Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen (RP 202/2018 rd): Ärendet har remitterats till social- och hälsovårdsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Regeringen föreslår att hälso- och sjukvårdslagen ändras så att statlig ersättning för undervisningsverksamhet också kan betalas för utbildning som leder till specialistkompetens för begränsad förskrivning för sjukskötare. Ersättning ska kunna betalas till en kommun eller en samkommun eller till en enhet som producerar öppenvårdstjänster på grundval av avtal eller på något annat sätt för kommunens eller samkommunens räkning och som är arbetsgivare för en sjukskötare som fått begränsad förskrivningsrätt. Regionförvaltningsverken ska betala ut utbildningsersättningen två gånger om året på ansökan.
Propositionen hänför sig till statens budgetproposition för 2019 och avses bli behandlad i samband med den.
Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 januari 2019.
Sedan 2010 har det funnits bestämmelser som ger sjukskötare begränsad förskrivningsrätt. Enligt 23 b § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården har sjukskötare som har tillräcklig praktisk erfarenhet och som har avlagt föreskriven tilläggsutbildning begränsad rätt att förskriva läkemedel som ges ut på apotek och som används vid behandling av sjukdomar. Mellan 2012 och 2018 har i snitt 60 personer årligen avlagt tilläggsutbildningen, och nästa år beräknas omkring 80 personer bli klara med utbildningen. Det finns knappa 400 sjukskötare som har begränsad förskrivningsrätt. Förskrivningarna av sjukskötare har stått för en obetydlig del av alla förskrivningar som ersätts från sjukförsäkringen.
Enligt en utredning om den begränsade förskrivningsrätten finansierar verksamhetsenheterna inom hälso- och sjukvården vanligen utbildningen för förskrivningsrätt inom ramen för sin utbildningsbudget (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita STM 2015:49; rapporter och promemorior). Bara ett fåtal sjukskötare hade enligt utredningen genomfört utbildningen på egen bekostnad. Det höga priset på utbildningen ansågs begränsa möjligheterna att delta och därmed fördröja genomförandet av reformen.
Hälso- och sjukvårdslagen föreslås få en ny 60 a § som tillåter att statlig utbildningsersättning ges ut för utbildning som ger sjukskötare specialistkompetens för begränsad förskrivning. Ersättningen ges ut på grundval av antalet personer med begränsad förskrivningsrätt till den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården där personen med specialistkompetens är anställd. Utbildningsersättningen förväntas resultera i att den begränsade förskrivningsrätten blir vanligare och att antalet personer som avlägger specialistkompetens ökar till högst hundra per år.
Social- och hälsovårdsutskottet framhåller att möjligheterna att förbättra arbetsfördelningen mellan yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården förbättras om utbildningsersättningen utökas som regeringen föreslår. Samtidigt understryker utskottet vikten av att man inom utbildningen försäkrar sig om att sjukskötarnas kunskaper är på den nivå som krävs för begränsad förskrivningsrätt. Det måste avsättas tillräckliga anslag för utbildningsersättningen och ersättningen till utbildningen i begränsad förskrivningsrätt får inte leda till en sänkning av andra utbildningsersättningar, påpekar utskottet.
60 a §. Ersättning för utbildning som krävs för begränsad förskrivningsrätt.
Enligt gällande lagstiftning kan begränsad förskrivningsrätt införas bara vid öppenvårdsmottagningen på en hälsovårdscentral eller på samjouren i ett sjukvårdsdistrikt. För närvarande behandlar riksdagen också en proposition med förslag till lag om ändring av 23 b § i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (RP 69/2018 rd). Den ger möjlighet att införa begränsad förskrivningsrätt i större omfattning än i dag i öppenvårdstjänster vid hälsovårdscentraler och i de öppenvårdstjänster inom den specialiserade sjukvården som kommuner och samkommuner har ansvar för att ordna. Det ska också vara möjligt att införa begränsad läkemedelsförskrivning i öppenvård som ingår i den hälso- och sjukvård som kommunen eller samkommunen har ansvar för att ordna och som köps på grundval av avtal eller på något annat sätt för kommunens eller samkommunens räkning.
I proposition RP 202/2018 rd beaktas det tidigare ändringsförslaget i tillämpningsområdet för begränsad förskrivningsrätt i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. På grund av tidsramen för lagförslag som hänför sig till budgetpropositionen behandlas denna ändring av hälso- och sjukvårdslagen före ändringen i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Därför föreslår utskottet att 60 a § ändras i överensstämmelse med det nuvarande tillämpningsområdet för begränsad förskrivningsrätt.
Social- och hälsovårdsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var