delta med i förhandlingarna om Uniper med den tyska staten. Regeringen konstaterade att Finland vägrar låta Tyskland nationalisera Uniper utan ersättningar till Finland.

Se frågestunden i sin helhet​

Läs plenardebatten i protokollet

Kategorier
Plenum