Patientförsäkringslag (Lagförslag 1)
1 §. Lagens tillämpningsområde.
I 2 mom. föreskrivs det om det geografiska tillämpningsområdet för patientförsäkringslagen. I överensstämmelse med nuläget ska lagen i huvudsak endast gälla hälso- och sjukvård som ges i Finland. Vården har getts i Finland när vårdåtgärden vidtas inom finska statens land-, luft- och havsområde eller om den försummade vården hänför sig till den vårdhelhet som getts inom Finlands land- och havsområde.
I motiveringen till bestämmelsen sägs att den vård som omfattas av så kallad telemedicin har ansetts ingå i patientförsäkringen endast när både vårdgivaren och patienten befinner sig i Finland. Enligt utskottets åsikt medger tillämpningsområdet enligt 1 § 2 mom. en bredare tolkning utan att paragrafens ordalydelse behöver ändras. Enligt utskottets åsikt ingår situationer där vårdrelationen uppenbart har bildats med en tjänsteleverantör som är registrerad i Finland, men under vårdprocessen antingen patienten eller exempelvis läkaren av slumpmässiga orsaker tillfälligt vistas utomlands och ställning till vården tas genom distansförbindelser också enligt formuleringen i 1 § 2 mom. i patientförsäkringen. Då handlar det enligt utskottets uppfattning inte om en situation där vården i strid med bestämmelsen skulle vara organiserad som vård som ges i utlandet.
Lagens tillämpningsområde föreslås genom den bestämmelse som tas in i 2 mom. bli utvidgat till att även omfatta hälso- och sjukvård som en tjänsteproducent ordnar och skaffar från utlandet när det gäller sådan vård som omfattas av landskapets organiseringsansvar. Grundlagsutskottet konstaterar i sitt utlåtande GrUU 70/2018 rd att bestämmelsen inte bör innehålla hänvisningar till lagförslag som ingår i propositioner med anknytning till vård- och landskapsreformen, och hänvisningen måste ändras så att den gäller motsvarande bestämmelse i den gällande lagen. Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår social- och hälsovårdsutskottet att lagförslagets 1 § 2 mom. ändras så att i stället för att hänvisa till en tjänsteproducent som avses i 3 § 3 punkten i lagen om ordnande av social- och hälsovård hänvisar momentet till att en offentlig hälso- och sjukvårdsenhet beslutar att den vård som enligt folkhälsolagen (66/1972) och lagen om specialiserad sjukvård (1062/1989) ingår i kommunens organiseringsansvar ska ordnas utomlands.
4 §. Tillämpningen av lagen om försäkringsavtal.
I paragrafen förtecknas alla de bestämmelser i lagen om försäkringsavtal som ska tillämpas på patientförsäkring. Utskottet föreslår att paragrafen ska ändras så att hänvisningen till 9 § i lagen om försäkringsavtal stryks eftersom paragrafen ska tillämpas på gruppförsäkring.
12 §. Försäkringstagarens rätt att säga upp en försäkring.
I paragrafen föreskrivs om försäkringstagarens rätt att säga upp en försäkring. I 1 mom. föreskrivs det att en försäkringstagare som är skyldig att registrera sig i det register över tjänsteproducenter som avses i lagen om produktion av social- och hälsotjänster till sin anmälan om uppsägning av försäkringen ska foga ett intyg över att en ny försäkring har tecknats. Social- och hälsovårdsutskottet föreslår att paragrafen ändras för att motsvara den gällande lagstiftningen. Om försäkringstagaren bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt 4 § i lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990), ska försäkringstagaren till sin anmälan om uppsägning av försäkringen foga ett intyg över att en ny försäkring har tecknats.
21 §. Påförande av avgift som motsvarar försäkringspremien och försummelseavgift.
I paragrafen föreskrivs om påförande av avgift som motsvarar försäkringspremien och försummelseavgift. I 2 mom. sägs att den försäkringsskyldiga får överklaga Statskontorets beslut enligt förvaltningsprocesslagen (586/1996). Riksdagen har godkänt en lag om rättegång i förvaltningsärenden som ingår i proposition RP 29/2018 rd. Utskottet föreslår att 2 mom. i paragrafen ändras så att beslutet kan överklagas på det sätt som anges i lagen om rättegång i förvaltningsärenden. Hänvisningen till lagen om rättegång i förvaltningsärenden gör bestämmelsen om besvärstillstånd överflödig, eftersom besvärstillstånd utgör huvudregeln i den nya lagen.
24 §. Bestämmande av ersättning.
Enligt 5 mom. ska bestämmelser om grunderna för beräkning av en engångsersättning som betalas i stället för en fortlöpande ersättning för en patientskada utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet. Enligt motiven till paragrafen ska det i förordningen anges de formler enligt vilka det belopp som ska betalas som en engångsersättning kan räknas ut. När förordningen utfärdas ska det enligt motiven tas fasta på vad som föreskrivs i 4 mom. Genom förordningen ska det således inte utfärdas bestämmelser om i vilka fall en ersättning kan betalas som en engångsersättning, utan dessa villkor ska i fråga om ersättning för inkomstbortfall anges i det föreslagna 3 mom. och i övrigt enligt 5 kap. 7 § i skadeståndslagen.
Grundlagsutskottet har i sitt utlåtande ansett att bemyndigandet att utfärda förordning i 24 § 5 mom. är öppet och att det utifrån bestämmelsen är oklart hur bemyndigandet förhåller sig till den grundläggande bestämmelsen om saken i lagförslaget, och att bestämmelsen bör preciseras.
På grundval av patientförsäkringslagen utbetalas fortlöpande ersättningar, i typfallet under ersättningstagarens hela återstående livstid. I det föreslagna 24 § 3 mom. sägs att i stället för en fortlöpande ersättning som betalas på grund av inkomstbortfall eller förlust av underhåll kan det betalas en engångsersättning med motsvarande kapitalvärde, men endast av särskilt vägande skäl.
När en fortlöpande ersättning ändras till en engångsbetalning, påverkas engångsbetalningens belopp av sannolikheten att ersättningstagaren är vid liv vid tidpunkten för betalning i framtiden och av räntefaktorn enligt vilken det nuvarande värdet på en eventuell kommande betalning räknas ut. Om detta föreskrivs i 24 § 4 mom. Enligt det momentet räknas engångsersättningen ut som ett belopp som motsvarar kapitalvärdet av den fortlöpande ersättningen. Beräkningen av kapitalvärdet grundar sig på en på offentlig statistik baserad uppskattning av den förväntade livslängden för personer i varje ålders- och födelseårsklass. Räntesats vid beräkningen av kapitalvärden är den uppskattade framtida riskfria räntan på lång sikt.
Utskottet föreslår att 24 § 5 mom. preciseras enligt grundlagsutskottets utlåtande så att 24 § 5 mom. får en hänvisning till 4 mom. varvid de beräkningsgrunder som det ska föreskrivas om genom förordning framgår av paragrafens 4 mom.
46 §. Patientförsäkringscentralens regressrätt mot andra utbetalare av förmåner.
Hänvisningen till lagen om funktionshinderservice i paragrafen föreslås bli ändrad till en hänvisning till den gällande lagen om service och stöd på grund av handikapp.
54 §. Behandling av ersättningsärenden i domstol.
Paragrafens syfte är att säkerställa att patientförsäkringen är primär i förhållande till skadevållarens skadeståndsansvar. Ett sådant yrkande på ersättning för en personskada som orsakats en patient i samband med hälso- och sjukvård som framställs vid domstol mot den som orsakat skadan får inte prövas om inte det visas att Patientförsäkringscentralen har vägrat betala det skadestånd som yrkats.
Grundlagsutskottet anser i sitt utlåtande ansett att 54 § i förslaget begränsar domstolens möjlighet att behandla ärendet, vilket begränsar rättssäkerheten enligt 21 § i grundlagen. Grundlagsutskottets konstaterar att det inte krävs någon begränsning av det här slaget för att patientförsäkringen ska vara primär. Patientförsäkringscentralens synpunkter kan beaktas också genom att höra Patientförsäkringscentralen när patientskadeärenden behandlas i domstolen. Bestämmelsen bör ändras enligt detta.
Social- och hälsovårdsutskottet konstaterar att en omskrivning av bestämmelsen kräver en omsorgsfull beredning och föreslår att bestämmelsen i detta skede inte ska tas in i den nya lagen.
Paragrafnumreringen.
Att 54 § stryks ur lagförslaget innebär att numreringen av paragraferna måste ändras. Därmed blir 55—59 § i propositionen i stället 54—58 §.
55 §. Patientförsäkringscentralens rätt att få handräckning.
Grundlagsutskottet anser i sitt utlåtande att bestämmelsen måste kompletteras med relevanta bestämmelser om tillsyn och tillsynsmyndighet med stöd av den gällande lagstiftningen. Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår social- och hälsovårdsutskottet att paragrafen ändras så att den i stället för att hänvisa till Statens tillstånds- och tillsynsmyndighet hänvisar till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården och till regionförvaltningsverken.
Paragrafhänvisningen i bestämmelsen måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen.
57 §. Patientförsäkringscentralens rätt att göra anmälan.
Grundlagsutskottet anser i sitt utlåtande att bestämmelsen måste kompletteras med relevanta bestämmelser om tillsyn och tillsynsmyndighet med stöd av den gällande lagstiftningen. Med anledning av grundlagsutskottets utlåtande föreslår social- och hälsovårdsutskottet att paragrafen ändras så att den i stället för att hänvisa till Statens tillstånds- och tillsynsmyndighet hänvisar till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården och till regionförvaltningsverken.
60 §. Automatiserade beslut.
I paragrafen föreskrivs det om Patientförsäkringscentralens rätt att vid verkställigheten av patientförsäkringslagen fatta automatiserade beslut enligt dataskyddsförordningen. Grundlagsutskottet anser i sitt utlåtande att regleringen av automatiserade beslut vid sidan om frågor om skyddet för personuppgifter är relevant särskilt med avseende på de i grundlagen tryggade principerna för god förvaltning och tjänsteansvar. Enligt grundlagsutskottet måste regleringen absolut preciseras bland annat i fråga om på vilka grunder ärenden kan avgöras genom automatiserat beslutsfattande. Man bör också fästa särskild vikt vid rättssäkerheten. Dessutom fäster grundlagsutskottet uppmärksamhet vid lagbundenhetsprincipen inom förvaltningen.
Patientförsäkringscentralen fattar för närvarande inga automatiserade beslut. Syftet med bestämmelsen är att ge centralen möjlighet att fatta automatiserade beslut i framtiden. Användning av automatiserade beslut enligt dataskyddsförordningen och problematiken kring automatiserade beslut behandlas i proposition RP 52/2018 rd som berör verkställandet av socialtrygghets- och försäkringslagstiftningen. Grundlagsutskottet har gett utlåtande om den, och propositionen behandlas fortfarande i riksdagen.
Social- och hälsovårdsutskottet noterar att en precisering av bestämmelsen på det sätt som grundlagsutskottet förutsätter kräver noggrann fortsatt beredning. Eftersom bestämmelsen inte behövs för närvarande, föreslår utskottet att den stryks ur lagförslaget.
Paragrafnumreringen.
Att 60 § stryks ur lagförslaget innebär att numreringen av paragraferna måste ändras. Därmed blir 60—72 § i propositionen i stället 59—70 §.
63 §. Försäkringsbolags likvidation eller konkurs.
Paragrafhänvisningen i 3 mom. måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen.
70 §. Övergångsbestämmelser.
Paragrafhänvisningarna i 3 mom. måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen.
Lag om Patientförsäkringscentralen (lagförslag 2)
5 §. Serviceavgifter.
Paragrafhänvisningen i bestämmelsen måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen i patientförsäkringslagen.
16 §. Aktuariefunktion.
Paragrafhänvisningen i bestämmelsen måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen i patientförsäkringslagen.
19 §. Styrelseledamöternas och verkställande direktörens skadeståndsskyldighet.
Paragrafhänvisningen i bestämmelsen måste ändras till följd av den nya paragrafnumreringen i patientförsäkringslagen.
Lag om ändring av 15 § i lagen om service och stöd på grund av handikapp (lagförslag 11)
15 §. Ersättning från försäkringsanstalt.
I paragrafen föreskrivs om kommunens rätt att få ersättning av en försäkringsanstalt i en situation där kommunen har ordnat tjänster för en handikappad vars kostnader försäkringsanstalten är skyldig att ersätta. På grundval av bestämmelsen har kommunerna som följd av trafikskador, patientskador eller olycksfall kunnat ta ut kostnader för gravt handikappade personers serviceboende och personlig assistans från trafik-, patient- och olycksfallsförsäkring.
I 25 § i lagförslag 1 i proposition RP 159/2018 rd som är under behandling i riksdagen föreslås det att landskapet inte ska ha rätt till återkrav i fråga om patientförsäkring. Landskapets rätt till återvinning av en försäkringsanstalt ska på motsvarande sätt gälla den service enligt den föreslagna lagen som landskapet ordnat för personer med funktionsnedsättning och som omfattas av försäkringslagstiftningen.
Eftersom propositionen fortfarande är under behandling i riksdagen föreslår utskottet att 15 § 1 mom. i den gällande lagen om service och stöd på grund av handikapp ändras så att kommunen inte har rätt till återkrav i fråga om patientförsäkring. Dessutom ändras laghänvisningarna i paragrafens 1 mom. i överensstämmelse med den gällande lagstiftningen. Hänvisningen till socialvårdslagen i paragrafens 2 mom. föreslås bli ändrad till en hänvisning till lagen om utkomststöd. Paragrafen föreslås få ett nytt 3 mom. där det föreskrivs om att göra en ansökan om återkrav. Ansökan ska göras till förvaltningsdomstolen inom tre år från det att försäkringsanstaltens ersättning har betalats.
Ikraftträdandebestämmelsen.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. I övergångsbestämmelsen föreslås att lagen också gäller tjänster för handikappade som getts för lagen trädde i kraft, om ansökan om återkrav inte har gjorts före lagen trädde i kraft.