Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Regeringen besvarade interpellationen om hybridpåverkan

Publicerad 24-11-2021 20:00

​​Interpellationens första undertecknare riksdagsledamot Riikka Purra (sannf).

Regeringen besvarade interpellationen om hybridpåverkan

Regeringen besvarade onsdagen den 24 november interpellationen om Finlands beredskap för hybridpåverkan som bygger på styrning av migrationsströmmar.​ Interpellationen besvarades av inrikesminister Krista Mikkonen (gröna). 

Enligt minister Mikkonen är Finland bra förberett på olika slags hot och har förmåga att reagera på dem, Finlands suveränitet och trygghet säkerställs i alla situationer. ”Hybridhot motarbetas inte i första hand med asylpolitik. Utrikespolitiska motåtgärder är de centrala åtgärderna”, sade Mikkonen. 

Interpellationens första undertecknare Riikka Purra (sannf) konstaterade att situationen på olika håll i Europa är akut. ”Den närmaste och farligaste situationen är i Belarus. Hybridoperationerna sker allt närmare oss””, sade Purra.

Interpellationen är gemensam för sannfinländarnas riksdagsgrupp, samlingspartiets riksdagsgrupp, kristdemokratiska riksdagsgruppen och Liike Nyt-rörelsens riksdagsgrupp. Interpellationen är den femte för i år och den tionde för den här valperioden.

Riksdagen röstar om förtroendet för regeringen fredagen den 26 oktober.

Interpellationen är en fråga som minst 20 riksdagsledamöter ställer till regeringen eller en minister om ett ärende som hör till ministerns ansvarsområde i syfte att mäta regeringens eller ministerns förtroende. Regeringen ska besvara interpellationen i plenum inom 15 dagar. Efter att ha fått svar på interpellationen debatterar riksdagen ärendet och avslutar debatten med omröstning om förtroendet för regeringen eller ministern.

Regeringens svar på interpellationen (på finska)
Interpellation IP 5/2021​

Kategorier