Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Regeringen besvarade interpellationen om Finlands deltagande i EU:s återhämtningspaket

Publicerad 16-02-2021 15:30
Redigerad 17-02-2021 11:01

​Interpellationens första undertecknare Jussi Halla-aho (sannf) under interpellationsdebatten.

Regeringen besvarade interpellationen om Finlands deltagande i EU:s återhämtningspaket

Regeringen besvarade tisdagen den 16 februari interpellationen om Finlands deltagande i EU:s återhämtningspaket. Interpellationen besvarades av statsminister Sanna Marin (sd). 

Statsminister Marin konstaterade att EU:s återhämtningspaket handlar om åtgärder för att hantera en exceptionell kris som inträffat oberoende av medlemsstaterna. ”Åtgärderna kommer varken att ge EU nya befogenheter, undergräva kravet på en balanserad budget eller göra medlemsstaterna ansvariga för varandras skulder”, sade Marin.

Enligt interpellationens första undertecknare Jussi Halla-aho (sannf) strävar Europeiska unionen systematiskt efter att öka sin makt och sin roll på bekostnad av medlemsländernas budgetsuveränitet. ”EU främjar detta supermaktprojeket genom att utnyttja kriser”, sade Halla-aho.

Interpellationen är gemensam för sannfinländarnas riksdagsgrupp, kristdemokratiska riksdagsgrupp och Liike Nyt-rörelsens riksdagsgrupp. Riksdagen röstar om förtroendet för regeringen onsdagen den 17 februari. 

Interpellationen är en fråga som minst 20 riksdagsledamöter ställer till regeringen eller en minister om ett ärende som hör till ministerns ansvarsområde i syfte att mäta regeringens eller ministerns förtroende. Regeringen ska besvara interpellationen i plenum inom 15 dagar. Efter att ha fått svar på interpellationen debatterar riksdagen ärendet och avslutar debatten med omröstning om förtroendet för regeringen eller ministern.

Regeringens svar på interpellationen
Interpellation IP 1/2021​

Kategorier